پروژه دانشجویی مقاله راهبردهای روان شناختی در مدیریّت آموزشی فا

پروژه دانشجویی مقاله راهبردهای روان شناختی در مدیریّت آموزشی فایل ورد (word) دارای 34 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله راهبردهای روان شناختی در مدیریّت آموزشی فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله راهبردهای روان شناختی در مدیریّت آموزشی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله راهبردهای روان شناختی در مدیریّت آموزشی فایل ورد (word) :
راهبردهای روان شناختی در مدیریّت آموزشی
بسم الله الرحمن الرحیم
فهرست
عنوان
ـ مقدمه
ـ سلامت روان و مهارتهای زندگی
ـ آسمان آبی و اندیشه های مطهری با عکس و نوشته از او
ـ مهارت انسانی مدیران مدارس و اندازه گیری میزان آن
ـ خلاصه و طنز مدیریّتی
مقدّمه :
مدیری را می شناسم که خوب کار می کند . هر روز اولین نفری است که سرکار خود حاضر می شود و آخرین نفری است که محل کارش را ترک می کند . پیوسته مشغول به نظر می رسد و همیشه در راه است . ناهارش را در کم تر از هفت دقیقه می خورد . نمازش با سرعت اقامه می شود . سریع حرف می زند وواکنش سریع دارد . وقتی ازاو درباره ی کارش می پرسی ، به جای پاسخ مشخص ، به حاشیه ها می پردازد . مقدمه و مؤخره ی صحبت هایش همه را خسته می کند . با کوچک ترین اعتماد دیگران ، درد دل هایش شروع می شود .
اعتقاد دارد به رغم تلاش زیادی که می کند ، کارش نتیجه ای ندارد . علت ناموفق بودن خود را به دیگران ، به ویژه فرادستان ، نسبت می دهد . وقتی از برنامه و برنامه ریزی صحبت می شود ، همه ی اطلاعات لازم را در حافظه اش دارد . خلاصه این که خوب می دود ، تند و تیز هم می دود ، لیکن وقتی از او می پرسی ، به کدام نشانی می روی ؟ چه برنامه ای داری ؟ مسأله ی تو چیست ؟ چه هدفی را دنبال می کنی ؟ کم تر می تواند پاسخ روشنی بدهد . شاید نمی داند بر کدامین خط می دود . درحالی که تنها دویدن کافی نیست ، بلکه درست دویدن و در مسیر درست قرار داشتن نیز لازم است . اگر ندانی کجا هستی و در کجا راه می روی ، چگونه می خواهی به آنجا برسی ؟
بیش تر فکر کنید و کم تر عمل کنید . عمل شما باید حتماً برخاسته از تفکری عمیق باشد . زیاد کار انجام دادن ، صبح تا شب مشغول به نظر رسیدن ، سریع حرف زدن ، سریع قضاوت کردن و سریع تصمیم گرفتن شما را به جایی مطمئن نمی ساند . رسیدن به نقطه ای مطمئن ، نیازمند آن است که در فرآیند مدیریت با اطمینان حرکت کنید .
پیدا کردن سوزن روی فرش رنگارنگ ، نیازمند نگاه آرام ، آهسته و دقیق است . چیزهای کوچک و ریز و ظریف را با نگاهی آرام ، آهسته و دقیق خواهی یافت . مَثَل فضای مدرسه و نگاه مدیر آن ، مَثَل فرش رنگارنگ و نگاه عمیق فرشباف است .
اگر دقیق نباشی ، ظرافت ها را نخواهی یافت . مدیریت مدرسه هم مدیریت ظرافت هاست .
نقش های بزرگ را همه می بینند . اما نقش هایی ریز و کوچک هم هستند که نیاز به نگاه دقیق بالینی تو دارند . بدان که تماشا کردن و دیدن ، مانند گوش کردن و شنیدن با هم فرق دارند . وجه تمایز آن ها دقت و آرامش است .
مدیرنشده ای که زیاد کار می کنی ، مدیر شده ای که درست کار می کنی و کارهای درست را درست انجام دهی .
بنابراین سعی کن خوب بدوی ، اما روی خط درست .
Running Well , Running Well ontheriyht Way
سلامت روان و مهارتهای زندگی
فردی که روان سالم دارد ،بی دلیل نگران نمی شود ، و مشکلات و دردسرهای روزمره ای را که گه گاه برای همه پیش می آیند و اضطراب ، ترس ، افسردگی و احساس ناامنی موقت ایجاد می کنند ، به راحتی حل می کند ، اما فرد بیمار ، پریشان حال است . اغلب بدون دلیل نگران می شود و احساسات و افکاری مانند اضطراب ، ترس ، خشم ، احساس ناامنی و افسردگی را بیش از حد معمول در خود بزرگ می کند . با این که مرز مشخصی بین روان سالم و روان بیمار وجود ندارد ، روان سالم را می توان از طریق عادت ها و محیط و روابط مناسب به دست آورد . برای احساس رضایت کردن ، باید جسم و روح سالمی داشته باشیم .
عوامل ایجاد کننده ی بیماری
ـ روابط نامناسب با مردم ، خانواده ، مدرسه و محیط کار .
باید احساس کنیم انسانی باارزش هستیم و می توانیم از عهده ی مسؤولیت های خود برآییم .
ـ وضعیت جسمانی . بسیاری از بیماری های جسمی منجر به اختلالات روانی و رفتاری می شوند .
ـ وراثت . میزان تأثیر هر یک از عوامل محطی و ارثی در ایجاد بیماری های روانی هنوز کاملاً روشن نشده است .
برخی از علائم هشدار دهنده
ـ شخص بدون هیچ دلیل روشنی ، همیشه فکر می کند اتفاق بدی برای او پیش می آید و دائماً احساس خطر می کند .
ـ احساس غمگینی شدید و مداومی دارد که به گوشه گیری ، خستگی و بی تفاوتی منجر می شود .
ـ تنش ، عصبانیت ، سردرد ، بی خوابی و دردهای پراکنده جسمی بدون علت عضوی در شخص بروز می کند .
ـ در صورت تداوم و تشدید هر یک از علائم یاد شده باید به روان پزشک یا روان شناس مراجعه کرد .
هر انسانی تنش هایی دارد . به «احساس تحت فشار بودن » در مقابل تهدیدات ، تنش می گویند . این احساس ، در اثر خطرات جسمی ، ناامنی اقتصادی و تهدیدهای روحی و روانی به وجود می آید . تنش ها پی در پی ما را نگران می کنند . نمودار پایین صفحه ، تنش و بخش های دیگر نشانه های نبود روان سالم را نشان می دهد .
امروزه بخش بزرگی از زندگی ما را تنش ها اشغال می کنند ، بنابراین باید آن ها را بشناسیم و راه های مقابله با آن ها را بیاموزیم . روش های مقابله با تنش و اضطراب را می توان به شرح زیر برشمرد :
ـ باید با بیان مشکلات خود آن ها را بهتر بشناسیم تا از این راه ، احساس سبک شدن کنیم .
ـ نباید خود را در میان انبوهی از توقعات گیر بیندازیم .
ـ بابرداشتن یک گام ، حلقه ی معیوبی را که در آن قرار گرفته ایم ، بشکنیم تا مشکلات ما به تدریج حل شوند .
ـ چون نمی توان بر همه ی مشکلات غلبه کرد ، پس هدف هایی را که در حد توان ما باشند و بتوانند آسایش ما را فراهم کنند ، انتخاب کنیم تا هم اعتماد به نفس بیشتری بیابیم و هم حلقه ی معیوب غم و اندوه و سستی در ما شکسته شود .
سلامت روان
سلامت روان فرد عبارت از قابلیت او در ایجاد ارتباط موزون و هماهنگ با دیگران و توانایی تغییر و اصلاح محیط اجتماعی خویش و حل مناسب و منطقی تعارض های هیجانی و تمایلات شخصی خود است .
وجود اضطراب دائم ، داشتن ترس موهوم و جود اختلال در روابط اجتماعی ، نشانه های عدم سلامت روانی هستند . فردی که دائماً یا به مدت طولانی ناراحت و غمگین است ، احتمالاً از بیماری روانی رنج می برد.در ناراحتی خفیف روانی ، بیمار می تواند مدت طولانی غصه دار ، نومید و افسرده باشد .
بهداشت ، به ظاهر به معنی سلامت است ، اما سلامتی فقط نداشتن بیماری نیست ، فرد سالم علاوه بر این که بدنی سالم دارد ، باید خوشحال و راضی هم باشد . او تاحدی توانایی برخورد با مشکلات ، محرومیت ها و شکست ها را دارد و با دیگران سازگاری نسبی نشان می دهد . نه نتها از زندگی لذت می برد ، بلکه می تواند با این کار دیگران راهم به لذت بردن از زندگی علاقه مند کند . او دیگران را آزار نمی دهد و به زحمت نمی اندازد . چنین فردی را که از نظر جسمی و روانی و اجتماعی طبیعی است و روحیه ی خوبی نیز دارد ، سالم می خوانیم .
آسمان آبی و اندیشه های مطهّر
مدیر پیشرو
هر مصلحتی اول باید صالح باشد تا بتواند مصلح باشد . او باید برود پیش و به دیگران بگوید پشت سر من بیایید . خیلی فرق است میان کسی که ایستاده و بر سربازش فرمان می دهد : «برو به پیش ، من این جا ایستادم» و کسی که خودش جلو می رود و می گوید : «من رفتم ، تو هم پشت سر من بیا» در مکتب انبیا و اولیا این را می بینیم . همیشه می گویند : «ما رفتیم .»
حماسه ی حسینی ، ج 2 ، ص 108
در هدایت ورهبری
مسائل رهبری با روان بشر سروکار دارد . جلب همکاری روان ها و به حرکت در آوردن آن ها به سوی هدفی مقدس و عالی مهارت و ظرافت فوق العاده می خواهد . کار هر کس نیست . امروز پس از پیشرفت های حیرت انگیز روان شناختی و جامعه شناسی و بالاخره انسان شناسی ، هنگامی که سیره رهبری اولیای خدا را مطالعه می کنیم ، می بینیم بر دقیق ترین ملاحضات روانی و بر اصول دقیق علمی رهبری منطبق است .
مهارت انسانی مدیران مدارس و اندازه گیری میزان آن
مدرسه از جمله نهادهایی است که به سبب ماهیت کار ، مهارت انسانی و برقراری عاطفی و دوستانه در آن از ضروریات اجتناب ناپذیر است و همان طور که شرط اول رانندگی احتیاط است ، شرط اول تعلیم و تربیت نیز برقراری روابط انسانی در شأن فراگیرندگان و معلمان است . برقراری و غنی کردن روابط انسانی در مدرسه از مدیر مدرسه شروع می شود و این هب دلیل آن است که معلمان تا حد زیادی از صفحات و خصایص اخلاقی مدیر الگو می گیرند.بنابراین اگرمدیران مدارس به مهارت در روابط انسانی به معنای عملی آن مجهز شوند ، بسیاری از تضادها، نارسایی ها و درگیری هایی که بخشی از انرژیمدیر و معلمان را بر خود اختصاص می دهد ، از بین می رود . مدیران مدارس می توانند از طریق بازنگری رفتار خود ، نحوه برقراری ارتباط با مجموعه مدرسه را بهبود بخشند و مدرسه ای پویا با آموزشی پویا را برای کمک به تحقق اهداف کلان توسعه به ارمغان آورند .
بنابراین ، با توجه به نقش مهم مهارت انسانی مدیران مدارس در کیفی کردن و ارتقای بهره وری آموزشی مدرسه، در این مقاله برآنیم که مفهوم و فرآیند شکل گیری مهارت انسانی ویژگی های مدیران مدارسی را که مهارت انسانی قوی دارند تبیین کنیم و کارهایی ارائه دهیم که این مهارتها را تقویت کند .
مفهوم و فرآیند شکل گیری مهارت انسانی
توانایی مدیر به منزله عضوی از گروه که در کار کردن مؤثر است ایجاد کوشش های دسته جمعی در درون گروهی که او آن را رهبری یا اداره می کند،مهارت انسانی نامیده می شود 1 در مهارت انسانی برقراری روابط انسانی جایگاه خاصی دارد و بنا بر باور «فالت» عبارت است از توان برقراری ارتباط انسانی با معلمان و دانش آموزان از طریق پذیرفتن وجود ، شخصیت ، ویژگی های فردی و همه تفاوت هایی که آنان با شخص مدیر دارند2 . آنچه که در مهارت انسانی قابل تعمق است و در تعریف «فالت» تغییر تأکید زیادی برآن شده ، پذیرش افراد با تمام وجود است3 .
به طور کلی و با توجه به اینکه در خصوص روابط انسانی و اهمیت آن در مدیریت مدرسه در کتاب ها و مقالات گوناگون زیاد بحث شده است ، از توضیح اضافی خودداری می گردد . آنچه در مهارت روابط انسانی حائز اهمیت است ، نحوه شکل گیری این مهارت مهم و زیر بنایی است که در نمودار زیر ، در مورد مدیران مدارس نشان داده شده است .
همان طور که در شکل نشان داده شده است ، پایه های اساسی مهارت روابط انسانی متشکل از دو مقوله انسان و ارتباط است . مدیران مدارس باید انسان را خوب بشناسند . اما شناخت انسان مشکلی را حل نمی کند . زیرا به دنبال شناخت ، باید تجویز و درمان باشد ، یعنی مهارت های ارتباطی نیز باید شناخته شود.پس از شناخت ویژگی های جسمانی ، روانی ،اجتماعی و انسان ها شناخت مناسبی ، الگوها و عناصر ارتباط و ;. آنچه که روابط انسانی را غنی و معنی دار می کند ، هماهنگ سازی در شناخت لازم است یعنی بدین معنی که مدیران مدارس توانایی و استفاده از مهارتهای ارتباطی شناخته شده را در برخورد با انسان هایی با زمینه های متفاوت پیدا کنند و و قتی این توانمندی و مهارت ایجاد شد ، حاصل آن شکل گیری ، تقیوت و کاربردی شدن روابط انسانی در خور مدرسه و نظام آموزشی است .
ویژگی های مدیران مدارس دارای مهارت انسانی قوی
1 ـ تا حد زیادی انعطاف پذیرند : انعطاف پذیری یعنی پذیرش منطقی نظریات و آرای دیگران ، دوری از مقاومت نابه جا و ناروا زمینه نظریات . تغییر در نگرش ها و عادات گذشته که نادرست به نظر می رسند و جهان علم و دانش آن ها را تأیید نمی کند ، از ویژگی های یک مدیر مستعد است . [مدیر آموزشی فردی انسان ساز و اخلاق پرور است که مانند الگویی در معرض دید و توجه معلمان و دانش آموزان قرار دارد و داشتن روح و روانی سالم و بزرگ که از خودکامگی و خودبینی بگذرد ، از ویژگی های آموزش است .] به طور کلی ، می توان مشخصه های اصلی انعطاف پذیری دارای مهارت انسانی غنی را فهرست وار به شرح زیر بیان داشت :
• نظریات منطقی دیگران را به راحتی می پذیرند .
• از تحمیل نظرات خود به دیگران به شدت دوری می جویند .
• در مقابل پیشنهادهای دانش آموزان موضع گیری اصولی می کنند .
• در جواب دادن به دیگران خبری عمل نمی کنند .
• برای روشن شدن منظور معلمان موضوع را از ابعاد گوناگون مورد سؤال و پرسش قرار می دهند .
• صحبت های منفی و مثبت معلمان را در کنار هم قرار می دهند و قضاوت می کنند .
• به جای توجه به ظاهر مذاکرات معلمان ، به ریشه وبن آن ها توجه دارند .
2 ـ به خود و دیگران نگرشی مثبت دارند : داشتن نگرشی مثبت به خود و دیگران از مقدمات برقراری روابط انسانی مطلوب در مدرسه است . وقتی انسان استعدادهای خود را شناخت ، نگرشش نسبت به خود مثبت می شود و این نگرش مثبت کمک می کند که دیگران نیز به این شناخت و نگرش مثبت برسند ، بدین ترتیب ، در مدرسه نگرش مثبت همگانی می شود و در هر فردی علاقه برقراری روابط سالم تقویت می گردد ، به طور کلی می توان مشخصه های اصلی این ویژگی ره در مدیران دارای مهارت انسانی غنی فهرست وار به شرح زیر بیان داشت :
• در مورد ارزشمند بودن خود مشکلی ندارند و می توانند همه احساسات و نگرشها و علایق خود را تجربه کنند و چون احساسات آنان تهدید کننده نیست ، در مقابل احساسات خود حالت دفاعی ندارند .
• در برقراری روابط انسانی نه تنها کنترل و تهدید را کارساز نمی دانند ، بلکه آن را مخرب در نظر می گیرند .
• برقراری روابط انسانی آنان قلبی وواقعی است .
• معلمان و دانش آموزان را دوست دارند .
• احترام را کلید غنی سازی روابط می دانند .
• معلمان را بدون قید و شرط می پذیرند .
• 3 ـ گوش شنوا دارند : برخی از خبرگان ارتباطات انسانی بر این باورند که شنیدن مؤثر ، سنگ بنای مهارت ارتباطی مدیران امروزی است ، مطالعات گوناگون نشان داده است که مدیران ، 45% تا 63% از وقت خود را صرف شنیدن می کنند .6 در این زمینه مدیرانی که دارای مهارت انسانی قوی هستند از این وقت حداکثر استفاده را می برند و از آن در جهت پویایی روابط سازمانی و غنی ساختن آن بهره می گیرند . مدیران آموزشی دارای مهارت انسانی مطلوب ، خوب گوش دادن توجه به گفته های معلمان و دانش آموزان و «شنیدن باگوش دل» است .7 به طور کلی ، می توان مشخصه های اصلی خوب گوش دادن مدیرانی را که دارای مهارت انسانی غنی هستند ، به طور فهرست وار به شرح زیر بیان کرد .
• در گوش دادن به تمام حالات جسمی و روحی و روانی معلمان توجه دارند .
• به جای شنیدن گوش می دهند .
• هنگام گوش دادن اشتغال ذهنی خود را به حداقل می رسانند .
• در گوش دادن معلم مدار هستند .
• تا مطلب را به طور کامل دریافت نکنند ، قضاوت نمی کنند .
• هنگام گوش دادن نکات اساسی یادداشت می کنند .
• در طول گوش دادن به گوینده نگاه معنی دار می کنند .
• عادت های ناپسند گوینده را تحمل می کنند .
4 ـ با والدین دانش آموزان به خوبی ارتباط برقرار می کنند :
برقراری روابط انسانی تنها به مدرسه و کلاس درس محدود نمی شود . از آنچه مدرسه تأثیر فراوانی از محیط خانواده می گیرد ، لازم است از فعل و انفعالات خانواده آگاه شود و این آگاهی از طریق برقراری روابط انسانی قوی صورت می گیرد . مدیران مدارس که از مهارت انسانی قوی برخوردارند ، می توانند با والدین دانش آموزان ارتباط برقرار کنند از یک طرف حمایت های مالی و تخصصی و اجتماعی خانواده را جلب و از طرف دیگر زمینه های یگانگی تربیتی بین مدرسه ، خانواده و جامعه را فراهم آورند . بنابراین ، این گونه مدیران در زمینه های زیر می توانند به پویایی مدرسه کمک کنند :
الف ) با برقراری روابط انسانی ، معلم و سایر مسئولان مدرسه اطلاعاتی درباره کودک به دست می آورند .
ب ) کارکنان مدرسه اطلاعات و شناختی از کودک به والدین ارائه می دهند .
پ ) از طریق رابطه هایی که بین والیدن ، معلم و کارکنان مدرسه برقرار می شود ، کارایی تربیتی افزایش می یابد 8 .
به طور کلی مشخصه های اصلی مدیران دارای مهارت انسانی قوی در بُعد برقراری روابط با والیدن را می توان فهرست وار به شرح زیر بیان کرد :
• به نظریات خانواده دانش آموزان احترام می گذارند .
• برقراری روابط با والدین را زمینه پویایی مدرسه می دانند .
• فرصت اظهار نظر و انتقاد از مدرسه را به والدین دانش آموزان می دهند .
• ارتباطات را متناسب با سطح سواد و آگاهی والدین تنظیم می کنند .
5 ـ گروهی کار می کنند : یکی از عوامل دوام کار گروهی در مدرسه ، برقراری روابط سالم و انسانی است . مدیران مدارس دارای مهارت انسانی قوی ، به دلیل آن که می توانند با تک تک معلمان و کارکنان مدرسه رابطه دوستانه برقرار کنند ، از توان ، استعداد و تخصص آن ها در حل وفصل مسایل مربوط به مدرسه بهره می برند و همواره زبان خوش و روابط انسانی غیر رسمی و دوستانه را عامل مشوق و برانگیزه ای قرار می دهند . در نتیجه ، معلمان تحت تأثیر قرار می گیرند و در تصمیم گیری و برنامه ریزی و اجرای آن مشارکت می کنند .
به طور کلی ، مشخصه های اصلی مدیران دارای مهارت روابط انسانی قوی در بعد گروه گرایی را می توان فهرست وار به شرح زیر بیان کرد :
• صحبت کردن در گروه را دوست دارند .
• از گسترش روابط با افراد جدید لذت می برند .
• در مذاکره از دادن و گرفتن دریغ ندارند .
• مشکلات مدرسه را از طریق روابط دوستانه حل وفصل می کنند .
6 ـ شایعات را به حداقل ممکن می رسانند : شایعه زمانی در مدرسه به وجود می آید و گسترش می یابد که مدیر مدرسه با معلمان و کارکنان روابط سالم و دوستانه ای برقرار نکند . معمولاً مدیران مدارس دارای مهارت روابط انسانی قوی از طریق ترتیب دادن جلسات گفت و شنود دوستانه و برقراری ارتباطات انسانی ، واقعیات و اخبار گوناگون را به معلمان و کارکنان مدرسه منتقل و از این طریق زمینه های شایعه پراکنی را در نطفه از بین می برند .
به طور کلی ، مشخصه های اصلی مدیران دارای مهارت انسانی قوی در بعد ریشه کنی شایعات را می توان فهرست وار به شرح زیر بیان کرد :
• از طریق جلسات گوناگون به اطلاع رسانی می پردازند .
• از بیان چهره به چهره زیاد استفاده می کنند .
• با ایجاد روابط دوستانه سازمان غیر رسمی را با سازمان رسمی یکی می کنند .
• از طریق بیان به تغییر و تفسیر پدیده ها و اتفاقات مدرسه می پردازند .
• به جای صدور بیانیه رسمی ، گفتگوی دوستانه را ترتیب می دهند .
• از ارتباط غیر کلامی زیاد استفاده می کنند .
مدیران مدارس می توانند از طریق ارتباط کلامی مستقیم و غیر مستقیم روابط انسانی را در مدرسه گسترش دهند و بهبود بخشند . معمولاً مدیران مدارس ، که در زمینه روابط انسانی مهارت کافی داشته باشند ، از حرکات سر ، صورت ، چشم ، دست و اندام ها برای تأثیر بهتر بهره می گیرند و این به دلیل آن است که حرکات و اشارات زبان «بی زبانی» هستند که بهتر از زبان گفتاری حقایق را بیان می کنند . در این زمینه ، چشمان و چهره مطالب بسیاری درباره فرد تحت بررسی بیان می دارد . رالف والدامرسون 9 از مشاهده خود چنین نتیجه گرفت «چشمان انسان به همان اندازه زبان انسان حرف می زنند . با این مزیت که از گویش چشم که نیاز به کتاب لغت ندارد ، می توان دنیای ماورای آن را فهمید .»10
به طور کلی مشخصه های اصلی مدیران مدارس مهارت انسانی قوی در بعد ارتباطات غیر کلامی فهرست وار عبارت است :
• از تشویق و تحسین در ارتباطات انسانی زیاد استفاده می کنند .
• پذیرش عقاید و عواطف معلمان در ارتباطات انسانی برای آنان دارای اهمیت زیادی است .
• از حرکات توصیفی در بیان گفته های خود زیاد بهره می گیرند .
• از تماس چشم برای نشان دادن علاقه به طرف گفتگوی خود استفاده زیاد می کنند .
• از هدایت غیر مستقیم برای غنی ساختن روابط استفاده می کنند .
• از هدایت غیر مستقیم برای غنی ساختن روابط استفاده می کنند .
• دریافت پیام طرف مقابل را با چشمان خود تأیید می کنند .
راه کارهای تقویت انسانی در مدیران مدارس
1 ـ گوش دادن را جایگزین شنیدن کنید : برای این که بتوانید مهارت روابط انسانی را به سمت خود را به سمت وضعیت مطلوب سوق دهید ، باید فعالانه به طور ارادی و با دقت زیاد به سخنان طرف مقابل گوش فرا دهید تا بهتر به تعبیر و تفسیر پیام های گوینده بپردازید . مدیر آموزشی از طریق ایجاد شنیدن مؤثر می تواند گوش دادن را معنی دار و عمیق کند . شنود اثر بخش به خودی خود صورت نمی گیرد ؛ بلکه تلاش زیاد و کار سخت می طلبد . 11 به طور کلی برای این که شنود مؤثر در شما تقویت شود ، اعمال زیر را انجام دهید :
• در گفتگو به جای حالت تهاجمی حالت دفاعی به خود بگیرید .
• راه کار تمرکز فکری را در خود تقویت کنید .
• عوامل مزاحم مثل سروصدا را به هنگام گفتگو از محیط حذف کنید .
• هنگام گوش دادن خود را به یادداشت برداری مقید کنید .
• سعی کنید در مراحل متفاوت ، سخنان گوینده را در ذهن خود خلاصه کنید .
• خود را عادت دهید که هنگام گوش دادن به گوینده باز خورد مناسب بدهید .
• هنگام گوش دادن تعصبات شخصی را معلق کنید .

کلمات کلیدی :
» نظر