دانلود مقاله محاسبه متوسط عمر خودروها در ایران و اثر آن بر مصرف

دانلود مقاله محاسبه متوسط عمر خودروها در ایران و اثر آن بر مصرف سوخت: افزایش متوسط راندمان در برابر جوان سازی ناوگان فایل ورد (word) دارای 21 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد دانلود مقاله محاسبه متوسط عمر خودروها در ایران و اثر آن بر مصرف سوخت: افزایش متوسط راندمان در برابر جوان سازی ناوگان فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله محاسبه متوسط عمر خودروها در ایران و اثر آن بر مصرف سوخت: افزایش متوسط راندمان در برابر جوان سازی ناوگان فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن دانلود مقاله محاسبه متوسط عمر خودروها در ایران و اثر آن بر مصرف سوخت: افزایش متوسط راندمان در برابر جوان سازی ناوگان فایل ورد (word) :
دانلود مقاله محاسبه متوسط عمر خودروها در ایران و اثر آن بر مصرف سوخت: افزایش متوسط راندمان در برابر جوان سازی ناوگان فایل ورد (word) که چکیدهی آن در زیر آورده شده است، در بهار 1386 در مطالعات اقتصاد انرژی از صفحه 6 تا 26 منتشر شده است.
نام: محاسبه متوسط عمر خودروها در ایران و اثر آن بر مصرف سوخت: افزایش متوسط راندمان در برابر جوان سازی ناوگان
این مقاله دارای 21 صفحه میباشد، که برای تهیهی آن میتوانید بر روی گزینهی خرید مقاله کلیک کنید.
کلمات مرتبط / کلیدی:
مقاله متوسط عمر خودروها در ایران
مقاله استاندارد Café
مقاله راندمان سوخت
مقاله جوان سازی ناوگان
مقاله بخش حمل و نقل
مقاله مصرف بنزین
چکیده و خلاصهای از مقاله:
مصرف بنزین در کشور تحت تاثیر متغیرهای مختلف از جمله قیمت بنزین، راندمان خودروها، عمر خودروها، تعداد خودروهای فعال در ناوگان و نیز سایر متغیرهای ساختاری و فرهنگی است. این مقاله با محاسبه دو مورد فوق یعنی متوسط عمر خودروهای سواری و راندمان خودروها درصدد است با مدل سازی تقاضای بنزین نشان دهد که گرچه جوان سازی ناوگان تاثیر مثبتی بر صرفه جویی بنزین دارد اما التزام خودروسازان به رعایت استانداردهای اجباری راندمان خودروها مانند استاندارد CAFE می تواند بسیار موثرتر باشد. کشش کوتاه مدت راندمان خودروهای سواری برای تقاضای بنزین برابر -35 بدست آمده که نشان دهنده تاثیر بسیار بالای بهبود راندمان خودروها بر کاهش مصرف است. کشش قیمتی بنزین -017 و کشش های عمر خودرو و تعداد خودروهای سواری به ترتیب 016 و 043 حاصل شده که نشان دهنده این واقعیت است که رشد سریع تعداد خودروها نقش زیادی در رشد مصرف آتی بنزین خواهد داشت. مقاله در پایان نتیجه گیری می نماید که افزایش قیمت بنزین، کاهش عمر متوسط ناوگان، اعمال استاندارد اجباری راندمان برای خودروسازان، افزایش مالیات و عوارض بر خودروهای با راندمان پایین از جمله سیاست هایی است که باید بصورت یک مجموعه در نظر گرفته شوند تا اثربخشی سیاست ها حداکثر گردد.

کلمات کلیدی :
» نظر