سفارش تبلیغ
صبا ویژن

دانلود تحقیق آنتالپی فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

دانلود تحقیق آنتالپی فایل ورد (word) دارای 6 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود تحقیق آنتالپی فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود تحقیق آنتالپی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود تحقیق آنتالپی فایل ورد (word) :

گرمای جذب شده بوسیله واکنشی که در فشار ثابت انجام می‌گیرد برابر با تغییر آنتالپی است. آنتالپی ، همانند انرژی داخلی ، تابعی از حالت سیستم و مستقل از راهی است که به آن حالت می‌رسد. یعنی تابع حالت و یک کمیت شدتی است.
گرمای جذب شده بوسیله واکنشی که در فشار ثابت انجام می‌گیرد برابر با تغییر آنتالپی است. آنتالپی ، همانند انرژی داخلی ، تابعی از حالت سیستم و مستقل از راهی است که به آن حالت می‌رسد. یعنی تابع حالت و یک کمیت شدتی است.
کار در واکنشهای شیمیایی
برای واکنشهای شیمیایی عادی ، کار عموما ناشی از تغییرات فشار ، حجم است. اگر سیستم (به علت گاز) منبسط شود، در برابر فشار اتمسفر کار انجام می‌دهد و‌این نمونه‌ای از کار فشار - حجم است. جمله PV دارای ابعاد کار است. فشار که نیرو بر واحد سطح است، بر حسب نیوتن بر متر مربع N/m2 بیان می‌شود. اگر حجم بر حسب متر مکعب m3 بیان شده باشد، حاصلضرب PV عبارت خواهد بود از:
(PV=(N/m2)(m3)=N.m(J

نیوتن متر (یک ژول) یک واحد کار است، زیرا کار به صورت حاصلضرب نیرو (نیوتن) در فاصله (متر) تعریف شده است. به طریق مشابه می‌توان گفت که لیتر اتمسفر نیز واحد کار است. اگر فشار ثابت بماند و حجم بر اثر انبساط از VA به VB برسد، کار انجام شده عبارت خواهد بود از:

دانلود این فایل

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

دانلود مقاله سازمان و سازماندهی در جنگ نامتقارن فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

دانلود مقاله سازمان و سازماندهی در جنگ نامتقارن فایل ورد (word) دارای 55 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود مقاله سازمان و سازماندهی در جنگ نامتقارن فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود مقاله سازمان و سازماندهی در جنگ نامتقارن فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود مقاله سازمان و سازماندهی در جنگ نامتقارن فایل ورد (word) :

سازمان و سازماندهی در جنگ نامتقارن

کشورهای مستقل و انقلابی جهان امروز به منظور دفاع و انجام نبرد در برابر تهدیدات احتمالی قدرت‌های بزرگ ناگزیر به بهره‌گیری از شیوه‌های عملیاتی نو و منحصر به فرد هستند تا در یک شرایط نابرابر از نظر سطح تکنولوژیک، تسلیحات و توان رزم به جنگ نامتقارن بپردازند. این تهدیدات از سوی استکبار جهانی در سال‌های اخیر علیه این کشورها به صورت درگیری

مستقیم خودنمایی کرده و احتمال بروز یک جنگ را بین آن‌ها افزایش داده است. براین اساس و با توجه به مجموعه تهدیداتی که محیط جغرافیایی کشور را طی سال‌های اخیر احاطه نموده و هر روز دامنه آن با توجه به حضور نیروهای استکبار جهانی در دو کشور افغانستان و عراق در حال افزایش می‌باشد و همچنین اینکه بالاخره در یک تعامل نامتقارن، درگیر جنگی ناگزیر با امریکا خواهیم بود لذا در این مقال برآنیم به استراتژی جدید، نوع سازمان و سازماندهی نیروهای درگیر خودی را بنا به الگوهای موجود و احیاناً جدید بررسی کرده تا شاید بتوان الگوی مناسبی را جهت ساختار این سازمان پیدا نمود. انشاءالله.

مقدمه
پیچیدگی روزافزون، شتاب هراس‌آلود تغییرات و انقلاب شگفت‌انگیز در فناوری موجب دگرگونی بنیادین در همه عرصه‌ها و از جمله عرصه جنگ شده است. به گونه‌ای که به قول تافلر عصر حاضر شاهد همگرایی سه خط مشخص از توسعه نظامی یعنی برد، شتاب و کشندگی است که به نحوی انفجارآمیز به مرز نهایی خود رسیده است.

این پیشرفت خارق‌العاده از سوی ابرقدرت‌ها و به خصوص آمریکا به عنوان فرصتی بی‌نظیر برای حفظ و استمرار هژمونی و سیطره بلامنازع بر جهان مورد استفاده قرار گرفته و می‌گیرد.
بیش از 20 حمله نظامی علیه کشورهای جهان در نیمه دوم قرن بیستم، داشتن 63 پایگاه نظامی در 11 کشور خاورمیانه، چنگ و دندان نشان دادن با اتکای به قدرت نظامی به کشورهای استقلال‌طلب و آزادیخواه جهان، حمایت بی‌چون و چرا از صهیونیزم و در یکی دو سال اخیر اشغال افغانستان و عراق و تهدیدات مکرر علیه ایران اسلامی، اقدامات عملی نظامی ایالات متحده در این راستا است.

اما واقعیت این است که نامعادله اعمال قدرت نظامی یا تهدید متکی بر آن همواره یکسویه و ثابت نمانده است تلاش برای دستیابی به سلاح‌های برتر یا دارای کارآیی مشابه، مقابله با توانمندی‌های دشمن از طریق بهره‌گری از عواملی نظیر جو، زمان، غافلگیری، فریب، اتکای به توان گسترده مردمی، استفاده از نقاط قوت خود برای ضربه زدن به نقاط ضعف دشمن، ایثار و عملیات استشهادی، انجام عملیات‌های اثربخش تاکتیکی با هدف تأثیرگذاری بر استراتژی دشمن از جمله تدابیر ملت‌ها و دولت‌ها برای رویارویی با قدرت برتر و دارای انگیزه تجاوزگری و سلطه‌طلبی بوده است که این مهم با مفهوم عدم تقارن تطابق دارد.

جنگ نامتقارن که از سال‌های پایانی قرن بیستم وارد ادبیات نظامی شده است به رویارویی دو قدرت ناهمتراز اشاره دارد که طرف ضعیف ضمن اجتناب از مواجهه با نقاط قوت طرف مقابل در چارچوبی خارج از قواعد قابل هضم برای دشمن، نقاط ضعف او را مورد حمله قرار می‌دهد.
در جنگ نامتقارن همه مولفه‌ها از قبیل استراتژی، طرح‌ریزی، ابزار و تجهیزات، فناوری و نیروی انسانی باز تعریف و بر مبنای این اصل اساسی و در میدان غیر قابل انتظار دشمن مجدداً طراحی می‌شوند. سازمان و سازماندهی نیز از جمله و بلکه یکی از مهم‌ترین این مقولات است به گونه‌ای که می‌توان گفت جنگ در عمومی‌ترین شکل خود میدان درگیری مسلحانه بین دو مجموعه انسانی سازمان‌یافته است که با تقسیم کار، هماهنگی و تعاملی توان‌افزا در پی دستیابی به اهداف مشترک خویش که همانا دستیابی به پیروزی بر دشمن است می‌باشند و این مفهوم قدمتی به درازای تاریخ بشر و تاریخ تخاصمات و تنازعات بین گروه‌ها، قبایل و طوائف، ملت‌ها و دولت‌ها دارد.

لوئیس مامفورد، و شماری دیگر اولین ماشین‌های جهان را ارتش‌ها و اولین قطعات تشکیل‌دهنده آن ماشین را سربازان می‌دانند. آرتور فریل می‌گوید جنگ سازمان‌یافته را در قالب کلمه آرایش می‌توان خلاصه کرد. وقتی سربازان در میدان جنگ آرایش پیدا کردند و به جای فعالیت در قالب تعدادی قهرمان بدون فرمانده در چارچوب یک گروه و تحت امر یک فرمانده یا سردسته قرار گرفتند آن وقت بود که از مرز (یا افق نظامی) جنگ‌های بدوی عبور کرده پای در عرصه جنگ‌های حقیقی یا سازمان‌یافته گذاشتند.

هدایت و فرماندهی 600 کشتی با قریب 30 هزار نفر که تعداد زیادی از آن‌ها سواره‌نظام بودند در لشکرکشی داریوش پادشاه ایران در 490 ق.م. و یا بسیج چند میلیونی پیاده‌نظام و سواره‌نظام و قریب 1900 کشتی جنگی از سوی خشایارشاه قطعاً بدون یک سازماندهی دقیق و حساب شده میسر نبوده است.
پیامبر بزرگ اسلام صلی‌الله علیه وآله وسلم سپاهیان خود را به طلیعه (جلوداران)، ساقه (عقبه)، میمنه (جناح راست)، و میسره (جناح چپ) تقسیم می‌فرمود. سازماندهی و تقسیم نیروها به یگان‌ها تابع مأموریت، نوع نبرد، زمین، قدرت جنگی نیروها، قدرت دشمن و اسلحه بکارگرفته شده به وسیله طرفین بود. هدف پیامبر صلی‌الله علیه وآله وسلم از این

سازماندهی سهولت در فرماندهی و تسلط بر نیروها در هنگام جنگ، تحرک و یا استقرار بود مثلاً در غزوه فتح مهاجران را در سه ستون دویست نفری، اوس را در شکل ستون 350 نفر، و قبیله اسلم را در یک ستون 200 نفری سازماندهی کرد. یا گروه‌های چهارگانه‌ای را که وارد مکه شدند برحسب تعداد قبیله به ردیف و شکل هرمی فردی، دوتایی، سه تایی و چهارتایی سازماندهی می‌کرد. آن حضرت گاهی لشکر را براساس امکانات جدید جنگی سازماندهی می‌کرد.

در جنگ جمل افراد امام به صورت دسته‌های هزار نفری سازمان یافته بودند و فرماندهی هر دسته را یکی از اصحاب بزرگوار حضرت به عهده داشت و سرانجام با رشادت‌های ابوایوب و دیگر یاران امام، جنگ به پیروزی لشکر حق انجامید و نیروها به شهر بصره وارد شدند. در پیشاپیش یکی از دسته‌های هزار نفری، سوار نیرومندی حرکت می‌کرد که کلاه و لباس سفیدی بر تن، شمشیری حمایل کرده و پرچمی در دست داشت.

نمونه‌های فوق نشان می‌دهد که سازمان و سازماندهی در جنگ ضرورتی گریزناپذیر و اصلی عمومی است که در تمام جنگ‌ها به نوعی وجود داشته است. پیتر دراکر معتقد است که معنای اولیه سازمان ـ که می‌توان آن را اولین نظریه سازمان نامید ـ به وسیله فردریک کبیر پادشاه پروس در نیمه قرن هجدهم و به هنگام تعریف ارتش جدید مطرح شد. بنا به گفته او ارتش جدید از سه قسمت تشکیل می‌شود: پیاده‌نظام، سواره‌نظام، و توپخانه کششی. پس به عبارت دیگر سازمان با چگونگی انجام کارهای متفاوت تعریف می‌شود. این مفهوم اساسی، شالوده تمام سازمان‌های نظامی در طی جنگ جهانی دوم بود. اما همانگونه که کلاوزویتس معتقد است هر عصری شیوه جنگی عجیب مخصوص خود را داشته است. بنابراین هر عصر تئوری جنگ خاص خود را نیز خواهد داشت. و بی‌تردید دامنه این بحث به سازمان و سازماندهی نیز کشیده خواهد شد.

صاحبنظران در مورد عوامل برتری‌ساز در جنگ نظرات مختلی را ارائه کرده‌اند. بوتول در کتاب ستیزه‌شناسی می‌نویسد: هم‌اکنون ما در عصر سلاح‌های انفجاری (اتمی یا غیر اتمی) بسر می‌بریم برتری متعلق به کسی است که بدعت و تحولی نوین در تسلیحات و یا سازمان نظامی پدید آورد. عدم تناسب علمی و فنی گاه کفایت کرده تا به لشکرکشی‌هایی که از نقطه نظرهای نظامی کوچک و کم‌اهمیت بوده‌اند، نتایج معجزه‌آسای جهانی عطا نماید. (در حمله مراکش به امپراطوری مالی به علت مسلح بودن لشکر مراکشی به سلاح گرم تمدن و امپراطوری یکصد ساله مالی را در هم پیچیده و از صحنه تاریخ حذف نماید).»
برخی از نویسندگان کمیت یا کیفیت نیروی انسانی را عامل تأثیرگذار و اصلی برشمرده‌اند اما همانگونه که یکی از اندیشمندان با بررسی جنگ‌های صد ساله میان انگلستان و فرانسه (که طولانی‌ترین و معروف‌ترین جنگ قرون وسط است) می‌گوید: اما ارزش ارتش‌ها تنها با عدد و رقم تعیین نمی‌شود. فرانسوی‌ها می‌توانستند ارتش‌هایی را که با 30 هزار نفر سرباز به میدان بفرستند اما این نیروها بسیار بد سازمان‌یافته بودند. ارتش انگلستان گرچه به ندرت می‌توانست نیروهایی بیش از 6 هزار نفر را به میدان نبرد گسیل دارد اما از فرانسوی‌ها بسیار سازمان‌یافته‌تر بود.

ترنی های با بیان اهمیت بیشتر برای نهادهای اجتماعی نسبت به فناوری نظامی می‌نویسد:
بسیاری از نویسندگان درباره نقش بعد تکنولوژی راه مبالغه را می‌پیمایند اما مطالعه تاریخ حکومت‌های بزرگ عهد باستان نشان می‌دهد که گاه تکنولوژی اسلحه‌سازی این حکومت‌ها با وضعیت حریف یکسان بود ولی حکومت‌های بزرگ از حیث سازمان‌های نظامی بر رقیب برتری داشتند.

مقام معظم رهبری در بیانی رسا و گویا همین مفهوم را به صورتی عمیق‌تر بیان می‌فرمایند:
نیروی نظامی عبارت است از سازماندهی افراد، یگان نظامی قوامش به سازماندهی است.
ایشان در بیانی دیگر تفاوت سازمان‌یافتگی و فقدان سازماندهی را چنین بیان می‌کنند:
این که ده هزار رزمنده سازماندهی نشده باشند. وقتی سازماندهی نشد پس دیگر یک لشکر نیست; اگر صد هزار رزمنده هم سازماندهی نشده باشند هیچ وقت کار یک لشکر را که ده هزار نفر آدم سازماندهی شده است نمی‌کنند.

در دهه‌های اخیر طراحی سازمانی (یعنی فرآیند هماهنگ‌سازی مؤلفه‌های ساختاری) به شدت متأثر از تغییرات شگرف و همه جانبه سازمان‌ها و محیط آن‌ها شده است و این امر پدید آمدن الگوهای جدیدی از سازمان را موجب شده است در واقع می‌توان گفت که پیش‌بینی هوشمندانه آنسوف محقق شده است که در دهه‌های آینده مفهوم ساختار و توانایی آن آنچنان دگرگونی عمیقی پیدا خواهد کرد که می‌توان آن را با دگرگونی‌های انتقال از مرحله استحکامات ثابت به مرحله استحکامات سیار در جنگ‌ها سنجید. بخشی از تکنولوژی بکار گرفته شده در طرح‌ها یا سازمان‌های امروز بر پایه مفهوم خط دفاعی ماژین (خط دفاعی مرز فرانسه در جنگ جهانی دوم) در ساختارهای دائمی یا نیمه دائمی شکل گرفته‌اند. اگر نیمی از این استدلال درست باشد گرایش به سوی توانایی‌های انعطاف‌پذیر و واکنش‌پذیر جنگ سیار خواهد بود.

سازمان یک موجودیت اجتماعی آگاهانه هماهنگ شده است که براساس مجموعه‌ای از اصول در جهت نیل به اهداف فعالیت می‌کند. صاحب‌نظران عصر حاضر را عصر حاکمیت سازمان‌ها نامیده‌اند و سازمان را ابزاری برای توان‌افزایی، زمینه‌ساز کمال و کامیابی و یک امکان واقعی و گریزناپذیر برای دستیابی به اهداف از پیش طراحی شده از طریق تبیین نقش و ایجاد هماهنگی بین افراد و واحدهای متعدد سازمان می‌دانند. دراکر برجسته‌ترین هدف سازمان‌ها را اثربخش کردن نقاط قوت و رفع نقاط ضعف انسان‌ها می‌داند.

فرض بر این است که کوشش سازمان‌یافته نه تنها در مقایسه با کار انفرادی موفقیت بیشتری را به دنبال دارد بلکه عملکرد سازمان از قانون تضایف پیروی می‌کند. به بیان دیگر نتیجه حاصل از تلاش‌های سازمانی بسی فراتر از جمع تلاش‌های فردی است. سازمان پدیده بسیار پیچیده‌ای است. منشوری کثیرالوجه که شناخت آن مستلزم نگاه چندوجهی است ساختار نحوه قرار گرفتن اجزاء سازمانی، تعامل آن‌ها با یکدیگر و سیستمی متشکل از وظیفه، گزارش‌دهی، رابطه‌ها و اختیارات است. مطالعات نشان می‌دهد که در طراحی ساختار باید به این مهم توجه داشت که متغیرهای محتوایی چهارگانه شامل اهداف و استراتژی، محیط، اندازه و تکنولوژی بر متغیرهای ساختاری سه‌گانه شامل پیچیدگی، رسمیت و تمرکز اثر گذاشته و از نحوه ترکیب و در آمیختن آن‌ها انواع طرح‌های ساختاری به وجود می‌آید.

جان پیترز در این رابطه چنین می‌نویسد:
در واقع دو شیوه عمده در معماری ساختار نظامی وجود دارد که عبارتند از: شیوه «واکنش‌دار» و شیوه‌ «واکنش‌پذیر». در شیوه «واکنش‌زا»، اصول و پی‌ریزی ساختار نظامی براساس اولویت‌ها و ملاحظات سیاست خارجی صورت می‌گیرد که البته این به معنای ایجاد یک ارتش مهاجم در عرصه بین‌الملل نیست. در انتخاب شیوه «واکنش‌پذیر»، سیاست خارجی کشور باید به دور از تنش و جنجال و براساس اصول معمول و متداول جهانی پیش رود که در نتیجه سازمان نظامی پدید آمده از این سیاست نیز به نسبت سازمانی متعادل و میانه‌رو خواهد بود.

اما طراحی ساختار نظامی به شیوه «واکنش‌پذیر» در مقابله با تهدید‌های احتمالی انجام می‌شود. برای مثال استراتژی ایالات متحده در طول جنگ سرد از همین نوع بود. به این ترتیب که این کشور همواره تغییرات و رخدادهای موجود در سازمان نظامی شوروی سابق را تحت کنترل و ارزیابی قرار می‌داد و تلاش می‌کرد تا متعاقب آن، تغییرات لازم را در سازمان نظامی خود ایجاد نماید تا سیاست سد نفوذ همچنان ادامه یابد.
براساس نظر صاحبنظران و با توجه به شواهد و قرائن متعددی می‌توان با اطمینان گفت که رقابت‌های جهانی و تغییرات فناوری احتمالاً موجب خواهد شد تا در دهه‌های آینده بین ساختار و استراتژی هماهنگی بیشتری برقرار شود.

عامل مهم دیگر در رابطه با طراحی ساختار، شناخت محیط است. بقای سازمان و افزایش اثربخشی آن ایجاب می‌کند که سازمان‌ها در قالب سیستم‌های باز، مکانیزم‌های نظارت و بازخورد را به منظور تعیین و تشخیص محیط و همچنین درک آن، احساس تغییرات حاصله در محیط‌ها و ایجاد جرح و تعدیلات ضروری، ایجاد و توسعه دهند. نکته مهم دیگر اینکه محیط سازمان‌ها یکسان نیستند و هر کدام درجه‌ای از عدم اطمینان محیطی را دارند که بر سازمان اثر می‌گذارد. عدم اطمینان محیط به معنای فقدان توان پیش‌بینی تحولات و تغییرات محیط پیرامونی است.

مینتزبرگ معتقد است که هر چه محیط پویاتر باشد ساختار سازمانی زنده‌تر است. او در اثبات این نظر می‌گوید ارتش‌ها در زمان صلح یا حتی در زمان جنگ هنگامی که از میدان نبرد باز می‌گردند گرایشی شدیدی به دیوانسالاری و پافشاری بیش از اندازه به برنامه‌ریزی، مشق‌های رسمی و تشریفات دارند و به انضباط نیز توجه بسیار دقیق نشان می‌دهند. در میدان‌های نبرد دست کم در میدان‌های تازه نبرد به انعطاف بیشتری نیاز هست و از این رو ساختار سازمانی جمود کمتری دارد. این حکم به ویژه درباره موقعیت‌های پویای جنگ‌های چریکی روایی دارد.

همچنین صاحب نظران مدیریت معتقدند که فناوری نیز بر ساختار اثر می‌گذارد.
فناوری را چنین تعریف کرده‌اند: روش‌ها و طرقی که با استفاده از ابزارهای تجهیزات، فنون و دانش و مهارت‌های ویژه نیروی انسانی برای انجام کارها اتخاذ می‌شوند. در اثبات تأثیر فناوری بر ساختار به مطالعات «وودوارد» در اوایل دهه 1960 استناد می‌شود که با بررسی وضعیت 100 شرکت تولیدی الزام به تناسب میان فن‌آوری و ساختار را به اثبات رساند.
در عرصه نظامی این ضرورت به نحو بارز و مشهودی به چشم می‌خورد. مثلاً همانگونه که در زمان خود توپخانه تحولی در جنگ محسوب شد، ورود تانک، هواپیما، موشک و; به میدان جنگ ساختارهای گذشته را تغییر داد و ساختارهای جدیدی را الزامی ساخت.

نکته جالب اینکه در عرصه نظامی این ضرورت در دو سوی جبهه ایجاد می‌شود. هم کشوری که به تکنولوژی جدیدی مجهز می‌شود و هم طرف مقابل برای مواجهه با شرایط جدید، هر دو ساختار خود را تغییر می‌دهند، یا اصلاح می‌کنند و یا ساختارهای جدید را ایجاد می‌کنند.

در مبحث توانمندسازی نیز به سازمان و سازماندهی توجه شده است. توانایی سازمان‌های آینده بستگی به موارد مختلفی دارد که ساختاردهی مناسب یکی از آن‌ها است. یکی از نظرات ارائه شده به شرح زیر است:
1 ایجاد ذهنیت مشترک

ذهنیت مشترک نمایانگر هویت سازمان در ذهن افراد است. ذهنیت مشترک نتیجه آرمان مشترک و ارزش‌های واحد است. ذهنیت مشترک وقتی به وجود می‌آید که کارکنان علت تلاش‌های خود را بدانند، اولویت‌ها را بفهمند و نقش خود را در هدف کلی تشخیص دهند.
2 بکارگیری مجدد کارکنان
تغییرات محیطی تغییر در ابزار، شیوه‌ها، طرح‌ها و; را ضروری می‌سازد. کارکنان باید خود بیاموزند که ابزار را بهسازی کنند، روش‌ها را دگرگون کنند، ساده کنند و شیوه‌های نامناسب را متوقف کنند.

3 بی‌مرز شدن
قابلیت افراد باید از حوزه کار مستمر تلقی شود. در سازمان بی‌مرز افراد با قریحه بدون توجه به سلسله مراتب، وظیفه یا منصب تخصص‌های خود را به کار می‌گیرند.
4 ایجاد توانمندی تحول

خلق توانمندی تحول، استمرار موفقیت را در خود دارد. چالاکی، نرمش‌پذیری و سرعت شالوده توانمندی تحول است. برندگان و بازندگان هر دو با آینده نامعلوم سر و کار دارند در حالی که بازندگان در حال تشکیل گروه برای بررسی و شناخت دگرگونی هستند برندگان خود را با دگرگونی‌ها سازگار کرده‌اند.
5 مهارت در زودآموزی

یادگیری عبارت است از توانایی سازمان در تولید و تعمیم مفاهیم ثمربخش. سرعت در یادگیری موجب تمایز سازمان‌ها از یکدیگر می‌شود. میزان این تمایز به سرعت ایجاد و اشاعه مفاهیم وابسته است. سرعت در یادیگری وقتی حاصل می‌شود که مفاهیم تازه بتوانند به سرعت از یک بخش سازمان به سرتاسر سازمان رسوخ و ضمن پیشگیری از خطاها،‌ موفقیت‌ها را تجدید کنند. زودآموی توسعه نوآوری را به دنبال خواهد داشت.

نگاه اجمالی به دشمن
طرحریزی ساختار مناسب برای جنگ نامتقارن مستلزم شناخت محیط، وضعیت کلی و نقاط قوت و ضعف دشمن و آگاهی به قابلیت‌های خودی است و در یک کلام به قول مقام معظم رهبری:
ما باید ببینیم که این مجموعه چگونه می‌تواند در میدانی که مسئولیت متوجه اوست سبک‌تر، کارآمدترو قوی دست‌تر حضور پیدا بکند.
در یک نگاه اجمالی در رابطه با تهدید آمریکا می‌توان موارد زیر را برشمرد:

1ـ دشمن متکی بر فناوری فوق مدرن است. امکان جنگ از راه دور توان حمله به تأسیسات و زیرساخت‌های اقتصادی، اشراف اطلاعاتی، تکیه بر نیروی هوایی برای آغاز جنگ، جلوگیری از تلفات خودی، قابلیت هم‌زمانی و هم‌مکانی برای گشودن جبهه‌های جدید، سیالیت و تحرک فوق‌العاده از ویژگی‌های نیروهای نظامی دشمن است.

2ـ دشمن همه ابزارهای لازم برای اعمال قدرت غیر مشروع خود را دارد. سازمان‌ها و سیستم‌های حقوقی بین‌المللی را یا در کنترل دارد یا در حد زیادی می‌تواند روی ان‌ها تأثیر بگذارد. شبکه‌ای وسیع از رسانه‌های خبری و تبلیغی در اختیار آمریکا یا اهداف و ارزش‌های این ابرقدرت است. اقتصاد پیشرفته بخش عمده‌ای از کشورهای منطقه یا کاملاً در اختیار ایالات متحده قرار دارند و یا نهایتاً همراه می‌شوند. دشمن سال‌ها برای همفکرسازی، نفوذ در دستگاه‌های مختلف، نفوذ و ایجاد وابستگی در بین بخری از عناصر داخل کشور و; تلاش کرده است.
3ـ محیط جنگ نامتقارن به غایت ناپایدار و عدم اطمینان محیطی فوق‌العاده بالا است.
4ـ دشمن علیرغم جثه سنگین و اتکای به ابزار با وجود اشراف اطلاعاتی و تحرک، امکان وارد آوردن ضربه فوق‌العاده به یگان‌های رزم و نیز ظاهر شدن در موقعیت‌های مختلف زمانی و مکانی را دارد.

5ـ امکان استفاده از یک نیروی نظامی کلاسیک از یکی از کشورهای منطقه با عنوان‌های مختلف وجود دارد.
6ـ دشمن به دنبال یافتن قابلیت‌های جدید برای جبران ضعف‌های خویش است و به همین جهت انعطاف، چابکی، چند منظوره‌گی و یافتن توان همه عرصه‌ای شدن را وجهه همت خویش قرار داده است

7ـ امریکا اولاً دارای ضعف‌های ذاتی است که امکان رفع آن‌ها را ندارد. ثانیاً برای غلبه بر بخش دیگری از ضعف‌های خود نیاز به زمان نسبتاً قابل توجهی دارد.

نگاهی به سازمان و سازماندهی در سپاه
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از بدو تولد خویش از طریق آزمون و خطا، بهره‌گیری از دانش، تجربه، خلاقیت و متناسب با ضرورت‌ها و مقتضیات در هر زمان تلاش کرده است تا مناسب‌ترین گزینه را که با رسالت و فرهنگ آن هم‌خوانی دارد انتخاب کند.
در آغاز سازمان سپاه عمدتاً برای مقابله با ضد انقلاب درون شهری شکل گرفت. سپس در نبرد با ضد انقلاب سازمان‌یافته و غیر سازمانی کردستان چهره متفاوتی پیدا کرد و در مرحله بعد با درک انقلابی از پیامدهای ناشی از جنگ و در حساس‌ترین شرایط آن در عرصه دفاع مقدس وارد شد.

 

دانلود این فایل

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

دانلود پاورپوینت تاریخچه اینترنت فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

توجه : این پروژه به صورت فایل power point (پاور پوینت) ارائه میگردد

دانلود پاورپوینت تاریخچه اینترنت فایل ورد (word) دارای 24 اسلاید می باشد و دارای تنظیمات کامل در Power Point می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل پاور پوینت دانلود پاورپوینت تاریخچه اینترنت فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است


لطفا به نکات زیر در هنگام خرید

دانلوددانلود پاورپوینت تاریخچه اینترنت فایل ورد (word)

توجه فرمایید.

1-در این مطلب، متن اسلاید های اولیه 

دانلوددانلود پاورپوینت تاریخچه اینترنت فایل ورد (word)

قرار داده شده است

 

2-به علت اینکه امکان درج تصاویر استفاده شده در پاورپوینت وجود ندارد،در صورتی که مایل به دریافت  تصاویری از ان قبل از خرید هستید، می توانید با پشتیبانی تماس حاصل فرمایید

3-پس از پرداخت هزینه ، حداکثر طی 12 ساعت پاورپوینت خرید شده ، به ادرس ایمیل شما ارسال خواهد شد

4-در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل اسلاید ها میباشد ودر فایل اصلی این پاورپوینت،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد

5-در صورتی که اسلاید ها داری جدول و یا عکس باشند در متون زیر قرار داده نشده است


بخشی از متن دانلود پاورپوینت تاریخچه اینترنت فایل ورد (word) :

اسلاید 1 :

اینترنت چیست؟

  • شبکه ای از شبکه ها که ارتباط میان دولتها،دانشگاهها، کامپیوترهای شخصی را فراهم می نماید.
  • ساختاری برای استفاده از امکاناتی از قبیل ایمیل،وبلاگ، محیط چت، پایگاههای داده و; ارائه می نماید.
  • مجموعه ای از شبکه های کامپیوتری که به عنوان یک شبکه بزرگ برای ارسال داده به هریک از نقاط دیگر در دنیا مورد استفاده قرار می گیرند.[William F. Slater, III,1996]

اسلاید 2 :

اینترنت چیست؟

  • اینترنت به بزرگترین شبکه موجود در دنیا نیز تلقی می گردد.
  • اینترنت از سوییچ های داده ای و پروتکل TCP/IP استفاده می نماید.
  • این شبکه قابل اجرا بر روی هر ارتباط شبکه ای می باشد.

اسلاید 3 :

تاریخچه اینترنت

  در سال 69- 1968 اتحاد جماهیر شوروی آن زمان موشکی با نام «اسپونیک» (Spotnik) را به فضا می فرستد و نشان می دهد دارای قدرتی است که می‌تواند شبکه های ارتباطی آمریکا را توسط موشک‌های بالستیک و دوربرد خود از بین ببرد. آمریکایی‌ها در پاسخگویی به این اقدام روس‌ها, درخواست خود را به  آژانس پروژه های تحقیقاتی  “ARPA” واگذار کرد. هدف از پروژه، پژوهش و آزمایش برای پیدا کردن روشی بود که بتوان از طریق خطوط تلفنی, کامپیوترها را به هم مرتبط نمود. به طوری که چندین کاربر بتوانند از یک خط ارتباطی مشترک استفاده کنند. در اصل شبکه‌ای بسازند که در آن داده ها به صورت اتوماتیک بین مبدا و مقصد حتی در صورت از بین رفتن بخشی از مسیرها جابه‌جا و منتقل شوند.

 

اسلاید 4 :

ARPANET

در اصل هدف “ARPA” ایجاد یک شبکه اینترنتی نبود و فقط یک اقدام احتیاطی در مقابل حمله احتمالی موشک های اتمی دوربرد بود. هر چند اکثر دانش امروزی ما درباره شبکه به‌طور مستقیم از طرح آرپانت “ARPPA NET” گرفته شده است. شبکه ای که همچون یک تار عنکبوت باشد و هر کامپیوتر آن از مسیرهای مختلف بتواند با همتایان خود ارتباط داشته باشد واگر اگر یک یا چند کامپیوتر روی شبکه یا پیوند بین انها از کار بیافتاد بقیه باز هم بتوانستند از مسیر های تخریب نشده با هم ارتباط بر قرار کنند.

اسلاید 5 :

تاریخچه اینترنت

  • ARPANet در سال 1969 چهار کامپیوتر را در کالیفرنیا و یوتا به هم متصل نموده بود.
  • در سال 1972 ایمیل به این پروژه افزوده شد.
  • در سال 1973 ، ARPANET شبکه ای در انگلیس و نروژ را به متصل نمود.
  • ARPANET به سرعت رشد پیدا نمود:

–درسال 1981 : 213 کامپیوتر

–در سال 1984 : 1000 کامپیوتر

–در سال 1987: 10000کامپیوتر

اسلاید 6 :

تاریخچه اینترنت

  • 1982 پروژه ARPANET به NSF(the National Science Foundation) واگذار گردید.
  • در سال 1983 ، TCP/IP به این پروژه افزوده شد.
  • در اوایل سال 1990 ، اینترنت به عنوان ارتباط میان دانشگاهها استفاده گردید.
  • شخصی به نام باران نظریه های اصلی شبکه اینترنت را تحت مقاله ای مطرح نمود.

اسلاید 7 :

Paul Baran

  • آقای باران تشکیل و تکامل اینترنت را به ساخت یک کلیسا تشبیه کرد و معتقد بود، طی سال های اخیر هر کس سنگی به پایه ها و سنگ های قبلی بنا اضافه می کند و انجام هر کاری وابسته به کارهای انجام شده قبلی است.
  • در سال 1964 پایه اولیه اینترنت امروزی را طی مقاله ای مطرح نمود.
  • او از کار سلول های مغزی انسان به عنوان الگو استفاده کرد،او معتقد بود: وقتی سلول‌های مغزی از بین بروند، شبکه عصبی از آنها دیگر استفاده نمی کند و مسیر دیگری را در مغز انتخاب می‌کند. از دیدگاه وی این امکان وجود دارد که شبکه‌ای با تعداد زیادی اتصالات برای تکرار ایجاد شوند تا در صورت نابودی بخشی از آن، همچنان به صورت مجموعه ای به هم پیوسته کار کند.

اسلاید 8 :

تاریخچه اینترنت

  • در سال 1994 مرورگرهای گرافیکی برای دسترسی به اینترنت فراهم شد.
  • اولین مرورگر Mosaic نام داشت.
  • تولد شبکه اینترنت راه را برای ایجاد صفحات وب و لینکهای متعدد وب باز نمود
  • تا اینکه اینترنت کنونی شکل گرفت.

اسلاید 9 :

چه کسی اینترنت را کنترل می نماید؟

  • هیچ کس
  • اینترنت از مجموعه ای از کامپیوترهای شخصی تشکیل شده است که در نقاط مختلف دنیا بر استفاده از پروتکل اینترنت توافق نموده اند.
  • سازمانهایی بر روی قواعد خاصی از اینترنت کنترل دارند از جمله آنها :

–W3C(World Wide Web Consortium) برروی قواعد وب کنترل دارد.

–اینترنت در هر مکانی می باشد

اسلاید 10 :

خلاصه ای از تاریخچه اینترنت

  • 1968 – DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) contracts with BBN (Bolt, Beranek & Newman) to create ARPAnet
  • 1970 – First five nodes:

–UCLA

–Stanford

–UC Santa Barbara

–U of Utah, and

  • 1974 – TCP specification by Vint Cerf
  • 1984 – On January 1, the Internet with its 1000 hosts converts en masse to using TCP/IP for its messaging

 

دانلود این فایل

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

دانلود چگونگی توانستن ایجاد انگیزه در کودک بازمانده از تحصیل فای

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

دانلود چگونگی توانستن ایجاد انگیزه در کودک بازمانده از تحصیل فایل ورد (word) دارای 31 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود چگونگی توانستن ایجاد انگیزه در کودک بازمانده از تحصیل فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی ارائه میگردد

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی دانلود چگونگی توانستن ایجاد انگیزه در کودک بازمانده از تحصیل فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن دانلود چگونگی توانستن ایجاد انگیزه در کودک بازمانده از تحصیل فایل ورد (word) :

دانلود چگونگی توانستن ایجاد انگیزه در کودک بازمانده از تحصیل فایل ورد (word)

دانلود چگونگی توانستن ایجاد انگیزه در کودک بازمانده از تحصیل فایل ورد (word)
فهرست مطالب

چکیده. 2

مقدمه : 3

الف – تشخیص و تبیین مساله : 5

1- تشخیص مساله : 5

2- شرح و توضیح مساله و توصیف وضع موجود : 6

3- گردآوری شواهد 1 : 6

گرد آوری اطلاعات. 7

تجزیه و تحلیل و تفسیر اطلاعات جمع آوری شده. 8

الگوهای تدریس فردی. 10

انتخاب راه حل یا راه حل ها. 12

انتخاب بهترین راه حل : 17

شرح و توضیح تغییر ایجاد شده و توصیف وضع موجود. 21

گرداوری شواهد 2. 23

نتیجه گیری. 24

منابع و ماخذ : 25

 

چکیده

گاهی آمار کودکان بازمانده از تحصیل سه و نیم میلیون نفر ارائه می شود و گاه بیشتر ازاین ،اما می توان آمار ارائه شده از دفتر پژوهشهای مجلس را ملاک قرار داد. با این وجود این آمار تا چه اندازه صحیح می باشد و تا چه اندازه در آمار ارائه شده ی کودکانی که جذب بازار کارشده اند و خانواده ها به دلایلی این آمار را ارائه نمی دهند و یا سهم کودکانی که اسیر گروه های بزهکاری و یا تکدی گری شده اند .

این پژوهش درباره دختری به نام زینب است که به دلایلی از تحصیل بازمانده است . از آنجایی که معلمان پایه اول او را مخل کلاس خود می دانستند من خود به شخصه مسئولیت آموزش او را جهت ورود به پایه اول به عهده گرفتم .

در پایان بعد از 4 ماه توانستم تغییرات شگرفی در این دانش آموز ایجاد کنم که باعث تحسین همکاران شد و اوتوانست با پشتکار خود به پایه اول وارد شود .

 

 

 

دانلود این فایل

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

دانلود تحقیق بررسی رابطه بین شادکامی اسلامی و شادکامی روانشناختی

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

دانلود تحقیق بررسی رابطه بین شادکامی اسلامی و شادکامی روان‌شناختی در دانشجویان فایل ورد (word) دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد دانلود تحقیق بررسی رابطه بین شادکامی اسلامی و شادکامی روان‌شناختی در دانشجویان فایل ورد (word) کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه دانلود تحقیق بررسی رابطه بین شادکامی اسلامی و شادکامی روان‌شناختی در دانشجویان فایل ورد (word)

چکیده  
مقدمه  
روش پژوهش  
یافته‌های پژوهش  
نتیجه‌گیری  
منابع  

بخشی از منابع و مراجع پروژه دانلود تحقیق بررسی رابطه بین شادکامی اسلامی و شادکامی روان‌شناختی در دانشجویان فایل ورد (word)

ـ آرگیل، مایکل، روا‌‌ن‌شناسی شادی، ترجمه مسعود گوهری انارکی و دیگران، اصفهان، جهاد دانشگاهی واحد اصفهان، چ دوم، 1383

ـ جان‌بزرگی، مسعود، «جهت‌گیری مذهبی و سلامت روان»، پژوهش در پزشکی، ش 4، دوره31، 1386، ص 345-350

ـ داودی‌کهکی، محمدرضا‌، شادابی و نشاط از دیدگاه آیات و روایات تفسیری، پایان‌نامه کارشناسی ارشد، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی قم، 1382

ـ دلاور، علی، روش تحقیق در روان‌شناسی و علوم تربیتی، تهران، ویرایش، 1381

ـ ظهور، علی‌رضا و فکری، علی‌رضا، «وضعیت شادابی دانشجویان دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران»، ارمغان دانش، ش 3، سال 8، 1382

ـ علی‌پور، احمد، و دیگران، «شادکامی و کارکرد ایمنی بدن»، روان‌شناسی، ش 15، 1379، ص219-233

ـ علی‌محمدی، کاظم و جان‌بزرگی، مسعود، «بررسی رابطه بین شادکامی با جهت‌گیری مذهبی و شادکامی روان‌شناختی و افسردگی»، روان‌شناسی در تعامل با دین، ش 2، سال اول، 1387، ص 131ـ144

ـ علی‌محمدی، کاظم، شادکامی و ساخت آزمون آن از دیدگاه اسلام، با راهنمایی دکتر مسعود آذربایجانی، پایان‌نامه کارشناسی ارشد روان‌شناسی بالینی، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) قم، 1388

ـ فتحعلی، محمود، «سعادت در فلسفه اخلاق»، معرفت، ش 15، شماره 15، 1374، ص40-46

ـ فرزادفر، منیر و دیگران، «تاثیر آموزش شادمانی به شیوه فوردایس بر کاهش افسردگی زنان بی‌سرپرست شهر اصفهان»، دانش و پژوهش در روان‌شناسی، ش30، ص 39-50

ـ قادری‌‌ بافی، محمد، مفهوم و جایگاه شادمانی در بیان قرآن و حدیث، پایان‌نامه کارشناسی ارشد رشته علوم قرآنی و حدیث، با راهنمایی محمدعلی مهدوی‌راد، دانشگاه تربیت مدرس

ـ کار، آلان، روان‌شناسی مثبت، ترجمه حسن پاشا شریفی و جعفر نجفی‌زند، تهران: نشر سخن، 1385

ـ لیاقتدار، محمدجواد و دیگران، «هنجاریابی سیاهه شادکامی فوردایس ـ اصفهان در دانشجویان»، روان‌شناسی، ش 46، سال12، 1387، ص183-196

ـ مراد، سعید، نظریه السعاده عند فلاسفه الاسلام، تصدیر محمدعاطف العراقی، القاهره، مکتبه الأنجلو المصریه، 1992م

ـ مرادی، مریم و دیگران، «شادمانی و شخصیت»، تازه‌های علوم شناختی، ش 2، سال7، 1384،ص 60-71

ـ مصباح، مجتبی، فلسفه اخلاق، قم، مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، چ سوم، 1378

ـ نصوحی دهنوی، و دیگران، «رابطه بین میزان شادمانی و عوامل آموزشگاهی دانش آموزان دبیرستانی»، دانش و پژوهش در روان‌شناسی، ش 19و20، 1383، ص 33-50

ـ هادیان‌فرد، حبیب، «احساس بهزیستی و فعالیت‌های مذهبی در گروهی از مسلمانان»، اندیشه و رفتار، ش20، ص 224-232

ـ یزدانی، فضل‌الله، «بررسی رابطه بین نگرش دینی، سبک‌های مقابله‌ای و شادکامی در دانش آموزان دختر و پسر اصفهان»، مصباح ـ تعلیم و تربیت اسلامی، ش 49، سال 12، 1381، ص 66-84

Argyle, M. The Psychology of Happiness. USA & Canada: Rutledge, Taylor & Francis Group,

Blanchflower, David G & Oswald, Andrew J. Money, Sex and Happiness: An Empirical Study, Scandinavian Journal of Economics, Volume 106 Issue 3, Nov 2004, 393 – 415 (2008 the editors of the Scandinavian Journal of Economics)

Boehn Julia K.& Lyubomirsky Sonja, The Promise Of Sustainable Happiness, 2009, 667-679(bi ja)

Cheng, Helen & Furnham, Adrian. Attribution Style and Personality as Predictors of Happiness and Mental Health, Springer Netherlands, 2001, 307-

Crossley, Adam & Langdridge, Darren. Perceived Sources of Happiness: A Network Analysis, Journal of Happiness Studies, 2005, Volume 6, Number 2, June, 107-

Demotteo. What Are The Differences Between Happiness And Self-Esteem Springer Netherlands, 2005, 362-

Diener, Ed & Biswas-Diener. Happiness: Unlocking the Mysteries of Psychological Wealth, Blackwell, Garsington Road, Oxford ,

Easterlin Richard A. The Economics of Happiness, Daedalus, 2004, V 133, p27+

Liesbeth, Snoep. Religiousness and happiness in three nations: a research, Journal of Happiness Studies. 2008, 9:207–211

Lu, Luo & Hu, Chia-Hsin. Personality, Leisure Experiences and Happiness, Journal of Happiness Studies, Volume 6, Number 3 / September, 2005, 325-

Lyubomirsky Sonja; Sheldon Kennon M And Schkade David. Pursuing Happiness: The Architecture of Sustainable Change, Riview of General Psycology, 2005, V 9,No 2,111-

Madigan Timothy, J. Godless Happiness, Free Inquiry. V 18, Summer

Myers, D.G & Diener, Ed. The Science of Happiness, Magazine article (Questia), The Futurist, 1997,V 31.1+

Ott, Jan. The Nature Of martin’s Happiness, Journal of Happiness Studies (in press) 7:113–128 _ Springer,

Paquette, Mary. The Science of Happiness, Perspectives in Psychiatric Care. 2006,V 42, 1+

Schumaker, John F. Can religion make you happy, Free Inquiry. 1998 ,V 18, Issue: 3, 28+

Seligman, M. E. P ; Steen, A ; Parks, N & Peterson, C. Positive Psychology Progress, American Psychologist, 2005, 410-

Seligman, M. E. P. Can Happiness Be Taught Daedalus, 2004,V 133, Issue: 2, , 80+

Seligman, M. E. P. Can Happiness Be Taught Daedalus, 2004,V 133, Issue: 2 , 80+

Seligman, M. E. P; Rashid, T & Parks, A. C. Positive Psychotherapy, American psychologist, November 2006, 774-

چکیده

هدف پژوهش حاضر آزمون این فرضیه است که آیا می‌توان بر اساس منابع اسلامی ابزاری ساخت که شادکامی افراد را بسنجد؟ آیا بین آموزه‌های دینی (اگر به صورت شاخص‌های قابل اندازه‌گیری تبدیل شوند) در حوزه شادکامی، با شادکامی روان‌شناختی رابطه‌ای وجود دارد؟ این پژوهش به بررسی این رابطه در 143 نفر از دانشجویان مرد و زن مشغول به تحصیل در سطح کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه قم پرداخته است. بدین منظور، پرسش‌نامه‌ای از مؤلفه‌های شادکامی در آیات و روایات معصومین(علیهم‌السلام) تهیه، اعتباریابی و همراه با پرسش‌نامه شادکامی فوردایس در گروه نمونه اجرا شد. داده‌ها با استفاده از روش همبستگی گشتاوری پیرسون، آزمون لوین و تی مستقل، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادند بین شادکامی اسلامی و شادکامی روان‌شناختی رابطه معنادار مثبت وجود دارد. بنابراین، این نتایج، می‌توان بر اساس منابع معتبر اسلامی ابزاری ساخت که شادکامی افراد مذهبی و غیرمذهبی را بسنجد. همچنین می‌توان مداخله‌هایی ترتیب داد تا سبک زندگی افراد افسرده به شکلی با تمرین مؤلفه‌های شادکامی دینی تغییر کند

کلید واژه‌ها: اسلام، سنجش، شادکامی، شادکامی اسلامی، شادکامی فوردایس

 

مقدمه

«شادکامی» از مهم‌ترین نیازهای روانی بشر است که تأثیر عمده‌ای بر شکل‌گیری شخصیت و سلامت روان دارد و همه انسان‌ها شادکامی را خود و برای افراد مورد علاقه‌شان می‌خواهند. از عهد باستان تا کنون به احساسات مثبت انسان از جمله شادکامی توجه شده است. افلاطون در کتاب جمهوری به سه عنصر در وجود انسان اشاره می‌کند که عبارتند از: قوه عقل یا استدلال، احساسات و امیال. وی شادکامی را حالتی از انسان می‌داند که بین این سه عنصر، تعادل و هماهنگی وجود داشته باشد. ارسطو معتقد است دست‌کم سه نوع شادمانی وجود دارد؛ در پایین‌ترین سطح، شادی را همان لذّت می‌داند؛ در سطح بالاتر شادی همان موفقیت و کامیابی است و نوع سوم شادی از نظر ارسطو، شادی ناشی از معنویت است. وی معتقد است شادکامی حقیقی از ارضای امیال حاصل نمی‌شود، بلکه از انجام چیزی که از لحاظ اخلاقی ارزش انجام دادن دارد، یعنی از تجلّی فضیلت حاصل می‌شود. به اعتقاد جرمی بنتام شادکامی غیر قابل تشخیص از لذّت‌های جسمانی بوده، عبارت است از فعالیت‌هایی که افزایش آنها موجب لذّت و کاهش درد و ناراحتی‌ها می‌شود. فارابی معتقد است سعادت دنیوی و اخروی انسان با تحقق چهار نوع فضیلت به دست می‌آید که عبارتند از: فضیلت‌های نظری، فضیلت‌های فکری، فضیلت‌های اخلاقی و صناعات عملی. وی راه رسیدن به سعادت را داشتن ملکات اخلاقی دانسته، و خلق نیکو را اعتدال یا حد وسط افراط و تفریط می‏داند

برخی از پژوهش‌گران، شادکامی را حالت روانی مثبتی می‌دانند که با سطح بالای رضامندی کلی از زندگی، عاطفه مثبت و سطح پایین عاطفه منفی مشخص می‌شود. سلیگمن، رشید و پارک، مفهوم شادکامی را در سه مؤلفه جای داده است: الف) هیجان‌های مثبت (زندگی بانشاط)؛ ب) تعهد (زندگی درگیرانه یا زندگی خوب؛ ج) معناداری (زندگی با معنا). سلیگمن معتقد است بر اساس پژوهش‌های چند سال اخیر، ثابت شده است شادکامی عامل پدیدآورنده منافعی به مراتب بیشتر از صِرف احساس خوبی داشتن است؛ افراد شادکام، سالم‌تر و بسیار موفق‌ترند و درگیری و تعهد اجتماعی بیشتری دارند

یکی از پرسش‌های اساسی درباره شادکامی این است که آیا شادکامی حالتی است که به رویدادها و موقعیت‌های زندگی مربوط می‌شود یا به شخصیت فرد ارتباط دارد و یا اینکه نتیجه تعامل میان این دو است؟ بیشتر بررسی‌ها نشان می‌دهند که شادکامی یک ویژگی شخصیتی است. بررسی‌های شخصیتی در مورد شادکامی نشان می‌دهد که افراد شاد و ناشاد، نیمرخ‌های شخصیتی متمایز دارند. در فرهنگ‌های غربی، افراد شاد برون‌گرا و خوش‌بین هستند و از عزت نفس بالا و کنترل درونی برخوردارند. در مقابل، افراد ناشاد به سطوح بالایی از روان‌رنجوری گرایش دارند. همبستگی برون‌گرایی با شادکامی یا عاطفی بودن مثبت حدود 70/0 است اما همبستگی روان‌رنجورگرایی با عاطفی بودن منفی بیش از 9/0 است. ‌در پژوهشی که توسط مرادی، جعفری و عابدی در مورد «شادمانی و شخصیت» انجام شد، به ارتباط معنادار شادکامی با ابعاد شناختی، اجتماعی، هیجانی و جسمانی شخصیت اشاره شده است. در این پ‍‍ژوهش، کنترل درونی، خوش‌بینی و تفکر مثبت، هدف‌مندی، خلاقیت، ثبات هیجانی، عزت نفس، خودکارآمدی، برون‌گرایی، نوع‌دوستی، توافق اجتماعی، وظیفه‌شناسی، روابط مثبت با دیگران و سلامت سیستم ایمنی بدن به مثابه مؤلفه‌های شخصیتی مؤثر در شادکامی یاد شده است. این پژوهش‌گران بر این باورند که بین شادکامی و مؤلفه‌های یادشده، رابطه علّی و دوسویه برقرار است. برخی از پژوهش‌گران نیز شادکامی را متغیری شخصیتی می‌دانند که پایه‌ای زیست‌شناختی دارد. هیجان مثبت، رضایت از زندگی، نبود هیجان‌های منفی، روابط مثبت با دیگران، هدف‌مند بودن زندگی، رشد شخصیتی، دوست داشتن دیگران و طبیعت نیز شروط لازم برای رسیدن به شادکامی هستند. لوبومیرسکی و همکاران الگوی یکپارچه‌ای از شادکامی ارائه و عوامل شادکامی را از سه جنبه بررسی کرده‌اند: عوامل ژنتیکی (نقطه تنظیم)، شرایط محیطی و صفات شخصیتی (فعالیت‌ ارادی). بر اساس این پژوهش، عوامل ژنتیکی 50% ، صفات شخصیتی 40% و عوامل محیطی 10% واریانس شادکامی را پیش‌بینی می‌کنند. لوبومیرسکی و همکاران معتقدند عوامل ژنتیکی، در طول زمان ثابت و پایدار، و در برابر نفوذ و کنترل مقاومند و تغییر در صفات شخصیتی به مراتب بیشتر از عوامل محیطی ظرفیت شادکامی را افزایش می‌دهد

به نظر می‌رسد، گسترده‌ترین پژوهش‌ در زمینه شادکامی روان‌شناختی را آرگیل (2001) انجام داده است. وی حاصل پژوهش‌هایش را در کتابی با عنوان روان‌شناسی شادی گزارش کرده است. همچنین در چند سال‌ اخیر، بخش زیادی از پژوهش‌های مربوط به شادکامی در نشریه‌های معتبر علمی مانند «مجله مطالعات شادکامی» چاپ شده است

به طور خلاصه، در پژوهش‌های مربوط به شادکامی چهار رویکرد کلی را می‌توان مشخص کرد

1 برخی مطالعات به بررسی مفهوم شادکامی پرداخته‌اند و اینکه آیا شادکامی یک صفت و ویژگی ذاتی و وراثتی است یا نه؛

2 در برخی از این ‌پژوهش‌ها که شاید بیشترین سهم از مطالعات شادکامی را به خود اختصاص داده باشد، بررسی همبستگی و رابطه عوامل مختلف شخصیتی، فرهنگی، اجتماعی و جمعیت‌شناختی با شادکامی مورد اهتمام بوده است؛

3 در تعدادی از این بررسی‌ها سنجش میزان شادکامی افراد و تهیه ابزارهایی برای این منظور مورد توجه بوده است؛

4 در بعضی پژوهش‌ها که در سال‌های اخیر بیشتر شده، بررسی عوامل مؤثر بر شادکامی و شیوه‌های افزایش شادکامی کانون توجه بوده است

از سوی دیگر، پژوهش‌های انجام‌شده پیرامون شادکامی در اسلام بسیار اندک است و تنها به سه پژوهش می‌توان اشاره کرد: پژوهش نخست را قادری‌‌ بافی (1381) با عنوان «مفهوم و جایگاه شادمانی در بیان قرآن و حدیث» انجام داده است. نویسنده در این پژوهش به بررسی مفهوم شادمانی، شناسایی شادی، انواع شادی، جلوه‌های شادی در دنیا، توهم شادی، زمینه‌های ایجابی و سلبی و پیامدهای شادی پرداخته، نتیجه می‌گیرد که دین اسلام بر ایجاد زمینه‌ها و عوامل شادمانی و زدودن اندوه تأکید می‌کند و توجهی عمیق به این نیاز روانی انسان در کنار سایر نیازها دارد. پژوهش دوم توسط داوودی ‌کهکی(1382) با عنوان «شادابی و نشاط از دیدگاه آیات و روایات تفسیری» انجام شده است. در این پژوهش‌ که از نوع توصیفی ‌است، شناخت خالق، شناخت خود، شناخت صحیح هدف، عبادت، توجه به وعده‌های الهی از عوامل شادابی و حسد، نا امیدی، اختلاف و نفاق با عنوان موانع نشاط معرفی شده است. پژوهش سوم، پژوهش علی‌محمدی و جان‌بزرگی(1387) با عنوان «بررسی رابطه بین شادکامی با جهت‌گیری مذهبی و شادکامی روان‌شناختی و افسردگی» است. نتایج این پژوهش نشان داد که بین شادکامی دینی و شادکامی روان‌شناختی رابطه معنادار مثبت برابر با 532/0 در سطح معناداری(01/0p<) و بین شادکامی دینی و افسردگی بک همبستگی منفی برابر با 515 /0 در سطح معناداری (01/0p<) به دست آمد

با توجه به فقر پژوهش‌های تجربی یا شبه‌تجربی درباره شادکامی در اسلام، پژوهش حاضر درصدد است تا به این پرسش‌ها‌ پاسخ دهد که آیا بر اساس منابع معتبر اسلامی می‌توان ابزاری ساخت که شادکامی افراد را بسنجد؟ آیا بین شادکامی اسلامی و شادکامی روان‌شناختی رابطه وجود دارد؟ و اینکه آیا بین نمره‌ زنان و مردان در اینجا تفاوت معناداری وجود دارد؟ همچنین به سهم متغیرهای جمعیت‌شناختی در پیش‌بینی نمره شادکامی نیز خواهیم پرداخت. بنابراین، فرضیه‌های پژوهش عبارت خواهد بود از: 1 بر اساس منابع معتبر اسلامی می‌توان ابزاری ساخت که شادکامی افراد را بسنجد؛ 2 بین شادکامی اسلامی و شادکامی روان‌شناختی رابطه معنادار مثبت وجود دارد؛ 3 بین نمره زنان و مردان در نمره شادکامی تفاوت معناداری وجود دارد

روش پژوهش

 

دانلود این فایل

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   16   17   18   19   20   >>   >