پروژه دانشجویی مقاله تاثیر نوع دندانه و عوامل فیزیکی بر تخریب ب

پروژه دانشجویی مقاله تاثیر نوع دندانه و عوامل فیزیکی بر تخریب برخی از رنگینه های طبیعی در منسوجات ابریشمی صفویه فایل ورد (word) دارای 51 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله تاثیر نوع دندانه و عوامل فیزیکی بر تخریب برخی از رنگینه های طبیعی در منسوجات ابریشمی صفویه فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله تاثیر نوع دندانه و عوامل فیزیکی بر تخریب برخی از رنگینه های طبیعی در منسوجات ابریشمی صفویه فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله تاثیر نوع دندانه و عوامل فیزیکی بر تخریب برخی از رنگینه های طبیعی در منسوجات ابریشمی صفویه فایل ورد (word) :
تاثیر نوع دندانه و عوامل فیزیکی بر تخریب برخی از رنگینه های طبیعی در منسوجات ابریشمی صفویه
چکیده: نساجی به عنوان هنر وهم به عنوان صنعت در شکل گیری و بسط تمدن ایران نقش بسزایی داشته است که اوج این شکوفایی در دوران ساسانیان و صفویه می باشد. در این پایان نامه تاثیر نوع رنگ، نوع دندانه و عوامل فیزیکی مانند نور، رطوبت و دما بر تخریب بعضی از رنگینه های طبیعی منسوجات
ابریشمی دوران صفویه بررسی شده است. فصل اول شامل تاریخچه ای از منسوجات ابریشمی صفویه است که اهمیت این دسته منسوجات و ضرورت پژوهش روی این منسوجات را بیان می کند. فصل دوم شامل ساختمان شیمیایی، خصوصیات الیاف ابریشمی و تاثیر مواد شیمیایی بر ابریشم می باشد. فصل سوم به تعریف رنگ و چگونگی پیدایش رنگ، شیمی رنگ رنگینه های طبیعی مورد استفاده درزمان صفویه و فرمول شیمیایی آنها پرداخته شده و در انتها عملیات رنگرزی و نیروهای بین مولکولی در عمل پیوند بین رنگ و الیاف آورده شده است. فصل چهارم شامل رنگرزی ابریشم که حاوی دانه ها و انواع آن و رنگ های
طبیعی مستعمل در دوره صفویه که در رنگرزی الیاف ابریشمی بیش از بقیه رنگ ها مورد استفاده بوده است، می باشد. در فصل پنجم، تخریب منسوجات ابریشمی شامل عوامل فیزیکی مخرب که نور، رطوبت و حرارت می باشند؛ تخریب رنگهای طبیعی و نرخ کم رنگ شدگی رنگ ها و مقاومت رنگ ها در طول زمان و در آخر تخریب الیاف ابریشم و مراکز فعال در الیاف ابریشم مورد بررسی قرار گرفته است. در فصل ششم اسپکترو سکوپی مولکولی شامل مادون قرمز lR و ماوراء بنفش UV و اسپکترو سکوپی اتمی و نحوه عمل آنها مورد بررسی قرار گرفته است. بخش دوم پایان نامه، شامل بخش عملی و کارهای آزمایشگاهی
انجام گرفته و آنالیزهای دستگاهی می باشد که به بررسی تاثیر نور اثبات نوری، تاثیر رطوبت، تاثیر حرارت، استحکام و نیز بررسی های lR و نیز UV-VIS پرداخته شده است. به طور کلی از بین سه عامل نور، حرارت و رطوبت مهم ترین تاثیر مربوط به نور می باشد، پس حفاظت نوری نمونه های تاریخی بایستی بخوبی رعایت شود. تاثیر نور بیشتر بر تغییر رنگ می باشد، اگر چه رطوبت و حرارت بر استحکام خود الیاف تاثیر دارند. شرایط حمام رنگرزی که خود شامل دو جنبه دندانه و شرایط اسیدی و بازی حمام می باشد بر استحکام الیاف و همچنین تغییر ساختار رنگ تاثیر دارد، اگر چه این تاثیرات غیرقابل اجتناب به نظر می رسند لیکن می توان با بررسی های بیشتر به شرایطی دست یافت (از نظر غلظت مواد در استفاده رنگرزی و دمای حمام رنگرزی)، که در آن شرایط تغییرات استحکام و ساختار رنگ به یک حالت بهینه رسیده باشند.
در تدوین این رساله از بیست و یک منبع فارسی و چهار منبع لاتین استفاده شده است.
2- دقت، اشرف. تحلیل علمی آسیب های شیشه معبد چغازنبیل و طرح حفاظتی آن. کارشناسی ارشد مرمت اشیاء فرهنگی و تاریخی. دانشکده مرمت. استاد راهنما: مارقویسان، واهاک. 1378 . عکس، طرح، دیاگرام، جداول، کتابنامه.
چکیده: جغازنبیل یکی از نادر ترین و ارزشمند ترین آثار باستانی جهانی و گنجینه ای از درایت های استثنایی بشریت می باشد و حفظ و نگهداری هر بخشی از این اثر عیلامی به معنای حفاظت از تاریخ فرهنگی اولیه بشریت به شمار می رود. موضوع مورد مطالعه و حاصل کار از بررسی های کتابخانه ای و آزمایشگاهی آن در سه فصل ارائه شده است. برای مشخص شدن مسیر تحقیق و نتیجه گیری مطلبوب تر در فصل اول محورهایی مشخص شده که عبارتند از:
– ازتمدن ایلام، دروه ی میانی و چغازنبیل، به عنوان شاهکار جهانی این دوره که خود گنجینه غنی از هنر این دوران است در نظر گرفته شد.
– از مجموع آثار متنوع به دست آمده و از بین خمیر شیشه و شیشه که در قالب مجسمه، مهر و ; لوله های تزئینی سیاه و سفید بود که شاخص ترین آنها لوله های شیشه ای مورد بررسی قرار گرفت.
در فصل دوم برای پی بردن به آسیب لوله های شیشه ای چغازنبی، نیازمند دانشی در زمینه ی شناخت ساختار «structure» و ترکیب آن «composition» و عوامل گوناگون به ویژه مقاومت شیمیایی «chemicalDurabilityofglass» بود تا آسیب های آن بهتر مورد بررسی قرار گیرد.
– از بین بسیاری از خواص شیشه از جمله فیزیکی و شیمیایی به بررسی مقاومت شیمیایی پرداخته شد. در بخش آسیب شناسی (فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی) از نظر شیمیایی، به اثر تماس محلول که به طور خاص به دو صورت (اسیدی، آبی) وجود دارد. محلول های آبی که از اهمیت ویژه ای برخوردارند مورد بررسی قرار گرفت. زیرا مکانیزم تخریب از این طریق در شیشه ها بسیار عمیق است در حالی که محلول های اسیدی غیر از اسید فلوئید ریک تاثیر چندانی در شیشه ها ندارد.
– حفاظت و مرمت شیشه ها تا به امروز به گونه های مختلفی مطرح شده که در ابتدای حفاظت و مرمت نیاز به لایه برداری از رسوبات و تمیز نمودن شیشه می باشد که غیر از روش های مکانیکی و محلول های مختلف، جدیدترین روش غیر تخریبی لیزری مطالعه شده است.
فصل سوم نیز به تجزیه و تحلیل فرایند آسیب های نمونه از طریق آنالیز لایه ای و تطابق آن با اطلاعات موجود و مطالعه رسوب نمونه ها توسط دستگاه میکروسکوپ الکترونیکی edx و sem پرداخته شد و با توجه به محدودیت نمونه از هر حیث، مواد تشکیل دهنده لوله های شیشه ای عیلامی از معبد چغازنبیل را شناسایی و تفاوت مکانیزم تخریبی هر یک از شیشه های سیاه و سفید و بررسی و نهایتاً طرح حفاظتی و مرمتی هر یک از نمونه ها پیشنهاد شده است. درحال حاضر مناسب ترین روش پیشنهادی این است که ابتدا با شیوه های غیر تخریبی (غیرمکانیکی) با توجه به شرایط شیشه، لا یه های رسوب و نمک
شیشه زدوده وآن را با ماده آزمایش شده و سازگاراستحکام بخشی تثبیت نموده، سپس آن را در خلا، نگهداری کرد واگر ایجاد خلاء میسر نبود آن را در فضای ویترین با رطوبت نسبی زیر RH=40% و در دمای 18- T=12 حفاظت و نگهداری نمود. جهت تدوین این رساله از سی و یک منبع فارسی و یازده منبع لاتین استفاده شده است.
3- نکویی اصفهانی، محسن. مطالعه و بررسی آسیب های ناشی از دوده و غبار بر روی بسترهای گچی و مرمت بخشی از کشته بریهای رنگی کاخ عالی قاپو. کارشناسی ارشد مرمت اشیاء فرهنگی و تاریخی. دانشکده مرمت. استاد راهنما: عابد اصفهانی، عباس. 1378، 172ص. عکس، آمار جدول، کتابنامه.
چکیده: از جمله آسیب های وارده بر کاخ عالی قاپو، نشستن دوده و غبار بر تزئینات کشته بری رنگی آن است که به شکل های گوناگون در طبقات این بنا دیده می شود. وجود این لایه های دوده و غبار در بعضی قسمت ها باعث محو شدن اثر و در قسمت هایی نیز عاملی برای پیشرفت تخریب شده است. عمل پاکسازی دوده و غبار و مرمت های انجام شده، بر مبنای راه و روش مشخص و مدونی نیست و بیشتر حاصل روش تجربه و خطا می باشد و در نتیجه
ناهماهنگی در تزئینات دیده می شود. بنابراین در یافتن روش های مورد نظر شناخت نوع آسیب، میزان پیشرفت آسیب، انتخاب روش های فیزیکی، شیمیایی متناسب با نوع آسیب و پیشرفت آن مورد نظر بوده است. با توجه به بررسی های انجام گرفته بر روی بخش مورد مطالعه و در راستای هدف اصلی این رساله سوالاتی مطرح می شود که برخی از این سوالات عبارتند از:
1- بودن یا نبودن رابطه بین جنس دوده و غبار با آسیب های وارد برآن. 2- موجود یا عدم موجود رابطه بین جنسیت، دوده و غبار، رنگ و بستر با ریزش و تخریب آن. 3- انتخاب روش مکانیکی و شیمیایی یا هر دو برای عمل پاکسازی. 4- رابطه بین مواد پاک کننده و جنسیت دوده، رنگ و; و حساسیت آن ها در برابر این موارد. 5- به وجود آمدن مشکل استحکام دوده بر روی تزئینات بعد از تثبیت. 6- به کارگیری پاک کننده ها و حلال های آلی (قطبی و غیرقطبی) و اثر آن بر تزئینات. 7- تفاوت تثبیت کننده ها بر بستر رنگ و دوده. 8- رابطه ارتفاع، میزان نشست دوده و غبار و عمل زدایش دوده از بستر. 9- تفاوت رنگدانه ها در شرایط یکسان با آسیب های متفاوت. خلاصه فعالیت های انجام شده در چهار فصل جداگانه ارائه شده است:
در فصل اول مروری بر تاریخچه کاخ عالی قاپو و مسایل تاریخی مرتبط با آن ارائه شده است. فصل دوم به معرفی نقوش و تزئینات بخش های مختلف این کاخ و همچنین بررسی فنون، مواد و مصالح به کار گرفته شده در کشته بری های این کاخ اختصاص یافته است. فصل سوم به عنوان آسیب شناسی کشته بری های رنگی کاخ عالی قاپو به بررسی عوامل تخریبی مختلف از جمله آسیبهای ناشی از رطوبت، انسان، نمکها، حرارت و ; پرداخته است و در فصل چهارم نیز که
محور اصلی فعالیت های عملی از جمله بررسی های آزمایشگاهی، آزمایشات تشخیص میزان توانایی شیوه های مختلف مرمتی تمیزکاری، موزون سازی رنگی و غیره را تشکیل می دهد به شرح کامل عملیات انجام گرفته در رابطه با اهداف رساله و سوالات مطرح شده به عنوان مفروضات، اشاره شده است. با توجه به نتایج به دست آمده از آزمایشات و بررسی های انجام گرفته در راستای هدف اصلی این رساله و همچنین مشکلات ناشی از کاربرد روش های معمول، موارد ذیل به عنوان یک روش اصولی دربرخورد با لایه های گرد و غبار و دوده پیشنهاد می گردد:
– توجه کافی به اهمیت لزوم پیشگیری قبل از درمان. برای مثال کنترل شرایط محیطی در حد امکان و تمهیداتی جهت حذف عوامل ایجاد کننده و یا تشدید کننده آسیب ها.
– تشخیص صحیح و شناخت کامل مسائل فنی مربوط به هر بخش خاص قبل ازاقدامات مرمتی.
جلوگیری از ریزش لایه های آسیب دیده تزئینات قبل از عملیات تمیز کاری به وسیله یک تثبیت کننده و استفاده از حلال های مناسب. در تدوین این رساله از 16 منبع فارسی و 6 منبع غیرفارسی استفاده شده است.
4- رحمتی، سعید. بررسی و تهیه پوشش های حفاظتی چرم و استفاده از آن ها در حفاظت و مرمت چند نمونه جلد چرمی تاریخی.
کارشناسی ارشد مرمت آثار فرهنگی و تاریخی. دانشکده مرمت. استاد راهنما: عابد اصفهانی، عباس. زمستان 1378 85 ص. عکس، تصاویر میکروسکوپی، کتابنامه.
چکیده: پوست یکی از موادی است که به خاطر داشتن خواص منحصر به فرد از ابتدای حیاط انسان، مورد توجه و استفاده ی بشر قرار گرفته است. عمل آوری پوست که با گرفتن مواد زائد و اضافه کردن مواد گندزدا و پایدار کننده انجام می شود محصولی به نام چرم به دست می آید. الیاف سازنده ی چرم پس از این مرحله تحت تاثیر عوامل مختلف محیط آسیب های شیمیایی، فیزیکی و بیولوژیکی خواهند دید.
این آسیب ها عواملی هستند که نیاز به یک پوشش حفاظتی برای الیاف را به وجود می آورند. پوشش حفاظتی ترکیبی از موادی است که هرکدام مانع عملکرد هر یک از آسیب های نام برده می شوند. برای ساخت این پوشش ها از دو نوع روش که توسط محققین حفاظت چرم در دنیا پیشنهاد شده است استفاده شد. ترکیبات اصلی این پوشش ها ماده نرم کننده، ماده پوشش دهنده، ماده روان کننده و ماده گندزدا می باشد. پس از تهیه ی پوشش دهنده ها، دوام آنها و
همچنین دوام یک نمونه آماده شده تجاری که توسط عملیات فرسوده گی تسریعی مورد آزمایش قرار گرفته است. با مقایسه نتایج این آزمایش مشخص شد که یکی از انواع فوق، مقاوم تر از بقیه است. این ماده که از لانولین موم زنبور عسل، استئارات سدیم لاکتات پتاسیم، فنل و آب ترکیب شده بوده برای مرمت وحافظت چند نمونه جلد چرمی تاریخی مورد استفاده قرار گرفت. جلدهای مورد بحث که از تنوع زیادی برخوردارند، اکثراً از جنس چرم می باشند که از نظر هنری و فرهنگی دارای ارزش هستند و هم خود عاملی حفاظت کننده برای کتب ارزش مند بوده اند. در این رساله مشخص شد که از مهمترین موارد حفاظت گران
چرم، ساخت ماده ای است که به داخل الیاف چرم نفوذ کرده و خواص انعطاف پذیری آن را تا حد زیادی به آن باز گردانده و عاملی برای حفاظت چرم در برابر آسیب های مختلفی می شود. برای نگهداری این نمونه ها بهترین شرایط در دمایی بین 16 تا 25 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بین 50 تا 65 درصد و دور از نور مستقیم خورشید فراهم می شود و در ضمن هوای محیط نگهداری باید تا حد امکان عاری از آلودگی های جوی باشد.
توصیه دیگر این که هیچ کدام از این نمونه ها نباید در تماس یا مجاورت اشیاء آهنی قرار گیرند. حتی الامکان محیط نگهداری در برابر حمله ی حشرات ودیگر عوامل بیولوژیکی مصون باشد و هر چند مدت، نمونه ها مورد بازبینی قرار گیرند. در هنگام انبار کردن این نمونه ها با هر کتاب دیگری نیز باید توجه داشت که به شکل صحیح قرار گیری آنها توجه شود و در حالتی خارج از شکل طبیعی قرار نگیرند زیرا که به زودی به شکل نا هنجار در خواهند آمد. این رساله با استفاده از ده منبع فارسی و شش منبع غیرفارسی در چهار فصل تدوین شده است.
5- خاکبازان، مژگان. مطالعه ویژگیهای برخی از مواد حفاظتی جهت حفاظت نقوش تصویری بقاع منطقه گیلان کارشناسی ارشد مرمت اشیاء فرهنگی و تاریخی، دانشکده مرمت. استاد راهنما: عابد اصفهانی، عباس. 1379 102ص. عکس، تصاویر میکروسکوپی، جداول، کتابنامه.
چیکده: این رساله در پنج فصل تنظیم شده است. در فصل اول به بررسی تاریخی دیوار نگاره های تصویری منطقه و ارزش های موجود در آنها و فن شناسی نقاشی ها پرداخته شده است. در فصل دوم، آسیب شناسی نقاشی ها به صورت تخصصی مورد بررسی قرار گرفته است. فصل سوم درباره مبانی نظری حفاظت و تئوری استحکام بخش ها می باشد. فصل چهارم این مجموعه نیز به انواع رزینها پرداخته شده و فصل پنجم که شامل بخش عملی می باشد، آزمایشاتی در شرایط مختلف بر روی چندین ماده حفاظتی متداول صورت گرفته است. با توجه به داده های به دست آمده از این فصل، مناسب ترین مواد استحکام بخش جهت استفاده در اقلیم مرطوب گیلان و نقاشی های دیواری منطقه، پیشنهاد شده است.
نتایج به دست آمده از آزمایشات عبارت است از:
1- با در نظر گرفتن این مساله که پریمال AC33 که به نسبت 1:5 در آب مقطر رقیق شده بود و نرمال و ارنیس 5% حل شده در گزیلن، بیشترین مقاومت را در مقابل رطوبت و نور UN از خود نشان داده اند، جهت استفاده در نقاشی های دیواری این منطقه مناسب تر می باشند.
2- ورنی های دامار و ماستیک winsor در ضخامت2 لایه، بیشترین مقاومت را در مقابل رطوبت از خود نشان داده اند. همچنین ورنی دامار، در مقابل نور UV نیز مقاومت خوبی داشته است. 3- به علت ظهور سفیدک بر روی نمونه های ورنی مات، استفاده از این ورنی در مناطق مرطوب و فضاهای باز، مناسب نمی باشد. 4- در مورد فضاهایی که کاملاً ایزوله شده و میزان رطوبت به میزان حداقل می باشد. استفاده از پارالوئید B-72 با ضخامت یک لایه، مناسب می باشد. اما با توجه به مقاومت کم پارالوئید در مقابل نور UV ، در هنگام استفاده ازاین ماده، باید با اخذ تدابیری، از تشعشات نور UV جلوگیری نمود. 5- گرما، عامل بالا رفتن سرعت واکنش می باشد. بنابراین درماههای شرجی سال، خطر تاثیر گرما و رطوبت بیشتر می باشد و در این زمان باید کنترل بیشتری بر روی نقاشی ها اعمال گردد.
6- با توجه به این مساله که در تمامی نمونه های مذکور، پس از طی مدت زمان 1200 ساعت رطوبت سرد و 40 ساعت رطوبت گرم و از بین رفتن لایه پوشش دهنده، آثاری از شوره و کپک ظاهر شده است. پیشنهاد می شود که وضعیت نقاشی ها در فواصل زمانی مختلف کنترل و در صورت لزوم، عملیات تجدید لایه پوشش دهنده انجام گیرد.
البته مهم ترین کار در جهت حفظ نقاشی های دیواری منطقه در ابتدا دفع رطوبت از بنا بوده و اقدامات فوق با فرض دفع کامل رطوبت از بنا و با هدف حفظ و نگهداری لایه سطحی رنگ انجام گرفته است.
همچنین نتایج حاصله به معنای رد و یا قبول قابلیت های این چسبها نیست و ممکن است در جایی دیگر و تحت شرایط بهتری بتوان از مواد مذکور، بهترین استفاده را نمود. بهر حال تصمیم گیری در مورد انتخاب مواد ومصالح گوناگون با توجه به شرایط، برعهده حفاظت گران و مرمتگران می باشد. مطالعات کتابخانه ای این رساله با استفاده از چهارده منبع فارسی و پنج منبع غیرفارسی انجام شده است.
6- بیات، کاظم. تدوین اصول فرهنگی حفظ و مرمت اسناد و کتب تاریخی در ایران کارشناسی ارشد مرمت اشیاء فرهنگی و تاریخی، دانشکده مرمت. استاد راهنما: وطن د وست. عبدالرسول. تابستان 1379 124ص. کتابنامه.
چیکده: این رساله به تجزیه و تحلیل ضروریات حفظ و مرمت اسناد و کتب تاریخی با توجه به کشمکش ها و تهاجمات فرهنگی روز و نیازمندی جامعه کنونی ایران به شناخت ارزش ها و نکات روشنگرانه و وحدت آفرین این گونه آثار می پردازد.
اسناد و کتب تاریخی نمونه های شاخصی از افکار، اعمال و طرز زندگی گذشتگان می باشد که می تواند در صورت حفظ شدن، روشنگر مسائل بی شماری از گره های اجتماعی امروز و نسل های آینده هر جامعه ای قرار گیرد.
این رساله در چهار فصل «تعاریف» ، «تاریخچه و اهمیت و اسناد و کتب تاریخی ایران»، «ضرورت های حفظ و مرمت اسناد و کتب» و «طبقه بندی اصول اخلاقی و فرهنگی حفظ و مرمت اسناد و کتب» تهیه شده که امید است بتواند به عنوان تلاشی هرچند جزئی تاثیر بسزایی در تدوین اصول فرهنگی حفظ و مرمت اسناد و کتب تاریخی و سایر آثار فرهنگی کشور عزیزمان ایران داشته باشد.
با توجه به مباحث ارائه شده در رساله و نتیجه گیری کلی از آن می توان گفت که چون اسناد و کتب تاریخی برگرفته شده از دستاوردهای فکری و فرهنگی اقشار مختلف جامعه می باشد، بنابراین لازم است که همگام با هرگونه برنامه ریزی حفاظتی و مرمتی و نیز تدوین قوانین و مقررات مربوطه، توجه کافی به مسائلی مانند اصلاح و ارتقاء افکار عمومی نسبت به ارزش های فرهنگی آثار تاریخی و ضرورت های حفظ و بنابراین زمانی اهداف مربوط به حفاظت از اسناد و کتب تاریخی موفقیت آمیز و متناسب با جایگاه واقعی فرهنگ وتمدن ایران اسلامی خواهد بود که مخاطبین اصلی این امر یعنی مردم از آمادگی های لازم فکری و فرهنگی جهت درک ارزش های آثار مکتوب تاریخی برخوردار شوند. در بررسی کتابخانه ای این رساله از 107 منبع فارسی و 2 منبع غیرفارسی استفاده شده است.
7- صنیع زاده، حیدر. بررسی کاربرد مواد ویژه در رفوی قالی و روشهای بهینه سازی. کارشناسی ارشد مرمت اشیاء فرهنگی و تاریخی، دانشکده مرمت. استاد راهنما: معتقد، سوسن. شهریور 1379 100ص. عکس، جداول، کتابنامه.
چیکده: قالی ایران به عنوان یک صنعت و هنر شاخص در کشورمان از جایگاه ویژه ای برخوردار است. و رفوگری حرفه ای ترمیمی و تکمیلی، و فنی هنری است که چگونگی آن نیاز به نقد و بررسی دانشگاهی دارد.
مواد طبیعی و شیمیایی مورد مصرف در رفوی قالی، امری است که بنابر تجربه استاد کاران آن توصیه و مورد استفاده قرار می گیرد و بررسی های آزمایشگاهی آن می تواند محاسن و معایب علمی آنها را روشن سازد.
هیدروسولفیت سدیم و پرمنگنات پتاسیم دو ماه شیمیایی عمده مورد مصرف در کارگاههای رفوگری و قالیشویی هستند که به لحاظ ایجاد تغییر در رنگ و حالت الیاف استفاده می شوند.
در این تحقیق، ضمن تهیه نمونه های رنگرزی شده الیاف مورد مصرف در خامه، تار و پود قالی با روناس، اسپرک و نیل سنتزی، تاثیر بصری و آزمایشگاهی (تاثیر بر استحکام و ازدیاد طول) محلول این دو ماه با درصدهای مختلف و بطور جداگانه بر الیاف پشم، ابریشم و پنبه بررسی و نتایج آن اعلام شده است، همچنین پس از نور و طبیعت دهی الیاف تهیه شده میزان تاثیر شرایط محیطی بر آنان مورد ارزیابی قرار گرفته است.
نتایج آزمایشات در مورد تاثیر تخریبی محلول هیدروسولفیت بر استحکام الیاف اندک (کمتر از 10%) و تاثیر تخریبی محلول پرمنگنات پتاسیم به تناسب نوع لیف متفاوت و قابل تامل ارزیابی شده و همچنین افزایش تخریب در شرایط محیطی خاص (نور و رطوبت) قابل توجه بوده است و پس از این آزمایشات، دو اقدام در بهینه سازی روش ها توصیه می شود:
1- بهبود امر رنگرزی الیاف در نیل به رنگ و لطافت مورد نظر و عدم استفاده از مواد شیمیایی پس از رنگرزی به منظور تغییر در رنگها.
2-در صورت ضرورت استفاده از این مواد ،بارعایت مقدار ،زمان و شرایط ،ضمن استفاده از حداقل ممکن،مواد مشابه کم تاثیر شناخته وترویج گردند .در تدوین رساله از 18 منبع فارسی و 12 منبع غیر فارسی استفاده شده است.
8 ا براهیمی ،افشین .مطالعه میدانی – آزمایشگاهی نقش فرآوردههای بوم آورد در تثبیت و استحکام بخش خشت خام وا ندو کاهگل .کارشناسی ارشد مرمت اشیاء فرهنگی و تاریخی . دانشکده مرمت . اساتید راهنما : طالبیان ، محمد حسن.حاجی ابراهیم زرگر ،اکبر.بهار 1380 . 461 ص (2 جلد).عکس ،جداول ،طرح ،نمودار ،فهرست تصاویر ،کتابنامه .
چکیده: به عقیده اغلب کارشنسان ،سرزمین ایران دیر پاترین یادمانهای معماری خشتی و گلی را در خود جای داده است.مصالح سازنده چنین آثاری در عین سادگی تهیه و صرفه اقتصادی که بهترین سازگاری را نیز با اقلیم پیرامون داشته که مطلوبتر ین ارزشهای زیست محیطی را نیز به ساکنان آن ارزانی داشته اند.در مورد چنین بناهائی ، رسیدگی ومراقبت دائم ،نتایجی به مراتب رضایتبخش تر از اغلب دخالتهای کالبدی و مرمتهای پرهزینه ،به دنبال داشته است.در واقع هر اندازه بتوانیم که با این قبیل آثار معماری ، سادهتر و طبیعی تر برخورد کنیم موفق تریم .
استحکام بخشی مصالح گلی خام و اصطلاحا تثبیت نمودن آنها با استفاده از مواد افزودنی که تحت عنوان کلی،بهینه سازی نیز از آن یاد میشود،ابتکاری است که در این مورد به کار گرفته شده و سابقهای طولانی دارد.
دراین میان آنچه که کمتر بدان توجه شده ،امکان سنجی استفاده از ضایعاتی است که انسانها در نتیجه فعالیت های صنعتی – کشاورزی خود به وجود آورده اند.چنانچه بتوان از این گونه ضایعات ،فرآوردههای جدید جهت استحکام بخشی و بهینه سازی مصالح گلی خام تهیه کرد،علاوه بر صرفه جوئی قابل توجه اقتصادی از حیث تامین مواد اولیه ، به پاکسازی محیط زیست کمک فراوانی خواهد نمود.
در این رساله تلاش شده است ک با استفاده از فرآوردههای جنبی کشاورزی منطقه مورد مطالعه (باگاس و ملاس )و ضایعات صنعتی کارخانههای موجود(لجن آهک )،محصولی تهیه کرد که بتوان از آن جهت تثبیت مصالح گلی خام مرمتی (خشت واندود کاه گل )با در نظر گرفتن ویژگیهای اقلیمی و مبانی نظری مرمتی بهره جست.
با این که کلیت روشهای اجرائی به منظور تهیه چنین ماده استحکام بخشی،براساس تلفیقی از تجربههای جهانی مشابه انجام گرفته است ،اما از حیث انتخاب مواد اولیه در نوع خود ابتکاری جدید میباشد .به علت وفور منابع اولیه در منطقه مورد مطالعه و روش تهیه آسان،بی آنکه نیاز به حضور دائم کارشناسان مربوطه باشد،این فرصت پدید میآید که بتوان اقدامات حفاظتی – مرمتی موثر تر و بادوام تری را در یک مورد ذیگورات چغازنبیل ،تشکیلات معمار ی وابسته به آن واحیانا دیگر یادمان های معماری خشتی – گلی همجوار،انجام داد.مطالعه کتابخانهای این رساله با استفاده از 118 منبع فارسی و 13 منبع خارجی انجام شده است.
9زاهدیان ،کتایون .بررسی عوامل تغییر رنگ در لعابهای زرد و سبز کاشیهای هفت رنگ مسجد امام در (دوره صفویه ) .کارشناسی ارشد مرمت اشیاءفرهنگی و تاریخی .دانشکده مرمت .استاد راهنما:عابد اصفهانی ،عباس.1380 132 ص . عکس ،نقشه ،جداول ،دیاگرام ،کتابنامه .
چکیده :با توجه به این که یکی از پررونقترین دروههای معماری ایران دوره صفویه بوده و از این دوره آثار و بناهای ز یادی برجای مانده است،بدین جهت حفظ و حراست و مطالعه این بناها از اهمیت خاصی برخوردار میباشد.موضوع مورد بررسی در این رساله ،بررسی فقط یک مشکل منحصر به یک بنا نیست بلکه بررسی مشکلی است که کما بیش میتوان در آثار دوره صفویه دید .با تمام این محاسن وجود مشکلاتی همچون موضوع این مجموعه نقطه ضعفهایی در
ساخت این لعابها میباشد که علاوه بر این مسئله ،تاثیر شرایط محیطی و مساعد بودن وضعیت این لعابها جهت تخریب باعث بروز این مشکل شده است.
تحقیق انجام شده در این مجموعه ،بررسی و اثبات عوامل تخریب دو نمونه لعاب زرد و سبز دوره صفوی میباشد که هر دو نمونه دچار رنگ باختگی شدند که جهت بررسی،این نمونه از مسجد امام تهیه شده است.
خصوصیاتی که لعاب از خود نشان میدهند در رابطه با ترکیب شیمیایی آنها میباشد.بنابراین جهت بررسی عناصر تشکیل دهنده لعابها،با میکروسکوپ الکترونیکی (SEM) مورد مطالعه قرار گرفتند.
آنالیز زرد سالم مشخص می کند که لعاب سربی میباشد و عامل ایجاد رنگ زرد،سرب میباشد .سربی بودن لعاب بیانگر ضعیف بودن و مستعد تخریب شدن تحت شرایط محیطی میباشد. وجود سرب در این لعاب آن هم به میزان زیاد ذهنیتی به جز خروج سرب از شبکه را ایجاد نمیکند .به دنبال اثبات خروج سرب وتبادل یونی ،آزمایشی انجام شد که نشان دهنده خروج سرب از شبکه میباشد. تصاویر میکروسکوپی از هر دو نمونه لعاب تهیه شد و تصویر لعاب زرد سالم
نشان دهنده دو فاز میباشد که آنالیز آنها نیز نشان میدهد که تخریب یکسانی ندارند .یک فاز ضعیف و فاز دیگر مستحکم میباشد.فاز ضعیف غنی از سیلیس و آلومینیم میباشد .حال اگر این مجموعه تحت تاثیر حلال یا عامل تخریب کننده قرار گیرند فاز ضعیف تحت الشعاع قرار گرفته و آنچه که باقی میماند غنی از
چهار وجهی های سیلیس میباشد.نتیجه آزمایشات و خروج سرب از شبکه تایید این مطلب میباشد .در صورت حرارت دادن مجدد لعاب می توانیم در سطح تراکم ایجاد کنیم تا مجددا لعاب شفاف به دست آید.با حرارت دادن مجدد نمونه لعاب زرد تخریب شده در دمای 750 درجه لعاب کاملا شفاف و براق شده بیش از سه برابر زرد سالم میباشد که این عدد بیانگر تخریب شبکه میباشد.
لعاب سبز رنگ ، لعاب ترکیبی میباشد(لعاب زرد +عامل رنگ سبز)با توجه به این مسئله تحلیل تخریب لعاب سبز رنگ ساده شده و مواردی که بر روی لعاب زرد رنگ گرفته شد،در این جا مصداق پیدا میکند .
لعاب سبز سالم و تخریب شده نیز آنالیز شدند (sem)، اما در مورد پیکهای به دست آمده برای لعاب سبز تخریب شده دیده می شود که پیک سرب نسبت به سیلیس مرتفع تر می باشد . لعاب سبز حاوی مس می باشد و با توجه به این که مس حلالیت سرب را افزایش می دهد ، باعث باز شدن شبکه نیز می شود . صعود پیک سرب نسبت به سیلیس نشان دهنده مرحله دوم تخریب یعنی تخریب شبکه می باشد . به دلیل حضور مس و حلالیت بیشتر سرب مرحله تبادل یونی قبلاً طی شده و هم اکنون در مرحله دو تخریب می باشد . لعاب سبز در دمای 750 درجه درجه شفافیت و جلای اولیه خود را با زیافتو آزمایشات نشان می دهد که :
1- به دلیل سربی بودن لعاب ها ، استحکام کمی داشته و مستعد تخریب تحت شرایط محیطی هستند. 2- اولین مرحله تخریب تبادل یونی و خروج سروب از شبکه می باشد . 3- مرحله انتهایی تخریب ، تخریب شبکه می باشد . در تدوین این رساله از 11 منبع فارسی استفاده شده است .
10 . فدایی ، حمید . آسیب شناسی آجرهای گنبد خواجه نظام الملک در مسجد جامع اصفهان و بنای ذیگورات چغازنبیل . کارشناسی ارشد مرمت آثار تاریخی .
دانشکده مرمت . اساتید راهنما : پایدار ، حسین و ذبیحی ، شهلا ، پاییز .1380 ، 196 ص . عکس ، جداول ، نمودار ، طرح ، واژه نامه ، جدول نتایج آنالیز ، کتابنامه
چکیده : پایان نامه حاضر مروری به مبحث آجر در دو بنای شاخص معماری قبل و بعد از اسلام دارد : نخست مشکلات آجرهای گنبد نظام الملک در مسجد جامع اصفهان بررسی می شود و سپس ضمن پرداختن به ذیگورات چغازنبیل در استان خوزستان ، مشکلات اجرهای آن مورد بحث قرار می گیرد . در این مطالعه آسیب شناسی هدف مقایسه مشکلات این دو بنا نیست بلکه سعی شده تا شناختی نسبی نسبت به فرآیند تخریب در آجرهای تاریخی هر یک از این دو بنای ارزشمند ارایه گردد .
فصل نخست این پایان نامه به عمده ترین عوامل آسیب رسان به مصالح آجری می پردازد و مطالعات مورد آسیب شناسی نیز در ارتباط با گنبد نظام الملک و بنای ذیقورات چغازنبیل در فصل های دوم و سوم انعکاس یافته است . انجام مطالعاتی تاریخی و کالبدی با هدف شناخت گنبد خانه از جمله مباحث مطرح در بخش اول از فصل آسیب شناسی آجرهای گنبد نظام الملک است . بخشی از این فصل به آسیب های مختلف سازه یی در گنبد خانه و اقدامات مرمتی که
تاکنون در محل انجام شده اختصاص دارد . با وجود آن که ریاضیات دقیق و مکانیک بی نقص این گند هزار ساله تا به امروز آن هم در کشوری زلزله خیز همچنان پابرجاست ولی در گذر زمان سیمای درونی آن با دگرگونی های فراوانی روبرو بوده است . عمده ترین این دگرگونی ها مربوط به فرسودگی شدید سطوح آجری است به گونه یی که زیبایی و یکپارچگی درونی آن به شدت مخدوش شده است . در واقع آسیب دیدگی نمایی آجری و خردشدگی سطحی آجرها در این
گنبدخانه از جمله اساسی ترین مشکلات آن است . لذا به منظور درک درست از چنین فرآیند تخریبی ، کار آسیب شناسی آجرهای آسیب دیده گنبد نظام الملک با همکاری پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی – فرهنگی در زمستان سال 1377 آغاز شد . در این ارتباط ، روی نمونه های آجر آزمایشات متعددی همچون اندازه گیری تخلخل ، آزمون یخ زدگی ، مطالعات میکروسکوپی و آنالیزهای
11 حسینی سیر ، سید حسین . بررسی ملات های به کار برده شده در ذیگورات چغازنبیل ، بهینه سازی و ساخت ملات حفاظتی . کارشناسی ارشد مرمت آثار تاریخی . دانشکده مرمت . اساتید راهنما : وطن دوست ، رسول – عابد اصفهانی ، عباس . تابستان 1381 414 ص . عکس ، جداول ، نقشه ، کتابنامه .
چکیده : این پایان نامه با عنوان بررسی و شناسایی ملات های به کار رفته در ذیگورات چغازنبیل ، بهینه سازی و ساخت ملات حفاظتی در شش فصل تدوین شده است . فصل اول آن به معرفی تاریخی مجموعه چغازنبیل و مجموعه تاریخی و موقعیت جغرافیایی آن می پردازد . در ادامه وضعیت اقلیمی منطقه و
چغازنبیل ، چگونگی وضعیت پوشش گیاهی و وضعیت زمین شناسی آن مطالعه و بررسی شده است . در فصل دوم ابتداء به مطالعه و بررسی میدانی ملات های به کار رفته در زیگورات پرداخته شده و در ادامه نیز به شناسایی آزمایشگاهی روش های مختلف شیمیایی و کانی شناسی انها اشاره شده است .

کلمات کلیدی :
» نظر