سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پروژه دانشجویی مقاله فتح مصر و شام از سوی عثمانی ها و آغاز تاری

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله فتح مصر و شام از سوی عثمانی ها و آغاز تاریخ جدید آن فایل ورد (word) دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله فتح مصر و شام از سوی عثمانی ها و آغاز تاریخ جدید آن فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله فتح مصر و شام از سوی عثمانی ها و آغاز تاریخ جدید آن فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله فتح مصر و شام از سوی عثمانی ها و آغاز تاریخ جدید آن فایل ورد (word) :

فتح مصر و شام از سوی عثمانی ها و آغاز تاریخ جدید آن

پس از آن که سیطره و سطوت عثمانی ها در آسیای صغیر گسترش یافت و تحکیم گردید هنگام برخورد با ممالیک مصر فرا رسید هر چند که پیش از این میان سلاطین مصر و خلفای عثمانی روابط حسنه ای برقرار بود .

این روابط از عهد سلطان برقوق مصری و معاصرش سلطان بایزید عثمانی آغاز شده بود . این روابط خوب تا زمان سلطان با یزید دوم پسر محمد فاتح ادامه یافت . در این زمان جم برادر بایزید دوم مدعی سلطنت شد و بایزید به جنگ برخاست و چون شکست خورد به مصر پناهنده گردید و اشرف نیز او را پناه داد و بایزید در خواست کرد تا او را تسلیم کند که پاسخی نشنید و از این زمان روابط مصر و عثمانی تیره شد .

البته علاوه بر این نزاع بر سر منطقه ارمنیه و کردستان و دیاربکر که تا این زمان تحت الحمایه مصریان بودند و یکی از دولت های کوچک ترکمانی به حساب می آمدند و امیران آنها را مصریان تعیین می کردند . نیز اختلاف دو دولت را بیشتر دامن می زد . زیرا عثمانیها با سپاهیان خود دولت دست نشانده مصریها را کنار زده و امیرانی را از سوی خود تعیین نمودند . و سرانجام دشمنی آن هنگامی به اوج رسید که هدایای ارسالی پادشاه هند به سلطان عثمانی را سلطان مصر به چنگ آورد و اجازه نداد تا به مقصد برسد .

همه این عوامل موجب آن شد تا بایزید اعلان جنگ کند و با سپاهیانی بزرگ به بلاد شام حمله ور شد و خود را به حلب رساند ولی در آن جا از سپاه مصری شکست خورد و در نبردی دوباره نیز تن به شکست داد و این بار نوبت زور آزمایی مصریان بود که به مرزهای عثمانی حمله کنند و پس از مدتی سرانجام صلح برقرار شد هر چند که هر یک از دو دولت برای توسعه نفوذ خود بر بلاد اسلامی می کوشیدند .
این صلح هم دوام چندانی نیاورد و عثمانی ها به تحریک قبایل ساکن در ولایت های تابع مصر می پرداختند تا آنها را به شورش وادار نمایند و موانعی را بر سر راه تجارت مصری ها با غرب آسیا و آسیای میانه بوجود آوردند به گونه ای که اندک اندک عبور کالاهایی چون پشم و منسوجات و انواع پوست و بردگان چرکسی به مصر بسته شد که سخت ترین این محاصره ها ممنوعیت ورود بردگان ممالیک به مصر بود زیرا که آنها ستون سپاه و رجال حکومت بودند.

از سوی دیگر نیز سلاطین مصر هر کس را که بر ضد عثمانیان شورش می کرد و به آنها پناهنده می شد پناه می دادند و آنها را تجهیز می نمودند و دولت هایی را که مجاور عثمانی ها بودند تحریک می کردند مانند سلطان عراق و سلطان ایران شاه اسماعیل و ;.هر چند این دوستی ممالیک و صفویان بیشتر از ارسال نامه نشد زیرا اختلاف مذهبی دو ملت مانع اتحاد آنها بر ضد عثمانی ها می شد.

به هر حال روابط رو به گسترش مصر و ایران ، پناه دادن همزمان شاهزادگان فراری عثمانی از سوی دو دولت مصر و ایران موجب آن شد تا سلیم از ترس اتحاد این دو دولت به هر دو اعلان جنگ دهد نخست ایران و سپس مصر ، پیروزی بزرگ سلیم در نبرد چالدران و شکست اسماعیل به سبب کمی آذوقه و حملات قبایل ترکمان به سپاه ایرانی آنها را ناچار به بازگشت از تبریز کرد.
البته اگر مصریان سپاهی را می فرستادند تا عثمانی های گرفتار در سختی و بی آذوقگی را در هم بکوبد تاریخ دگرگون می شد سلطان سلیم ناچار به بازگشت شد و در را ه خود از قبایل ترکمن به ویژه در امارات غادریه انتقام گرفت و امیر آن علاء الدین را کشت و آنجا را ضمیمه عثمانی کرد. و سر بریده علاء الدین را نزد سلطان غوری فرستاده و غوری آماده نبرد شد البته در این شرایط از ناحیه شاه اسماعیل هیچ خطری سلطان سلیم را تهدید نمی کرد با این وجود شاه اسماعیل می توانست باز هم به ممالیک کمک کند ولی این گونه نشد.

ا جمع کند درآمد مصر کاهش یافته واسکودوگاما راه تجاری آبی با هند را کشف کرده و موقعیت تجاری مصر به شدت به مخاطره افتاده بود.
از سوی دیگر رواج فساد نیز موجب شد تا غوری با سیاست های تبعیض آمیز خود در میان ممالیک در زمستان سال 922 ه/1515 م سپاه خود را به مرز آسیای صغیر برساند. در این سپاه به رغم کم بودن آن همه رجال جنگی و ادبی مصر گرد آمده بودند خلیفه عباسی ، قاضیان مذاهب چهارگونه ، روسای مشایخ و فرقه های صوفیه ، فقیهان و بزرگان ، موسیقی نوازان و خوانندگان و چاپلوسان و صاحبان صنایع و ;

در مصر فقط دو هزار نفر از ممالیک باقی ماندند و جانشین غوری ، طومان پای پسر برادرش دوادار بود همچنین چون احتمال حمله دریایی عثمانی به بندر اسکندریه می رفت نگهبانان آن افزوده شدند و دژهای آن باز سازی شد ، سلطان غوری با مرکبی بزرگ که پیشاپیش آن طبل ها نواخته می شدند به حرکت درآمد. این سپاه در گرمای شدید به طور سینا رسید و دچار سختی های فراوان شد و در شام نیز شهرهای دمشق و حلب و حماه سپاهیان خود را آماده کرده بودند

. سلیم نیز از قسطنطنیه با سپاهی بزرگ و کار آزموده که بالغ بر یکصد و پنجاه هزار جنگجو می شد مسلح به انواع سلاح ها را افتادند و چون به مرزهای شام رسیدند سلیم دو نقشه جنگی کشید که در یکی پیروز شد و در دیگری شکست خورد.
در نقشه اول کوشید تا خیربک والی حلب و جان بردی غزالی والی حماه را به سوی خود جلب کند و عده حکومت به آنها داد و هر چند که نایب شام این خبر را به غوری داد او نپذیرفت.
اما در نقشه دوم کوشید تا سلطان غوری را از نبرد منصرف کند و به یک باره بر سر او فرود آید و بر این پایه به کمک والی خائن حلب نامه ای به غوری نوشت و از او درباره اقدامات پیشین دولت عثمانی درباره مرزهای مصر عذرخواهی کرد وعده داد تا دیگر تکرار نشود راه تجاری مصر نیز گشوده شده و به این وسیله همه خواسته های غوری را بر آورده می ساخت.

نزدیک بود سلطان غزنوی و همراهانش فریب بخورند ولی احتیاط کردند و به شام آمدند و در نامه دوم به حلب نماینده ای فرستاد تا به همراه قاضی عسکر روم ایلی غوری را از نبرد منصرف سازد و در راه صلح بکوشند با این شرط که غوری در نبرد سلطان سلیم با شاه اسماعیل وارد نشود.
غوری نمایندگان سلیم را اکرام کرد و سپس نمایندگان خود را نزد سلیم فرستاد و سلیم تصمیم گرفت فرستاده غوری را بکشد و چون درباریان نگذاشتند او را برگرداند و گفت : « به استادت بگو شاه اسماعیل خارجی مذهب است و تو هم مانند او هستی و نخست باید با تو بجنگم پیش از او و محل ملاقات ما مرج دابق در شمال حلب می باشد . »

غوری با سی هزار جنگجو به راه افتاد و اموال خود را در دژ بلند حلب گذاشت و صبح یک شنبه 25 رجب سال 922 با سپاه بسیار بزرگ عثمانی روبرو شد . یکی از اشتباهات بزرگ او آن بود که ممالیک جوان را مورد عنایت قرار می داد و بزرگان ممالیک را رها کرده بود و این شایعه پیچیده بود که سلطان به ممالیک اعتماد ندارد و نمی خواهد از آنها استفاده کند و لذا گروهی از همراهان او به وی شک کرده بودند و البته خیانت خیربک و جان بردی غزالی نیز به این سستی و اختلاف می افزود .

دو سپاه با هم درگیر شدند و نخست مصریان بر عثمانی ها پیروز شدند و سلطان سلیم قصد فرار کرد ولی خیانت خیربک و جان بردی غزالی در سپاه مصر نظم آنها را به هم ریخت و سپاه تک تکه شده ممالیک گریختند و سلطان غوری با اندک سپاهیانی باقی ماند و هر چه فریاد می زد و آنها را به جنگ فرا می خواند فایده ای نداشت و او از اسب افتاد و خبر مرگش پیچید و عثمانیان همه چیز را غارت کردند و باقی مانده سپاه نیز در حلب توسط هواداران عثمانی ها در هم کوبیده شد

ند و سلیم وارد حلب شد و بدون جنگ هم غنایم را گرفت و به نام او خطبه خوانده شد و خیانت پیشگان مملوک مانند خیربک با پوشیدن لباس عثمانی ها و تراشیدن ریش خود خویش را به هیئت عثمانی ها
در آوردند .
چون عثمانی ها به دمشق رسیدند و بر آن چیره گردیدند و همه شام بدون نبرد تسلیم آنها شد و به مدت سه ماه به تنظیم امور آنجا پرداختند در این مدت فراریان مصری به قاهره رسیدند و جان بردی غزالی خائن به عنوان جاسوس عثمانی به همراه ایشان به مصر رفت او با سپاهی از مصر حرکت کرده تا به اصطلاح شهر غزه را از عثمانی ها باز پس گیرد ولی سپاهیانش را در شهرهای گوناگون پراکنده ساخت و هرگز با عثمانی ها نجنگید و در نبردی کوتاه نیز شکست خورد و این شکست در روحیه او نیز تأثیر گذاشت و او توانست سپاه دیگری در دفاع از قاهره فراهم آورد زیرا ممالیک دچار تفرقه جدی شده بودند و پس از آن آماده شدن نمی دانستند در مبدأ جزیره سینا به نبرد با عثمانی ها بپردازند یا در شمال قاهره .

سرانجام این سپاه متفرق نیز شکست خورد و طومان پای باقی مانده آنها را در صحرای عباسیه گرد آورد و با حفر خندق هایی آماده نبرد شد ولی پنداشت که سپاه عثمانی با او رو در رو می شود اما سپاه عثمانی از سه ناحیه آنان را در بر گرفتند و در منطقه ای ممالیک با دفاع خود موجب قتل بسیاری از عثمانی ها شدند و بزرگانی چون سنان پاشا وزیر سلطان سلیم کشته شدند ولی سرانجام مقاومت این گروه نیز در هم شکسته شد و فرار آغاز شد .

طومان پای فرار کرد و قاهره تسلیم شد و در 25 محرم سال 923 هـ عثمانیها وارد شهر شدند ولی با مقاومت ممالیک وادار به عقب نشینی شدند و چهار روز نبرد ادامه یافت تا سرانجام عثمانی ها پیروز شدند .
پس از مدتی طومان پای نامه ای به سلطان سلیم فرستاد که مصر را تحت سیادت عثمانی ها قرار می داد و خطبه و سکه و خراج برای آنها بود و طومان پای نایب ایشان در مصر ، سلیم پذیرفت ولی ممالیک طومان پای را به قتل تهدید کردند زیرا صلح نمی خواستند و طوفان پای به ناچار به جیزه رفت و آخرین نبرد را در ( ربیع الاول سال 922 هـ/1517 م ) انجام داد و آتش توپخانه عثمانیها سپاه ساده ممالیک را در هم کوبید

.
طومان پای نیز که به قبایل جیزه پناه برده بود تحویل سلیم گردید و سلطان پس از آن که اطلاعات مربوط به مصر را از او گرفت وی را در دروازه مصر به دار آویخت .
سلیم پس از 18 ماه اقامت در مصر ، نظام اداره ی تازه ای را برای آن سرزمین و نیز شام تنظیم کرد و نفایس و گنجینه های آنجا را به قسطنطنیه انتقال داد و کتابها و شاهزادگان ممالیک و امیران و خلیفه عباسی را نیز به همراه برد و بهترین صنعت گران مصری را به قسطنطنیه انتقال داد و گفته شد تنها پنجاه صنعت با رفتن او در مصر از بین رفتند والی مصر را خیربک و والی شام را جان بردی غزالی قرار داد و مصر و شام در اختیار حکومت عثمانی ها قرار گرفت .
حکومت عثمانی ها در مصر هـ تا 1213 هـ /1517-1798 م :
با استیلای سلطان سلیم بر مصر در سال 923 هـ/1517 م این سرزمین به همراه مصر پاره ای از خلافت عثمانیان شد که نزدیک سه سده هیچ شان سیاسی قابل توجهی در تاریخ از آنها نقل نشده است در بیشتر این سالها مصر غوطه ور در دنیای فتنه ها و نبردهای داخلی که گاهی میان خود ممالیک رخ می داد و گاهی میان آنها و سپاهیان عثمانی و گاهی نیز میان سپاهیان بومی و عثمانی ، همه این حوادث شبیه یکدیگرند و هیچ گونه اثر دائمی در تاریخ مصر و شام ندارند و بر این پایه ارزش نقل نیز ندارند .

نظام اداری مصر و شام در عهد عثمانیان :
پس از آن که سلیم مصر و شام را گرفت نظامی را برای این مناطق تدوین کرد که هم تابعیت آن را تضمین کند و هم امکان استقلال این سرزمین را از بین ببرد و بر این پایه قدرت را به سه بخش تقسیم کرد .
قدرت والی : قدرت درجه اول والی بود که مهمترین کارهایش ابلاغ اوامر سلطانی به کارگزاران و مراقبت از چگونگی اجرای آنها بود .

قدرت نظامی : این سپاه به فرمان سلیم از شش گروه تشکیل شده بود که تحت نظر و فرماندهی او اداره می شد و در قلعه قاهره استقرار یافته بودند و در رأس هر گروه یک فرمانده ، که مجموعا یک مجلس تشکیل می دادند و کمک کار والی در اداره امور شهرها بودند این مجلس حق داشت تا اوامر والی را اگر مصلحت بداند مردود اعلام کند .
ممالیک : اداره شهرها و نواحی در اختیار آنها بود و آنان نیز قدرتی در این مجموعه به حساب می آمدند .
با مرگ سلیم در سال 926 هـ/1520 م و جانشینی سلیمان قانونی دو مجلس اکبر و اصغر در مصر ایجاد کرد که مجلس اکبر در هنگام بحران های بزرگ تشکیل می شد و مجلس دوم همه روزه و اعضای مجلس نخست از رجال سپاه و عالمان بودند و در مجلس دوم علما حضور نداشتند .

مشهور ترین والیان و مهمترین حوادث :
چنان که پیش تر گفته شد نخستین والی خیربک بود که به بهای کمکی که به عثمانیها کرد سلیم او را والی مصر قرار داد او پیش از پنج سال حکومت کرد که همه ساکنان مسلمان از او کراهت داشتند و او هم به ناچار یهود و نصارا را به خود نزدیک کرد و چون مرگ او نزدیک شد بسیاری از زندانیان را آزاد کرد و خیرات فراوانی انجام داد و مسجدی بنا کرد که در همان جا مدفون گردید .
احمد پاشا و شورش برای استقلال مصر :

زمان زیادی نگذشته بود که نوع تقسیم قدرت سیاسی مصر اهمیت خود را در افزایش قدرت والیان نشان داد زیرا سومین والی احمد شاه اراده کرد تا مصر را استقلال بخشد و به نام خود سکه زد و در خطبه نام او آورده شد ولی این طولانی نبود زیرا به سرعت دستگیر شد و به قسطنطنیه فرستاده شد . اما تاریخ مصر و شام در دو سده از فتح عثمانی قابلیت گفتن ندارد و آنچه تکرار می شود آمدن والیان عزل یا مرگ یا قتل آنان است بعضی از ایشان به ساختن و آبادانی اهتمام کردند و پاره ای فقط به فکر کسب مال و ثروت بودند ولی در مجموع والیان سده اول بیشتر از سده دوم و والیان سده سوم بیشتر از سده سوم قدرتمند تر و عادل تر بودند .

سلیمان پاشا :
یکی از والیان بزرگ مصر سلیمان پاشاست که در سال 931 ه /1252 م به قدرت رسید و اصلاحات را آغاز نمود و نظام مالیات را بسیار کار آمد کرد و دیوان را ترتیب تازه ای بخشید و بسیاری از بناهای عام المنفعه را به وجود آورد و در حکومت او تجاوز پرتغالی ها بر سواحل دریای سرخ و سواحل هند زیاد شد و به گونه ای که مواصلات تجاری میان مصر و این مناطق قطع گردید .

حاکم گجورات هند از حملات پرتغالی ها به سلیمان قانونی پناه برده و سلیمان هم دستور داد تا والی مصر با نیروی دریایی خود به کمک او بشتابد . سلیمان پاشا در سال 944 ه / 1538 م خود را به عدن رساند و به هند رفت و با پرتغالی های دریای هند جنگید ولی این پرتغالی ها بودند که او را شکست دادند . ولایت مصر تا سال 975 ه / 1567 م والی بزرگ به خود ندید تا این که در این سال سنان پاشا آمد و مأمور فتح بلاد یمن از دست زیدیه شد . وی در سال 976 ه / 1578 م به سوی یمن رفت و پس از سه سال از فتح یمن فراغت یافت و دوباره در سال 979 ه / 1571 م به این

سرزمین بازگشت و در شهر بولاق تکیه و مسجد بزرگی ساخت که هم اکنون از آثار بزرگ دوران عثمانی ها در مصر است که به سبک معماری عثمانی ساخته شده است .

در سال 982 ه / 1574 – 1580 م مسیح پاشا به قدرت رسید که از با استقامت ترین والیان بود و به انتشار عدالت و امنیت اهتمام کرد و ده هزار نفر از مفسدان را کشت و مدرسه و تربتی را برای خود ساخت . به تدریج قدرت والیان رو به ضعف رفت و نوبت سپاهیان شد که به قدرت اول تبدیل شوند و آنها والی تعیین کنند . چون اویس پاشا در سال 995-999 ه / 1587-1591 م به قدرت رسید و تصمیم گرفت که اعراب را
وارد سپاه فتنه میان سپاه کند چنان بالا گرفت و او را مجبور کردند تا از تصمیم خود
باز گردد .

قره مصطفی پاشا :
او نیز در سال 1012 ه / 1623 م به قدرت رسید و دوباره امنیت را برقرار کرد و بر قیمت ها نظارت نمود و به شکایت ها رسیدگی کرد و خود قضاوت می نمود و موقعیت خوبی در سپاه بدست آورد در دلها نفوذ یافت و چون در سال 1022 ه / 1622 م مراد چهارم در قسطنطنیه به قدرت رسید او را بر کنار کرد ولی سپاهیان این فرمان را نپذیرفتند و والی جدید ناچار به بازگشت شد و قره مصطفی به جای خود بازگشت و در سال 1025 ه / 1625 م حکم عزل او آمد و در قسطنطنیه به دار آویخته شد .
در عهد او آبادانی های زیادی در مصر پیدا و مدارس فراوانی ساخته شد .
نفوذ دوبار ممالیک :
پس از خرابکاری های مالی والیان عثمانی مصری ممالیک دوباره قدرت یافتند و در گیری های طولانی والیان و سپاه عثمانی بهترین زمینه این قدرت دوباره شد . در نخستین اقدام حاکم قاهره به نام شخص البلد رهبر ممالیک شد و در این مدت ممالیک پیر در کار تربیت ممالیک جوان کوتاهی نکردند و نظام بزرگ سالاری هم به این موضوع کمک کرد و اندک اندک به قدرتی دست یافته بودند که والیان نمی توانستند آنها را نادیده بگیرند و حتی تمایل داشتند تا به آنها تکیه کنند و به کمک

ایشان از زیر یوغ عثمانی ها بیرون آیند . البته پاره ای از والیان به این حرکت پنهانی و خزنده ممالیک پی بردند و کوشیدند تا میان آنها تفرقه ایجاد نمایند . آنها به دو فرقه قاسمیه و فاقریه تقسیم شدند که همواره میان ایشان نزاع بود به گونه ای که در سال 1119 ه / 1707 م به مدت هشت روز نبرد

رخ داد .
نزاع میان این فرقه ها ادامه یافت تا سال 1177 ه / 1763 م که علی بیک از ممالیک شیخ آنها شد ولی در برابر اعدام قاتل استادش ابراهیم بیگ ممالیک به او حمله کردند و او به بیت المقدس گریخت ولی دوباره باز نگشت و با تکیه بر ممالیک مصر در پی استقلال آن جا بر آمد تا اینکه عثمانیها در سال 1182 ه / 1767 م با روسیه وارد جنگ شدند و از مصریان کمک خواستند تا 12 هزار سپاهی بفرستد و علی بیگ پذیرفت و عثمانیها به شک افتادند که مبادا این سپاه را برای

کمک به روسیه آماده می کند لذا با ارسال نامه ای از والی مصر خواستند تا او را بکشد . والی جاسوسان علی بیگ او را آگاه کردند و پیک به دام افتاد و علی بیگ به دروغ اعلام کرد که عثمانیها فرمان قتل همه ممالیک را صادر کرده بودند او که خطیبی توانا بود غیرت ممالیک را به جوش آورد و سرانجام با استفاده از فرصت اشتغال عثمانیها به جنگ با روسیه سپاه خود را برای فتح بلاد عربی گسیل داشت . یمن و دیگر نواحی جزیره العرب را گرفت و سپس به شام رفت و آنجا را تصرف نمود ولی ابوذهب یکی از فرماندهان بزرگ او بر وی شورید و با کمک خلیفه عثمانی دوباره شام را گرفت و علی بیک فرار کرد ولی با کمک نیروهای دریایی روسیه دوباره به قدرت رسید و شام را فتح کرد ولی در راه حمله به مصر اسیر گردید و در قاهره مرد .

ابوذهب جانشین او با لقب پاشا تا سال 1186ه/1772 م حکومت کرد آن گاه نوبت دو تن دیگر از ممالیک رسید ابراهیم بیگ و مراد بیگ که با هم اختلاف کردند و این وضع ادامه داشت تا سال 1213 ه / 1789 م که فرانسوی ها به مصر حمله کردند .

حمله فرانسه به مصر ( 1212 – 1216 ه / 1978-1801 م ) :
چنانکه گفته شد مصر در مدت نزدیک به سه سده در حکومت والیان عثمانی به سر برد انواع ستمگری ها را دید و در مجموع تجارت آن رو به ضعف رفت و از دیگر نقطه های جهان دور افتاد و هرگز از دولت های اروپایی و تحولات آن و طمع های ایشان اطلاعی نداشت با این که بسیاری از جهانگردان فرانسوی و انگلیسی در مصر زندگی می کردند ولی اقامت آنها از نظر ساکنان مصر اهمیتی نداشت و به آنان به چشم ضعف و گمراهی می نگریستند و گمان می کردند که دول

اروپایی همانند دوره جنگ های صلیبی در ضعف به سر می بردند و فراموش کرده بودند که زمان تحول یافته و اروپا به تمدنی فراخ و گسترده به ویژه در فنون نظامی که امکان مقابله با آن نبود دست یافته است .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله پروژه کارآموزی رشته حسابداری) فایل ورد (wo

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله پروژه کارآموزی رشته حسابداری) فایل ورد (word) دارای 53 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله پروژه کارآموزی رشته حسابداری) فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله پروژه کارآموزی رشته حسابداری) فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله پروژه کارآموزی رشته حسابداری) فایل ورد (word) :

پیشگفتار

واحد کارآموزی در دانشگاه از واحدهای مهم و عملی است که باید توسط دانشجویان در آخرین ترم تحصیل گذرانده شود..مهم بودن این واحد از آنجا مشخص می شود که دانشجو برای اولین بار معلومات و محفوضات تئوری خود را بصورت عملی به کار میگیرد.
از آنجایی که دانشجودر بکار گیری درسهای نظری در عمل با مشکلات فراوانی مواجه است به همین منظور دانشگاه سه واحد کار آموزی را برای دانشجویان در نظر گرفته تا معلومات خود را در یک سازمان رسمی بطور عملی به کار گیرند و از این بکار گیری معلومات، بتوانند زمانی که جذب بازار کار شدند استفاده بهینه نمایند.
اصول حسابداری فن تطبیق تجمیع و تلفیق اصول و موازین حسابداری با قانون و مقررات مربوط بیان گردیده است لذا این آمیختگی و تشکیل در اصول و روشهای حسابداری وقانون و مقررات موضوع از لحاظ سیاسی، اجتماعی واقتصادی در الفصول برنامه ریزی و مدیریت در معنای جامع آن اهداف و مباحثی را ایجاب می نماید. کلمات و اصلاحات در فن حسابداری همانند سایر علوم وفنون دیگر معنی ومفهوم خاص خود را دارند معامله در فرهنگ فارسی به معنی داد و ستد و خرید و فروش است. ودر اصلاح حقوقی یک نوع ایجاب و قبول است. درصورتیکه در اصلاح حسابداری معامله به نوع به نوع فعالیت اطلاق میگرددکه دارای آثار مالی بوده و این آثار مالی تغییر در اقلام ترازنامه را موجب میگردد. استخدام یک نفر به عنوان کارمند از لحاظ حسابداری صرفا فعالیت مالی محسوب نمی گردد ولی پرداخت حقوق و یا دستمزد مستخدمین در ازای ارائه کار و یا خدمت یک فعالیت مالی است که در نتیجه باعث تقلیل درنقدینگی و افزایش هزینه خواهد شد. بنا براین چندین فعالیت مالی ( نه هر نوع فعالیت مالی ) که موجب تغییر در یکی از از اقلام ترازنامه گردد در اصلاح حسابداری معامله نامیده می شود در تعریف حسابداری گفته شده است که حسابداری عبارت است از فن ثبت، طبقه بندی تجزیه وتحلیل و تفسیر رویدادههای مالی یک موسسه در یک دوره مالی در قالب ارقام پول رایج هر کشور (روش تجزیه وتحلیل و تفسیر رویدادههای مالی یک موسسه در یک دوره مالی در قالب ارقام پول ا ستقراری) در تعریف معتبر دیگری بیان شده که حسابداری عبارت است از فرآیند شناسایی، اندازه گیری، ثبت وطبقه بندی اطلاعات مالی به منظور فراهم نمودن امکانات قضاوت آگاهانه و تصمیمات منطق توسط استفاده کنندگان اطلاعات مالی برای یک موسسه در هر دوره ای مالی ظاهرا به نظر می رسد.

چکیده
سیستم حسابداری نقش عمده و بزرگ در اداره امور مؤسسات و راهنمایی مدیران آنها و بسیاری دیگر از مردمی که با مسائل اقتصادی یک اجتماع در تماس هستند بعهده دارد ، یک سیستم حسابداری فارغ از اندازه و نوع آن مانند هر سیستم دیگر از مجموعه ای از عوامل که نظام ارتباطی مشخص دارند تشکیل می شود . مهمترین عامل و یا در واقع عامل مسلط در هر سیستم حسابداری نیروی انسانی شاغل در آن است که یک سیستم را موفق یا نا موفق می کند . این نیروی انسانی شاغل در سیستمهای حسابداری دستگاهها ی مختلف و یا به عبارت دیگر حسابداران در معنای عام علاوه بر درستکاری ، امانت و پشتکار باید از تخصص مهارت وتجربه لازم برای پرداختن به کار حسابداری بر حسب سطح شغل ، وظایف و مسئولیت ها ونوع عملیات مؤسسه برخوردار باشند . مهمترین عملکرد یا وظیفه یک سیستم حسابداری عملکرد اطلاعاتی است و هر سیستم حسابداری باید اطلاعات موجود درباره معاملات عملیات مالی ورویدادهای دارائی اثر مالی بر یک مؤسسه را گرد آوری نماید، ثبت کند ودر گروه های همگن طبقه بندی کند وبالاخره گزارشهای را فراهم کند که تصمیم گیرندگان مختلف درباره یک مؤسسه یا سازمان بتوانند بر مبنای آن آگاهانه تصمیم بگیرند. (مرادزاده فرد، مهدی (1388))
اگر اطلاعاتی که در جریان فعالیت ها ی یک سازمان فراهم می آید به شکل مطلوب ارائه شود برای تصمیم گیری های مختلف فایده چندانی ندارد . بنابراین تصمیماتی که توسط اداره کنندگان یک سازمان و یا توسط اشخاص ذیحق و ذینفع درباره یک مؤسسه گرفته می شود بسیار متنوع و متعدد است . مدیران در سازمان در پی آن هستند که با حداقل امکانات، حداکثر استفاده و مطلوبیت را از آن سازمان خود نمایند. یکی از ابعاد بسیار مهم یک سازمان در حال حاضر شیوه بکارگیری از دارائیهای موسسه است و همچنین می‎دانیم که قسمت عمده‎ای از دارائیهای موسسات در موجودیهای انبار آن نهفته و انباشته شده است و مدیریتهای مالی، تدارکات و انبار در پی آن هستند تا بهترین ترکیبی که متضمن حداکثر سود یا حداقل هزینه برای موسسه باشد را معین بنمایند. سازمانها به علت عدم دسترسی به اطلاعات درست و به موقع از میزان و نوع موجودی‎های انبار قادر به تهیه و تدارک مایحتاج با صرفه کامل نیستند و آنگاه دچار مشکلاتی در این زمینه خواهند شد. و در جستجوی متخصصان انبارداری نیز غالباً به افراد بدون آمادگی و معلومات برخورد می‎نمایند و چون تکامل در این زمینه بدون کاربرد روشهای نوین و فنون پیشرفته علمی نخواهد بود لزوم این افراد مطلع و حرفه‎ای هر چه بیشتر از پیش مشهود می‎شود. (همان منبع).
فصل اول

مقدمه، تاریخچه، تعاریف و حسابداری در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان
مقدمه
سیستم حسابداری نقش عمده و بزرگ در اداره امور مؤسسات و راهنمایی مدیران آنها و بسیاری دیگر از مردمی که با مسائل اقتصادی یک اجتماع در تماس هستند بعهده دارد ، یک سیستم حسابداری فارغ از اندازه و نوع آن مانند هر سیستم دیگر از مجموعه ای از عوامل که نظام ارتباطی مشخص دارند تشکیل می شود . مهمترین عامل و یا در واقع عامل مسلط در هر سیستم حسابداری نیروی انسانی شاغل در آن است که یک سیستم را موفق یا نا موفق می کند . این نیروی انسانی شاغل در سیستمهای حسابداری دستگاهها ی مختلف و یا به عبارت دیگر حسابداران در معنای عام علاوه بر درستکاری ، امانت و پشتکار باید از تخصص مهارت وتجربه لازم برای پرداختن به کار حسابداری بر حسب سطح شغل ، وظایف و مسئولیت ها ونوع عملیات مؤسسه برخوردار باشند . مهمترین عملکرد یا وظیفه یک سیستم حسابداری عملکرد اطلاعاتی است و هر سیستم حسابداری باید اطلاعات موجود درباره معاملات عملیات مالی ورویدادهای دارائی اثر مالی بر یک مؤسسه را گرد آوری نماید، ثبت کند ودر گروه های همگن طبقه بندی کند وبالاخره گزارشهای را فراهم کند که تصمیم گیرندگان مختلف درباره یک مؤسسه یا سازمان بتوانند بر مبنای آن آگاهانه تصمیم بگیرند .
اگر اطلاعاتی که در جریان فعالیت ها ی یک سازمان فراهم می آید به شکل مطلوب ارائه شود برای تصمیم گیری های مختلف فایده چندانی ندارد . بنابراین تصمیماتی که توسط اداره کنندگان یک سازمان و یا توسط اشخاص ذیحق و ذینفع درباره یک مؤسسه گرفته می شود بسیار متنوع و متعدد است . مدیران در سازمان در پی آن هستند که با حداقل امکانات، حداکثر استفاده و مطلوبیت را از آن سازمان خود نمایند. یکی از ابعاد بسیار مهم یک سازمان در حال حاضر شیوه بکارگیری از دارائیهای موسسه است و همچنین می‎دانیم که قسمت عمده‎ای از دارائیهای موسسات در موجودیهای انبار آن نهفته و انباشته شده است و مدیریتهای مالی، تدارکات و انبار در پی آن هستند تا بهترین ترکیبی که متضمن حداکثر سود یا حداقل هزینه برای موسسه باشد را معین بنمایند. سازمانها به علت عدم دسترسی به اطلاعات درست و به موقع از میزان و نوع موجودی‎های انبار قادر به تهیه و تدارک مایحتاج با صرفه کامل نیستند و آنگاه دچار مشکلاتی در این زمینه خواهند شد. و در جستجوی متخصصان انبارداری نیز غالباً به افراد بدون آمادگی و معلومات برخورد می‎نمایند و چون تکامل در این زمینه بدون کاربرد روشهای نوین و فنون پیشرفته علمی نخواهد بود لزوم این افراد مطلع و حرفه‎ای هر چه بیشتر از پیش مشهود می‎شود.
تاریخچه سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان
سازمان بازرگانی استان کردستان درسال 1354تحت عنوان اداره مستقل بازرگانی سنندج و با حدود 10نفر پرسنل تاسیس شد لذا میتوان گفت در مدت باقی مانده تا پیروزی انقلاب نقش چندانی در تنظیم امور بازرگانی استان نداشته است.
در بعد از پیروزی انقلاب و در جهت ارائه خدمات مناسب تر بویژه بدلیل مسائل اقتصادی بعد از انقلاب اسلامی ایران بازرگانی استان با ارائه برنامه لازم جهت افزایش نیرو و توسعه خدمات به شهرستانهای تابعه اقدام به جذب نیرو و تاسیس نمایندگی ها در مراکز فرمانداریهای تابعه نموده است . در همین راستا با تاسیس ادارات بازرگانی در شهرستانهای تابعه مریوان، بانه، سقز، بیجار، قروه، در طول سالهای 1370لغایت 1374توانسته است خدمات مناسبی به شهروندان ارائه نماید . این رشد با ادغام اداره کل بازرگانی وقت با اداره کل نظارت و بازرسی در سال 1381 ادامه داشته و با این ادغام ضمن تجمیع وظایف با افزایش امکانات خدمت دهی بیشتر فراهم شد.
اهداف سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان
عمده اقدامات سازمان بازرگانی در راستای بهینه سازی نیرو و اصلاح ساختار به منظور سرعت بخشی به ارائه خدمات بهتر به شهروندان را میتوان بر اساس محورهای ذیل برشمرد:
تاسیس ادارت بازرگانی در شهرستانهای جدید التاسیس استان
ایجاد نمایندگی ها در برخی از شهرستانها تابعه
افزیش و جذب نیرو کارشناس
کیفی نمودن نیروها
بر گزاری دوره های اموزشی عمومی و تخصصی جهت کارکنان
اتوماسیون اداری
افزایش امور رفاهی کارکنان
بهینه سازی ساختمان و امکانات و فضای اداری
استقرار نظام مدیریت کیفیت در سازمان و اخذ گواهی ایزو 9001
ساماندهی اتحادیه ها، مجامع و واحد های صنفی در سطح استان
ایجاد مرکز خدمات صادرات در سازمان
ایجاد بانک اطلاعات واحد های صنفی در سایت اصناف
ساماندهی شرکتهای پخش استان
ساماندهی توزیع شیر یارانه ای، و کالاهای کالا برگ
بروز رسانی پرداخت جوائز صادراتی استان
انجام امور ثبت سفارش کالا در مرکز استان
به روز رسانی رسیدگی به شکایات مردمی
رسیدگی به شکایات رسیده تلفنی و حضوری در حداقل زمان ممکن
برپائی نمایشگاه های عرضه مستقیم کالا در دو مقطع در سال
برپائی نمایشگاه های تخصصی با هدف صادرات در استان
برپائی نمایشگاه های تخصصی در خارج از کشور
اعزام و پذیرش هیئت های تجاری و بازاریابی
آموزش تجار، اصناف، بازرگانان و افراد مرتبط با امر تجارت
ایجاد و تقویت خوشه های صادراتگرا
توسعه تجارت الکترونیک

حسابداری در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان
برای ثبت های حسابداری که مراحل اولیه حسابداری است نیاز به صدور برگه دفتر روزنامه و دفتر کل ودفتر معین است و برای موازنه حسابهای دفتر معین عین همانند دفتر کل است در اینجا کافی است که بایستی عملیات حسابهای فرعی هر حساب اصلی با جمع آن حساب در دفتر کل برابری نمایدو مراحل انجام هزینه در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان می باشد.
تامین اعتبار و ذخیره تآمین اعتباربه میزان تنخواه گردان پرداخت وحساب اسناد وصولی عامل ذیحساب به میزان کل سند هزینه می باشد.یکی از مهمترین و اساسی ترین مراحل حسابداری تهیه و تنظیم گزارشات مالی می باشد که در پایان دوره مالی به وسیله واحد حسابداری تهیه و جهت آگاهی مدیران و عامه مردم از چگونگی فعالیتهای انجام شده در سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان به موجب قانون منتشر میگردد.

تعریف حسابرسی :
حسابرسی عبارت است بازرسی جستجو گرانه اسناد و مدارک حسابداری و سایر شواهد حسابرسان از راه کسب آگاهی از سیستم کنترل داخلی ، بازرسی مدارک ، مشاهده دارائیها پرسش و پاسخ از منابع داخل و خارج شرکت و اجرای سایر روشهای رسیدگی شواهد لازم و مورد نیاز را در اختیار درخواست کنند ، قرار می دهند . حسابرسی وظیفه اعتبار دهی را بر عهده دارد. هدف از حسابرسی اظهار نظر درباره تعیین مطلوبیت ارائه صورتهای مالی است . این شرکت در ارتباط با حسابرسی اطلاعات زیر را در اختیار مردم قرار می دهد.
انجام انواع خدمات حسابرسی شامل حسابرسی صورتهای مالی ، حسابرسی داخلی ، بررسی اجمالی صورتهای مالی ، حسابرسی عملیاتی و اجرای روشهای توافقی طبق استانداردهای پذیرفته شده حسابداری و حسابرسی .
ارائه گزارشهای حسابرسی مورد نیاز بانکها جهت اعطای تسهیلات .
انجام بازرس قانونی شرکتها .
انواع حسابرسی: 1 . حسابرسی مالی 2 . حسابرسی رعایت 3 . حسابرسی عملیاتی.
حسابرسی مالی : بررسی جستجو گرانه اسناد و مدارک پشتوانه صورتهای مالی و تطبیق آن با اصول پذیرفته شده حسابداری و گزارش یافته ها به افراد ذینفع از قبیل : سرمایه گذاران ، اعتباردهند گان ، مدیریت ، عرضه کنندگان مواد اولیه و کالا ، کارکنان ، دولت و ;;
حسابرسی رعایت : بررسی جستجو گرانه اسناد ومدارک مربوط به بخشنامه ها ، آیین نامه ها، دستورالعملها و تطبیق آن با قوانین و مقررات و گزارش آن به افراد ذینفع .
حسابرسی عملیاتی :‌ عبارت است از بررسی قسمتهای خاصی از سازمان به منظورسنجش نحوه عمل آنهاست یابه عبارتی حسابرسی عملیاتی عبارت است ازبررسی صرفه اقتصادی ، اثربخشی و کارآیی می باشد .
جدول2-1) سیر تکاملی حسابرسی

موافقتنامه حسابرسی :
قراردادی است کتبی که روابط قراردادی بین حسابرس و صاحبکار درآن آورده می شود. حدود خدمات حرفه ای که باید ارائه شود ، تاریخهای مورد انتظار برای تکمیل رسیدگیها و مبنای محاسبه حق الزحمه حسابرسی بطور متداول در موافقتنامه حسابرسی مطرح می شود.

واحد حسابرسی داخلی :
کمیته حسابرسی ومدیر حسابرسی داخلی باید دسترسی نامحدودی به یکدیگر داشته باشند. کمیته باید در گزینش، ارتقاء و برکناری مدیر حسابرسی مشارکت نماید و به تعیین صلاحیتها، سلسله مراتب گزارشگری، برقراری تماسهای لازم و حقوق ومزایای وی کمک نماید. کمیته حسابرسی همچنین باید درتوسعه اهداف و رسالت واحد حسابرسی داخلی دخالت نماید، تا مطمئن شود که این واحد نقش نظارتی خود را به نحو صحیح اعمال می کند. کمیته باید خود را در مورد نتایج و عملیات واحد حسابرسی داخلی و پاسخ مدیریت به توصیه های آن در مورد کنترلهای داخلی و رعایت به روز نماید. بیطرفی واستقلال قضاوتهای واحد حسابرسی داخلی باید بطور دوره ای ارزیابی گردد. کمیته باید اطمینان حاصل کند که درگیری واحد حسابرسی داخلی در فرایند گزارشگری مالی مناسب است. کمیته باید سوال کند که آیا رویه‌های واحد حسابرسی داخلی با استانداردهای حسابرسان داخلی (IIA) منطبق است. استانداردهای مزبور همچنین توصیه میکند که واحد حسابرسی داخلی هر سه سال یکبار مورد بررسی کیفی خارجی قرار گیرد. کمیته باید نتایج چنین بررسیهایی را در ارزیابی عملکرد واحد حسابرسی داخلی مورد توجه قرار دهد . تشخیص اهمیت نقش حسابرسی داخلی و تغییر فعالیتهایش در محیط تجاری امروز باید مورد توجه کمیته قرار گیرد . کمیته همچنین باید موارد زیر را در نظارت بر کارکرد حسابرسی داخلی مورد ملاحظه قرار دهد :
چگونه واحد حسابرسی داخلی به بهترین شکل میتواند برای واحد تجاری ارزش افزوده ایجاد نماید ؟
آیا شرکت به طور اثربخشی از واحد حسابرسی داخلی برای شناسایی، کنترل و ارزیابی پاسخگویی مدیریت نسبت به ریسکهای فناوری ، استراتژی ، حفاظتی و ریسکهای تجاری استفاده میکند ؟
آیا واحد حسابرسی داخلی فرایند بهبود مستمر و بهترین تجربیات عملی را بکار می‌گیرد؟
آیا حسابرسی داخلی زمینه آموزش و ساخت رهبران آتی سازمان را فراهم می‌کند؟
آیا واحد حسابرسی داخلی منابع و تجربه مناسبی برای ایفای رضایتبخش مسئولیتهایش دارد؟
آیا اهداف شرکت در ایفای وظیفه حسابرسی داخلی از طریق واحد حسابرسی داخلی قابل تامین است یا نیاز به استفاده از خدمات بیرونی وجود دارد ؟
کمیته روبان آبی معتقد است که اگرچه حسابرسان داخلی در موقعیت منحصر بفردی در استخدام مدیریت اند ، معهذا انتظار میرود که آنان رفتار مدیریت را بررسی نمایند . کمیته روبان آبی کمیته حسابرسی را تشویق می کند تا مکانیزمی برای سهولت دریافت اطلاعات محرمانه از حسابرسی داخلی برقرار کند. به عبارتی برای بهبود اثربخشی هر دو “ ارتباطات مستقل و جریان اطلاعاتی بین کمیته حسابرسی و حسابرسان داخلی باید برقرار گردد “‌.
حسابرسان مستقل :
انتخاب و ارزیابی مؤسسه حسابرسی مستقل، مسئولیت مهم کمیته حسابرسی در رابطه با مدیریت است. برای تاکید این مفهوم، کمیته روبان آبی توصیه میکند که الزاماتی مقرر شود که براساس آن، حسابرسی مستقل نهایتا“ در مقابل هیات مدیره و کمیته حسابرسی پاسخگو باشد. کمیته حسابرسی به نمایندگی از طرف سهامداران ، اختیار نهایی انتخاب ، ارزیابی و در صورت لزوم ، تغییر حسابرس مستقل رابرعهده دارد . کمیته حسابرسی باید صلاحیت حسابرس مستقل را ارزیابی کند و اینکه حق الزحمه حسابرسی برای مصالحه قرار نگرفتن حسابرسی شرکت کافیست . زمانیکه حسابرس مستقل انتخاب میشود، لازمست کمیته حسابرسی ازحدود کار و رویکرد حسابرسی و پس از آن از نتایج و جمع بندیهای حسابرسی مطلع شود . درک کامل این عوامل بخش جداناپذیر توانایی کمیته در ایفای مسئولیتهای نظارتی اش خواهد بود.
رعایت استانداردهای پذیرفته شده حسابرسی تدوین شده توسط انجمن حسابداران خبره آمریکا برای حسابرسان در انجام حسابرسی شرکتها الزامیست. این الزامات، حسابرسان مستقل در موقعیتی قرار می دهد که نه تنها استانداردهای مزبور را رعایت کنند بلکه نقش یک مشاور ارزشمند را نیز داشته باشند . برای مثال در رویکرد حسابرسی یکی از مؤسسات حسابرسی (KPMG) که مبتنی بر ریسک است، حسابرسان به استراتژی شرکت، فرایندهای محوری کسب و کار ، فرایند منابع تامین کننده، ریسک تجاری ، کنترلها و آثار آنها بر صورتهای مالی توجه می کنند . این رویکرد حسابرسی، آنان را قادر می سازد حسابرسی اثربخشی را انجام داده و همچنین چارچوبی برای تبادل اطاعات مربوط به حسابرسی وترکیب آن با دانش کمیته حسابرسی و مدیریت ایجاد نمایند .
کمیته حسابرسی باید استقلال حسابرس را در نظر بگیرد . برای این منظور کلیه مؤسسات حسابرسی باید خط مشی ها و رویه های داخلی بجا و صحیحی را جهت نظارت و اطمینان از استقلال اعضای تیم حسابرسی مستقل از شرکت برقرار نمایند .
اگر چه دامنه خدمات مشاوره ای و غیر حسابرسی که بوسیله حسابرسان مستقل ارائه میشود روبه افزایش است، معهذا شواهد تجربی دال بر اینکه انجام اینگونه خدمات برای شرکتهای تحت حسابرسی، استقلال حسابرس را مخدوش میسازد، به دست نیامده است. هیات تدوین استانداردهای استقلال که مقررات مربوط به استقلال مؤسسات حسابرسی را تدوین میکند.
در اولین استاندارد خود ، حسابرسان را ملزم میکند هرگونه وابستگی با شرکتهای تحت حسابرسی که به قضاوت حرفه‌ای حسابرسی آنان بنحو معقولی بر استقلالشان اثر می گذارد را با کمیته حسابرسی در میان گذاشته و افشاء نماید . این هیات از ابتدای جولای 1999 حسابرسان را ملزم کرده طی نامه ای به کمیته حسابرسی هرگونه وابستگی به شرکت را توضیح داده و استقلال خود را تایید نمایند. کمیته روبان آبی بر درج این مطلب در مقررات شرکتهای پذیرفته شده دربورس تاکید دارد. کمیته حسابرسی باید در ارزیابی خود از استقلال حسابرس ، هرگونه وابستگی شرکت با استقلال حسابرس را شناسائی نماید .
“ حسابرس مستقل نهایتا“ در مقابل هیات مدیره و کمیته حسابرسی بعنوان نمایندگان صاحبان سهام پاسخگو میباشد “ . مضافا“ “ کمیته حسابرسی مسئول دریافت اظهاریه مکتوبی از حسابرس و انجام اقداماتی مناسب جهت کسب اطمینان از مصالحه قرار نگرفتن استقلال حسابرسان است “
حسابرس مستقل و کمیته حسابرسی باید ارتباط قوی و بی پرده داشته باشند . طبق اصول و رهنمودهای مدون کمیته روبان آبی “ گفتگوی باز، منظم، رک و محرمانه کمیته را در موقعیتی قرار میدهد تا نسبت به استقلال حسابرس در ارزیابی کمیته کنترلهای داخلی، مدیریت، حسابرسی داخلی و آثار هرکدام از این موارد بر کیفیت و قابلیت اتکای صورتهای مالی آگاهی یابد “ . هر چه کمتر از این موارد باشد اثربخشی کمیته حسابرسی را محدود می سازد . به علاوه استاندارد پذیرفته شده حسابرسی شماره 61 با عنوان “ ارتباط حسابرسان با کمیته حسابرسی “ حسابرسان مستقل را ملزم میکند موارد زیر را به اطلاع کمیته حسابرسی برسانند :
ـ شرایط قابل گزارش و نقاط ضعف بااهمیت
ـ شواهدی دال بر وقوع تقلب
ـ اطلاعاتی درباره اعمال غیرقانونی
ـ اطلاعاتی درباره تحریفات بااهمیت، مندرج در اطلاعات مالی میان دوره ای
استاندارد 61 همچنین حسابرسان را ملزم میکند کمیته حسابرسی را نسبت به موارد زیر مطلع سازند :
ـ مسئولیتهای حسابرسی در انطباق با استانداردهای پذیرفته شده حسابرسی
خط مشی های حسابرسی با اهمیت
قضاوتهای مدیریت و برآوردهای حسابداری
تعدیلات بااهمیت حسابرسی
مسئولیت حسابرس در مورد سایر مدارک همراه صورتهای مالی حسابرسی شده
عدم توافق با مدیریت
مشاوره مدیریت با سایر حسابرسان حسب مورد
موضوعات مهمی که با مدیریت قبل از نهایی شدن مطرح گردیده است ،
سایر مشکلات بوجود آمده در اجرای حسابرسی ،
انجمن حسابداران خبره آمریکا (AICPA) وکمیسیون بورس اوراق بهادار (SEC) اعضاء را ملزم میکند که در ارتباط با کمیته حسابرسی کل حق الزحمه دریافتی طی سال از شرکت در ارتباط با خدمات مشاوره ای، مشتمل بر شرحی از این خدمات را افشاء کنند.
جدول2-2) برخی از تفاوتهای حسابرسی مستقل و حسابرس داخلی

ایجاد کمیته حسابرسی اثربخش :
کمیته حسابرسی که بوسیله اعضای هیات مدیره شرکت انتخاب میشود، هیات مدیره را در ایفای مسئولیت امانتداری و مباشرتی خود کمک میکند. چگونگی اجرای وظایف تعیین شده کمیته برحسب رسالت آن ، توانایی اعضای کمیته و جو غالب بر ساختار حاکمیتی شرکتهای مختلف،متفاوت است. بطور کلی، راهبری خوب هیات مدیره ، وظائف کمیته حسابرسی را تعیین میکند. در صفحات بعدی برخی از ویژگیهای مؤثر بر اثربخشی کمیته حسابرسی از نظامنامه تا ساختار و عملیات کمیته تشریح می گردد . معهذا کمیته حسابرسی باید این ویژگیها را نه تنها به عنوان عواملی بی روح ، بلکه بعنوان اجزایی از یک فرایند که میتواند اثربخشی کمیته را سالانه، فصلی و روزانه بهبود دهد ، مدنظر قرار دهد.

جدول2-3) سیر تکاملی کمیته حسابرسی
نظامنامه
مسئولیتها
استقلال
مهارت و آموزش اعضاء
بررسیها وکسب آگاهیهای فشرده
جلسات
گزارشها
مزایا و منافع
خود ارزیابی
نظامنامه کمیته حسابرسی :
زمانیکه هیات مدیره کمیته حسابرسی را تشکیل میدهد ، کمیته باید نظامنامه مدونی را تهیه نماید . نظامنامه باید متناسب با نوع سازمان تعدیل گردد و در آن وظائف و مسئولیتهای کمیته از جمله ساختار ، فرایند و شرایط عضویت اعضاء تشریح گردد. مضافا“ اختیارات کمیته برای انجام هرگونه بازرسی مناسب در اجرای مسئولیتهایش باید مدون گردد . در نظامنامه سوابق و تجربیات مورد نیاز اعضای کمیته مشخص می گردد و رهنمودهایی به حسابرس داخلی ومستقل و همچنین افراددیگری در سازمان که اطلاعات مرتبط با عملکرد صحیح وظایف کمیته را دارند و کمیته باید به آنان‌ دسترسی داشته باشد، ارائه میدهد.
“ کمیته حسابرسی نظامنامه مدون رسمی را که حدود مسئولیتها و چگونگی انجام آنها را در برداشته باشد مورد تصویب قرار خواهد داد. نظامنامه مذکور سالانه مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهد گرفت “
جوهره متمرکز نظامنامه کمیته حسابرسی باید حدود مسئولیتهای نظارتی کمیته و نحوه اجرای آنرا مشخص نماید.
کمیته استانداردسازی حسابرسی 5 اصل زیر را جهت طراحی محتوی بهتر نظامنامه کمیته حسابرسی مطرح نموده است :
1ـ کمیته حسابرسی دارای نقش کلیدی برنظارت و کنترل سایر اجزای فرایند حسابرسی است،
2ـ جریان ارتباطی و اطلاعاتی مستقل باید بین کمیته حسابرسی و حسابرس مستقل برقرار گردد .
3ـ جریان ارتباطی واطلاعاتی مستقل باید بین کمیته حسابرسی و حسابرس مستقل قرار گیرد.
4ـ مذاکرات شفاف و بی پرده باید بین کمیته حسابرسی ، مدیریت ، حسابرسی داخلی و ‌حسابرس مستقل در رابطه با موضوعات قضاوتی و مؤثر بر کیفیت (گزارشگری مالی) صورت گیرد.
5ـ‌ اعضای کمیته حسابرسی باید هوشیار ، کوشا و دارای آگاهی و دانش لازم باشند.
نظامنامه کمیته حسابرسی باید سالی یکبار بررسی و بروز گردد . انجمن حسابرسان داخلی معتقد است که نظامنامه سندی زنده است که با توجه به تغییرات شرایط شرکت تغییر میکند . نظامنامه کمیته حسابرسی بیشتر شبیه یک قطب نماست تا نقشه راه.
“ کمیته سالانه افشاء میکند که آیا مسئولیتهایش را در انطباق با نظامنامه انجام داده است یا خیر . رعایت نظامنامه باید در گزارش سالانه شرکت یا گزارشات مشابه افشاء شود “
جهت تشویق کمیته به اجرای مسئولیتهایش کمیته روبان آبی معتقد است در لیست الزامات شرکتهای بورسی ، کمیته های حسابرسی ملزم به پذیرش نظامنامه مدونی گردند که سالانه آنرا ارزیابی و مورد تجدیدنظر قرار می دهند . ضروریست که نظامنامه مزبور در گزارش سالانه به سازمان بورس و یا گزارشات مشابه حداقل هر سه سال یکبار افشاء شود . مضافا“ کمیته معتقد است که کمیسیون بورس اوراق بهادار باید کمیته های حسابرسی را ملزم کند در گزارش سالانه یا صورتجلسه مجمع عمومی سالانه گزارشی ارائه دهد و در آن به انجام مسئولیتهایش در انطباق با نظامنامه بنحو رضایتبخش تاکید نمایند .
استقلال کمیته حسابرسی :
لازمست که کمیته حسابرسی از نزدیک و هماهنگ با مدیریت کار کند زیرا کمیته وابسته به اطلاعات و منابع آنهاست ضمن آنکه وابستگی کمیته به مدیریت باید به گونه ای باشد که در قضاوتها و تصمیم گیریهایش مستقل بماند و بتواند مسئولیتهایش را بدون تاثیرپذیری و تحت نفوذ قرار گرفتن ، ‌دنبال کند. در حقیقت ، استقلال کمیته حسابرسی، سنگ زیربنای اثربخشی کمیته حسابرسی است، بویژه زمانیکه بر درستی گزارشگری مالی نظارت می کند .
در شکل ایده آل اعضای کمیته حسابرسی باید از مدیران غیراجرایی و مستقل از مدیریت باشند. طبق الزامات شرکتهای پذیرفته شده در بورس نیویورک اکثریت اعضای کمیته حسابرسی باید مستقل باشند. کمیته روبان آبی سازمانها را موظف میکند که الزامات استقلال را پذیرفته و کلیه شرکتها با یک اندازه مشخص را ملزم کنند که کلیه اعضای کمیته حسابرسی را از مدیران مستقل تشکیل دهند.
اگرچه تعریف استقلال بسیار مشکل است، اما میتوان آنرا به معنای عدم وابستگی با مدیریت دانست. یک خریدار یا فروشنده عمده، پرسنل یا روسای سابق یا وابستگی به شرکت، استقلال کمیته حسابرسی را مخدوش و برای آن مشکلاتی ایجاد میکند. به علاوه، اتصال به مدیریت اجرایی یا وابستگی به شرکت مورد انتقاد است . از طرفی دیگر ، استقلال به معنای توان تصمیم گیریهای بیطرفانه است که ممکنست با منافع مدیریت در تضاد باشد، تشخیص استقلال و درستکاری اعضای کمیته حسابرسی با هیات مدیره است، بنابراین گزینش اعضای کمیته باید با دقت و آزادی عمل صورت گیرد.
کمیته استقلال را برای شرکتهای بزرگ بشرح زیر تعریف کرد. شرکتهای کوچکتر ممکن است مشکلاتی در تعریف استقلال داشته باشند بنابراین وابستگی اعضای کمیته حسابرسی آنان ممکن است نیازمند کمی انعطاف باشد. معهذا باید موارد وابستگی را در گزارش سالانه منعکس سازد. طبق تعریف کمیته “ اعضای کمیته حسابرسی زمانی مستقل بنظر میرسند که هیچگونه وابستگی با شرکت که بر استقلال آنها از مدیریت و شرکت اثرگذار است ، نداشته باشند . مواردی از این قبیل وابستگیها بشرح زیر است :
ـ مدیری که دراستخدام شرکت یا شرکتهای وابسته آن در سال جاری یا پنج سال گذشته باشد.
ـ مدیری که مزایایی را از شرکت یا شرکتهای وابسته غیر از مزایای عضویت در هیات مدیره یا مزایای طرحهای بازنشستگی واجد شرایط مالیاتی دریافت می کند .
ـ مدیری که یکی از وابستگان نزدیکش به عنوان مدیر اجرایی در استخدام شرکت یا شرکتهای وابسته در پنج سال گذشته باشند .
ـ مدیری که شریک ، یا سهامدار کنترل کننده یا مدیر اجرایی سازمان انتفاعی باشد که بوسیله شرکت ایجاد شده یا دریافت و پرداختهای شرکت به آن طی پنج سال گذشته با اهمیت باشد.
ـ مدیری که به عنوان مدیر اجرایی در استخدام شرکتی باشد که مدیران اجرایی آن عضو کمیته تعیین پاداش شرکت باشند .
عضویت در کمیته حسابرسی :
برای جلوگیری از مصالحه استقلال کمیته، اعضای کمیته حسابرسی باید توسط کمیته انتصابات با هیات مدیره غیر از مدیرعامل یا سایر مدیران اجرایی انتخاب شوند . هریک از اعضای کمیته باید شرایط استقلال بشرح پیش گفته را دارا باشند .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله سیستم عامل شبکه ای میکروسافت (Windows 2000

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله سیستم عامل شبکه ای میکروسافت (Windows 2000 Server) فایل ورد (word) دارای 31 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله سیستم عامل شبکه ای میکروسافت (Windows 2000 Server) فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله سیستم عامل شبکه ای میکروسافت (Windows 2000 Server) فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله سیستم عامل شبکه ای میکروسافت (Windows 2000 Server) فایل ورد (word) :

مقدمه ای بر Windows 2000 Server
Windows 2000 Server نگارش جدید سیستم عامل شبکه ای میکروسافت و جایگذین ویندوز NT است.در فاز اولیه تولید آن با نام5.0 Windows NT Server از آن یاد می شد ، اما در هنگام انتشار به ویندوز 2000 تغییر نام یافت. تقریباً تمامی جنبه های این سیستم عامل تغییر یافته است و ویژگیهای قدیمی آن مورد بازنگری قرار نگرفته اند تا استفاده و درک آنها آسانتر گردد ، و همچنین صدها ویژگی جدید به آن افزوده شده است.
وقتی که Windows 2000 Server قلب شبکه شما باشد ، میتوانید مجموعه خدماتی را که هر موسسه مدرن به آنها نیاز دارد فراهم آورید:ذخیره فایل وچاپ ، امنیت ، دستیابی به اینترنت ، پشتیبانی از سرویس گیرها ، خدمات ارتباطی ، و مجموعه ای از خدمات وپشتیبانی های کاربردی.
آنچه Windows 2000 Server عرضه می کند
با انتشار سیستم عامل ویندوز 2000 ، میکروسافت گام بزرگی در جهت این خواسته که سرویس گر ویندوز NT استاندارد عملیات کامپیوتری موسسات شود ، برداشته است. پروژه ویندوز 2000 یکی از بزرگترین پروژه های نرم افزاری بوده است که تا به امروز به پایان رسیده است و اگرچه تخمین های مربوط به میزان بزرگی آن متفاوت از یکدیگر است، اما برآورد می شود که چیزی در حدود 40 تا 65 میلیون خط کد برای آن نوشته شده باشد.بیش از 2000 برنامه نویس بر روی این پروژه کار کرده اند. برای تولید Windows 2000 Server مشارکتی فنی بین حدود 24 شرکت صورت پذیرفته است.
میزان تفاوت بین ویندوز NT نگارش 0/4 و Windows 2000 Server را می توانیم با تفاوت بین ویندوز 1/3 و ویندوز 95 مقایسه کنیم. بیل گیتس در این مورد گفته است ، « ویندوز 2000 قابل ملاحظه ترین ارتقا در تاریخ میکروسافت است.»
بسیاری از این مشارکت ها ، امکانات جدیدی را در سیستم عامل فراهم آورده است که از جمله آنها را میتوان به الحاق ذخیره سازی سلسله مراتبی اشاره کرد که باعث می شود فایلهایی که کمتر مورد استفاده قرار می گیرند به نوار منتقل شوند ودر هنگام لزوم بازیابی گردند. این کار بر اساس محصول High Ground انجام می شود.برخی از قابلیت ها باعث بهبود فن آوری شده است که قبلاً در نگارشهایی از سیستم عامل یا در بسته های اختیاری آن وجود داشته است ، نظیر الحاق عملیات چند جلسه ای مبتنی بر سرویس گر در Windows Terminal Services که بر اساس کار مشترکی از میکروسافت و Citirix است.
چیزهایی در Windows 2000 Server وجود دارد که تقریباً باعث خوشحالی تمامی مدیران سیستم می شود ومیکروسافت امیدوار است که با استفاده از آنها مشکلات ارتقا سیستم عامل به اندازه قابل قبولی کاهش یابد. باعث خوشحالی ماست که در این کتاب می تو.انیم این ویژگیهای جدید را آموزش دهیم.
اگر از مدیران ویندوز NT بپرسید که بهترین جنبه ویندوز چیست وبهترین ویژگی که آنها می خواهند در نسل بعدی سیستم عامل سرویس گر ویندوز ببینند چه می باشد ، پاسخ پایداری وقابلیت اطمینان خواهد بود.ویژگی بعدی که مد نظر خواهد بود سادگی مدیریت است ، وموارد بعدی در این لیست ویژگیهای متعدد دیگری هستند که در حین دوره شکل گیری این سیستم عامل توسط مایکروسافت برای جلب مشتریان مطرح گشته اند.
در حقیقت میکروسافت تلاش زیادی را به خرج داده است تا اینکه ویندوز 2000 پایدارتر باشد ، امکان متوقف گشتن آن در حین عملیات کمتر شود وبا بسیار کمتر بودن مواقعی که نیاز به راه اندازی مجدد سیستم است ، بیشتر قابل پیکربندی باشد. Jim Allchin یکی از مدیران میکروسافت گفته است که با وجودی که ویندوز NT نگارش 0/4 لازم بود که در 75 وضعیت مختلف سیستم عامل مجدداً راه انذازی گردد ، ویندوز 2000 تنها دارای 5 وضعیت است که در آنها باید چنین اقدامی صورت پذیرد.هر کسی که تجربه ای در نصب وپیکر بندی ویندوز NT نگارش 4 داشته باشد از این تغییرات لذت خواهد برد . تنها تغییر تنظیمات TCP/IP سرویسگر نیاز به راه اندازی مجدد سیستم عامل دارد.
اگر چه Windows 2000 Server کاملاً فاصله بین خود و ویندوز 98 را از لحاظ خود پیکربندی برای سخت افزار نمی پوشاند ، اما نسبت به نگارشهای قبلی این سیستم عامل با استانداردهای اتصال و اجرا pnp سازگارتر است.وقتی که کارت تصویر یا کارت صدای سیستم خود را در Windows 2000 Server تغییر می دهید متعجب نگردید که سیستم عامل پیگر بندی جدی را می شناسد.ولیکن از آنجایی که خاموش کردن سرویسگر کاری نیست که به طور معمول انجام دهید Windows 2000 Server در قابلیت های مدیریت برق سهولت چندانی را ایجاد نمیکند ، اگر چه میکروسافت ادعای پشتیبانه Advanced Configuration and power interface یا ACPI را دارد.
بهبودهای دیگری نیز برای پشتیبانی از سخت افزارها در سیستم عامل ویندوز 2000 انجام شده است. اگرچه ویندوز NT پشتیبانی خارق العاده ای از دیسک گردانها می کرد ، اما گاهی اوقات چاپگرهای رنگی یا اسکنرهایی وجود داشتند که در کار با سیستم عامل دچار مشکل می شدند. ویندوز 2000 ، Windows Driver Model یا WDM را برای خود انتخاب کرده است که به تولید کننده گان اجازه می دهد تنها تا یک راه انداز هم برای ویندوز 98 و هم برای و هم برای ویندوز 2000 تولید کنند. آن راه انداز باید برای هر سیستم عامل به طور مجزا ترجمه گردد ، اما اکنون حداقل کد آن دو یکی است. بنابراین تولید کنندگان تجهیزات جانبی اکنون دلگرم هستند و نگهداری راه اندازهایی برای Windows 2000 Server را آسان یافته اند. نتیجه این سازگاری این است که ابزارهای جانبی بیشتری برای Windows 2000 Server نسبت به دیگر سیستم های سرویس گر قابل دست یابی است.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی تحقیق معماری گذشته فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق معماری گذشته فایل ورد (word) دارای 47 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق معماری گذشته فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق معماری گذشته فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق معماری گذشته فایل ورد (word) :

معماری گذشته
معماری مناطق کویری در عین پاسخگویی به نیازهای انسان و شرایط محیط، جلوه هایی از تجلی کالبد بخشیدن به ارزش ها و باورهای فرهنگی جامعه را نیز به نمایش می گذارد مانند بهره گیری از سلسله مراتب، که در عین اینکه توجه به درون و بطن را به زیبایی نشان میدهد، با ایجاد قلمروهای مختلف (خصوصی، عمومی، نیمه عمومی و...) محرمیت، خلوت و خصوصیت و امنیت مورد نیاز اهل خانه و حرمت خانواده و تجلی ارتباط انسان و طبیعت و فضای زندگی را در حد اعلایی فراهم می کند.
در معماری سنتی، جایگزینی و استقرار عناصر و اجزاء در رابطه ای هماهنگ و منطقی و تکمیل کننده با سایر اجزا است. این هماهنگی در مقوله تناسب ها،‌اندازه ها ، رابطه انسان و طبیعت و عناصر طبیعی قابل تعریف و شناخت است. در این مناطق با وجود شرایط نامطلوب محیطی (عدم وجود رطوبت مناسب، دمای بهینه و ... ) بهره گرفته شده و هم از مفاهیم و نمادهای معنوی در ایجاد فضاها به زیبایی و زیرکی خاصی استفاده شده است که جنبه سلامت روانی و باورهای دینی را در بطن خویش نهفته دارد. سیستم حیاط مرکزی با آب نماها،‌درختان و بازی نور و سایه،‌نمونه هایی از این دقت و توجه به ایجاد شرایط بهینه برای آسایش در این مناطق است.
در معماری کویری به مسئله انرژی، منابع طبیعی و بهره برداری درست از آفتاب، جهت ها، باد و ... (به عنوان منابع پایدار انرژی در مقابل سوخت های فسیلی ناپایدار) توجه خاص شده است تا حدی که، یکی از ویژگیهای بارز معماری این مناطق می باشد. شاید بتوان گفت دوری از اسراف و بطالت، استفاده از مصالح بومی، انتخاب رنگ و اشکال مناسب،‌توجه به نوع و روش بهره گیری از منابع طبیعی،‌انتخاب منابع انرژی مناسب ، تلفیق جنبه های معنوی و مادی حیات به عنوان بنیاد و حتی مسلط بر فعالیتهای انسان و نتایج حاصله از آنها، احساس مالکیت انسان بر اشیاء و فضاها به عنوان عاملی در جهت حفاظت و بهره برداری بهتر از آنها، توجه به روح جمعی به جای فردگرایی و نمایش، کمال جویی انسان و کمال بخشی به آن و بسیاری ویژگیهای دیگر را میتوان شاخصه های اصلی معماری بومی دانست.
2- سابقه شهر یزد (سیر تحولات زیستی و کالبدی در یزد)
به طور کلی در سرزمین های اسلامی، شهر اسلامی را میتوان مجموعه ای از مناطق و محلات متجانس و همگن دانست. گروههایی که در این مناطق می زیسته اند،‌هویت،‌مذهب و قومیت خود را برای قرن ها همچنان حفظ کرده اند. بررسی ها نشان میدهد که در گذشته، شهر یزد دارای محلات متعددی بوده است. محلات شهر، جایگاه زندگی طبقات اجتماعی مختلف، صاحبان مشاغل گوناگون و پیروان ادیان مختلف بوده است. روابط نزدیک اقتصادی، اجتماعی، نظام محله ای ویژه شهرهای سنتی و شیوه تولید کارگاهی بر سازمان اجتماعی فضایی شهر تأثیر داشته است، بطوریکه در یک محله، بخش های اعیان نشین،‌صاحبان کارگاههای خصوصی و فقیرنشین کنار هم قرار داشته و یا دو محله متعلق به اعیان و تهیدستان شهری کنار هم قرار می گرفته است. خانه های اعیان نشین معمولاً مشخص و مانند مراکز محلات در تقاطع و یا در مسیر گذرگاههای اصلی قرار داشته است.
در محلات شهر یک نفر از بزرگان محله از طرف اهالی انتخاب می شد که نقش رئیس محله را داشت. بزرگ محله را گاهی،‌کلانتر می نامیدند که در این صورت نقش وی مهمتر بود.
رابطه تولید و کار به صورت رابطه بین استادکار و شاگرد در صنایع وجود داشت و معمولاً کار طاقت فرسا به صورت میراث به فرزندان و شاگردان منتقل می شدند.
کارگاهها در مسیر گذرگاههای اصلی شهر و یا در تقاطع آنها قرار داشت. برخی نیز از خانه های خود به صورت کارگاه استفاده می کردند که در این صورت تولید شکل خانگی پیدا میکرد، کارگاههای نساجی که با شرکت زنان و فرزندان اداره می شد نقش اساسی در اقتصاد خانه داشت و خانواده را به عنوان یک سازمان اقتصادی فعال می نمود. اساس اقتصاد شهر را به ویژه صنعت نساجی کارگاهی تشکیل می داده است.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی پاورپوینت معرفی گیاه دارویی Artemisia absinthium

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

توجه : این پروژه به صورت فایل power point (پاور پوینت) ارائه میگردد

 پروژه دانشجویی پاورپوینت معرفی گیاه دارویی Artemisia absinthium و پراکنش آن در استان آذربایجان‌شرقی فایل ورد (word) دارای 33 اسلاید می باشد و دارای تنظیمات کامل در Power Point می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل پاور پوینت پروژه دانشجویی پاورپوینت معرفی گیاه دارویی Artemisia absinthium و پراکنش آن در استان آذربایجان‌شرقی فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است


لطفا به نکات زیر در هنگام خرید

دانلودپروژه دانشجویی پاورپوینت معرفی گیاه دارویی Artemisia absinthium و پراکنش آن در استان آذربایجان‌شرقی فایل ورد (word)

توجه فرمایید.

1-در این مطلب، متن اسلاید های اولیه 

دانلودپروژه دانشجویی پاورپوینت معرفی گیاه دارویی Artemisia absinthium و پراکنش آن در استان آذربایجان‌شرقی فایل ورد (word)

قرار داده شده است

 

2-به علت اینکه امکان درج تصاویر استفاده شده در پاورپوینت وجود ندارد،در صورتی که مایل به دریافت  تصاویری از ان قبل از خرید هستید، می توانید با پشتیبانی تماس حاصل فرمایید

3-پس از پرداخت هزینه ، حداکثر طی 12 ساعت پاورپوینت خرید شده ، به ادرس ایمیل شما ارسال خواهد شد

4-در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل اسلاید ها میباشد ودر فایل اصلی این پاورپوینت،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد

5-در صورتی که اسلاید ها داری جدول و یا عکس باشند در متون زیر قرار داده نشده است


بخشی از متن پروژه دانشجویی پاورپوینت معرفی گیاه دارویی Artemisia absinthium و پراکنش آن در استان آذربایجان‌شرقی فایل ورد (word) :

اسلاید 1 :

  1. مقدمه
  2. 1-1- حدود و موقعیت جغرافیایی استان

    محدوده ای از خاک ایران که با حدود 07/45481 کیلومتر مربع در شمال غربی فلات ایران  نام آذربایجان شرقی به خود گرفته است .

    üرود ارس در شمال                               

    üدریاچه ارومیه در غرب

    üرشته کوه ها ، دره ها ، جلگه ها و دشتها در جنوب

    üکوههای سبلان ، چهل نور و گردنه صائین در شرق

    مختصات جغرافیایی :

    üَ26-39ْ و َ45-ْ36 منتهی الیه شمالی و جنوبی

    ü 5َ-ْ45 و َ22-ْ48 منتهی الیه غربی وشرقی

    میزان نزولات جویmm 600-250  می‌باشد.(2)

اسلاید 2 :

 2-1- تاریخچه

طی سالیان متمادی داروهای طبیعی خصوصاً گیاهان داروئی اساس و حتی در برخی موارد تنها طریق درمان محسوب میشد و در عین حال مواد اولیه موجود درآنها در صنعت دارو سازی مورد استفاده قرار میگرفت . بدین طریق پزشکی مدرن توانست بسیاری از بیماریهای غیر قابل علاج و غالباً مرگ آور را درمان کند .

بقراط ملقب به پدر طب

کلود گانین بنیان گذار طب گالنیک

اسلاید 3 :

2 کلیات مربوط به جنس درمنه

üجنس درمنه :Artemisia

üتیره کاسنی : Asteraceae

üبه صورت بوته یا درخچه کوچک و تا حدودی کرک دار

üبه رنگ سفید مایل به خاکستری

üبه ارتفاع cm 60-30  و گاهاً تا cm  75

üقطر تاج پوشش آن بالغ بر m1

اسلاید 4 :

2-2- پراکنش در جهان

پراکندگی و گسترش جغرافیایی جنس درمنه بسیار وسیع بوده و تقریباً در اکثر نقاط کشور نیز می‌روید .

ارتفاع محل رویش 800 تا 2000 متر از سطح دریا است .

درمنه فراوان ترین گونه شمال آفریقا ، خاورمیانه و کشور ایران است.(4)

طبق آمار مبین و تریگوبو(1970) وسعت استپهای درمنه و گون در ایران 76 میلیون هکتار برابر با 5/46% وسعت این مرز و بوم است .

اسلاید 5 :

3 شرح جنس درمنه  Artemisia spp.

متعلق به تیره کاسنی  Asteraceae

جنس Tanacetum  نزدیکترین جنس به درمنه 

مشخصات جنس درمنه :

üبوته

üبرگ

üگل آذین

üکلا پرگ

üنهنج

üمیوه (8)

اسلاید 6 :

4 معرفی گیاه داروئی افسنطین

نام علمی‌ : Artemisia absinthium

نام آلمانی : Wenmut ,Absinth

نام انگلیسی :Absinth ,Common Worn Wood

نام هندی : Majtari & Shatavar

نام رومی : Ansiton

نام یونانی : Sarighun

نام عربی : خترق

اسلاید 7 :

1-4- مشخصات گیاه

üعمر گیاه

üریشه

üساقه

üبرگ

üگل

üمیوه

üوزن هزاردانه (3)و(1)

اسلاید 8 :

2-4- ترکیبات مهم اسانس افسنطین

üترکیبات اسانس به ترتیب اهمیت:

تویول (25-75 درصد)

آلفا و بتا تویون ( 2-13درصد)

سابنین- میرسن- سیمول- کامازولن

üرنگ اسانس : قهوه ای – آبی – سبز تیره

üاستخراج اسانس : با آب و یا بخار آب به روش تقطیر

üترکیبات دیگر :

  1. مواد تلخ (2/. – 4/. درصد )
  2. ویتامینهای ‍C , B
  3. اسید سوکسی نیک

اسلاید 9 :

3-4- نیازهای اکولوژیکی

üنورزیاد

üهوای گرم

üمقاوم به خشکی

üخاک با بافت سنگین ، کلیسم و هوموس فراوان

üPH  = 5/7-6/5

اسلاید 10 :

5-4- مواد و عناصر غذائی مورد نیاز

کود حیوانی :

  25-30 تن در هکتار

کود شیمیایی :  

   ازت :60-70 کیلوگرم در هکتار

   اکسید فسفر : 50-60 کیلوگرم در هکتار

   اکسید پتاس : 50-60 کیلوگرم در هکتار

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   256   257   258   259   260   >>   >