پروژه دانشجویی کارآموزی مطالعه پرونده بطرفیت فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی کارآموزی مطالعه پرونده بطرفیت فایل ورد (word) دارای 503 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی کارآموزی مطالعه پرونده بطرفیت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی کارآموزی مطالعه پرونده بطرفیت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی کارآموزی مطالعه پرونده بطرفیت فایل ورد (word) :

بخشی از فهرست پروژه دانشجویی کارآموزی مطالعه پرونده بطرفیت فایل ورد (word)

. تعدیل اجاره بهاء
2. افزایش اجاره بهاء
3. تخریب ساختمان
4. تفکیک و تقسیم ملک
5. تعدیل اجاره بهاء
6. اخذ صورت مجلس تفکیکی آپارتمانها و اتمام بناء
7. افزایش اجاره بهاء
8. تعدیل اجاره بها و مطالبه مابه التفاوت
9. مطالبه اجرت المثل
10. صدور پروانه کسب
11. تخلیه مغازه
12. تجویز انتقال منافع
13. پرداخت حق الزحمه انجام کار ساختمانی
14. تعدیل اجاره بهاء
15. فروش ملک مشاعی
16. تعدیل اجاره بهاء
17. تعدیل اجاره بهاء
18. تقویت و ایمن سازی ساختمان
19. فروش ملک مشاع
20. تعمیر واحد کسب
21. تخلیه عین مستاجره، مطالبه اجرت المثل
22. مطالبه وجه
23. تخلیه مغازه
24. تعدیل اجاره بهاء
25. مطالبه وجه
26. تخلیه مغازه
27. مطالبه خسارت
28. انتقال حق کسب و پیشه
29. تعدیل اجاره بهاء
30. تخلیه
31. تعیین ارزش ملک
32. پرداخت قیمت متعارف ملک
33. سرقفلی مغازه
34. مطالبه خسارت ناشی از ضمان درک معامله
35. تعدیل اجاره بهاء
36. مطالبه خسارت ناشی از افت ارزش ساختمان
37. تعیین داور
38. مطالبه اجرت المثل انجام تعمیرات اضافه بر قرارداد (مطالبه دستمزد قرارداد پیمانکاری)
39. تقاضای پرداخت هزینه‌ها بابت ساختن بنا و حق معماری
40. تقاضای افراز، تفکیک سه باب مغازه با نیم طبقه و چهار واحد مسکونی
41. مطالبه حق کسب و پیشه
42. مطالبه اجرت المثل ایام تصرف
43. تقاضای انجام تعهدات
44. پایان کار ساختمانی
45. عدم خلاف ساختمانی
46. عدم خلاف ساختمانی
47. پایان کار ساختمانی
48. توقف عملیات ساختمانی
49. صدور رای طبق تبصره‌های کمیسیون ماده صد (بنای مسکونی مازاد بر تراکم)
50. پایان کار ساختمانی
51. تخریب
52. پایان کار ساختمانی
53. تعیین قدمت بناء
54. پایان کار ساختمانی
55. پایان کار ساختمانی

مرکز امور مشاوران حقوقی وکلاء و کارشناسان قوه قضائیه
واحد آموزش
« فرم گزارش کارآموزی»
نام و نام خانوادگی کارآموز: داود ره گشای
شماره پرونده آموزشی :9844/60
رشته کارشناسی: راه و ساختمان
پرونده به کلاسه : 85/15/1354
موضوع کارآموزی :مطالعه پرونده بطرفیت
خواهان : میر یوسف ....
خوانده : اداره حقوقی بانک ملت
وکیل قانونی یا نماینده : احمد تورانی
تعیین خواسته و بهای آن : تقاضای تعدیل مال الاجاره از مبلغ 000/100/1 ریال ماهیانه بمبلغ 000/600/6 ریال با احتساب مابه التفاوت از تاریخ تقدیم دادخواست و خسارات و هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل .

شرح اقدامات انجام شده :
با احترام ، به استحضار می‌رساند بموجب قراردادرسی شماره 129714 مورخ 7/10/70 دفتر 137 تهران ششدانگ دو باب اطاق و یک هال و یک راهرو و یک آبدارخانه و تلفن خانه واقع در طبقه دوم و دو باب اطاق و یک هال و یک راهرو واقع در طبقه سوم از کف سبزه میدان با حق استفاده از راه پله جزء پلاک ثبتی 297 و باقیمانده 303 بخش 8 تهران واقع در خیابان ............. جهت محل شعبه بانک ملت درتصرف خوانده محترم می‌باشد . بموجب توافقنامه‌ فی مابین آخرین تعدیل بعمل آمده بیش از سه سال است سپری شده است . لذا مستنداً به ماده 4 قانون روابط موجر و مستأجر مصوب سال 1356 تقاضای رسیدگی و عندالزوم ارجاع امر به کارشناس رسمی و صدور حکم به محکومیت خوانده به افزایش اجاره از مبلغ 000/100/1 ریال به مبلغ 000/600/6 ریال ماهیانه با احتساب مابه التفاوت از تاریخ تقدیم دادخواست تا صدور حکم و خسارات و هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل را دارم .

نتیجه و تجربه اخذ شده از موضوع کارآموزی:
ریاست محترم شبه 15 دادگاه عمومی ( حقوقی ) تهران
با سلام واحترام : عطف به پرونده کلاسه 85/15/1354 به استحضار می‌رساند.
پس از حضور از دفتر دادگاه مطالعه پرونده موضوع دادخواست تقدیمی مورخ 24/10/85 خواهان علیه خوانده بخواسته تعدیل اجاره بهای شعبه بانک ملت واقع در تهران ....به استحضار می‌رساند در معیت مالک از محل شعبه فوق الذکر بازدید بعمل آمد – جزئی از پلاک ثبتی 297 و باقیمانده 303 بخش تهران بموجب اجازه نامه رسمی شماره ..... مورخ 7/10/70 صادره از دفتر خانه شماره 137 تهران به اجاره بانک ملت درآمده که در طبقه اول دو باب اطاق و هال و راهرو و آبدارخانه و طبقه دوم نیز به شرح فوق اعیانهای آن به انضمام عرضه متناظر آن به اجاره بانک ملت درآمده است بموجب رویت لایحه تقدیمی بانک ملت مساحت کل شعبه 690 متر مربع ذکر شده که میزان مساحت متعلق به مالک ( خواهان ) باستناد قبض مفاصاحساب نوسازی صادره ا ز منطقه 12 شهرداری تهران دو طبقه آن رویهم 42/189 متر مربع و هر طبقه 71/94 متر مربع اعلام گردیده است تغییرات و تعمیرات ارسالی انجام ده بهزینه بانک ملت بوده - انتخاب برق مستقل و انتخاب آب متعلق به مالک است - عمر بنا حدود 45 سال و آخرین تعدیل در 7/10/82 ماهانه 000/100/1ریال انجام شده است نظر به عنایت به مسائل مشروحه فوق اجاره بهای مورد اجاره و برای هر دو طبقه از تصرفات بانک ملت از ملک خواهان از تاریخ تقدیم دادخواست 24/10/85 ماهیانه000/800/1 ریال تعیین و با ستحضار می‌رسد .

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله تحلیل فایده – هزینه کشت پسته در نیریز فارس

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله تحلیل فایده – هزینه کشت پسته در نیریز فارس فایل ورد (word) دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله تحلیل فایده – هزینه کشت پسته در نیریز فارس فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله تحلیل فایده – هزینه کشت پسته در نیریز فارس فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله تحلیل فایده – هزینه کشت پسته در نیریز فارس فایل ورد (word) :

خلاصه

در شهرستان نیریز، زارعین تمایل ویژهای به کشت پسته پیدا کردهاند. میزان تولید پسته در سال زراعی 77-1376، 5000 تن بوده که حدود 95 درصد از تولید پسته استان فارس را به خود اختصاص داده است.

بنابراین بررسی اقتصادی کشت پسته در این منطقه بسیار با اهمیت میباشد. هدف از این مطالعه تهیه یک راهنما برای اتخاذ تصمیمات تولیدی، تعیین بازده، هزینه بالقوه و تنظیم بودجه مزرعه میباشد. علاوه بر آن سودآوری کشت پسته از روش تحلیل فایده – هزینه مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام این مطالعه، نمونهای شامل 180 تولید کننده به کمک روش نمونهگیری خوشهای دو مرحلهای انتخاب شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه در سال زراعی 77-1376 جمعآوری گردید. در این مطالعه از روش تحلیل ارزش کنونی جهت ارزیابی اقتصادی استفاده گردید. نتیجه اساسی نشان داد که ارزش کنونی خالص طرح با نرخ بهره 18 درصد مثبت و برابر 985986862 ریال و همچنین نرخ بازده پروژه (کشت 100 هکتار پسته) 6 /25 درصد میباشد که در مقایسه با نرخ رسمی اعتبارات بلند مدت بانکی (18%) این پروژه سودآور است.

واژههای کلیدی: پسته، بازده بالقوه، هزینه بالقوه، نرخ بازده مورد انتظار، نرخ بازده داخلی طرح.

مقدمه

حیات سیاسی و اقتصادی بسیاری از کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ما در شرایط کنونی به نحو قابل ملاحظهای متکی به درآمد نفتی است. محدود بودن ذخائر نفتی، نوسانات قیمت نفت در بازارهای جهانی و برخی از مسائل سیاسی سبب گردیده تا این بخش از درآمد ملی توأم با ریسک و نگرانکننده باشد. در راستای تحقق اقتصاد چند بعدی و رسیدن به مرز خودکفائی ضروری است تا بیشتر از گذشته به تولید و صادرات کالاهای غیر نفتی توجه گردد و زمینه گسترش این دسته از محصولات با توجه به مزیتهای نسبی منطقهای فراهم گردد.

پسته از جمله محصولات باغی است که علیرغم داشتن بازار جهانی مناسب و برخورداری از مزیت نسبی در زمینه صادرات و بازاریابی، مزیت آن در زمینه تولید در بسیاری از مناطق پستهکاری در پرده ابهام قرار گرفته است. در شرایط فعلی در

بسیاری از مناطق کشور به ویژه مناطق کویری بهرهبرداران گرایش و تمایل ویژهای به کشت این محصول پیدا کردهاند.

کشت پسته بیشتر مناطقی را شامل میشود که با کمبود و شوری آب مواجه شدهاند (4). بنابراین جهت سامان دادن به گرایشات زارعین و در راستای استفاده صحیح از منابع تولیدی ضروری است تا مزیت اقتصادی این محصول مشخص گردد. این مطالعه به منظور تحلیل فایده – هزینه کشت پسته در شهرستان نیریز که هماینک به عنوان یکی از قطبهای مهم تولید پسته در کشور میباشد، انجام شده است. همچنین انجام سایر مطالعات اقتصادی در زمینه تعیین مزیت نسبی محصولات کشاورزی قابل کشت در منطقه، تعیین کارآیی و عوامل مؤثر بر آن و بالاخره بازاریابی پسته قابل توصیه میباشد.

در این قسمت به برخی از مطالعات صورت گرفته داخلی در زمینه اقتصاد پسته و همچنین به برخی از مطالعات صورت گرفته داخلی و خارجی در زمینه تحلیل اقتصادی طرحهای

926 مجله علوم کشاورزی ایران، جلد 34، شماره 4، سال 1382

سرمایهگذاری با استفاده از روشهای اقتصادی اشاره میگردد.

بندال و همکاران (1995) در تحلیل اقتصادی کاربرد آبیاری قطرهای انار در هند، بر اساس تحلیل جریان وجوه نقدی، هزینهها و درآمد را برای 10 سال بررسی نمودند. برای انجام این مطالعه از روش ارزیابی تحلیل فایده – هزینه استفاده گردید.

نتایج حاصل از مطالعه نشان داده است که نسبت منفعت به هزینه اضافی (مقایسه سیستم قطرهای با سنتی) را 13/2

محاسبه کردند که نشاندهنده توجیهپذیری اقتصادی آن است.

بهتاش (1375) در مقالهای به ارزیابی اقتصادی یکی از طرحهای اجرا شده آبیاری و زهکشی بنه باشت پرداخته است.

در این ارزیابی زمینههای متفاوت هزینه ای و درآمدی و اثرات متعدد هریک از بخشهای زراعت و دامداری در منطقه قبل و بعد از اجرای طرح بررسی گردیده و آلترناتیوهای مختلف با نرخهای بهره متعدد آزمایش شده است. در این مطالعه گردش نقدی، نسبت فایده – هزینه و نرخ بازده داخلی طرح به دست آمده است.

سن رای (1995) به بررسی مزیتهای اقتصادی آبیاری قطرهای از دو جنبه کلان و خرد در هندوستان پرداخته است.

بررسیهای انجام شده در 6 ایالت هند نشان داد که برگشت سرمایه در این سیستم بین یک تا سه فصل تغییر میکند و بیش از یک سوم مزارع کوچک، طول دورهای بیش از 5/2 دارند که این امر نشان دهنده توجیه اقتصادی این سیستم است.

شیبانی (1375) ضمن تأکید بر اهمیت کشت پسته و ارزآوری این محصول برای اقتصاد کشور، انجام مطالعات اقتصادی در مورد این محصول را بسیار ضروری دانسته است ولی خود مطالعهای از بعد اقتصادی را انجام نداده است و صرفا بر اهمیت توجه به مسائل اقتصاد پرداخته است.

صداقت (1376) با هدف بررسی اقتصادی گرایش بهرهبرداران به کشت پسته و تأثیرات آن بر الگوی کشت و درآمد زارعین در استان فارس، مطالعهای را صورت داده است.

برای این منظور از مدلهای اقتصادی متعدد استفاده شده که از آن جمله مدل برنامهریزی خطی، مدل تابع تولید، تابع تولید مرزی و مدل لوجیت بوده است. نتایج اصلی تحقیق نشان داده است که دلیل اصلی گرایش به پستهکاری بحران منابع آبی

(شوری و کم آبی) بوده و وارد شدن پسته در الگوی کشت،

درآمد مزرعه را به مقدار قابل توجهی افزایش داده است.

همچنین نتایج نشان داد که بهرهبرداران پستهکار از لحاظ فنی کارآیی لازم را نداشتهاند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی تحقیق میرزا تقی خان امیر کبیر صدراعظم مشهور دوره?

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق میرزا تقی خان امیر کبیر صدراعظم مشهور دوره? ناصرالدین شاه قاجار فایل ورد (word) دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق میرزا تقی خان امیر کبیر صدراعظم مشهور دوره? ناصرالدین شاه قاجار فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق میرزا تقی خان امیر کبیر صدراعظم مشهور دوره? ناصرالدین شاه قاجار فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق میرزا تقی خان امیر کبیر صدراعظم مشهور دوره? ناصرالدین شاه قاجار فایل ورد (word) :

میرزا تقی خان امیر کبیر, صدراعظم مشهور دوره ناصرالدین شاه قاجار.
نام اصلی امیرکبیر محمد تقی بود که بعدها تقی گفته می‌‌شد .عناوین و القاب وی بدین قرار است: کربلایی محمد تقی- میرزا محمدتقی خان- مستوفی نظام- وزیر نظام- امیر نظام- امیر کبیر- امیر اتابک اعظم(شوهر خواهر ناصر الدین شاه نیز شد). محمد تقی پسر کربلایی قربان(آشپز میرزا عیسی قائم مقام اول بود) در خانه قائم مقام تربیت یافت و در اوایل جوانی به سمت منشی قائم مقام اول به خدمت مشغول شد و مورد عنایت رجل سیاسی دانشمند قرار گرفت و بعداٌ در دستگاه قائم مقام دوم نیز مورد توجه واقع شد.

میرزا تقی خان امیرکبیر









میرزا تقی خان امیرکبیر اهل فراهان است و دست پرورده خاندان قائم مقام فراهانی. فراهان همچون تفرش و آشتیان مجموعاً کانون واحد فرهنگ دیوانی و اهل قلم بود؛ ناحیه ای مستوفی پرور. چه بسیار دبیران و مستوفیان و وزیران از آن دیار برخاستند که در آن میان چند تنی به بزرگی شناخته شده، در تاریخ اثر برجسته گذارده اند. از این نظر میرزا تقی خان نماینده فرهنگ سیاسی همان سامان است.
نام اصلی میرزا تقی خان، محمد تقی است. زادگاهش هزاوه از محال فراهان عراق. هنوز هم در آنجا محله ای بنام محله میرزا تقی خانی معروف است، و خانه پدریش نزدیک تپه یال قاضی شناخته می باشد. اسم او در اسناد معتبر (از جمله مقدمه پیمان ارزنه الروم، و قباله نکاح زنش عزت الدوله) میرزا محمد تقی خان آمده است. رقم مهر و امضای او نیز تردیدی در نام حقیقیش باقی نمی گذارد؛ بی گمان اسم محمد رفته رفته حذف گردیده و به رمیرزا تقی خان شهرت یافته است.
خانواده پدری و مادری میرزا تقی خان از طبقه پیشه ور بودند. پدرش به تصریح قائم مقام کربلائی محمد قربان بود که در خطاب او را کربلائی می گفت. سجع مهرش پیرو دین محمد قربان بود. کربلائی قربان نخست آشپز میرزا عیسی (میرزا بزرگ) قائم مقام اول بود. پس از او همین شغل را در دستگاه پسرش میرزا ابوالقاسم قائم مقام ثانی داشت.
کربلائی قربان بعدها ناظر و در واقع ریش سفید خانه قائم مقام گردید، و همیشه مورد لطف مخدوم خود بود. آنچه بنظر می رسد کربلائی قربان خیلی هم بی چیز نبوده، بلکه آب و ملکی داشته و دست کم یک دانگه قریه حرآباد مال او بوده است. و نیز آنقدرها استطاعت داشته که به سفر حج برود.
سال تولد میرزا تقی خان را تا اندازه ای که جستجو کردیم، هیچ مؤلف خودی و بیگانه ای ثبت نکرده است. در حل این مجهول تاریخی، ما یک مأخذ اصلی و دو دلیل در تأیید آن مأخذ بدست می دهیم: زیر تصویر اصیلی که به زمان صدارت امیر کشیده اند می خوانیم: شبیه صورت... اتابک اعظم، شخص اول ایران، امیر نظام در سن چهل و پنج سالگی. امیر از 22 ذیقعده 1264 تا 20 محرم 1268 صدارت کرد. اشعاری که در ستایش مقام تاریخی او در کنار همان تصویر نگاشته شده، و تصریح به اینکه کارهای سترگ از پیش برده است، نشان میدهد که تصویر مزبور را در اعتلای قدرت و شهرت امیر کشیده اند. و آن سال 1267 است. با این حساب و به فرض صحت رقم چهل و پنج سالگی تولد او به سال 1222، یا حداکثر یکی دو سال پیشتر بوده است
اما دلیل معتبر تاریخی اینکه: در کاغذ قائم مقام خواهیم خواند که میرزا تقی همدرس دو پسر او محمد و علی بوده است. می دانیم که میرزا محمد پسر اول قائم مقام در 1301 در هفتاد سالگی درگذشت، و پسر دیگرش میرزا علی در شصت و هفت سالگی درگذشت به سال 1300. یعنی هر کدام از آن دو پسر قائم مقام، سی و یکی دو سال پس از امیر زنده بوده اند. اختلاف سال تولد میرزا تقی با دو همدرس خود هر چه باشد، به هر حسابی، امیر در آخرین سال صدارتش 1268 بیش از پنجاه سال نداشته است.
امیر دو زن گرفته است. زن اولش، دختر عمویش بود یعنی دختر حاج شهباز خان. نام او را جان جان خانوم ذکر کرده اند. از او سه فرزند داشت: میرزا احمد خان مشهور به امیرزاده و دو دختر که بعدها یکی زن عزیز خان آجودان باشی سردار کل، دوست قدیم امیر، گردید. و دیگری به عقد میرزا رفیع خان مؤتمن درآمد. زن امیر در 1285 با دختر بزرگش سلطان خانم به زیارت مکه رفت، و ظاهرا یکی دو سال بعد، در آذربایجان درگذشت.
زن دوم امیر، ملکزاده خانم ملقب به عزت الدوله یگانه خواهر تنی ناصرالدین شاه بود. به گفته دکتر پلاک میرزا تقی خان در زمان صدارت از زن اول خود جدا شد. عقد ازدواج با عزت الدوله روز جمعه 22 ربیع الاول 1265 انجام گرفت. ترتیب جشن عقد و عروسی را میرزا نبی خان امیرتومان (پدر میرزا حسین خان سپهسالار) بعهده داشت. عزت الدوله شانزده ساله بود. چنانکه قباله عقد زناشوئی می نماید، مهر عزت الدوله هشت هزار تومان نقد اشرفی ناصرالدین شاهی هجده نخودی، و یک جلد قرآن بود. راجع به ازدواج با عزت الدوله ضمن نامه امیر به شاه خواهیم خواند که گفته بود: از اول بر خود قبله عالم... معلوم است که نمیخواستم در این شهر صاحب خانه و عیال شوم. بعد، به حکم همایون و برای پیشرفت خدمت شما، این عمل را اقدام کردم.... فداکاریهای این شاهزاده خانم در دوره تبعید و آخرین روزهای زندگی شوهرش، در خور ستایش است.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی تحقیق در مورد شیوه ارائه LINUX فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق در مورد شیوه ارائه LINUX فایل ورد (word) دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق در مورد شیوه ارائه LINUX فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق در مورد شیوه ارائه LINUX فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق در مورد شیوه ارائه LINUX فایل ورد (word) :

شیوه ارائه LINUX

مقدمه
لینوکس یک سیستم عامل قدرتمند ,پایدار و رایگان است و هم اکنون توسط شرکت ها و سازمان های متعددی از سراسر جهان پشتیبانی و حمایت می شود.این سیستم عامل به صورت متن باز ارائه می شود و بدین ترتیب برنامه نویسان و دانشجویان به راحتی می توانند کد های آن را تغییر دهند.
هم اکنون انواع مختلفی از سیستم عامل لینوکس همانند SuSe , Mandrake و Red Hat وجود دارد و در کشور ما نیز لینوکس رد هت محبوبیت بیشتری را کسب نموده است.

نسخه ی جدید لینوکس ردهت Fedora نام دارد و تحت پروِه ای به همین نام توسعه می یابد.

فصل اول
لینوکس چیست

1-1 لینوکس چیست؟
لینوکس یک سیستم عامل رایگان سریع پایدار قابل اطمینان و انعطاف پذیر است که بر روی طیف وسیعی از کامپیوتر ها ی شخصی و ایستگاه ها ی کاری سرویس دهنده ها و مسیریاب ها استفاده می شود.

به طور کلی لینوکس یک سیستم عامل چند کاربره است که به دلیل چند کاربره و چند منظوره بودن کاربران متعددی می توانند بطور همزمان به ان متصل شوند. بطور معمول انواع مختلف لینوکس سرویس های متنوعی برای سرویس های وب پست الکترونیک سرویس نام دامنه و; ارائه می دهند که از قدرت کارایی سرعت و پایداری مناسبی برخوردارند.

1-2 تاریخچه ی لینوکس
توروالدز دانشجویی در دانشگاه هلسینکی فنلاند بود که پرو زه ی لینوکس را آغاز کرد .
آن زمان دانشجویان از برنامه ای به نام مینیکس استفاده می کردند . توروالدز سعی کرد سیستم عاملی را ایجاد کند تا قابلیت های بیشتری نسبت به مینیکس ارائه دهد.

یکی از خصوصیات جالب لینوکس در دسترس بودن source code های آن است بدین ترتیب برنامه نویسان از سراسر جهان می توانند برنامه های کاربردی و حتی هسته سیستم عامل را بررسی نموده و آن را ارتقا دهند.

سیستم عامل لینوکس بیشتر قابلیت های سیستم عامل های Windows NT,Unix,Makintash,… را داردو قابلیت های دیگری همانند کارایی دقت سرعت و مقیاس پذیری را ارائه می دهد. لینوکس قابلیت های دیگری در رابطه یا شبکه را داراست و امکان ارتباط شبکه ای با Windiws,Apple را دارد.
اگرچه این سیستم عامل در محیط باز و اینترنت توسعه یافته ولی در آن استاندارد های رسمی یونیکس رعایت شده است. در دهه ی قبل به دلیل ازدیاد نسخه های یونیکس موسسه ی مهندسین الکتریک و الکترونیک استاندارد مستقلی برای یونیکس ارائه نمود . این استاندارد جدید (ANSI) واسط قابل حمل سیستم عامل برای محیط های کامپیوتری یا Posix نام گرفت. این استاندارد عملکرد یک سیستم عامل شبه یونیکس و جزئیاتی همانند فراخوانی های سیستم و واسط ها را تعیین می کند.

Posix یک استاندارد جهانی را تعریف میکند که تمامی نسخه های یونیکس باید آن را رعایت نمایند. البته لینوکس استاندارد دیگری به نام استاندارد سلسله مراتب سیستم فایل یا FHSرا رعایت می نماید . این استاندارد مکان فایل ها و دایرکتور ها را در ساختار فایل لینوکس مشخص می کند.

1-3 نسخه ی تجاری لینوکس
یکی از نسخه های تجاری لینوکس Red Hat است که توسط شرکت Red Hat توزیع شده است که به دلیل نصب آسان و نیز امکانات مدیریتی سیستم مورد توجه قرار گرفته است.آخرین نسخه ی ارائه شده توسط این شرکت نسخه ی Red Hat Linux7 است.
اسامی تعدادی از شرکت هایی نسخه ی تجاری لینوکس را منتشر می کنند عبارتند
از:Caldera,Corel,Slockware,Debian,Mandarke,Turbolinux,Easylinux

بسیاری از شرکت های سخت افزاری نظیر IBM محصولاتی مرتبط با لینوکس را منتشر می کنند.این شرکت اعلام کرده که تمامی محصولاتش را با لینوکس سازگار می کند.همجنین شرکت INTEL اعلام کرده که سرور های اینترنتی مبتنی برسخت افزار INTEL را با سیستم عامل لینوکس عرضه می کند.در حال حاضر بسیاری از شرکت های کامپیوتری دست به فروش کامپیوتر هایی زده اندکه لینوکس را به عنوان سیستم عامل اولیه خود دارند.
از جمله پیشتازان جدید سیستم عامل لینوکس می توان به شرکت هایی چونSUN,ORACLE اشاره کرد. شرکت Borland نیز در تلاش برای ارائه ی محصول کاربردی Interbase روی سیستم عامل لینوکس است.

 

1-4 میزان افزایش استفاده از سیستم عامل لینوکس
مطالعه ی IDC نشان داده است که در بین سال های 1997 تا 1999 میزان استفاده از لینوکس افزایش چشمگیری داشته است.موارد بسیاری باعث محبوبیت لینوکس گردیده است . از جمله:پشتیبانی از پروتکل SMB و فایل سیستم CIFS که باعث راحتی کار با ماشین های ویندوزی می شود.
وجود برنامه هایی نظیر X-Win32 که امکان اجرای برنامه ها را روی ماشین لینوکس و نیز مشاهده ی آن ها روی ماشین ویندوزی را می دهد.همچنین امکاناتی نظیر پشتیبانی از فایل سیستم های Dos,NTFS,VFAT باعث شده است که میزان استفاده از لینوکس بیشتر شود.شرکت Corel نیز این امکان را فراهم آورده است تا برنامه های کاربردی ویندوز به طور کامل از یک اتصال روی لینوکس اجرا شوند.

1-5 دلایل استفاده از سیستم عامل لینوکس
کنترل :کاربران کنترل کاملی بر وظیفه مندی سیستم دارند و می توانند مشخصه ها و قابلیت های مورد علاقه و نیاز خود را اضافه کنند اشکالات را بیابند وبدون نیاز به نرم افزار های ارتقا دهنده ارتقا خود را انجام دهند.

انعطاف پذیری : سیستم عامل لینوکس با پشتیبانی از طیف وسیعی از پروتکل های شبکه های LAN,WAN و فایل سیستم های مختلف امکان ارتباط با لینوکس با سایر سیستم های عامل را فراهم کرده است.همچنین با استفاده از برنامه های ماشین مجازی لینوکس قادر می باشد تا سیستم عامل مختلفی را شبیه سازی کند .همچنین سیستم عامل لینوکس روی طیف وسیعی از سخت افزار ها موجود است, از جمله سخت افزار هایی مانند
VAX,Motorola,Alpha,MIPS,X86

پایداری: شرکت های بسیاری سالانه میلیون ها دلار به خاطر بروز مشکل در سرور هایشان ضرر می کنند ولی در مقابل ماشین های لینوکس بسیار پایدار هستند و اغلب برای ماه ها یا سالها به کارشان ادامه می دهند بدون آن که برایشان میکلی پیش بیاید.

امنیت : بطور کلی ویروس به آن مفهومی که در سیستم عامل های ویندوزی متداول است در محیط های لینوکسی ویونیکسی وجود ندارد علت این امر امنیت بالای فایل سیستم لینوکس و یونیکس است. ابزارهای متعددی برای پیدا کردن اشکالات احتمالی لینوکس وجود دارد .این ابزار ها یافتن و برطرف کردن اشکالات احتمالی را آسان می کنند .سیستم عامل لینوکس با استفاده از رویداد نگاری (Event viewer) امکان پیگیری خطاها و اشکالات را آسان می کند.لازم بذگر است وجود ابزارهای مختلف برای فراهم آوردن امنیت سیستم علت دیگری بر بالا بودن امنیت سیستم عامل لینوکس است.

هزینه پایین : اغلب نرم افزار های لینوکس مجانی هستند و خود سیستم عامل هم قیمتی ندارد و نرم افزار های مجانی شامل نرم افزار های اداری ابزار های گرافیکی ویرایشگر ها و مرورگر های وب هستند . در ضمن ارتقا لینوکس نیز هزینه ای در بی نخواهد داشت.

قدرت : سیستم عامل پانزده ابر کامپیوتر از 100 ابر کامپیوتر موجود از نوع لینوکس است. لینوکس از منابع سخت افزاری بطور کامل بهره می برد و این امر سبب می شود تا سرعت و توانایی آن بالا برود و همچنین در حال حاضر تلاش می شود تا لینوکس از QOS بهره مند شود که امکان بسیار مفیدی در بالا بردن کارایی برنامه ها خواهد داشت.

 

1-6 امکانات سیستم عامل لینوکس
لینوکس تمام امکانات لازم به عنوان یک سیستم عامل Client و یک سیستم عامل Server را دارا می باشد.
برخی از امکانات لینوکس :
• پشتیبانی از سیستم عامل های مختلف مانند: Minix,VFAT,MS-Dos,
• پشتیبانی از سیستم فایل های شبکه ای مانند: NTFS,Coda,NFS
• پشتیبانی از پروتکل های مختلف شبکه
• نظیر:Telnet,FTP,SNTP,IMAP,DHCQ,SMB,Finger و;

• پشتیبانی از روش های مختلف هویت شناسی نظیر :
• User/Pass,Skey,CHAP,OPIE
• پشتیبانی از DBMS های مختلف نظیر: interbase,MSGL,MXSQL,Oracle و;
• وجود ابزار های برنامه نویسی مختلف نظیر :C,C++,Pascal,Perl
• ابزار های امنیتی و اشکال یابی مثل: Firewall,Proxy,Port scanners,Log analyzer

1-7 آشنایی با گروه های LUG و FSF
در اکثر شهر ها و کشور های اروپایی گروه هایی تحت عنوان LUG(Linux User Group) تشکیل می شوند اعضای این گروه ها با ترتیب دادن جلسات سخنرانی ها و مجالس بحث و گفتگو در ارتباط با سیستم عامل لینوکس و نیز Installation Party دور هم گرد می آیند و با علاقه ی فراوان در جریان پیشرفت سیستم عامل لینوکس و آخرین تغییرات گونه های مختلف این سیستم عامل قرار می کیرند و به تبادل تجربیات می پردازند .
اعضای گروه LUG در سراسر اروپا جلساتی را بر پا می گنند تا کاربران حرفه ای سیستم عامل لینوکس در نصب این سیستم عامل به کاربرانی که تازه می خواهند با این سیستم عامل کار نمایند و به نصب ان بپردازند کمک کنند.لینوکس توروالدز و چند برنامه نویس دیگر عضو گروه یا سازمان FSF(Free Software Fundation) می باشند .

سازمان FSF یک سازمان کاملا غیر انتفاعی است . مخارج برنامه نویسان عضو این گروه توسط شرکت های عرضه کننده و توزیع کننده ی گونه های مختلف سیستم عامل لینوکس مانند شرکت های Red Hat, Caldera, و; پرداخت می شود.
1-8چگونگی پیشرفت سیستم عامل در بین سال های 1991 تا 1999

سال 1991: ینوکس توروالدز در این سال قسمتی از سیستم عامل لینوکس را می نویسد و ان را در News Group معرفی می کند . سه ماه بعد چند برنامه نویس خطاهای موجود در این سیستم عامل را به وی گزارش می کنند.

سال 1992: سیستم عامل لینوکس روی X-86 اجرا می گردد و رابط گرافیکی برای این سیستم عامل بوجود می آید. تعداد کاربران 1000 نفر می باشند.
سال 1993: برنامه نویس کدهایی را برای لینوکس آماده می کنند و 5 نفر از آن ها به انتخاب توروالدز نوشتن برنامه های جانبی برای آن را آغاز می کنند. تعداد کاربران 2000 نفر می باشند.

سال 1994: در این سال لینوکس قابلیت های شبکه ای پیدا می کند . تعداد کاربران 100000 نفر می باشند.
سال 1995: در این سال سیستم عامل لینوکس روی پردازنده های Intel,Digital و Sunsparc نصب و راه اندازی می شوند. تعداد کاربران 500000 نفر می باشند.
سال 1996: در این سال گونه ی این سیستم عامل قابلیت چند پردازنده را دارا می شوند. تعداد کاربران 1000000 نفر می باشند.
سال 1997 : در این سال هر هفته یک گونه ی جدید این سیستم عامل عرضه می گردد و نیز مجله ی لینوکس در کشور های ژاپن لهستان یوگوسلاوی و انگلیس منتشر می شود.

سال 1998: در این سال پروژه ی KDE آغاز می شود و در حدود 10000 برنامه نویس روی این سیستم عامل کار می کنند. تعداد کاربران 5/7 میلیون کاربر می باشند.
سال 1999: در این سال لینوکس در نمایشگاه CEBIT جایزه مجله CHIP را در بخش نرم افزار می گیرد. تعداد کاربران حدود 10 میلیون کاربر می باشد.

فصل دوم
توزیع های لینوکس

اجزای تشکیل دهنده ی لینوکس را هر کس می تواند پس از جمع آوری به نام خودش عرضه کند. به این مجموعه ها که بوسیله ی افراد و شرکت های مختلف گردآوری شده است توزیع ودر برخی مواقع نسخه می کویند.کلیه ی این توزیع ها دارای یک هسته ی مشترک به نام GNU/Linux هستند .
شرکت ها یا دانشگاه ها و گروه دیگری با اضافه کردن یک سری امکانات به این مثل محیط گرافیکی و; یک توزیع جدید از آن را ایجاد کرده اند.هریک از توزیع های لینوکس دارای ویژگی های خاص خود هستند مثلا ممکن است نصب آن ها با هم تفاوت داشته باشد یا ابزارهای مدیریت گرافیکی آن ها با هم متفاوت باشند یا نسخه ی برنامه هایی که با یک توزیع خاص ارائه می شوند جدیدتر یا قدیمی تر باشند محل فایل های پیکر بندی آن ها متفاوت باشدویا ممکن است در آن ها توزیع هایی برای امور خاصی مانند سرویس دهنده و ایستگاه های کاری کامپیوتر های قدیمی در محیط شبکه طراحی شده باشد.
مثلا برخی از توزیع ها برای نصب و پیکر بندی آسان بهینه سازی شده اند . توزیع ها به دو صورت تجاری و رایگان ارائه می شوند. برخی از توزیع ها را به صورت رایگان می توان دانلود کرد. برخی از توزیع ها به دلیل تغییرات و بهینه سازی در توزیع های دیگر ایجاد شده اند.
انتخاب توزیع مورد استفاده به عواملی مانند :‌سطح علمی کاربر انتظارات کاربران از لینوکس ویژگی ها ی توزیع و حتی بازار نرم افزار بستگی دارد.
تعداد توزیع های لینوکس به قدری زیاد است که نمی توان همه ی آن ها توضیح داد ولی رایج ترین آن ها به شرح زیر هستند.

2-1 Red Hat : یکی از پرطرفدارترین توزیع های لینوکس است و آخرین نسخه ی آن تا زمان این نوشته 9 است . این نسخه را میتوان یکی از معروف ترین نسخه های لینوکس دانست.مهم ترین دلیل آن هم پشتیبانی شرکت های بزرگ سخت افزاری نظیر IBM از این نسخه است.این نسخه از سایت WWW.Redhat.com بطور رایگان قابل دانلود است.

2-2 Turbo Linux
این نسخه برای موسسات و شرکت ها مناسب است و به دلیل داشتن امکانات و قابلیت های جانبی بسیار مورد توجه این دسته قرار گرفته است , اما به دلیل اینکه نرم افزار های کاربردی آن برای کاربران خانگی کاربردی ندارد چندان مورد توجه این دسته قرار نگرفته است.

2-3 Slock Ware Linux
اولین نسخه ی لینوکس Slockware Linux می باشد که تنها برخی از کاربران حرفه ای از آن استفاده می کنند .
نصب آن نسبتا مشگل است .
این نسخه کمترین طرفدار را در مقایسه با نسخه های دیگر دارد و یادگیری آن مشکل است.
از قابلیت های آن می توان به پایداری و کیفیت بالای آن اشاره کرد.

2-4 Fedora
این نسخه رامی توان جدید ترین نسخه ی لینوکس دانست . شرکت ردهت یکی از موسسات شناخته شده در عرصه ی لینوکس در یک تغییر استراتژی توزیع Red Hat Linux(RHL) را متوقف کرد و پس از آن فقط به توزیع و عرضه ی نسخه ی بهینه شده ای به نام Red Hat Enterprise Linux پرداخت که بعدا Fedora نام گرفت و برخلاف محصول قبلی کار گروهی برنامه نویسان جامعه ی متن باز و گروه Red Hat است.
تاکنون 2نسخه از لینوکس فدورا با نام های Fedora Core1(FC1) و Fedora Core2(FC2) عرضه شده است.شاید در ابتدا تفاوت چندانی بین نسخه های FC و نسخه ی قبلی RHL دیده نشود اما به تدریج تفاوت های آن ها بارز خواهد شد.
البته توزیع های دیگری نظیر :Lindows,Lycorise,Caldera Open,Suse,Mndarke و; نیز موجود است که مورد بحث قرار نگرفته اند.
خلاصه ی فصل
سیستم عامل لینوکس نسبت به سایر سیستم های عامل سیستمی نوپا تلقی می شود و دارای توزیع های مختلفی است.
نسخه ی رد هت فدورا و دبیان آن رامیتوان از توزیع های پر طرفدار این سیستم عامل دانست. این سیستم عامل می تواند با دو نوع واسط گرافیکی کاربر متنی و گرافیکی نصب شود و مورد استفاده قرار گیرد .واسط گرافیکی لینوکس Xwindow نامیده می شود . بر روی این سیستم عامل دو واسط Gnome و KDE بیش از بقیه مورد توجه و استفاده ی کاربران قرار داشته است.

فصل سوم
محیط لینوکس

3-1 آغاز به کار با لینوکسRed Hat
کامپیوتر را راه اندازی کنید . اگر یکی از برنامه های Lilo یاGrub را نصب کرده باشید یک صفحه ی گرافیکی باز می شود و از شما می خواهد سیستم عامل مورد نظر را انتخاب کنید .به وسیله ی کلید های بالا و پایین می توانید این کار را انجام دهید . پس از انتخاب کلید Enter را فشار دهید . اگر نحوه ی ورود به سیستم را به صورت متنی انتخاب کرده باشید یک اعلام ساده ی متنی ورود به سیستم را خواهید دید . در غیر اینصورت صفحه ی گرافیکی ورود به سیستم Red Hat را مشاهده خواهید کرد .
قبل از استفاده از لینوکس باید نام کاربری (Username) و گذر واژه (Password) را وارد کنید . در صورتی که محیط گرافیکی را X با واسطه ی Gnome برای استفاده ی سیستم انتخاب کرده باشید با ورود صحیح این نام کاربری و گذر واژه به به واسط گرافیکی Gnome وارد خواهید شد.

3-2 راهنمای محیط گرفیکی (Gnome Desktop)
محیط های گرافیکی در حقیقت ندم افزاری هستند که بالای زیر ساختار های فراهم شده به وسیله ی سیستم XWindow اجرا می شوند.
Gnomeیکی از محیط های گرافیکی لینوکس است که دارای پایداری خوب و امکانات متعدد و قدرتمندی است . میز کار Gnome از بخش های آیکن های میز کار سطح میز کار و پانل تشکیل شده است.

3-2-1 استفاده از پانل
پانل میز کار نواری است که در پایین ترین قسمت میز کار قرار گرفته است و آیکن های برنامه هایی را در خود نگه می دارد که استفاده از سیستم را برا ی کاربر آسان تر می سازد . پانل همچنین منوی اصلی را در بر دارد .
این منو میانبر هایی را به برنامه ی کاربردی سیستم دارد. پانل شامل آیکن های اجرا کننده ی برنامه (Launchers) و برنامه های کوچکی است که اپلت نام دارند. با استفاده از اپلت ها می توانید کارهایی مانند حرکت بین محیط های کاری تنظیم صوت و نمایش وضعیت سیستم خود را انجام دهید.
اپلت های بسیاری در نسخه های مختلف لینوکس در حین استفاده از محیط Gnome وجود دارند که به صورت پیش فرض روی پانل قرار ندارند و می توانید آنها را بسته به نیاز خود اضافه کنید. اپلت هایی که در پانل سیستم گنجانده شده اند برای اجرای وظایفی خاص یا مانیتور کردن سیستم و سرویس ها به کار می روند .قسمت منطقه ی اخطار که در کنار ساعت قرار دارد آیکن های اعلام وضعیت مانند وضعیت شبکه چاپگر احراز هویت و; را نمایش می دهد.
آیکن های روی میز کار می توانند میانبر هایی به پوشه ها برنامه های کاربردی یا درایو های فلاپی و CD-ROM باشند که هنگام اتصال نمایش داده می شوند . برای اجرا کردن میانبر های روی میز کار باید روی آن ها دابل کلیک کنید.

میز کار در Gnome مانند میز کار در سایر سیستم عامل است. به آسانی می توانید با استفاده از کشیدن و رها کردن (Drag And Drop) فایل ها را جابجا کنید و برای دست یابی به برنامه های مختلف به پوشه ها و مستندات خود آیکن های جدیدی به وجود آورید.

3-2-2 استفاده از منوی اصلی
برای باز شدن منوی اصلی کافیست روی آیکن کلاه کلیک کنید . این منو ها همچنین با کلیک کردن روی آیکن Start Here که روی میز کار قرار دارد قابل دسترس خواهند بود. با کلیک کردن روی منوی اصلی با سطح گسترده ای از منو ها روبرو خواهید شد که برای دسترسی به برنامه های مختلفی که در سیستم نصب شده اند به کار می روند.
علاوه بر اجرای برنامه ها با استفاده از منوی اصلی می توانید از سیستم خارج شوید و فایل های خاصی را جستجو کنید ,سپس برنامه ها را از خط فرمان به اجرا در آورید یا صفحه ی میز کار خود را قفل کنید. برای خارج شدن از حالت قفل نیاز به تایپ گذر واژه است.

3-2-3 استفاده از اپلت ها
اپلت های مختلفی برای انجام کارهای مختلف طراحی شده اند و به همراه لینوکس ارائه می شوند . بسیاری از اپلت ها به صورت پیش فرض روی پانل قرار ندارند .

الف) اپلت سوییچ کننده ی میز کار (Switcher Workspace):‌ در محیط گرافیکی Gnome می توانید در یک لحظه چندین میز کار داشته باشید.این کار از شلوغ شدن بیش از حد یک میز جلوکیری می کند . به طور پیش فرض چهار میز کار فعال هستند. اپلت سوییچ کننده ی میز کار برای جابجایی بین این میز کارها به کار می رود. این اپلت از چهار مربع کوچک تشکیل شده است که با کلیک روی هر یک از مربع ها می توانید در محیط کار جابجا شوید . همچنین می توانید با استفاده از Ctrl+Alt به علاوه ی یکی از کلید های مکان نما (بالا پایین چپ راست) بین میزکارها جابجا شوید.
ب) اپلت نوار وظیفه : در کنار اپلت سوییچ کننده ی میز کار اپلت نوار وظیفه قرار دارد . این اپلت برنامه هایی را که روی میز کار در حال اجرا هستند نشان می دهد از این اپلت برای سویییچ کردن بین برنامه ها یا بستن یا Minimize کردن برنامه ها و; استفاده می شود کافی است روی دکمه هایی که نماینده ی هر برنامه هستند کلیک کرد.

3-2-4 منطقه ی اخطار
این قسمت برای اعلام وضعیت های خاصی به کاربر به کار می رود . آیکن هایی که معمولا در این بخش نمایش داده می شوند آیکن احراز هویت و آیکن چاپگر هستند.
آیکن وضعیت شبکه وضعیت به هنگام بودن سیستم را نشان می دهد. در صورتی که روی آن کلیک کنید برنامه ی به هنگام کننده ی Update اجرا می شود و در صورتی که به اینترنت متصل باشید و نرم افزارهای جدیدی برای بهنگام کردن سیستم ارائه شده باشد آن ها را دریافت و روی سیستم نصب می کند . البته برای این کار هنگام نصب باید سیستم خود را ثبت کرده باشید.
آیکن احراز هویت که به شکل دو کلید کوچک است هنگامی نمایش داده می شود که مجوز های سطح ریشه را برای سیستم خود دریافت کرده باشید.این مساله معمولا هنگامی اتفاق می افتد که یکی از ابزار های گرافیکی پیکر بندی سیستم را بکار برده باشد. این آیکن دارای یک زمان Timeout است و پس از اتمام آن دیگر روی منطقه ی اخطار نمایش داده نمی شود .زمانی که این آیکن در حال نمایش است در صورتی که برنامه ی دیگر پیکربندی سیستم را اجرا کنید از شما در خواست گذر واژه خواهد شد.
آیکن اخطار چاپگر برای مدیریت فرایند های چاپ بکار می رود .با کلیک روی این آیکن مستنداتی که برای چاپ فرستاده شده اند نشان داده می شوند . برای انصراف از چاپ یک سند کافی است با راست روی آن گزینه ی Cancel را انتخاب کنید.

3-2-5 اضافه کردن آیکن ها و اپلت ها به پانل
برای تنظیم کردن پانل مطابق با نیاز می توان آیکن ها و اپلت های مختلفی را به آن اضافه کرد. برای این کار می توان با راست کلیک بر روی منطقه ی خالی پانل گزینه ی Add T Panel را انتخاب کرد و از اپلت های موجود اپلت دلخواه را برگزید.
برای اضافه کردن یک آیکن اجرا کننده ی برنامه به پانل کافیست در یک فضای خالی از پانل کلیک راست کنید و گزینه ی Add To Panel و سپس Launcher را برگزینید . با این کار پنجره ی کوچکی باز میشود که باید در آن مسیر برنامه را وارد کنید . می توانید آیکنی را هم برای آن انتخاب کنید .
3-3 استفاده از مدیر فایل Gnome
برای استفاده از مدیر فایل Gnome کافی است روی آیکن خانه (Home) که روی میز کار قرار داردکلیک کنید .
مدیر فایل Gnome مانند Windows Explorer امکان مشاهده ی فایل ها و پوشه ها را فراهم می کند .با این برنامه می توانید تمام سیستم فایل کامپیوتر خود را بررسی کنید . برای بازکشت به دایرکتوری خانگی خود کافی است روی آیکن Home که در بالای پنجره ی آن قرار دارد کلیک کنید . می توانید آدرس مورد نظر خود را در نوار Location تایپ کنید و با فشار کلید Enter به آن جا منتقل شوید.با استفاده از گزینه ی File از منوی Window یا فشار دادن کلید های Ctrl+N می توانید یک پنجره ی جدید باز کنید.

3-3-1 کپی – انتقال فایل ها
با استفاده از کشیدن و رها کردن (Drag And Drop) می توانید بین این دو پنجره کپی کنید .درگ کردن یک فایل درون یک پوشه ی دیگر به طور پیش فرض آن را منتقل می کند . برای کپی کردن می توانید هنگام درگ کردن کلید Ctrl را پایین نگه دارید.
به طور پیش فرض فایل های تصاویر به صورت نمونه ی تصاویر کوچک و فایل های متنی به صورت گوشه ای از متن فایل نمایش داده می شوند. می توانید این قابلیت را با کلیک روی منوی Edit و انتخاب بخش Prefrence وسپس انتخاب زبانه ی Preview و انتخاب گزینه های Never غیر فعال کنید .
این کار سرعت بررسی سیستم را بیشتر می کند برای دسترسی به سایر فرمان های مدیر فایل کافیست در پنجره ی آن روی یک فایل در یک فضای خالی کلیک راست کنید .
برای مشاهده ی کلید های میانبر می توانید منو های آ ن را بررسی کنید .استفاده از کلید های میانبر به جای کلیک های موس سرعت کار شما را افزایش خواهد داد.

3-3-2 تغییر تصویر پس زمینه ی میز کار
برای تغییر تصویر پس زمینه ی میز کار گزینه ی Preference و سپس بخش Background را انتخاب کنید یا به سادگی روی میز کار راست کلیک کنید و گزینه ی Gnome Desktop را انتخاب نمایید .
به همراه لینوکس تعداد زیادی تصویر پس زمینه ی پیش فرض که معمولا در مسیر usr/share/background قرار دارند ارائه می شود که می توانید یا از آن ها و یا از تصاویر خودتان استفاده کنید .
با گزینه ی Picture options می توانید تصویر را مطابق میل خود تظیم کنید . علاوه بر این می توانید تصویر مورد نظر را به طور مستقیم از دایرکتوری آن به پنجره ی تنظیم پس زمینه درگ کنید .گزینه ی wallpaper تصویر را در حالت عادی نشان می دهد در صورتی که می خواهید از هیچ تصویری استفاده نکنید و تنها ترکیبی از رنگ ها داشته باشید کافی است روی گزینه ی no picture کلیک نمایید و با انتخاب رنگ های پایین پنجره یکی از حالت ها ی Background Style را انتخاب کنید .

3-4 تنظیمات Gnome درRed Hat
4-3-1 تنظیم قلم :می توانید قلم های بخش های مختلف و همچنین بر نامه های کاربردی را مطابق میل خود تغییر دهید .برای انجام این کار کافیست در منوی اصلی از قسمت Preference بخش Fonts را انتخاب کنید.
4-3-2 تنظیمات صفحه کلید : رای انجام تنظیماتی مانند سرعت تایپ بوق صفحه کلید و زمان چشمک زدن مکان نما در اعلام می توانید از منوی اصلی قسمت Preference و بخش Keyboard را انتخاب کنید .
4-3-3 تنظیمات ماوس: برای انجام تنظیماتی مانند سرعت حرکت ماوس چپ و راست دست بودن کاربر سرعت کلیک ها و;از قسمت Preference بخش Mouse را انتخاب نمایید.
4-3-4 تغییر گذر واژه : در صورتی که نیاز است گذر واژه ی خود را تغییر دهید کافی است از قسمت Preference بخش Password راانتخاب کنید .برای تغییر گذر واژه در حالت متنی می توانید از دستور Password استفاده کنید .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با فرق و مذاهب اسلامی فایل ورد (wor

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با فرق و مذاهب اسلامی فایل ورد (word) دارای 69 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با فرق و مذاهب اسلامی فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با فرق و مذاهب اسلامی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با فرق و مذاهب اسلامی فایل ورد (word) :

– کلیات

علم فرق و مذاهب یکى از دانشهاى دیرین و دیرپاى اسلامى است که از همان سده هاى نخستین اسلامى پا گرفته و همچنان مورد توجه اندیشمندان اسلامى است . یکى از عوامل پویایى و پایندگى این علم ، پیوند نزدیک آن با حیات دینى و فرهنگى جامعه اسلامى است . هر چند آثار بر جاى نشان مى دهد که همواره نوعى تعصب و روحیه تقابل بر این علم سایه انداخته و داورى هاى نادرست گاه چهره اى کاملا غیر واقعى از جریانهاى فکرى مخالف به نمایش گذاشته است ، اما با این همه ، هیچ مورخ و پژوهنده تاریخ تفکر اسلامى از این علم بى نیاز نیست .

بررسى آرا و عقاید فرقه هاى گوناگون از یک جنبه دیگر نیز حایز اهمیت است . چنان که مى دانیم ، در مباحث فکرى و اعتقادى از خردورزى و نقد و تحلیل نظریه ها و آراگریزى نیست ؛ طبیعى است که هر نقد و نظر عالمانه پیشاپیش نیازمند شناخت درست آرا و مقایسه دقیق میان آنهاست . علم فرق و مذاهب ، اگر به درستى آموخته شود، مى تواند ما را در شناخت دیدگاههاى مختلف اعتقادى بینش و بصیرت بخشد.

اما از همه مهمتر، اینکه علم مذاهب حتى در فهم بخشهایى از متون دینى نیز ما را یارى مى رساند؛ گاه ابهامهاى موجود در روایات اسلامى را مى زداید و گاه بر وضوح مفاهیم مى افزاید. در روایات شیعه و سنى بارها از فرقه هاى مختلف نام برده شده یا عقیده آنان نقل و نقد شده است . اصولا اهل بیت علیه السلام در بیان معارف حقه معمولا ناظر به آراى مخالفان بوده اند و مرز حقایق دینى از عقاید بشرى را جدا کرده اند. از زمان امام محمد باقر علیه السلام که ائمه علیه السلام فرصت بیان حقایق دین را پیدا کردند، جامعه اسلامى مملو از آرا و عقاید بیگانه بود و نحله هاى گوناگون در تفسیر مفاهیم قرآنى هر یک به راهى مى رفتند. در چنین وضعیتى ناگزیر براى روشن شدن حقیقت باید آراى ناصواب را بازگو کرد.

 

نام و عنوان علم

این علم بر خلاف سایر علوم اسلامى از یک نام مشخص و منحصر به فرد برخوردار نیست و در طول سده هاى گذشته عناوین مختلفى را براى این علم به کار برده اند. اما در مجموع معروفترین تعبیر، یکى فرق و مذاهب و دیگرى ملل و نحل بوده است .
از لحاظ لغوى ، فرق ، جمع فرقه به معناى گروهى از مردم است . مذاهب ، جمع مذهب به معناى راءى و عقیده مى باشد. ملل ، جمع مله به معناى دین و شریعت است و بالاخره نحل ، جمع نحله و به معناى ادعا به کار مى رود.(1)

هر چند تعبیر )) فرق و مذاهب (( و نیز ))ملل و نحل (( در اصطلاح گاه به جاى یکدیگر به کار مى رود اما چنین مى نماید که اکثرا از عنوان دوم در معنایى عامتر و شاملتر استفاده مى شود )) . ملل و نحل (( معمولا به معناى گرایشهاى مختلف فکرى و اعتقادى در ادیان و نیز پیروان آنها به کار مى رود، در نتیجه شامل فرق و مذاهب اسلامى و غیر اسلامى مى شود. اما از ))فرق و مذاهب ((خصوص فرق و مذاهب اسلامى قصد مى شود. به هر حال در این کتاب این تعابیر به یک معنا یعنى فرق و مذاهب اعتقادى دین اسلام به کار مى رود.

در هر دین و آیین معمولا پس از رحلت پیامبر یا بنیان گذار دین ، در میان پیروانش اختلافاتى رخ مى دهد و این اختلافها گاه به قدرى عمیق است که باعث پیدایش مذاهب و مکاتب مختلف مى گردد و پیروان دین را. گروههاى متعدد تقسیم مى کند. این اختلافها مى تواند در موضوعات مختلفى چون موضوعات سیاسى ، فقهى ، اخلاقى ، و اعتقادى باشد. معمولا مهمترین و شدیدترین اختلافها، اختلافهاى اعتقادى و کلامى است ؛ از این رو، در این کتاب تنها به فرق و مذاهبى پرداخته مى شود که منشاء پیدایش آنها آراى خاص اعتقادى و کلامى بوده است .

 

اما درباره پسوند ))اسلامى )) در عنوان )) فرق و مذاهب اسلامى (( باید گفت که وقتى یک مذهب را با این عنوان توصیف مى کنیم منظور این نیست که تمام مطالب آن مذهب منطبق بر اسلام یا مستقیما برگرفته از متون اسلامى است ، بلکه منظور این است که آن مکتب در حوزه تفکر اسلامى رشد و پرورش یافته است و آراى آن غالبا با استناد به منابع اسلامى طرح ش

ده است ، هر چند ممکن است در نحوه استناد و استنباط از متون دینى اشتباهاتى رخ داده باشد یا حتى اساسا انحرافى از مبانى دینى به شمار آید.

تعریف علم و ویژگیهاى آن

کاملترین تعریف براى یک علم ، تعریفى است که ویژگیهاى مختلف علم را دربرداشته باشد. به دیگر سخن ، تعریف جامع ، تعریفى است که هم به موضوع علم اشاره کند و هم از روشها و غایت آن یاد کند. بر این اساس ، م

ى توان گفت : علم فرق و مذاهب اسلامى ، علمى است که به شیوه توصیفى و تاریخى درباره مذاهب اسلامى بحث مى کند و به معرفى آنها مى پردازد.
در این تعریف به روش (توصیفى و تاریخى )، موضوع (مذاهب اسلامى ) و غایت (معرفى مذاهب اسلامى ) اشاره شده است . حال به توضیح این سه ویژگى مى پردازیم .
پس از رحلت پیامبر صلى الله علیه و آله در میان امت وى اختلاف نظرها و منازعات اعتقادى رخ داد و این منازعات در نهایت به پیدایش فرقه ها گوناگون انجامید. نخستین اختلاف اساسى ، مساءله امامت و جانشینى پیامبر صلى الله علیه و آله بود که امت اسلام را به دو گروه شیعه و سنى تقسیم کرد. مساءله ایمان و کفر فاسق دومین اختلاف بود که در شکل گیرى خوارج ، مرجئه و معتزله در میان اهل سنت مؤ ثر بود. اختلاف روشها به ویژه از جهت عقل گروى و نص گروى نیز در پیدایش برخى از فرقه ها همچون اهل الحدیث ، اشاعره و معتزله تاءثیر داشت . این مذاهب همگى به خدا و نبوت پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله اعتقاد داشتند و قرآن و احادیث نبوى را مى پذیرفتند و عقاید و احکام ضرورى همچون معاد، فرشتگان ، نماز و روزه را قبول داشتند، اما در پاره اى عقاید دیگر با یکدیگر اختلاف داشتند. همین اختلافها باعث پیدایش فرقه هایى در میان امت اسلام گردید.
اما موضوع علم مذاهب و فرق اسلامى ، مذاهب اعتقادى اسلامى است . در این علم عقاید مذاهب اسلامى و گاه نقاط اشتراک و اختلاف آنها مورد بحث و بررسى قرار مى گیرد. تاءکید بر بعد اعتقادى مذاهب از آن روست که اختلاف در مباحث اخلاقى و فقهى به اندازه اى نیست که موجب تشکیل یک فرقه مستقل شود، بنابراین در این علم هر چند گاه به اختلافات غیر اعتقادى نیز اشاره مى شود. اما این مباحث بیشتر جنبه حاشیه اى دارد و در چارچوب اصل این علم قرار نمى گیرد.

غایت این علم ، معرفى مذاهب و فرق اسلامى و عقاید خاص آنهاست . در اینجا نیز کتابهاى فرق و مذاهب گاه استطرادا به نقد آرا مى پردازند و یا به اشاره از حقانیت یا بطلان مذاهب سخن مى گویند.

در کتابهاى حدیث ، از پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله نقل شده که ایشان فرمودند: امت حضرت موسى صلى الله علیه و آله پس از او به هفتاد و یک فرقه تقسیم شدند و امت حضرت عیسى علیه السلام پس از او به هفتاد و دو فرقه تقسیم شده اند و امت من پس از من به هفتاد و سه فرقه تقسیم خواهد شد و تنها یکى از این فرقه ها اهل نجات است . به نظر مى رسد یکى از اهداف برخى نویسندگان فرق و مذاهب اسلامى ، مشخص کردن این فرقه ها و معرفى فرقه ناجیه است . (2) حتى تکثیر برخى فرق مثل شیعه و معتزله و خوارج توسط برخى از نویسندگان اشعرى مسلک نیز ظاهرا به جهت تصحیح عدد هفتاد و سه است .
به هر حال مباحث زیادى درباره این حدیث قابل طرح است که در حوصله کتاب نیست ، تنها اشاره مى کنیم که اولا در احادیث مذکور پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله از آینده خبر مى دهند و معلوم نیست تا چه زمانى این هفتاد و سه فرقه کامل خواهد شد و شاید در زمان نویسندگان کتابهاى فرق و مذاهب این عدد هنوز کامل نشده است و در آینده باز فرقه هاى دیگرى به وجود آیند. ثانیا شاید بیان اعداد مذکور کنایه از کثرت فرق بوده و اینکه در امت پیامبر صلى الله علیه و آله فرقه هاى به وجود آمده بیشتر از فرقه هاى امتهاى سابق خواهد بود.

مساءله مهم درباره حدیث مذکور، یافتن فرقه ناجیه و ملاک نجات یافتن آن است که به نظر مى رسد پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله در احادیث متعدد همچون حدیث ثقلین و حدیث غدیر آن را به روشنى مشخص فرموده اند.

روش علم مذاهب ، روش نقلى ، تاریخى و توصیفى است ، در این علم ابتدا تاریخ هر فرقه و منقولات موجود درباره چگونگى پیدایش و عقاید و آراى ویژه آن مورد مطالعه و بررسى قرار مى گیرد و آنگاه بر اساس این مواد، هر مذهب اعتقادى توصیف و تحلیل مى گردد. بنابراین در علم مذاهب هدف ، نقد و رد مذهبى خاص و توصیه به پذیرفتن مذهبى دیگر نیست ، بلکه معرفى و توصیف مذاهب با روش نقلى هدف اصلى در این علم است . البته هر کس حق دارد به نقد علمى یک مذهب بر اساس روش عقلى – نقلى بپردازد، اما این گونه نقدها هدف اصلى علم مذاهب نیست بلکه یکى از آثار و فواید آن مى باشد. در حقیقت این علم تنها زمینه را براى نقد آماده مى سازد، چون هر نقد مطلوبى پیشاپیش به شناخت درست موضوع نیازمند است .

رابطه علم کلام با علم فرق و مذاهب اسلامى

بر اساس مطالب بالا مى توان به ارتباط علم کلام و علم مذاهب پى برد. همان گونه که گذشت ، علم مذاهب با روش تاریخى و نقلى به معرفى و توصیف مکاتب مختلف کلامى مى پردازد و تاریخ پیدایش هر مذهب و نیز آرا و عقاید آن را بررسى مى کند. اما علم کلام درباره اعتقادات اسلامى به شیوه عقلى – نقلى بحث مى کند و هدف اصلى آن استنباط عقاید اسلامى و دفاع از این عقاید است و از همین جاست که استدلال عقلى و نقلى نقش ‍ اصلى را در آن ایفا مى کند. بنابراین ، دو علم مورد بحث از لحاظ روش ، غایت و موضوع با یکدیگر تفاوت دارند. روش علم کلام روش عقلى – نقلى است در حالى که روش علم مذاهب صرفا روش نقلى و تاریخى است . غایت علم کلام استنباط عقاید اسلامى و دفاع از آنهاست . حال آنکه غایت علم مذاهب معرفى مکاتب اعتقادى مى باشد. موضوع علم کلام ، اعتقادات دینى و موضوع علم مذاهب ، فرقه هاى اعتقادى است .

پیشینه تاریخى و اقسام کتابهاى علم مذاهب

آغاز پیدایش این دانش به روزگارى باز مى گردد که در امت اسلامى انشعابات مذهبى پدید آمد و مذاهب اسلامى به اندازه اى افزایش یافت که ضرورت بررسى آنها احساس شد. در واقع ، علم مذاهب متناسب با رشد مذاهب ، کمال یافت . کتابهایى که ابتدا در این زمینه نگاشته شد درباره یک یا چند مذهب اسلامى و شاخه هاى آن بود، اما به تدریج که از یک سو تعداد مذاهب فزونى گرفت و از سوى دیگر حجم مطالب و عقاید مذاهب بیشتر شد، کتابهاى علم مذاهب اسلامى نیز گسترده تر و حجیم تر گردید. نقل شده است که در عهد مهدى عباسى در قرن دوم هجرى کتابى در مورد فرق اسلامى نوشته شد. اگر این گزارش درست باشد، همین سده را باید آغاز علم مذاهب دانست . (3) آنچه مسلم است در قرن سوم کتابهایى در زمینه فرق اسلامى نوشته شده است. از این میان مى توان به کتاب فرق الشیعه تاءلیف حسن بن موسى نوبختى و کتاب المقالات و الفرق تاءلیف سعد بن عبدالله اشعرى قمى ، که هر دو مؤ لف از متکلمان امامیه در قرن سوم به شمار مى روند، اشاره کرد. کتاب مقالات الاسلامیین و اختلاف المصلین تاءلیف ابوالحسن اشعرى (330 ق . م .) مؤ سس مذهب اشعرى که یکى از مهمترین و قدیمى ترین کتابهاى فرق و مذاهب است در اواخر قرن سوم یا اوایل قرن چهارم نگاشته شده است . به طور کلى ، کتابهایى که در مورد ملل و نحل نوشته شده اند به سه قسم تقسیم مى شوند:

الف ) کتابهایى که درصدد معرفى همه مذاهب و فرق موجود اعم از مذاهب اسلامى یا غیر اسلامى هستند. از این دست مى توان به کتابهاى الملل و النحل شهرستانى (479 ق . م .) و الفصل فى الملل و الاهواء و النحل تاءلیف ابن حزم ( 456ق. م.) اشاره کرد.

ب ) کتابهایى که درباره مذاهب اسلامى نوشته شده اند. مقالات الاسلامیین اشعرى و الفرق بین الفرق بغدادى (429 ق . م .) از این دست مى باشند. بیشتر کتابهاى ملل و نحل در این دسته مى گنجد.

ج ) کتابهایى که به معرفى یکى از مذاهب اسلامى و شاخه هاى فرعى آن پرداخته اند. فرق الشیعه نوبختى و المقالات والفرق اشعرى قمى نمونه هایى از این نوع مى باشند که اختصاص به فرقه هاى شیعى دارد.

علل پیدایش فرقه هاى اسلامى

مساءله علل پیدایش مذاهب از مباحث مهم علم مذاهب و فرق است . در بحث از هر فرقه ابتدا چگونگى پیدایش آن مطرح مى شود. دقت در این مباحث مى تواند در یافتن علل کلى پیدایش فرق اسلامى مفید باشد. اگر اختلاف بر سر معارف اعتقادى دین وجود نمى داشت ، فرق و مذاهب اعتقادى نیز پدید نمى آمدند. بنابراین بحث بر سر علل پیدایش مذاهب به بحث در باب علل پیدایش این اختلافات باز مى گردد.
در زمان حیات پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله اختلافات اعتقادى در میان امت اسلامى پدید نیامد؛ اما پس از رحلت ایشان ، بلکه از همان روز، اختلاف بر سر خلافت و امامت ، امت اسلام را به دو شاخه شیعه و سنى تقسیم کرد. بنابراین خلاء حجیت و رهبر اعتقادى مورد قبول همه مسلمین ، نخستین دلیل اختلافها و پیدایش مذاهب اسلامى است .
اصولا محدودیت قواى ادراکى انسان و عدم توانایى او براى حق قطعى همه مسائل اعتقادى از جمله مهمترین علل اختلاف انسانهاست . در مواردى که مساءله به روشنى قابل حل نیست هر کس به حدس و گمانى مى رسد که ممکن است با حدس و گمان دیگران متفاوت باشد. در نتیجه اختلاف نظرها آشکار مى

شود، و این اختلافها وقتى در مسائل اساسى و مورد علاقه مردم باشد گاه به پیدایش فرقه هاى مختلف مى انجامد. همین مساءله دلیل ارسال پیامبران و دستگیرى خداوند از طریق انبیا و اولیاست . پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله که براى تعلیم مردم و بیان حقایق و احکام الهى مبعوث شده بود، در مدت کوتاه رسالتش فرصت بیان همه مطالب را براى مردم نیافت . از این رو، لازم بود از سوى خداوند جانشینانى همچون او که معصوم باشند، کار او را به عنوان امامت مسلمین و تبیین معارف قرآن و سنت نبوى ادامه دهند اما اکثر مسلمانها پس از پیامبر به راه دیگرى رفتند و نه تنها از اهل بیت پیامبر صلى الله علیه و آله

استفاده نشد، بلکه کسانى که به حکومت رسیدند دستور منع کتابت احادیث پیامبر صلى الله علیه و آله استفاده نشد، بلکه کسانى که به حکومت رسیدند دستور منع کتابت احادیث پیامبر صلى الله علیه و آله را صادر کردند و این منع تا صد سال بعد، یعنى تا زمان حکومت عمر بن عبدالعزیز، ادامه یافت . این مساءله باعث شد که مردم از مفسران وحى یعنى پیامبر صلى الله علیه و آله و اهل بیت علیه السلام او محروم شوند، در نتیجه هر کس طبق ذوق و سلیقه خود تفسیرى از قرآن و اسلام ارائه مى کرد که در نهایت به پیدایش مذاهب مختلف اعتقادى منجر شد. بنابراین نخستین عامل اختلاف ، ناتوانى انسانها از درک همه حقایق ، و عدم بهره گیرى از سنت پیامبر صلى الله علیه و آله و اهل بیت علیه السلام او بود.

دومین عامل اختلاف تعصبات قبیله اى است . تعصب به طور کلى یکى از ریشه هاى اختلاف است ، اما نوع خاصى از تعصب که تعصب قبیله اى است در میان

اعراب به شدت رایج بود و همین مساءله قبل از اسلام نیز همواره باعث جنگ و خونریزى مى گشت ، گفته اند که وقتى مسیلمه کذاب ادعاى پیامبرى کرد برخى از پیروانش گفتند: ما مى دانیم که او دروغگوست و پیامبر اسلام راستگوست ، اما دروغگویى که از ربعیین است در نزد ما از راستگویى که از قبیله مضر است محبوبتر است . گفته مى شود که اکثر خوارج از همین قبیله ربعیین بوده اند. (4) درباره مساءله خلافت و امامت که مهترین اختلاف مذهبى در اسلام است ، نقش تعصب قبیله اى آشکار است ، چرا که پس از وفات پیامبر صلى الله علیه و آله مردم به جاى اینکه در مراسم خاکسپارى پیامبر شرکت کنند و توصیه

هاى او را درباره جانشینى خود به کار بندند، هر گروهى مدعى شد که حق خلافت از آن اوست. نکته جالب اینجاست که بنا بر شواهد تاریخى ، هیچ یک از انصار و مهاجرین در تعیین جانشین پیامبر از قرآن و سنت رسول خدا یا از مصلحت امت سخن نگفت بلکه سخن در این بود که جانشینى پیامبر حق گروه انصار است یا مهاجرین ؛ و چون در میان انصار دو قبیله اوس و خزرج وجود داشت و این دو با هم رقابت داشتند، به دلیل همین اختلاف ، قبیله قریش یعنى مهاجرین ، غالب شدند.
سومین عامل اختلاف ، پیروى از اهوا و گرایش به منافع مادى و لجاجت مى باشد. قرآن کریم در آیات متعدد علت راه نیافتن انسانها به حقیقت را رزایل اخلاقى مانند هواى نفس ، قساوت قلب ، کبر و استکبار، بخل و برترى جویى و نیز ارتکاب معاصى همچون ظلم و فسق مى داند. (5) براى مثال ، هنگامى که امام على علیه السلام به تمام شبهات خوارج پاسخ گفت و حجت را بر آنان تمام کرد، با وجود اینکه اکثر آنان توبه کردند و از جنگ با حضرت منصرف شدند، اما باز برخى از آنان در نهروان با امام جنگیدند و تاریخ گواهى مى دهد که پیروى از هواى نفسانى و روحیه لجاجت و تعصب در این ماجرا سخت مؤ ثر بود.

چهارمین عامل ، فتوحات مسلمانان و گسترش حوزه جغرافیایى اسلام بود که باعث گردید پیروان ادیان و عقاید دیگر به تدریج وارد حوزه حکومت اسلامى شوند. دسته اى از این افراد که مسلمان شده بودند، به طرح مسائل و مشکلات خود براى مسلمانها مى پرداختند، و آنها که بر دین خود باقى مانده بودند در این مسائل با مسلمانان مجادله مى کردند. ترجمه فلسفه یونان در اواخر حکومت بنى امیه و اوایل حکومت عباسیان به این فرایند شدت بخشید و زمینه بروز شبهات و پرسشها را قوت بخشید. این سوالها و شبهات پاسخ مى طلبید و پاسخ متفکران مسلمان گاه یکسان نبود که این امر باعث اختلاف در میان مسلمانان مى شد.
البته عوامل دیگرى نیز براى بروز اختلافات و افتراق امت اسلامى ذکر شده است که به دلیل رعایت اختصار از نقل آن خوددارى مى کنیم. (6)

نخستین اختلاف : شیعه و اهل سنت

در عصر پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله به دلیل دسترسى به وحى و حضور آن حضرت ، اختلاف اعتقادى چندانى در میان مردم نبود و اگر احیانا اختلافى پیش مى آمد، با مراجعه به آن حضرت برطرف مى شد. با رحلت ایشان و منقطع شدن وحى ، اختلاف نظرها و به دنبال آن منازعات اعتقادى آشکار شد. برخى از این اختلافها مانند اینکه آیا پیامبر رحلت فرموده یا همچون حضرت عیسى علیه السلام به آسمان رفته است و اختلاف بر سر مکان دفن پیامبر، به زودى رفع شد و همه پذیرفتند که ایشان از دنیا رفته و باید در مدینه دفن شود. اما پاره اى اختلافات عمیقتر از این بود که به سادگى حل شود و از این رو باعث پیدایش مذاهب گوناگون گردید و امت اسلامى را به فرقه هاى متعددى تقسیم کرد: نخستین اختلاف اعتقادى مهم ، بلکه مهمترین و بزرگترین نزاع دینى در تاریخ اسلام ، اختلاف بر سر امانت و خلافت پیامبر صلى الله علیه و آله بود. (7)

پس از رحلت پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله ، در حالى که على بن ابى طالب علیه السلام به دستور پیامبر مشغول مراسم تدفین او بود، عده اى از مهاجرین و انصار در محلى به نام ((سقیفه بنى ساعده (( جمع شدند و به نزاع درباره شخص خلیفه و امیر پرداختند. انصار پیشنهاد کردند که از آنها یک امیر و از مهاجرین امیر دیگر برگزیده شود. اما ابوبکر با نقل حدیث )) الائمه من قریش (( امامت را در قبیله قریش منحصر کرد و پس از آن عمر بى درنگ با ابوبکر بیعت کرد و دیگران نیز تبعیت کردند. اما گروه دیگرى از مسلمین که در راءس آنها على بن ابى طالب علیه السلام و اصحاب خاص پیامبر همچون سلمان ، ابوذر، مقداد، عمار، ابن مسعود و سهل بن حنیف با استناد به آیات قرآن و احادیث پیامبر، بر آن بودند که امام و خلیفه پیامبر با نص از سوى خداوند تعیین شده است و رسول

خدا نیز بارها او را معرفى کرده است . از همین جا بود که امت اسلامى به دو فرقه اهل سنت و شیعه تقسیم شدند. اهل سنت بر آن بودند که پیامبر براى خود جانشینى معین نکرده است و اصولا تعیین امام و خلیفه مساءله اى انتخابى است که باید توسط مردم یا شوراى حل و عقد مشخص شود. در مقابل ، شیعه معتقد بودند که امامت و پیشوایى مسلمانان در همه ابعاد دینى و دنیوى یک منصب الهى است که توسط خداوند معین مى گردد. این منازعه که در سال یازدهم هجرى پدید آمد، باعث پیدایش و ظهور دو فرقه مهم اهل سنت و شیعه گردید که اکثر مذاهب اسلامى را مى توان زیر مجموعه این دو فرقه قرار داد. در بخش سوم و چهارم کتاب این دو مذهب همراه با مذاهب فرعى آنها مورد بحث قرار خواهد گرفت .

دومین اختلاف : خوارج ، مرجئه و معتزله

 

در اثناى جنگ صفین که میان امام على علیه السلام و معاویه در سالهاى 36 و 37 ق . درگرفت ، اختلافى در سپاه امام على علیه السلام رخ داد که مبداء پیدایش فرقه اى به نام خوارج گردید.

هر چند در آغاز به نظر مى رسید که خوارج صرفا فرقه اى سیاسى – نظامى هستند، اما در ادامه به یک فرقه اعتقادى – مذهبى تبدیل شدند. دلیل این تحول این بود که آنها سعى کردند تا کار خویش را توجیه دینى کنند. ماجرا از این قرار بود که سپاه معاویه پس از آنکه در آستانه شکست قرار گرفت ، به پیشنهاد عمروعاص قرآنها را بالاى نیزه ها برد و خواست تا قرآن را به حکمیت بپذیرد. امام ابتدا این پیشنهاد را حیله و نیرنگ دانست و آن را نپذیرفت ، اما با اصرار گروه

زیادى از سپاه خویش و تهدید آنها به خروج بر امام ، به پذیرش حکمیت تن در داد و عبدالله بن عباس را به نمایندگى خود براى حکمیت معرفى کرد. اما همان گروه از سپاه امام نمایندگى ابن عباس را نپذیرفتند و ابوموسى اشعرى را معرفى کردند که باز امام مجبور به پذیرش ‍ سخن آنها شد و مقرر گردید نمایندگان دو

طرف قرآن را بررسى کرده و نظر خود را درباره جنگ دو طرف بیان کنند و تا آن زمان آتش بس برقرار باشد. این مطالب در یک قرارداد تحریر شد و در ماه صفر سال 37 به امضاء طرفین رسید.
پس از امضاى قرارداد همان گروه از سپاه امام که او را وادار به پذیرش ‍ حکمیت و داورى ابوموسى اشعرى و قرارداد آتش بس کرده بودند، از امام خواستند تا قرارداد مذکور را نقض و به سپاه معاویه حمله کند. دلیل آنها این آیه قرآن بود که )) ان الحکم الا لله )) (حکم و داورى تنها از آن خداست )) (انعام : 57(( .

آنان از این آیه چنین برداشت مى کردند که نباید به حکمیت انسانها گردن نهاد. امام در پاسخ به آنها فرمود: پذیرش حکمیت افراد به شرط آنکه حکمشان بر طبق قرآن باشد، حکمیت قرآن است . وانگهى شکستن عهد و پیمان به تصریح قرآن جایز نیست ، پیمانى که با اصرار خود شما بسته شده است .

عده اى از آنان سخنان امام را نپذیرفتند و گفتند: ما در پذیرش حکمیت و اجبار بر تو گناه کردیم اما هم اینک توبه مى کنیم و تو نیز باید اقرار به گناه کنى و توبه نمایى ، اینان سپس از لشکر امام جدا شدند و همراه سایر سپاه وارد کوفه نشدند و به حروراء در نزدیکى کوفه رفتند و آماده جنگ با امام شدند. سپس براى توجیه کار خود یعنى وجوب خروج بر امام بر حق گفتند: حکمیت انسانها گناه است و کسى که گناهى انجام دهد و توبه نکند، کافر خواهد شد و چون امر به معروف در همه مراحل حتى با جنگ مسلحانه ، بر همه مسلمانها واجب است ، پس جنگ با امام و سپاه او که به رغم آنها مرتکب گناه شده اند واجب است .
مهمترین اعتقاد خوارج این است که مرتکب کبیره کافر است . این اعتقاد هر چند در گام نخست براى توجیه خروج بر امام مسلمین به صورت ساده و ابتدایى ابراز شد، اما به تدریج دیگر خوارج با استدلال به آیات و احادیث رنگ کاملا کلامى و مذهبى بدان دادند و همین کار باعث شد تا خوارج به عنوان یک فرقه مذهبى درآیند.

همان گونه که دیدیم چندین اختلاف در پدید آمدن خوارج نقش داشت . اختلاف در مصلحت بودن پذیرش حکمیت یا مصلحت نبودن آن ، اختلاف در تعیین فرد برگزیده شده براى حکمیت ، اختلاف در عمل به عهد و پیمان یا نقض آن ، اختلاف در گناه بودن پذیرش حکمیت افراد یا جایز بودن آن ، اختلاف در اینکه مرتکب کبیره کافر است یا خیر، از جمله این اختلافها بود. اما از این میان ، تنها اختلاف اخیر یک اختلاف کاملا اعتقادى و کلامى بود و از این رو مشخصه اصلى خوارج به خصوص در زمانهاى بعد به شمار آمد. در واکنش به این نظریه خوارج ، گروهى اساسا نقش عمل صالح یا گناه را در ایمان منکر شدند و ایمان فردى همچون پیامبر خدا را با ایمان شخصى گناهکار یکسان دانستند؛ این گروه مرجئه نام گرفتند. واژه مرجئه از ریشه ارجاء به معناى تاءخیر گرفته شده است . این گروه را از آن رو مرجئه خوانده اند که عمل را از ایمان مؤ خر مى دانند.

 

جالب است بدانیم که فرقه معتزله نیز در واکنش به اختلاف خوارج و مرجئه پیرامون مساءله ایمان و کفر مرتکب کبیره ، شکل گرفت ؛ معتزلیان در این مساءله راهى میانه را برگزیدند. این مساءله در آغاز مبحث معتزله بیان خواهد شد. (8)

اختلاف سوم : جبریه و قدریه

پس از اختلاف بر سر امامت و مساءله ایمان و کفر، اختلاف پیرامون جبر و اختیار انسان پدید آمد و این ماجرا به پدید آمدن دو فرقه جبریه ، یعنى پیروان اعتقاد به جبر و مختار نبودن انسان ، و قدریه ، یعنى پیروان تفویض و اختیار مطلق انسان ، انجامید.
البته این مساءله از زمانهاى قدیم در میان فیلسوفان و متفکران مطرح بوده است . در میان پیروان ادیان نیز از ارتباط قضا و قدر الهى با افعال انسان مورد بحث بوده است .
قرآن کریم از مشرکان مکه نقل مى کند که آنها به منظور توجیه شرک خویش ‍ از نظریه جبر سود مى جستند و مى گفتند: اگر خدا مى خواست ، ما و پدرانمان مشرک نمى شدیم : (سیقول الذین اشرکوا لو شاء الله ما اشرکنا و لا اباؤ نا; )) (انعام: 1489))
به این ترتیب ، مشرکان مشیت الهى را موجب جبر آدمى مى دانستند. در زمان پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله در میان مسلمانها بحث جبر و اختیار و اختلاف بر سر آنها مطرح نشده بود اما گزارشهاى تاریخى نشان مى دهد که در زمان عمر و عثمان و على علیه السلام اعتقاد به جبر و یا دست کم پرسش پیرامون جبر و اختیار به طور جدى مطرح بوده است . (9)

نخستین کسانى که اعتقاد به آزادى مطلق انسان و نفى قضا و قدر الهى را مطرح کرده اند معبد جهنى (80 ق . م .)، غیلان دمشقى (1045 ق . م .) بوده اند و در مقابل ، جهم بن صفوان (128 ق . م .) و استادش جعد بن درهم (124 ق . م.) افرادى بودند که نخستین بار به جبر مطلق معتقد شدند.

گفته شده است دو فرقه جبریه و قدریه از فرقه هاى فرعى مرجئه بوده اند. بنابراین دیدگاه ، مرجئه خود به چند گروه تقسیم مى شوند. نخست کسانى که تنها به بحث پیرامون ایمان و کفر مى پردازند؛ اینان مرجئه خالص ‍ هستند. دوم کسانى که در زمینه جبر و اختیار به نظریه جبر معتقدند و مرجئه جبریه نامیده مى شوند. سوم افرادى که به اختیار مطلق انسان قائل اند و مرجئه قدریه نام دارند. (10) به دلیل همین تنوع و تکثر در دیدگاه مرجئه ، بعضى معتقدند که اساسا مرجئه را نباید یک فرقه مستقل به شمار آورد بلکه مرجئه بیشتر اشاره به یک گرایش فکرى بوده است که در بین فرقه هاى مختلف طرفدارانى داشته است.
جهمیه یعنى پیروان جهم بن صفوان ، که جبریه هستند جزء مرجئه جبریه غیلانیه ، پیروان غیلان دمشقى قدرى ، جزء مرجئه قدریه محسوب مى شوند. البته قدریه و جبریه به زودى نابود گشتند و عقاید آنها در فرقه هاى مهم دیگر همچون معتزله و اصحاب حدیث و اشاعره پى گیرى شد، تا آنجا که واصل بن عطا، در عقیده قدر، ادامه دهنده راه قدریه و معبد جهنى و غیلان دمشقى دانسته مى شود (11) و اصحاب حدیث و اشاعره از حامیان قضا و قدر حتمى خدا به شمار مى روند،گر چه اشاعره با طرح نظریه کسب سعى کردند براى اختیار انسان نیز نقشى قائل شوند. در بخش ‍ اول با قدریه و جهمیه آشنا خواهیم شد و آراى پیروان آزادى مطلق و جبر مطلق بررسى خواهد شد.
بخش اول : نخسین فرقه ها

همان گونه که دیدیم بر اثر سه اختلاف مهم و اساسى ، امت اسلام به فرقه هاى شیعه و سنى از یک سو، خوارج و مرجئه و معتزله از سوى دیگر و نیز جبریه و قدریه تقسیم شد. از آنجا که فرقه هاى شیعه و اهل سنت جداگانه بحث خواهد شد و معتزله از فرقه هاى اهل سنت به شمار مى آید، در اینجا تنها به فرقه هاى خوارج ، مرجئه ، قدریه و جبریه خواهیم پرداخت .

1-خوراج

خوارج جمع خارجى به معناى خروج کننده و شورشى است . خارجى به دو معناى عام و خاص به کار مى رود. معناى عام آن بر کسى اطلاق مى شود که علیه امام بر حق و مورد قبول مسلمانها شورش کند.(12) امام خوارج در معناى خاصر به کسانى گفته مى شود که در جنگ صفین در اعتراض به حکمیت ، در مقابل امام على علیه السلام شورش کردند و با او جنگیدند و سپس کار خود را باآرایى مانند کافر بودن گناهکار و وجوب جنگ با کافر، توجیه کردند. وجوه دیگرى نیز براى وجه اطلاق )) خوارج (( بر گروه مذکور ذکر شده است .(13) به این گروه مارقین نیز گفته مى شود که این واژه به معناى خوارج است. ظاهرا دلیل این نامگذارى حدیثى از پیامبر اکرم (ص ) است که در آن ، حضرت در مورد شخصى که به نحوه تقسیم غنایم توسط پیامبر اعتراض کرده بود و کار پیامبر را غیر عادلانه دانسته بود، فرمود: از نژاد این مرد گروهى پدید مى آید که (( یمرقون من الدین کما یمرق السهم من الرمیه ؛ از دین خارج مى شوند همان گونه که تیر از کمان خارج مى گردد(((14)
))خوارج (( و ))مارقین (( القابى هستند که مخالفان به آنها داده اند. خوارج خود را )) شراه (( که جمع شارى به معناى فروشنده است مى خواندند و معتقد بودند که جان خویش را براى خدا و آخرت مى فروشند و در این مورد به آیات (( و من الناس من یشرى نفسه ابتغاء مرضات الله (بقره :207))) و ))ان الله اشترى من المؤ منین اءنفسهم و اءموالهم باءن لهم الجنه)) (توبه : 111 ( استدلال مى کردند. از میان این القاب خوارج تنها لقب )) مارقین (( را نمى پذیرند زیرا آنها خود را خارج از دین نمى دانند بلکه مخالفان خود را چنین مى پندارند.(15)
تاریخ پیدایش خوارج پیشتر ذکر گردید. در اینجا ابتدا به عقاید مشترک خوارج و سپس به شاخه هاى فرعى آن مى پردازیم .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   361   362   363   364   365   >>   >