پروژه دانشجویی رفتار سنگ درمعادن سنگ تزئینی فایل ورد (word)

پروژه دانشجویی رفتار سنگ درمعادن سنگ تزئینی فایل ورد (word) دارای 40 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی رفتار سنگ درمعادن سنگ تزئینی فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
چکیده :
معدن دوریاب نوح آوند بیرجند که در جنوب خراسان واقع شده است دارای ذخیره بالغ بر 2019330 ton (تن) که ذخیره بهره برداری معدن حداقل 10000 تن بر سال و حداکثر 15000 تن بر سال است گرانیت (سنگ توف آندزیت ) از نوع گرانیت های شبیه گرانیت قرمز یزد می باشد .
ودر حال حاضر معدن در مرحله اکتشاف نهایی به سر می برد . به امید روزی که به خواست پروردگار و بدون خطا پشکی و سیاق بتوانیم روزی پاکی از این گنج خدادادی حاصل و ذینفع ملت عزیزمان باشد سنگ در مرحله بازاریابی به سر می برد و بیشتر در کارخانه سنگ ری تهران ـ اصفهان و قم فرآوری میشود.
فهرست مطالب
فصل اول : آشنایی با مراحل ثبت یک معدن و معرفی سنگهای تزئینی
1ـ1 ـ مقدمه 1
2ـ1ـ آشنایی با منطقه اکتشاف شده 1
3ـ1ـ محل و موقعیت جغرافیایی 2
4ـ1ـ مراحل ثبتی یک محدوده معدن : 2
5ـ1ـ نقشه توپوگرافی منطقه 4
6ـ 1ـ راههای دسترسی به منطقه بدون رعایت مقیاس: 5
فصل دوم خصوصیات مهم سنگهای تزئینی و موارد مصرف آنها
1ـ2ـ تقسیم بندی سنگهای ساختمانی سنگ نما و کف 6
2ـ2ـ سنگهای آذرین درونی 7
3ـ2ـ سنگهای آذرین بیرونی 7
4ـ2ـ سنگ رسوبی 8
5ـ2ـ سنگ دگرگونی 8
6ـ2ـ مواد عایق پرتوهای رادیو اکتیو: 8
7ـ2ـ مقاومت شیمیایی: 9
8ـ2ـ خواص مکانیکی : 9
فصل سوم ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی و تودههای سنگی در سنگهای تزئینی
1ـ3ـ مقاومت (اوج مقاومت) (Peak Strength) 10
2ـ3ـ شکست تردBrittle Fracture 10
3ـ3ـ آزمایش معمول در اندازه گیری مقاومت 11
4ـ3ـ شاخص روزنه داری 11
5ـ3ـ وزن مخصوص (Specific Weight) 12
6ـ3ـ جذب آب :Water absorption 13
7ـ3ـ نفوذپذیری آب water permeability 14
8ـ3ـ مقاومت یخ زدگی frost resistance 14
9ـ3ـ هدایت گرما Heat Conductivity 14
10ـ3ـ آزمایشهای معمول در اندازه گیری مقاومت 15
11ـ3ـ آزمایش سنجش مقاومت فشاری یک محوره 15
12ـ3ـ عوامل داخلی 17
13ـ3ـ آزمایش مقاومت با نقطهای 19
14ـ3ـ آزمایش مقاومت فشاری سه محوره 21
15ـ3ـ فشار جانبی 23
16ـ3ـ آزمایشهای مقاومت کششی: 25
17ـ3ـ آزمایش کشش مستقیم : 25
18ـ3ـ آزمایش برزیلی : 25
فصل چهارم:مطالعات کانی شناسی روی مقاطع نازک انجام گرفته و نتایج آزمایشهایسنگ توف و اندزیتی
1ـ4ـ مطالعه کانی شناسی 27
شکلهای از فنوکریست 1و2 29
شکلهای از فنوکریست هماتیت 3و فنوکریست کوارتز4 30
آزمایش شیمیایی نمونهی سنگ توف آندزیت 31
2ـ4ـ محاسبه مقاومت فشاری و کششی نمونه سنگ تزئینی قرمزآزمایش بار نقطهای: 32
فصل پنجم نمونهی طرح اکتشاف و طرح بهرهبرداری یک معدن
مراجع
1ـ1 ـ مقدمه
مکانیک سنگ را می توان علم نظری و عملی (کاربردی) رفتار مکانیکی سنگ تعریف کرد. این علم شاخهای از علم مکانیک است که سر و کارش با واکنش سنگها در مقابل میادین نیروی (طبیعی و یا اعمال شده توسط انسان) محیط فیزیکییشان میباشد .
برای مهندسین عمران و معدن ، مکانیک سنگ دقیقاً طریق مهندسی دیگری برای حل مسائل مربوط به سنگ است این شاخه از علم راهنمائی مهندسی است که دست اندر کار احداث حفاریها و بناهایی چون تونلهای راه آهن زیر زمینی، تأمین آب ، زه کشی و ... نیروگاههای زیر زمینی ، حفره نفت ، آب، هوا، گاز و ... و نیز دفن زبالههای هستهای، معادن زیر زمینی ، سینه کارها ، معادن روباز ، برشهای عمیق برای آب ریز و غیره در سنگ و یا بر سنگ هستند.
2ـ1ـ آشنایی با منطقه اکتشاف شده
محدوده مورد نظر واقع در خراسان جنوبی(بیرجند) میباشد که با ذخیره ممکن بالای در جنوب شرقی بیرجند قرار دارد.که اطراف محدوده سنگهای ساختمانی و خاکهای صنعتی به چشم میخورد که برنامه آتی سازمان صنایع و معادن برای بازگشایی و اشتغالزایی دانشجویان معدن میباشد.
3ـ1ـ محل و موقعیت جغرافیایی
این محدوده واقع در استان خراسان جنوبی و در فاصله 42 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان بیرجند و همچنین در فاصله 27 کیلو متری شمال غربی شهرستان سربیشه و در بخش بیرجند و در حوالی روستای شواکند و کلاته ده میباشد و در بین طولهای جغرافیایی و عرضهای جغرافیایی قرار دارد.
حدود 48 کیلومتر جاده آسفالت به سمت جاده بیرجند ـ زاهدان تقاطع مود پس از 8 کیلومتری دوراهی شواکند 4 کیلومتری به سمت کلوجان ـ در منطقهای به نام حاج حسین شواکندی که حدود 2 کیلومتر پیاده روی دارد و با وسیله نقلیه عبور از آن وجود ندارد.
راه ارتباطی دوم آن قبل از دو راهی شواکند میباشد که سمت کلاته علی آباد میرود و پس از عبور از روستای علی آباد به کلاته ده شیب رسیده و در دو راهی قبرستان به سمت آب بند (سد) و پس از طی مسافت 1 کیلومتری عبور از سد در منطقهای به نام حاج حسین شواکندی قرار دارد.
4ـ1ـ مراحل ثبتی یک محدوده معدن :
با مشخص کردن محدوده های معدنی روی نقشه و ثبت آن در سازمان صنایع و معادن زمانی را برای جواب ثبتی در نظر میگیرند که بعد از اینکه جواب آمد که منطقه آزاد است و عودت نخورده نوبت به مرحله انتخاب مسئول فنی میرسد که بعد از آن به شما فرصتی میدهند تا برای میله گذاری زمانی را مشخص کنید و برای میله گذاری به سر منطقه میآیند که تمام این مراحل به ترتیب و زمان بندی شده انجام میگیرد.
در ضمن نامههایی هم از منابع طبیعی و میراث فرهنگی که منطقه مشکلی ندارد باید گرفته شود و ضمیمه پرونده محدوده ثبت شده شود . در مرحلهای که پروانه اکتشاف صادر میشود معمولاً یک سال وقت اداری که با توجه با طرفی که به سازمان دادهایی طبق برنامه انجام بگیرد. و سازمان را در همه زمینهها که فعالیت و هزینهای داشتهای در جریان و اطلاع قرار بگرید. بعد از این مرحله که پروانه اکتشاف صادر شد نوبت به بیمه کردن معدن جهت گرفتن وام به صندوق بیمه توسعه و نوسازی مراجعه میکنید که هر خطر احتمالی ریسکهای که در معدن وجود دارد در امان باشی. با گرفتن وام که باید 35% یا حدود 30% طرح را انجام داده باشی اقدام به نوشتن طرح توجیهی یا پایانی (طرح استخراج) میکنی که معدن شما در این حالت دارای پروانه بهره برداری هم میباشد که زمان بندی های خاصی برای ماده معدنی طرح بهره برداری به اشخاص حقوقی و حقیقی میدهند.
از سنگهای تزئینی در ساختمانها و در بخش های نمای داخلی و خارجی استفاده میشود. مطابق استانداردهای وضع شده در شوروی سابق ، سنگهای ساختمانی را بر مبنای وزن مخصوص ، مقاومت فشاری و ضریب نرم شدگی آنها تقسیم بندی مینمایند.
5ـ1ـ نقشه توپوگرافی منطق
6ـ 1ـ راههای دسترسی به منطقه بدون رعایت مقیاس:
1ـ2ـ تقسیم بندی سنگهای ساختمانی سنگ نما و کف
1ـ وزن مخصوص الف ـ سنگهای سنگین وزن : سنگهایی هستند که وزن مخصوص آنها بیش از 8/1 گرم بر سانتی متر مکعب است
ب ـ سنگهای سبک : سنگهایی هستند که وزن مخصوص آنها کمتر از 8/1 گرم بر سانتی متر مکعب است
مقاومت فشاری الف ـ سنگهای سنگین که مقاومت فشاری آنها از 100 تا 1000 مگا پاسکال است.
ب ـ سنگهای سبک که مقاومت فشاری آنها از 4 تا 200 مگا پاسکال است.
3 ـ ضریب نرم شدگی اگر مقدار این ضریب از 6/0 تا 1 باشد از آن برای احداث ساختمان استفاده میشود.
سنگهای آذرین ، دگرگونی و رسوبی که دارای این ویژگیها باشند ، به عنوان سنگ نما به کار میروند:
1. مقاومت فشاری آن بیش از 5 مگا پاسکال باشد.
2. ضریب نرم شدگی بین 7/0 تا 9/0 باشد.
3. نداشتن درز و شکاف در سنگ.
4. نبود کانیهای رسی و مواد قابل حل در سنگ.
5. نبود حالت آلتراسیون و هوازدگی.
6. داشتن رنگ مرغوب.
ـ سنگها را بر اساس تقسیم بندی آنها به آذرین درونی ، آذرین بیرونی ، رسوبی و دگرگونی مورد بررسی قرار میدهیم و ازهر گروه یک نمونه توضیح میدهیم .
2ـ2ـ سنگهای آذرین درونی
گرانیت: سنگ آذرین اسیدی است که حاوی 20 تا 60 درصد کوارتز ، 25 تا 90 درصد پتاسیم فلوسپات، 10 تا 65 درصد آلبیت و 1 تا 5 درصد میکاست . وزن مخصوص آن در حدود 6/2 گرم بر سانتی متر مکعب ، مقاومت فشاری آن بین 100 تا 300 مگا پاسگال و مقاومت کششی آن تا مقاومت فشاری است به دلیل دارا بودن مقاومت مکانیکی ، مقاومت آن در برابر هوازدگی و یخ زدگی نیز برخوردار است. لذا سنگ گرانیت ، مصارف گوناگون دارد که از جمله میتوان برای سنگ نما ،پله کف ، استحکامات تونل ، پل سازی و غیره را به کار برد.
3ـ2ـ سنگهای آذرین بیرونی
اندریت : سنگ آتشفشانی حد واسط است و از نظر ترکیب شیمیایی به دیوریت شباهت دارد. کانیهای مهم آن عبارتند از : پلاژیوکلار ، که گاهی آمفیبول ، بیروکس و بیوتیت به همراه دارد. رنگ اندزیت خاکستری ، سبز مایل به خاکستری و کاهی زرد مایل به خاکستری است وزن مخصوص 2/2 ـ 8/2 گرم بر سانتی متر مکعب است و مقاومت فشاری آن بین 60 ـ 240 مگا پاسکال تغییر میکند . انذریت به صورت لاشه سنگ و خرد شده در جاده سازی مصرف دارد
4ـ2ـ سنگ رسوبی
سنگ آهک : بیشترین بخش این سنگ را کربنات کلسیم تشکیل میدهد . بر اساس نوع نا خالصی موجود در آن به نامهای سنگ آهک رسی ، ماسهای و دولومیتی نامیده میشود . بافت سنگ آهک از نوع دانهای متراکم ، اُمُ لیتی و صدفی است . رنگ این سنگ چندین چهره دارد . وزن مخصوص آن 7/1 ـ6/2 گرم بر سانتی متر مکعب و مقاومت فشاری آن بین 10 تا 100 مگا پاسکال است از سنگ آهک به صورت لاشه سنگ و خرد شده در جاده سازی و از نوع مرغوب آن به عنوان سنگ نما استفاده میشود.
5ـ2ـ سنگ دگرگونی
مرمر: نوعی سنگ دگرگونی شده است که رنگهای بسیار متنوع دارد . سختی آن بین 3 تا 5/3 و مقاومت فشاری آن حداکثر به 300 مگا پاسگال میرسد . مقاومت آن در برابر هوازدگی ، گازهای و بارانهای اسیدی کم است و از این رو باید از آن در نمای داخلی ساختمانها استفاده نمود.
6ـ2ـ مواد عایق پرتوهای رادیو اکتیو:
برای ساختن رآکتورهای اتمی و آزمایشگاههای پژوهشی هستهای به موادی نیاز است که بتوانند از نفوذ پرتوهای هستهای جلوگیری نمایند و مانع سرایت آنها به محیط خارج شوند . برای این منظور مواد حاوی آب ، کانی های سنگین همچون سرب و باریت ، اکسیدهای آهن آبدار و بتونهای سنگین مناسبند.
7ـ2ـ مقاومت شیمیایی:
مواد مختلف باید بر حسب شرایط محیط نوع مصرف در برابر اسیدها ، قلیاییها، گازها و غیره مقاوم باشند. مقاومت شیمیایی سنگهای کربناته ناچیز است.
8ـ2ـ خواص مکانیکی :
از جمله خواص مکانیکی که مورد بررسی قرار میگیرد میتوان مقاومت فشاری ـ کششی ـ سختی ، مقاومت ضربهای مقاومت سایشی و خواص لاستیکی و پلاستیسیته را نام برد که در همین فصل به طور مفصل بررسی میکنیم.
1ـ3ـ مقاومت (اوج مقاومت) (Peak Strength)
حداکثر مقدار تنشی است که سنگ قبل از شکسته شدن میتواند تحمل نماید. این مقاومت در شکل زیر با نقطه B مشخص شده است . مقاومت سنگ است پس از اینکه سنگ تغییر شکل قابل توجهی را بعد از شکسته شدن تحمل نمود حاصل میشود و در شکل با نقطه C نشان داده شده است.
2ـ3ـ شکست تردBrittle Fracture
فرایندی است که طی آن سقوط ناگهانی مقاومت در امتداد یک صفحه اتفاق افتاده، معاقب آن یا تغییر شکل دائمی (مومسان) حاصل نمیشود و یا بسیار ناچیز است . این نوع شکست معمولاً همراه با فروکش کرنش است .
چنانچه سنگ بتواند تغییر شکل دائمی بیشتری را بدون از دست دادن ظرفیت تحمل بار از خود نشان دهد گفته میشود که در آن تغییر شکل نرم (شکل پذیر) به وقوع پیوسته است . نقطه Aدر شکل زیر نماینده موقعیتی است که رفتار کشان سنگ که نوع مومسان که در آن قسمتی از تغییر شکل غیر قابل برگشت است تغییر می یابد . این تغییر رفتار را «تسلیم» و تنش موجد آن را تنش تسلیم مینامند. در واقع تنش تسلیم تنشی است که تحت آن تغییر شکل دایمی آغاز میشود.
3ـ3ـ آزمایش معمول در اندازه گیری مقاومت
معمولاً برای شناخت مقاومت سنگ سالم ، از آزمایشهای یک محوره (بدون فشار جانبی) و سه محوره( تحت فشار جانبی یا فشار محصور کننده) تنش فشاری ، آزمایشهای مستقیم و غیر مستقیم تنش کششی و آزمایش تنش برشی به صورت گسترده استفاده میشود که در اینجا مشخصات مهم آنها مورد استفاده واقع میشود.
وسایل لازم برای آماده کردن نمونه مناسب آزمایشگاهی عبارتند از دستگاه مغزه گیری، اره الماسه و ساینده مسطح نمونه
4ـ3ـ شاخص روزنه داری
نسبت حجم روزنهها (VP) را به حجم کل یک نمونه سنگ (Vb) روزنهداری نامیده ، با V نشان میدهند
روزنه داری را میتوان به صورت تابعی از چگالی دانهای (pg) و چگالی خشک سنگ (pd) به صورت زیر نمایش داد
روزنهداری سنگ بستگی به طرز تشکیل دارد و عوامل زیر به صورت عمومی بر آن تأثیر گذار هستند
1. توزیع اندازه دانهها
2. شکل دانهها
3. استحکام دانهها
4. سمت و سوی دانهها
5. درجه تراکم
6. میزان ماده غیر دانهای (کلوئید یاسیمان) که در روزنهها موجود و یا دانهها را پوشانیده است
در این قسمت ویژگی های عمومی فیزیک از قبیل وزن مخصوص و چگالی ـ جذب آب ـ نفوذ پذیری آب ـ مقاومت یخ زدگی ـ هدایت گرمایی ـ دیرگدازها ـ مواد عایق پرتوهای رادیواکتیو ـ مقاومت شیمیایی ـ خواص مکانیکی را تشریح میکنیم.
5ـ3ـ وزن مخصوص (Specific Weight)
عبارت از نسبت جرم جسم (ماده) بر حجم آن است . واحد وزن مخصوص را بر حسب گرم بر سانتی متر مکعب بیان میکنند. در جدول زیر (1) محدودههای وزن مخصوص چند چگالی مختلف و بعضی سنگها گزارش شده است .
جدول 1 ـ وزن مخصوص چند نوع کانی و سنگ
کانی مزن مخصوص سنگ وزن مخصوص
الفاکوارتز
فلدسپات
میکا
کائولین
باریت
ورمیکولیت 65/2
60/2
76/2-88/2
6/2
5/4
4/2 گرانیت
دیدریت
کابرو
پاهیس
آهک
6ـ3ـ جذب آب :Water absorption
میزان جذب و نگهداری آب توسط کانی یا سنگ ، به عنوان جذب معرفی گریده است . میزان جذب آب را در کانی یا سنگ میتوان از رابطه زیر محاسبه کرد.
که در این رابطه :
جرم اولیه جسم
جرم ثانویه (در حالت جذب آب)
درصد آب جذب شده
میزان آب جذب شده به نوع کانیها ، تخلص و شکل و اندازه کانی بستگی دارد. جذب آب در بعضی از سنگها موجبافزایش وزن مخصوص و قابلیت هدایت گرما و سرمای آن نیز میگردد . در سنگها یا کانی هایی که جذب آن باعث افزایش حجم آن میگردد. ضریب نرم شدگی عبارتند از نسبت مقاومت فشاری در حال اشباع شدگی از آب بر مقاومت فشاری در حالت بدون آب.
در مورد موادی که در حالت نامبرده در بالا ، تغییری در مقاومت فشاری آنها رخ ندهد خواهد بود.موادی که ضریب نرم شدگی آنها بیش از 8/0 باشد به مواد مقاوم در آب معروفند و آنهایی که مقدار کمتر از 8/0 داشته باشند، در آب غیر مقاوم خواهند بود.
7ـ3ـ نفوذپذیری آب water permeability
میزان آبی که در مدت یک ساعت در فشار ثابت از یک جسم مسطح به مساحت یک متر مربع عبور نماید، به نفوذپذیری معروف است شیشه ، فولاد و بیشتر پلاستیکها در برابر آب نفوذناپذیرند.
8ـ3ـ مقاومت یخ زدگی frost resistance
مواد اشباع از آب چنانچه در دمای کمتر از صفر درجه قرار گیرند تغییراتی در مقاومت فشاری آنها به وجود خواهد آمد.متراکم دارای مقاومت یخ زدگی زیادند. مواد متخلخل که دارای حفرههای بسته هستند و یا کمتر از 90 درصد از حجم حفرههای آنها از آب پر شده باشد می توانند در شرایط یخ بندان مقاومت نمایند . ضریب یخ زدگی را از رابطه زیر می توان به دست آورد.
موادی که ضریب یخ زدگی آنها از 75%باشد در شرایط یخ بندان مقاوم خواهند بود
9ـ3ـ هدایت گرما Heat Conductivity
توانایی یک جسم در انتقال گرما را هدایت گرمایی می نامند. ضریب هدایت گرما عبارتند از میزان گرمایی است که از یک جسم به مساحت یک متر مربع و به ضخامت یک متر تا وقتی عبور نماید که اختلاف دما در دو انتهای جسم به یک درجه سانتی گراد برسد . ضریب هدایت گرما به میزان تخلخل ، شکل و اندازه حفرههای جسم ، میزان آب ، ترکیب مواد و دما بستگی دارد . موادی نظیر پامیس، پرلیت یاور میکولیت که ضریب هدایت گرمایی کم دارند در اثر گرما منبسط میشوند و از روی ، مصارف عایقهای گرمایی را دارند.
10ـ3ـ آزمایشهای معمول در اندازه گیری مقاومت
معمولاً برای شناخت مقاومت سنگ سالم ، از آزمایشهای یک محوره (بدون فشار جانبی) و سه محوره (تحت فشار جانبی یا فشار محصور کننده) تنش فشاری ، آزمایشهای مستقیم و غیر مستقیم تنش کششی و آزمایش تنش برشی به صورت گسترده استفاده میشود که در اینجا مشخصات مهم آنها مورد اشاره واقع میشود.
وسایل لازم برای آماده کردن نمونه مناسب آزمایشگاهی عبارتند از دستگاه مغزه گیری ، اره الماسه و ساینده سطح نمونه.
11ـ3ـ آزمایش سنجش مقاومت فشاری یک محوره
گرچه آزمایش مقاومت یک محوره فشاری معمولترین آزمایش در مورد سنگ است ، اما انجام صحیح آن کار سادهای نبوده ، نتایج حاصل از این آزمایش به علت تفاوت رویه گاه تا بیش از 200% با هم اختلاف دارند . نتیجه این آزمایشها معمولاًبه عنوان عامل مقایسه سنگها به کار برده شده ، حالت یک شاخص را برای سنگ پیدا کرده است .
تمهیدات اصلی لازم برای انجام این تست عبارتند از :
1. شکل و اندازه نمونه: استوانهای که شعاع آن کمتر از مغزه اندازه NX(تقریباً54 میلی متر) نباشد.
2. نسبت ارتفاع به قطر نمونه : 5/2تا 3.
3. خطای قابل قبول در ابعاد نمونه : سطوح دو انتها نمونه:(الف)کاملاً صاف با دقت تا 02/0 میلیمترو (ب) عمود بر محور طولی نمونه با دقت 001/0 تا 05/0رادیان در هر 50 میلیمتر.
4. نرخ بارگذاری :5/0 تا 1 مگاپیکسل در ثانیه .
5. شرایط محیط : رطوبت موجود در نمونه حتی الامکان همان مقدار طبیعی آن باشد.
6. نمونه با دقت در مرکز بلوک فولادی ماشین بارگذاری قرار داده شده ، سر و ته آن بدون پوشش باشد.
7. مقاومت یک محورهی فشاری نمونه با تقسیم حداکثر بار قابل تحمل به وسیله نمونه بر سطح مقطع اولیهی نمونه محاسبه شود.
عواملی که بر نتایج آزمایش تأثیر میگذارد عبارتند از:
1. عوامل داخلی : ترکیب کانیشناسی ،چکالی ، روزانهداری، اندازهی دانهها ، شاخص پوکی و ناهمسانگرایی.
2. عوامل خارجی: هندسهی نمونهنسبت ارتقاع به قطر نمونه و اندازه آن است،اصطحکاک بین صفحات فشار ماشین و سطوح نمونه که تأثیر سطوح انتهایی نامیده میشود، نرخ بارگذاری و بالاخره شرایط محیط یعنی رطوبت ، مایعات موجود و درجه حرارت.
12ـ3ـ عوامل داخلی
سنگهای که کوارتز ماده تشکیل دهندهی اصلی آنها است. محکمترین و آنهایی که سیمانشان از مواد رسی است ضعیفترین سنگها بوده ما بین آنها به ترتیب کلسیت و کانیهای فلزی قرار دارند. عموماًمیتوان گفت که هر چه مقدار کوارتز بالاتر باشد مقاومت بیشتر خواهد بود.
مقاومت یک محورهی فشار (USC) با افزایش چگالی بیشتر میگردد. درشکل زیر رابطهی بین و مقاومت یک محورهی فشاری را نشان میدهد.
برای تخمین مقاومت یک محورهی فشاری میتوان از رابطهی زیر استفاده کرد:
که در آن چگالی بر حسب در مورد سنگهای کربناته بهتر است که از رابطهی زیر استفاده کرد:
رابطه بین برحسب و روزنه داری (n) بر حسب درصد در شکلهای الف و ب به ترتیب برای سنگهای کربناته و کوارتز ترسیم شده است .
در مورد سنگهای کربناته :
و برای سنگ کوارتزی:
هرچه اندازه دانههای یک سنگ ریزتر باشد مقاومت یک محورهفشاری بالاتر خواهد بود.
بالا رفتن شاخص روزنهداری موجب کاهش مقاومت یک محوره فشاری است .
مراجع
1ـ فصلنامه مکانیک سنگ2ـ کتاب سنگهای تزئینی
3ـ درآمدی بر مکانیک سنگ ، وی.اس.وتوکوری، ک.کاتسویاما
4ـ جزوه آقای مهندس سیاوشی

کلمات کلیدی :
» نظر