پروژه دانشجویی تحقیق در مورد تاریخچه دیسک بلوری فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق در مورد تاریخچه دیسک بلوری فایل ورد (word) دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق در مورد تاریخچه دیسک بلوری فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق در مورد تاریخچه دیسک بلوری فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق در مورد تاریخچه دیسک بلوری فایل ورد (word) :

تاریخچه دیسک بلوری

Blu-ray Association در سال 2002 توسط شرکت های Matsushita, Pioneer, Phillips, Thomson, LG Electronics, Hitachi, Sharp, Samsung Sony تاسیس شد. این کنسرسیوم برای رقابت با کنسرسیوم DVD Forum ساخته شد که خودشان عضوش هستند. هدف اصلی این گروه ساخت نسل بعدی دیسک های optical بود که بتونه حجم بالایی داشته باشد و بتواند copy protection و HD Video را در خودش جا بدهد.

در آن زمان DVD Forum می خواست نسل بعدی فیلم هارا روی همان DVD نگه دارد و فقط codec مورد استفاده درآن راتغیر دهد که بتواند در همان حجم 85GB DL فیلم هایی با رزولوشن 720 با 1080 (که بعید بود) ارائه دهد.(مثل دیسک های WMV-HD که مایکروسافت منتشر کرد و رزولوشن فیلم ها 720 بود با استفاده از کدکWMV-HD ). با توجه به فشار BDA و اینکه بلوری از هر نظر specification بهتری داشت DVD Forum نظرش رو عوض کرد و توشیبا دیسک های HD DVD رو پایه گزاری کرد که توسط DVD Forum به عنوان جانشین رسمی DVD معرفی شد.

در طول زمان کمپانی های بیشتری به BDA پیوستند و این گروه در سال 2004 اولین سری دیسک ها و بلوری رکودرها رو وارد japan بازار کرد که حجم 23GB داشتند

هر چند بلوری فرمت متعلق به سونی نیست (بر خلاف بتامکس) و مربوط به BDA هست اما به علت تبلیغات زیاد سونی و محصولاتی مثل PS3 خیلی ها بلوری را متعلق به سونی می دانند (سونی یکی از کمپانی هایی هست که licensing برای بلوری رو کنترل می کند)
Blue-ray

معمولا با نام Blu-ray Disc معروف است و فرمت ساخت دیسکهای نوری نسل بعدی است.که به منظور ضبط و ذهیره حجم بسیار زیادی از داده و ویدیو ساخته شده است.با استفاده از این فرمت می توان تا 5 برابر مقادیر ی که با استفاده از تکنولوژی امروزی ،می توان بر روی یک DVD ذخیره کرد را تنها بر روی یک دیسک Blu-ray ذخیره ساختبا استفاده از تکنولوژی Blu-ray می توان تا 25 گیگا بایت را بر روی یک دیسک تک لایه و تا 50 گیگابایت را بر روی یک دیسک دو لایه ذخیره کرد .

Blue-ray Blue-Ray از رقبای تازه DVD است.
در رقابت اروپاییش HD DVD را شکست داد.
بیش از 1 میلیون نسخه فیلم دی وی دی Blue-ray در اروپا، که 73 درصد کل فروش فیلم های HD می باشد،به فروش رفته است.
فیلم های با کیفیت بسیار بالا در قالب Blue-ray رقیب خود یعنی قالب HD DVD را با 1 میلیون نسخه فروش و دارا بودن 73 درصد کل بازار ، به سختی شکست داده است. طبق گزارش ارائه شده، فیلم های با کیفیت بالا Blue-ray، در 1 میلیون نسخه فروش داشته اند و اگر دیسک های بازی پلی استیشن 3 را نیز حساب کنیم، این رقم به 21 میلیون نسخه می رسد.

HD DVD ساخته Toshiba Corp است در حالیکه Blue-ray از پشتیبانی سر سخت Sony Corp برخوردار است.
هنگامی که چندین سال پیش صحبت از دیسکهای نوری DVD به میان آمد . خیلی ها باور نمی کردندکه بتوان بر روی یک دیسک نوری چندین گیگابایت اطلاعات ذخیره کرد ولی بعد از آنکه دیسکهای دی وی دی به بازار آمد و تقریبا در دسترس همگن قرار گرفت این موضوع برای مردم عادی شد . اکنون با گذشت چندین سال از آن زمان شاهد ورود دیسکهای جدیدی به بازار هستیم که توانایی ذخیره اطلاعاتی در حدود چند برابر DVD را دارند و این موضوع به ما این نوید را می دهد که در آینده نه چندان دور ، شاهد ورود دیسکهایی با حجم فوق بالا و ویژگیهای دوچندان باشیم .

کلمهBlu از نام تکنولوژی زیرساخت این اختراع مشتق شده است که لیزر آبی-بنفش(Blue-violet) رابرای خواندن و نوشتن داده بر روی دیسک به کار می گیرد و ray هم اشعه نوری است .طبق گفته شرکت های پیشتاز در این تکنولوژی نوشتن به صورت Blu-ray کاملا صحیح است و حرف e از آخر کلمه Blue عمدا نوشته نمی شودتا کلمه را به صورت یک آرم تجاری مخصوص ثبت کنند.همچنین کلمه اختصاری این تکنولوژی BD است نه BRD .

در سال 2002 ، دو شرکت سونی و فیلیپس بعد از مدتها همکاری در ساخت دیسکهای نوری ، تکنولوژی جدید که بر اساس اساس پرتوهای لیزر آبی کار می کند ، Blu-Ray و HD-DVD نامگذاری شده است .

در سال 2002 ، دو شرکت سونی و فیلیپس بعد از مدتها همکاری در ساخت دیسکهای نوری ، تکنولوژی جدید که بر اساس اساس پرتوهای لیزر آبی کار می کند ، Blu-Ray و HD-DVD نامگذاری شده است .

با ظهور تکنولوژی Blu-Ray تحولی عظیم در دنیای دیسکهای نوری به وجود آمد و این تکنولوژی توانست به سرعت جای خود را در دنای دیسکهای نوری باز کند . دو شرکت سونی و فیلیپس با این تکنولوژی توانستند تحولی عظیم در دنیای دیسکهای نوری به وجود آورند که نتیجه آن ساخت دیسکهای با ظرفیت بالا بود .(دیسکهای Blu-Ray در سه ظرفیت مختلف به بازار عرضه می شوند ، این سه ظرفیت به ترتیب 233 گیگا بایت ، 25 گیگا بایت و 27 گیگا بایت است ظرفیت مذکور فقط مربو به یک لایه از دیسک Blu-ray است )

Blu-ray توسط شرکتهای پیشتاز در عرصه الکترونیک ،کامپیوتر جهان با همکاری تیمی ساخته شد اکنون این شرکتها با نام (Blu-ray Disc Association یا BDA) شناخته می شوند.تعداد اعضای BDA بیشتر از 170 شرکت است.

فرمت های ساخت Blu-ray همانند CD , DVD فعلی است و در گستره وسیعی از فرمتهای ROM/R/RW ساخته می شود.
BD-ROM فرمت فقط خواندنی که برای ذخیره حجم بسیار بالایی از فیلم ، بازی، موسیقی به کار می رود .
BD-R فرمت خواندنی – که می توان یک بار خود کاربر حجم بالایی از ویدیو و نرم افزار و داده را بر روی آن ذخیره کند.

BD-RW فرمتی است که قابلیت نوستن مجدد را دارد و می توان برای ذخیره ویدیو و نرم افزار و داده های کامپیوتر از آن استفاده کرد .
سعی محققان براین است تا یک فرمت هیبرید ،یعنی ترکیبی را بسازند که بتوان فرمت DVD و BD را بر روی یک دیسک ذخیره کنندوبتوان این دیسک را با استفاده از DVD-Player و BD-Player اجرا کرد.

ظرفیت دیسک های تک لایه این تکنولوژی تا 25 گیگابایت و دیسکهای دو لایه تا 50 گیگابایت است تحقیقات اکنون بر روی ساخت دیسکهای چند لایه معطوف است که بتوان بر روی یک دیسک حجم داده ای 100GB-200GB را ذخیره کرد .

حجم ویدیویی که بر روی این دیسک می توان ذخیره کرد ویدیویی HD (کیفیت بالا ) تا 9 ساعت و ویدیویی با کیفت استاندارد تا 23 ساعت بر روی یک دیسک 50GB می باشد.
بنا به گفته BDA کمترین سرعت خواندن و نوشتن بر روی Blu-ray سرعت 1x است که معادل 36Mbps است برای نمایش ویدیو های Blu-ray احتیاج به مینیمم سرعت 79Mbps داریم تا بتوانبم به صورت معمولی فیلم را ببینیم.این سرعت معادل 2x است البته Blu-ray توانایی رایت با سرعتهای بالاتر را نیز دارد Blu-rayبرای رایت کردن احتیاج به توان کم و همچینی حرکت کمتر دیسک نسبت به CD و DVD دارد .
فرمت Blu-ray قابلیتی را دارد که می توان از کپی غیر مجاز دیسکها جلوگیری کرد البته این تکنولوژی فعلا فقط برای کارخانه هایی که فیلم و نرم افزار را رایت می کنند در دسترس است.

دو شرکت بزرگ کامپیوتری HPو DELL د حال پیاده سازی Blu-ray ب روی کامپیوتر های شخصی هستند و انتظار می رود به زودی این تکنولوژی در هر خانه ای راه یابد و جایگزین DVD و CD شود.

نحوه ذخیره و بازیابی اطلاعات در BLUE RAY
برای رایت کردن اطلاعات به روی سی دی ها از نور استفاده میکنند. به طور کلی با استفاده از نور بر روی سی دی ها برجستگیها و فرورفتگی هایی رو ایجاد میکنند که عمق این فرورفتگی ها در حد 125 نانو متر است (عکس زیر(.

باید توجه کنید که سی دی هایی که امروزه به صورت معمول در بازار وجود دارد با استفاده از نور لیزر نوشته میشوند که طول موج نسبتا بلندی دارد.
دلیل استفاده از این نور هم این است که کار باآن آسان تر است چون انسان اطلاعات بیشتری در باره نحوه کار این نور و اثرش دارد. ولی چند سال گذشته دانشمندان چیزهای جدیدی را در باره نورهای دیگر با طول موج کمتر کشف کردند. یکی از نورها نور”مادون قرمز” است و این نور موج خیلی کمتری نسبت یه لیزر دارد برای همین میتواند فرورفتگی و برامدگی های نزدیک تری رو روی سی دی ایجاد کند و اطلاعات بیشتری رو به صورت فشرده تر در کنار هم بگذارد.

دیسکهایی که توسط این نور درست میشوند معروف به دی وی دی هستند (DVD) و همانطور که میدانید تا 47 گیگ رو به طور معمول نگه میدارند. باز پارسال دانشمندان شروع به کار روی نور “ماورای بنفش” کردن که خیلی خیلی طول موج کمی دارد و با استفاده از این تکنولوژی این سی دی هایBlu-Ray یا BD-ROM را درست کردن که تا 25 گیگ اطلاعات را نگه میدارد تمام اطلاعات بالا برای دیسک های یک لایه و یک طرفه باشد. چون میتوانند دیسکهای 2لایه و 2 طرفه هم بسازند، یعنی این که در هر طرف دیسک 2 لایه وجود داشته باشند و اگه شما دیسک را در آورده و برعکس داخل درایو بگذارید باز هم میتوانید بر رویش رایت

کنید!!! (عکس زیر لایه های مختلف رو در دی وی دی نشان میدهد) در ضمن در پایین صفحه عکسی هست که تفاوتهای نورهای مختلف را کاملا نشان میدهد…

_______________________________________________________
/ دیسکها / 1 لایه / 2 لایه / 4 لایه (2طرف و هر طرف 2 لایه)
————————————————————————————-/ سی دی / 700 MB / ندارد / ندارد
————————————————————————————-/ دی وی دی / 47 گیگ / 85 گیگ / 17 گیگ
————————————————————————————-/ بلو – ری / 25 گیگ / 50 گیگ / 100 گیگ
————————————————————————————

سی دی های بلو-ری 100 گیگی مخصوص شرکت سونی است بر روی آنها کار می کند . در ضمن این شرکت در حال طراحی سی دیهای بلو-ری 2 طرفه و 8 لایه (4لایه در هر طرف) با ظرفیت 200 گیگ است!!!

مشخصات بلو ری : (Blu-ray disc Specifications )
Blu-ray disc Specifications for Video-1
فیلم روی بلوری باید توسط یکی از سه فرمت VC1,MPEG4 AVC,MPEG2 انکود شده باشد و همه پلیر ها باید این 3 فرمت برای Video Playback را ساپورت کنند.
*MPEG2 همان فرمتی هست که روی DVD استفاده می شود.
* VC1 بر اساس فرمت WMV-HD ساخته هست که توسط مایکروسافت develop شده است.
*AVC هم یکی از انواع مختلف MPEG4 هست که برای HD video استفاده میشود.(اپل این فرمت رو MPEG 4 H.264 خطاب میکند)
از بین این 3 فرمت MPEG2 جای بیشتری می گیردو efficiency کمتری دارد برای همین خیلی ها یا VC1,AVC را ترجیح می دهند و حتی خود سونی هم که طرفدار MPEG2 بود الان فیلم هارا روی MPEG4 AVC تولید می کند. (مثل Casino Royale

Blu-ray Specifications for Audio-2

صدای فیلم های بلوری میتواند از فرمت های زیر باشد :
Dolby Digital
DTS
Dolby Digital Plus
PCM
Dolby TrueHD
DTS-HD/Master Audio
هر فیلم باید حتما یک ترک PCM یا DTS یا Dolby Digital داشته باشد به خاطر backward compatibility با ریسیور ها و تیوی ها. هر پلیر بلوری هم باید فرمت های Dolby Digital,DTS,PCM را که mandatory حساب میشوند بتواند ساپورت کند.

منتشر کننده میتواند به طور optional از فرمت های Dolby trueHD,DTS-HDکه lossless هستند یا Dolby Digital Plus استفاده کند و پلیر ها هم میتوانند این فرمت هارو ساپورت کنند یا نکند. این 3 فرمت را پلیر میتواند تبدیل کند به PCM و از طریق HDMI بفرسته به ریسیور یا اگر انالوگ output 5.1 داشته باشد از طریق خودش خروجی بدهد. اگر هم پلیر این فرمت هارو ساپورت نکند میتوان از طریق HDMI به صورت Bitstream به ریسیوربفرستد که آن را انکود کنه (همچین ریسیوری فعلا تو بازار نیامده است).اگر دیسک 6 channels باشه بلوری می تواند آن را به صورت 24bit/192 kHz ذخیره کند و اگر 8 channels باشد به صورت24bit/96kHz. برای مثال جالبه بدانید فیلم های هالیوود خودشان در 24bit/48kHz مستر میشوند.

کل bitrate روی بلوری به صورت Audio + Video میتواند 54 Mbit/s باشد که ازآن 40 Mbit/s می تواند برای Video باشد. در HDDVD کل رقم bitrate برای Audio + Video می تواند 3655 Mbit/s باشد.

توجه:

* فقط از طریق HDMI میشود به 1080p دست پیدا کرد (به علت وجود Copy Protectionدر این کابل)
*از optical audio نمیشود برای Dolby Digital Plus, DTS-HD,Dolby TrueHD استفاده کرد به علت کافی نبودن bandwidth و نداشتن copy protection
*نهایت سرعت read/write که برای بلوری پیشبینی شده 8X هست که در حدود 432Mbit/s می شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله عملیات بیت المقدس ” تصرف آزادی”

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله عملیات بیت المقدس ” تصرف آزادی” فایل ورد (word) دارای 22 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله عملیات بیت المقدس ” تصرف آزادی” فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله عملیات بیت المقدس ” تصرف آزادی” فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله عملیات بیت المقدس ” تصرف آزادی” فایل ورد (word) :

آشنایی با عملیات بیت المقدس
عملیات بیت المقدس با رمز یا علی ابن ابیطالب (ع) در محور اهواز – خرمشهر – دشت آزادگان به صورت گسترده در تاریخ 3/3/1361 به فرماندهی مشترک انجام شد.

اهداف عملیات
مهم ترین اهدافی که در این عملیات دنبال می‌شد، عبارت بودند از:
– انهدام نیروی های عراقی، حداقل بیش از دو لشکر.
– بازپس گیری حدود 5400 کیلومتر مربع از خاک ایران؛ از جمله شهرهای خرمشهر، هویزه و پادگان حمید.
– خارج نمودن شهرهای اهواز، حمیدیه و سوسنگرد از برد توپخانه عراق.

– تامین مرز بین المللی (حدفاصل پاسگاه طلائیه تا شلمچه).
منطقه عملیات
منطقه عمومی عملیات بیت المقدس در میان چهار مانع طبیعی محصور است، که از شمال به رودخانه کرخه کور، از جنوب به رودخانه اروند، از شرق به رودخانه کارون و از غرب به هور الهویزه منتهی می‌شود.

منطقه مزبور به جز جاده نسبتاً مرتفع اهواز – خرمشهر، فاقد هر گونه عارضه مهم برای پدافند است. همین امر موجب شد تا زمین منطقه – به دلیل مسطح بودن – برای مانور زرهی مناسب، و برای حرکت نیروهای پیاده – به دلیل در دید و تیر قرار داشتن – نامناسب باشد. نقاط حساس و استراتژیک منطقه شامل بندر و شهر خرمشهر، پادگان حمید، جفیر، جاده آسفالت اهواز – خرمشهر، شهر هویزه و رودخانه‌های کارون، کرخه کور و اروند بود.
استعداد دشمن

تا قبل از آغاز عملیات بیت المقدس، استعداد نیروهای عراقی به ترتیب زیر بود:
– لشکر 6 زرهی؛ از جنوب رودخانه کرخه تا هویزه.
– لشکر 5 مکانیزه؛ از غرب اهواز تا روستای سید عبود.
– لشکر 11 پیاده از سید عبود تا خرمشهر – تیپ‌های 22، 48، 44 مامور حفاظت از خرمشهر بودند.
– لشکر 3 زرهی در شمال خرمشهر.

با شروع عملیات نیز یگان‌های دیگری از ارتش عراق به منطقه اعزام شدند که در مجموع تمامی یگان‌هایی که در منطقه درگیری حضور یافتند، عبارت بودند از:
– لشکر 5 مکانیزه؛ شامل: تیپ‌های 26 و 55 زرهی و تیپ‌های 15 و 20 مکانیزه.
– لشکر 6 زرهی؛ شامل: تیپ‌های 16 و 30 زرهی و تیپ 25 مکانیزه.
– لشکر 3 زرهی؛ شامل: تیپ‌های 6، 12 و 53 زرهی و تیپ 8 مکانیزه.
– لشکر 9 زرهی؛ شامل: تیپ‌های 35 و 43 زرهی و تیپ 14 مکانیزه.

– لشکر 10 زرهی؛ شامل: تیپ‌های 17 زرهی و 24 مکانیزه.
– لشکر 11 پیاده؛ شامل: سه تیپ سازمان 44، 48 و 49 پیاده و سه تیپ تحت امر 45، 113 و 22 پیاده.
– لشکر 12 زرهی؛ شامل: تیپ‌های 46 مکانیزه و 37 زرهی.
– لشکر 7 پیاده؛ شامل: تیپ‌های 19 و 39 پیاده.
– تیپ مستقل 10 زرهی.
– تیپ‌های مستقل 109، 419، 416، 90، 417، 601، 602، 605، 606، 409، 238 و 501 پیاده.
– تیپ‌های 31، 32 و 33 نیروی مخصوص.

– تیپ‌های 9، 10 و 20 گارد مرزی.
– تعداد 30 گروهان کماندو.
– تعداد 10 قاطع جیش الشعبی (هر قاطع 450 نفر).
– گردان تانک مستقل سیف سعد.
– گردان‌های شناسایی حطین، صلاح الدین، حنین.
– توپخانه عراق نیز از 530 قبضه توپ در انواع مختلف تشکیل شده بود که به طور تقریبی عبارت بود از 30 گردان.
طرح عملیات

در طراحی عملیات، تهاجم از طریق عبور از رودخانه کارون و پیشروی به سوی مرز بین المللی و سپس آزادسازی شهر خرمشهر مد نظر قرار گرفته و چنین استدلال می‌شود که حمله به جناح عراق، که عمدتاً به سمت شمال آرایش گرفته بود، عامل موفقیت عملیات است.هم چنین، شکستن خطوط اولیه عراق و عبور از رودخانه و گرفتن سرپل در غرب کارون تا جاده آسفالته اهواز – خرمشهر به عنوان اهداف مرحله اول و ادامه پیشروی به سمت مرز و تامین خرمشهر به عنوان اهداف مرحله دوم تعیین شدند.بر همین اساس، محورهای عملیاتی هر یک از قرارگاه‌ها به ترتیب زیر مقرر گردید:
1- محور شمالی؛ قرارگاه قدس (با عبور از رودخانه کرخه).

2- محور میانی؛ قرارگاه فتح (با عبور از رودخانه کارون و پیشروی به سمت جاده اهواز – خرمشهر).
3- محور جنوبی؛ قرارگاه نصر (با عبور از کارون و پیشروی به سمت خرمشهر).
شرح عملیات

سرانجام عملیات بیت المقدس در 30 دقیقه بامداد روز 10 اردیبهشت 1361 با قرائت رمز عملیات بسم الله الرحمن الرحیم. بسم الله القاسم الجبارین، یا علی ابن ابی طالب از سوی فرماندهی آغاز شد. شهید آیت الله صدوقی و آیت الله مشکینی نیز که در کنار فرماندهان سپاه و ارتش در قرارگاه کربلا حضور داشتند، هر یک به طور جداگانه، پیام‌هایی را به وسیله بی سیم خطاب به رزمندگان اسلام قرائت کردند.عملیات بیت المقدس را به چهار دوره زمانی به شرح زیر می‌توان تقسیم کرد:
مرحله اول:

در محور قرارگاه قدس (شمال کرخه کور) به دلیل هوشیاری نیروهای عراقی و وجود استحکامات متعدد، پیشروی نیروها به سختی امکان پذیر بود و در این میان تنها تیپ‌های 43 بیت المقدس و 41 ثارالله موفق شدند از مواضع عراقی عبور کرده و منطقه‌ای در جنوب رودخانه کرخه کور را به عنوان سرپل تصرف کنند. عدم پوشش جناحین این یگان‌ها باعث شده بود که فشار شدید نیروهای عراقی برآن‌ها وارد شود.در محور قرارگاه فتح، یگان‌های خودی ضمن عبور از رودخانه به سرعت خود را به جاده اهواز – خرمشهر رسانده و به ایجاد استحکامات و جلوگیری از نقل و انتقالات و تحرکات عراق در جاده مذکور پرداختند.در محور قرارگاه نصر، به دلیل تاخیر در حرکت و وجود با تلاق در کنار جاده اهواز – خرمشهر و هم چنین تمرکز نیروهای عذاقی در شمال خرمشهر، نیروهای این قرارگاه نتوانستند به اهداف مورد نظر دست یافته و با قرارگاه فتح الحاق کنند.الحاق کامل قرارگاه نصر با قرارگاه فتح و هم چنین تصرف اهداف مرحله اول قرارگاه قدس در دستور کار عملیات شب دوم قرار گرفت که با انجام آن تا حدودی اهداف مورد نظر محقق شد، لیکن برخی رخنه‌ها همچنان باقی بود تا این که سرانجام پس از 5 روز، جاده اهواز – خرمشهر از کیلومتر 68 تا کیلومتر 103 تثبیت و کلیه رخنه‌ها ترمیم شد.

مرحله دوم:
در این مرحله آزاد سازی خرمشهر از دستور کار عملیات خارج و تصمیم گرفته شد که قرارگاه‌های فتح و نصر از جاده اهواز – خرمشهر به سمت مرز پیشروی کنند و قرارگاه قدس نیز ماموریت یافت تا به صورت محدود برای تصرف سرپل در جنوب کرخه کور اقدام نماید و سپس آن را گسترش دهد. عملیات در این مرحله در ساعت 22:30 روز 16/2/1361 آغاز شد. نیروهای قرارگاه فتح در همان ساعات اولیه به جاده مرزی رسیدند. یگان‌های قرارگاه نصر نیز با اندکی تاخیر و تحمل فشارهای عراق، به مرز رسیده و با قرارگاه فتح الحاق کردند.

عراق با مشاهده جهت پیشروی نیروهای ایران به طرف مرز، لشکر‌های 5 و 6 خود را به عقب کشاند. به نظر می‌رسید این عقب نشینی با دو هدف انجام شده باشد: یکی جلوگیری از محاصره و انهدام این لشکرها، و دیگری تقویت هر چه بیشتر خطوط پدافندی بصره و خرمشهر.در پی این عقب نشینی که از ساعات اولیه روز 18/2/1361 آغاز شده بود، نیروهای قرارگاه قدس ضمن تعقیب نیروهای عراق، تعدادی از آن‌ها را که از قافله عقب مانده بودند، به اسارت خود درآوردند و در نتیجه جاده اهواز – خرمشهر (تا انتهای جنوب منطقه‌ای که توسط قرارگاه نصر به عنوان سرپل تصرف شده بود) و نیز مناطقی همچون جفیر، پادگان حمید و هویزه آزاد شدند.

مرحله سوم:
در این مرحله، قرارگاه نصر ماموریت یافت تا حرکت خود را به سمت خرمشهر آغاز نماید. نیروهای عمل کننده که متشکل از چهار تیپ مستقل سپاه پاسداران و دو تیپ ارتش بودند، در آخرین ساعات روز 19/2/1361 عملیات خود را آغاز کردند؛ اما به دلیل هوشیاری دشمن و تمرکز نیرو در خطوط پدافندی اش، نیروهای خودی در انجام ماموریت خود توفیق نیافتند. تکرار این عملیات در روز بعد نیز به شکست انجامید. به همین خاطر تصمیم گرفته شد تا برای انجام عملیات نهایی فرصت بیشتری به یگان‌ها داده شود. هم چنین مقرر شد دو تیپ المهدی (عج) و امام سجاد از قرارگاه فجر نیز در حرکت بعدی استفاده شود.

مرحله چهارم عملیات از 1 تا 4 خرداد 1361:

سرانجام در ساعت 22:30 اول خرداد 1361 تلاش برای آزادی سازی خرمشهر با رمز «بسم الله القاسم الجبارین یا محمد بن عبدالله» آغاز شد در برابر تک سریع و غافلگیرانه، نیروهای عراقی دچار وحشت وسرگردانی شدید شدند و نتوانستند واکنش مهمی از خود نشان دهند و ارتباط یگان‌های دشمن با یکدیگر قطع شد. فرار افسران و درجه داران و سربازان عراقی از منطقه خرمشهر گویای از هم پاشیدگی سازمان یگان‌های دشمن بود. در روز دوم خرداد نتیجه پیکار بسیار درخشان بود و قرارگاه کربلا به هدف خود که احاطه کامل خرمشهر بود، رسید. تعداد اسرای عراقی در این روز از 2830 نفر تجاوز کرد و یگان‌هایی از دشمن که در منطقه بین نهر عرایض و شلمچه مستقر بودند، به میزان زیاد منهدم شدند.به وجود حضور گسترده هواپیماهای عراقی در آسمان منطقه، عقابان تیزپرواز نیروی هوایی ارتش در پشتیبانی از یکان‌های رزمنده، در صحنه عملیات بیت المقدس حضوری فعال داشتند و با بمباران پل شناور عراقی‌ها بر روی شط العرب و مناطق تجمع آنان در آن سوی رودخانه، نقش ارزنده‌ای در آزاد سازی خرمشهر ایفا کردند.در اواخر روز دوم خرداد، قرارگاه کربلا پس از بررسی آخرین وضعیت، تصمیم

گرفت تا نیروها با ورود به شهر، آنرا از لوث وجود نیروهای عراقی پاک گردانند. و در سه بامداد روز سوم خرداد واحدهایی از رزمندگان ایران به آن سوی رودخانه وارد شدند.از طرف دیگر جمعی از نیروهای عراقی با استفاده از تاریکی شب و قایق اقدام به فرار کردند که تعدادی از این قایق‌ها توسط تکاوران نیروی دریایی هدف قرار گرفت و سرنشینان آن‌ها غرق شدند.نیروهای عراقی از ساعت سه و پنجاه دقیقه بامداد تا نیم بعد ازظهر روز سوم خرداد از سمت شلمچه 3 بار اقدام به پاتک کردند و تلاش نمودند تا از طریق جاده شلمچه – خرمشهر حلقه محاصره خرمشهر را بشکنند، اما هر بار با پایداری و مقاومت دلاورانه رزمندگان ایرانی مواجه شدند و با دادن خساراتی عقب نشینی کردند.

در ساعت 11 صبح روز سوم خرداد در حالی که درگیری شدیدی بین قوای ایرانی و نیروهای عراقی در شمال نهر خین جریان داشت و دشمن در فکر شکستن حلقه محاصره خرمشهر بود، رزمندگان ایرانی از جناح غرب و خیابان کشتارگاه وارد شهر شدند. ناحیه گمرک خرمشهر در کنار اروند اندکی مقاومت کرد که آن هم به سرعت در هم شکسته شد.در ساعت 12 قوای ایران از سمت شمال و شرق وارد شهر شدند و نیروهای متجاوز بعثی که 24 ساعت در محاصره کامل قرار داشتند، راهی جز اسارت یا فرار و یا کشته شدن نداشتند. بدین جهت واحدهای عراقی گروه گروه به اسارت رزمندگان اسلام در آمدند. در ساعت 2 بعد از ظهر، خرمشهر به طور کامل آزاد شد و پرچم پر افتخار جمهوری اسلامی ایران برفراز «مسجد جامع» و پل تخریب شده خرمشهر

به اهتزاز درآمد. بدین ترتیب این شهر مقاوم که پس از 35 روز پایداری و مقاومت در 4 آبان 1359 به اشغال دشمن درآمده بود، پس از 578 روز (19 ماه) اسارت، بار دیگر به آغوش گرم میهن اسلامی بازگشت و پیکره پاک آن از لوث وجود متجاوزان تطهیر گردید.رزمندگان اسلام در اولین اقدام خود پس از آزاد سازی شهر، نماز شکر را در مسجد جامع خرمشهر اقامه کردند. خبر آزاد سازی خرمشهر به سرعت در همه جا طنین افکند و ملت ایران اسلامی را که مدت‌ها در آرزوی شنیدن چنین خبر مسرت بخشی بودند، غرق در شادی و سرور کرد. مردم به خیابان‌ها ریختند و با پخش شیرینی به جشن و شادی پرداختند. در پایان آن روز امت شهید پرور ایران با حضور در مساجد، نماز شکر به جای آورده و با فرا رسیدن شب به یمن پیروزی حق بر باطل بر پشت بام‌ها ندای الله اکبر سردادند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله بازشناخت بومساخت مجتمع های زیستی سواحل خلی

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بازشناخت بومساخت مجتمع های زیستی سواحل خلیج فارس در بندر لافت فایل ورد (word) دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بازشناخت بومساخت مجتمع های زیستی سواحل خلیج فارس در بندر لافت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بازشناخت بومساخت مجتمع های زیستی سواحل خلیج فارس در بندر لافت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بازشناخت بومساخت مجتمع های زیستی سواحل خلیج فارس در بندر لافت فایل ورد (word) :

مقدمه

تا دهههای اخیر نظام ساختوساز بیشتر بناهای سنتی بر دوش معمارانی بوده است که طبق همـان روال استاد ـ شاگردی و در طول زمان، مراتب کمال را طی کرده و پاسخگوی نیازهای روحی و جـسمی مـردم در قالب تولید مأوا و مسکنی درخور انسان بودهاند. سرشت پاک و کمالیافته این معماران میتوانست بـه شایستگی جواب اعتماد مردم را به صورت ارائه فضاهایی کارا، زیبا و متناسب با شگردهایی کـه حاصـل تجربه استادکاران بود، بدهد. ذهن خلاق و پویای ایـشان فـرم، شـکل، بافـت، کـارکرد، روحیـات فـضاها، مصالح، و روشهای اجرا را میشناخت و به بهترین وجه از ابزارهای ساده و دقیـق بهـره مـیجـست. بـا حضور مدرنیسم و معماری مدرن و نیز فراگیری تولید صنعتی در ایران، نظامهای پیشین کمرنگ شدند و تولید انبوه جایگزین ساختوسازهای انسانی شـد. در ایـن میـان برخـی از مجموعـههـای زیـستی ماننـد روستای لافت، به دلیل محدودیتهای دسترسی و ارتباطات، تاکنون از مواجهه با جاذبههای کاذب زنـدگی معاصر به دور بوده و سیمای آن از تغییرات اساسی مصون مانده اسـت و هنـوز تـداوم معمـاری بـومی منطقه از بین نرفته است (زندهدل، 1998، .(36 بر این اساس، پژوهش حاضر در پی آن است تا با بررسـی عوامل دخیل در پدید آمدن ساختارهای بومی، دارای ارزش های پایدار، مانند مهارتهای ساخت، ابزار کار و نیروی انسانی به پاسخی مناسب برای جنبههای متفاوت و مورد توقع باشندگان آن، از جمله جنبههـای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی برسد. چنین معماری موفقی نیز باید پدیدآورندگانی توانمنـد داشـته باشند که به خوبی با مسائل بومی آن مکان آشنا باشند و توانایی استفاده از مزایا و توانمندیهـای آن را داشته باشند.

معمـاری بـومی ایـران نیـز دارای چنـین خصیـصههـایی اسـت و هنگـامی کـه ایـن معمـاری غنـی در حاشیه ساحل دریا پدیدار میشود، بهترین پاسخ را در برآورده کردن نیازهای باشندگان بـروز مـیدهـد

(اقتداری، 1364، .(143 به همین ترتیب، پژوهش حاضر به دنبال آن است تا با بررسی نظامـات سـاختاری بافت موجود، به بازشناخت ویژگیهای اصلی معماری بومی لافت بپردازد تا بتوان بـرای باززنـدهسـازی بافتهای بومی مشابه آن از این راهکارها بهره جست.

مراحل پیدایش، شکلگیری و توسعه سکونت

بندر لافت در شمال غربی جزیره قشم و در پیشآمدگی خشکیهای جزیره در طول جغرافیـایی 55 درجـه و 5 دقیقه شرقی و عرض 26 درجه و 54 دقیقه شمالی واقع شده است. لافت در شرق جنگل دریـایی حـرا واقع شده است و به لحاظ تقسیمات سیاسی یکی از مراکز جمعیتی دهستان سلخ در شهرسـتان قـشم در استان هرمزگان به شمار میآید. این بندرتقریباً در نقطه میانی ساحل شمالی جزیره قـرار دارد و فاصـله آن تا مرکز شهرستان یا شهر قـشم حـدود 60 کیلـومتر اسـت. ایـن در حـالی اسـت کـه دماغـه لافـت در

7 کیلومتری بندر لافت واقع است، و با بندر پل در سـاحل سـرزمین اصـلی تنهـا 2 کیلـومتر فاصـله دارد.

موقعیت بندر لافت در دماغـه شـمالی جزیـره قـشم، در نزدیـکتـرین فاصـله بـا سـاحل اصـلی ایـران، و عمق کم آب در این نقطه، از زمانهای بسیار دور برای این بنـدر شـرایط و ویژگـیهـایی را ایجـاد کـرده است؛ به گونهای کهاحتمالاً اولین ارتباطات و رفتوآمدها به جزیره قشم از همین نقطه شکل گرفته است و یکــی از دلایــل ایجـاد بنـدر لافــت همـین مزیــت جغرافیــایی بــوده اســت (جـودت، 1350، (69 (شـکل (1 (همایون، 1380، .(121 به هر روی، روستای لافت به دلیل موقعیت استراتژیک آن، در طول تاریخ همـواره دارای اهمیت بوده است.

شکل .1 بندر لافت در جزیره قشم

منبع:لاصطهغ کئ؟پپن ـ تاریخ دسترسی: 1389/9/4

شرایط زیستی در جزیره قشم و مجتمع زیستی لافت

با مطالعه بافت و نحوه توسعه مناطق گرمسیری، این واقعیت آشکار میگردد که اقلیم یاد شده بـه میـزان زیادی در شکل و ترکیب بافت آن مؤثر است. بنابراین توجه به مشخصات اقلیمی در هنگام بازشناسی در جهت ارائه طرحهای مناسب و هماهنگ با اقلیم، دارای اهمیت فراوانی است. در جزیره قشم، به سبب آنکـه در مجاورت دریاست، رطوبت هوا بسیار زیاد است ولی به علت قلت بارندگی، فاقد پوشش نبـاتی متـراکم است و بهجز نخلستانها و کشتزارهای محدود اهالی، اکثر قسمتهای منطقه بهطور کلی کـشتناشـدنی و بیآب و علف است. با این حال در برخی از مناطق، تکدرختهایکُنار و کهور نیز مشاهده میشود. لافت از لحاظ تقسیمات اقلیمی تابستانی ایران در منطقه خیلی گرم و مرطوب، و از نظر تقـسیمات زمـستانی در منطقه گرم و مرطوب قرار گرفته است. هوای پررطوبت و شرجی جزیره قشم، ماههای انـدکی از سـال را برای غیربومیها تحملپذیر کرده است. بیشینه دمای مطلق 46 و کمینه آن D (صـفر) درجـه سـانتیگـراد است؛ همچنین سالانه درجه حرارت 26 درجه سانتیگراد و میانگینهای روزانه بیشینه و کمینه به ترتیـب
33 و 18 درجه سانتیگراد هستند (سعیدی، 1380، .(59 بر همین اساس خـصوصیات آبوهـوایی جزیـره قشم را میتوان بدین گونه شرح داد که میزان ریـزش بـاران سـالیانه بـسیار انـدک و اغلـب بارنـدگی در فصول پاییز وخصوصاً زمستان است. رطوبت هوای بسیار زیاد در تمام فصول سال، هوای بسیار گـرم و مرطوب در تابستان و هوای معتدل در زمستان، اختلاف کم درجه حرارت بین شب و روز، شور بـودن آبهای زیرزمینی در اکثر مناطق و پوشش بسیار کم گیاهی از دیگر ویژگیهای آن است. لازم به توضیح است که شرایط معیشت در روستاهایی که فاقد آب شیرین هستند بـسیار مـشکل اسـت و اهـالی فقـط بـه دامداری مختصر و گاه نیز ماهیگیری اکتفا میکنند و خرید آب شیرین میتواند هزینه اضافی بـر اقتـصاد ناتوان روستا تحمیل کند. باید اذعان داشت که تنهـا بـا بهـره گیـری از عوامـل اقلیمـی، تـأمین آسـایش در فصول گرم در این منطقه بـسیار مـشکل اسـت و در اغلـب مـوارد آسـایش فقـط در پنـاه هـوای خنـک و فرحبخش کولر گازی مقدور است. ولی به هر تقدیر با اسـتفاده از سـایه، کـوران هـوا، مـصالح مناسـب و جهت مناسب بنا، میتوان شرایط زیستی را به شرایط آسایش انسان نزدیکتر ساخت.

راهکارهای معماری بومی روستا در پاسخ به نیازهای اقلیمی

با توجه به دستهبندی ارائه شده برای خرداقلیم مورد بررسی، تدابیر معماری و شهرسازی میبایـست در جهت مقابله با عوامل منفی طبیعی در این دستهبندی مراعات گردد. خـصوصیات ایـن خـرداقلیم بـه طـور عمده عبارتاند از شدت میزان حرارت هوا و طولانی شدن فصل گرما و شدت رطوبت و وزش بادهای پر گرد و غبار، که در طرحهای معماری و شهرسازی می بایست با رعایت موارد زیر مورد توجه قرار بگیـرد

(زندهدل، 1998، :(36

شهرسازی و معماری نامه ; سواحل زیستی هایمجتمع ساختبوم بازشناخت

45

شهرسازی و معماری نامه 89 تابستان و بهار | چهار شماره | هنر دانشگاه دوفصلنامه

46

– دوری جستن از تابش خورشید (ایجاد سایه)؛

– حفاظت مجموعه در مقابل بادهای گرم و نامناسب؛ و

– کاهش درجه حرارت محیط با اتخاذ تمهیدات شهرسازی و معماری.

از طرفی بهترین روش برای مقابله با شرایط سخت آب وهوایی در این منطقه، ایجاد سایه و استفاده از جریان باد است. این مطلب برای ساکنان محل و کسانی که بـه ایـن منـاطق در ایـام گـرم سـال مـسافرت کردهاند، امری مشهود و مسلم است. در حالیکه در تابستان راه رفتن در سطح شهر در زیر تابش آفتـاب بسیار مشکل و توأم با تعرق شدید پوست بدن و در بعضی از موارد گرمازدگی است، با استفاده از سایه کنار دیوارهای بلند با راحتی نسبی میتوان به رفت و آمـد پرداخـت. بنـابراین ایجـاد سـایه و اسـتفاده از جریان هوا، دو عامل بسیار مهم و تعیینکننده در بافت و فرم بنا برای آسایش انـسان بـه شـمار مـیآینـد

(یغمایی، 1352، .(76

شکل .2 دید کلی روستا

منبع:پایگاه اینترنتی عپطحغهططسطأپصپطکحwwwََگژصصلا ـ تاریخ دسترسی: 1388/11/5

بررسی ساختار بافت و نظام های استقرار روستا

بافت روستاهای ساحلی قشم حالتی بینابینی در مقایسه با بافـت بـاز در سـواحل جنـوبی دریـای خـزر و بافت بسته مناطق مرکزی ایران دارند. بدین نحو امکان جریان یافتن هوا در سطح روستا میسر می گردد و در عین حال از سایه بناهای مجاور فضاها واحیانـاً گیاهـان موجـود در ایـن فـضاها بـه منظـور کـاهش حرارت استفاده میشود. بدین ترتیب مشخصات بافت روستایی لافت را میتوان به این صورت بیان کرد:

الـف ـ بافـت نیمـهمتـراکم مرکـزی؛ ب ـ بافـت حاشـیه ای نـسبتاً بـاز؛ ج ـ فـضاهای نیمـهمحـصور؛ و د ـ جهتگیری بافت رو به دریا. در مورد نظامهای استقرار روستا میتوان گفـت کـه علـت ایـن اسـتقرار، امتداد ساحل و منابع آب آشامیدنی است که چگونگی آن بدین شرح زیر است: روستاهای جزیره اغلب در نظامی خطی در جوار دریا و در امتداد ساحل، شکل گرفتهاند. علت این نظام، دسترسی مستقیم به دریـا و راههای دریایی است (شکل (2؛ لذا یک حلقه راه ارتباطی همانند کمربندی دورتـادور جزیـره را فـرا گرفتـه است. البته در قسمت مرکزی جزیره قشم نیز روستاهای متعددی وجود دارند که علـت ایـن امـر، بـهرغـم ناهمجواری با دریا، وجود منابع آب آشامیدنی است. بهمنظور دسترسی این چند روستا و نیـز دسترسـی مرکزی به تمام روستاهای حاشیه جزیره، یک راه اصـلی در میانـه جزیـره احـداث شـده اسـت (شـکل (3 (ثروتی، 1378، .(89

شکل .3 الف و ب: معبر اصلی منتهی به بافت روستا ( تصویر راست) و نمونه معابر فرعی منشعب از آن (تصویر چپ) ، بندر لافت

منبع: نگارندگان ـ تاریخ برداشت تصاویر: 1380 و 1387

بافت مجتمع زیستی لافت

با توجه به وضع کالبدی روستا، بافت روستا را می توان به 3 بخش مختلف تقسیم کرد:

الف. بافت قدیمی و اصلی: قسمت قدیمی روستا شامل هسته اولیه در بخش مرکزی ساخت و سازهای فعلی است و در حد فاصل دریا و تپه های اطراف چاههای آب شکل گرفته است. این بافت به طـول تقریبـی یک کیلومتر و عرض متوسط 170 متر در چند مسیر اصلی به موازات امتداد سـاحل واقـع اسـت. مـساجد این بافت 4) مسجد از 7 مسجد لافت) در عمل محلههایی را در طول بافت تعریف کردهاند. این محلـههـا بـه مرکزیت مساجد شکل گرفته اند. در عین حال، بافت قدیمی روستا یکپارچه و پیوسته است.

ب. ساختوسازهای قسمت جنوب شرقی روستا: این ساختوسازها به صـورت پراکنـده و بـا تـراکم ساختمانی و جمعیتی اندک، در دامنه تپهها و زمینهای مسطح اطراف، با فاصله از دریا شکل گرفتهاند، که این خود موجب جهتدهی توسعه اصلی روستا شده و شکلگیری آن به تدریج و بـهطـور پیوسـته انجـام گرفته است (شکل .(4 در داخل تپه مرکزی و حدفاصل این ساختوسازها و بافـت قـدیم روسـتا، خـدمات آموزشی، بهداشتی، درمانی و تأسیسات و تجهیزات لافت به وجود آمده است.

پ. ساختوسازهای بخش شمالی: در سطحی محدودتر و با پراکندگی بیشتر در مقایسه بـا سـاخت و سازهای جنوب شرقی و در شیب تندتر تپهماهورها شکل گرفته اند (تلذ ,کلکذ ,کککع).

شکل .4 (الف و ب) دید از درون و از دریا به بافت روستایی بندر لافت و گسترش آن در امتدادهای موازی با ساحل دریا

منبع: نگارندگان ـ تاریخ برداشت تصاویر: 1387 و 1380

شهرسازی و معماری نامه ; سواحل زیستی هایمجتمع ساختبوم بازشناخت

47

شهرسازی و معماری نامه 89 تابستان و بهار | چهار شماره | هنر دانشگاه دوفصلنامه

48

تأثیر اقلیم بر شکل گیری فرم بناها

در این کناره اکثر ساختمانها نیمهدرونگرا هستند و اتاقها در اطراف یک حیاط مرکزی قرار دارند. فـرق عمده این ساختمانهای حیاط مرکزی با بناهای مشابه در مناطق فلات مرکزی ایران در ایـن اسـت کـه بـا وجود آنکه این ساختمانها درونگرا هـستند، ولـی ارتبـاط آنهـا بـا فـضای خـارجکـاملاً بـسته نیـست و پنجرههای بلند و مرتفع و ایوانهای وسیع رو به فـضای کوچـه و یـا میـدان در طبقـات دوم وخـصوصاً سوم ساختمان دارند. دلیل این امر آن است که بهمنظور استفاده از تهویه دوطرفه در داخل اتاق و کاستن از شدت گرما، هوادهی موردنظر با باز کردن پنجرههای رو به حیاط از یـک طـرف، و پنجـرههـای رو بـه کوچه از طرف دیگر صورت میگیرد (پورجعفر، 1374، .(198 همچنین هنگام عصر و غروب کـه از شـدت آفتاب کاسته میشود، اهالی در ایوانهای خارجی رو به دریا مینشینند و از جریان بادی که بـین دریـا و ساحل وجود دارد بهره میبرند. ایوان در این منطقه از سایر نواحی ایران بزرگتر است و فـضای بـسیار مهمی در ساختمان محسوب مـی شـود. در فـصول گـرم کـه مـدت آن حـدود نیمـی از سـال اسـت، اغلـب فعالیتهای روزمره در داخل ایوان انجام میشود، زیرا هم تهویه در آن به خوبی صورت میگیـرد و هـم اینکه ایران در سایه قرار داردغالباً. در دورتادور حیاط مرکزی و همچنین در یک و یا دو سمت خارج بنا، ایوانهای وسیع و مرتفع وجود دارد (،ز ,ذتتل ,طئپzzهططب). وجـود بادگیرهـای بـزرگ و چهـارگوش، از عناصر ویژه معماری این دیار است که در انتقال نسیم خنک به داخل اتاقها نقش دارد و فرم خاصـی بـه بافت این مجموعه مسکونی میبخشد. خصوصیات کلی فـرم بنـا را در ایـن منـاطق مـیتـوان در شـکل 5

ارزیابی کرد:

شکل .5 خصوصیات کلی فرم بنا در لافت

منبع: نگارندگان

ارتفاع اتاقها نیز در این منطقه بیش از دیگر مناطق اقلیمی ایران است و ارتفاع آن گاه به چهـار متـر و یا بیشتر میرسد. دلیل این امر آن است که گرمای هوا در فضای داخل صعود میکنـد و در نتیجـه دمـای

هوا در ارتفاع پایینتر اتاق کاهش مییابد و با وجود پنجرههای زیرسقف در دو طـرف اتـاق، هـوای گـرم تهویه میشود. در این مناطق به دلیل مجاورت با دریا و بـالا بـودن سـطح آب هـای زیرزمینـی و رطوبـت بسیار زیاد، زیرزمین احداث نمیشود و طبقه همکف نیـز بیـشتر جنبـه خـدماتی دارد و آشـپزخانه، انبـار آذوقه واحیاناً انبار کالا در این طبقه واقعاند و طبقات اول و دوم بیشتر جنبه مسکونی دارند. مزیت دیگـر طبقات فوقانی، این است که کوران هوا در این طبقات بهتر انجام میشود و از لحاظ محرمیت، پنجـرههـای فوقانی از دید عابران در کوچهها محفوظاند. در این سواحل، احداث طاقهای قوسـی رایـج نیـست و اکثـر قریب به اتفاق ساختانها دارای بامهای مسطحاند. در فصول گرم در شبهنگام، به دلیل خنکی نسبی هـوا بر روی بام و تابش حرارت از زمین و بام گرم به آسماننسبتاً سرد، اهـالی بـر روی بـام مـیخوابنـد و جانپناه اطراف بام اغلب مشبک است تا ساکنان بر روی بام از دید اطراف محفوظ باشند و در عـین حـال از کوران هوا بر روی بام استفاده کنند.

در اینجا لازم به ذکر است که به لحاظ تبادل تجاری بـین بنـادر ایـن سـواحل بـا کـشورهای عربـی و هندوسـتان، تزئینـات سـاختمان و فـرم قـوس هــا و بازشـوهای ســاختمان، شـباهت بـسیار زیــادی بــا ساختمانهای شبهجزیره عربستان و هندوستان دارد. قوسهای نیمهدایره بالای بازشوها در این سواحل، به قوسهای رایج در عربستان و هندوستان شباهت دارند و با قـوسهـای سـاختمانهـای فـلات مرکـزی ایران که به صورت جناغی هستند، متفاوتاند (همایون، 1380، .(54 همچنین در اطراف بیـشتر بلـوکهـای ساختمانی (مسکونی)، فضای رها شده باریکی وجـود دارد کـه از آن بـرای حرکـت جریـان هـوا، حرکـت سیلابها و نیز باز کردن پنجره استفاده میشود (شکل .(6

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله غیبت امام زمان(ع)، علل و آثار آن از دیدگاه

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله غیبت امام زمان(ع)، علل و آثار آن از دیدگاه امیرمؤمنان(ع) فایل ورد (word) دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله غیبت امام زمان(ع)، علل و آثار آن از دیدگاه امیرمؤمنان(ع) فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله غیبت امام زمان(ع)، علل و آثار آن از دیدگاه امیرمؤمنان(ع) فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله غیبت امام زمان(ع)، علل و آثار آن از دیدگاه امیرمؤمنان(ع) فایل ورد (word) :

غیبت امام زمان(ع)، علل و آثار آن از دیدگاه امیرمؤمنان(ع)

اشاره :
اگر چه در تمامى ادیان و مکاتب اعم از الهى و غیر الهى در زمینه ظهور مصلح و منجى جهان کم و بیش مطالبى به چشم مى‏خورد؛ ولى براساس دلیلهاى متقن و معیارهاى درستى که وجود دارد این حقیقت به اثبات رسیده است که کامل‏ترین و قابل اعتمادترین اطلاعات در مورد شخصیت و ابعاد گوناگون زندگى موعود جهانى نظیر: تولد، غیبت، ظهور، حکومت و; در مجموعه روایات اهل بیت(ع) ارائه شده است. با توجه به این حقیقت در مقاله حاضر تلاش مى‏شود تا مسئله غیبت منجى عالم بشریت و علل و آثارش با توجه به مجموعه کلمات و رهنمودهاى حضرت على(ع) به اختصار مورد بررسى قرار گیرد.

1 غیبت امام مهدى(ع)
امام على‏بن ابى‏طالب(ع) مسئله غیبت حضرت مهدى(ع) را با زمینه‏سازى حساب شده و منسجمى در چند مرحله مطرح مى‏کنند و کاملاً روشن است که این کار به صورت تصادفى انجام نگرفته است بلکه با توجه به ظرفیت و کشش فکرى افراد و شیوه‏هاى صحیح آموزشى و همینطور با در نظر گرفتن سیر طبیعى و خارجى وقایعى که در آینده پیش خواهد آمد به تبیین و تشریح امور پرداخته‏اند. در یک مرحله پس از تصریح به ضرورت وجود حجت الهى در روى زمین و بلکه کل نظام عالم هستى مى‏فرمایند:
هرگز زمین از حجت الهى که با دلیل و برهان براى حاکمیت بخشیدن به احکام و ارزشهاى دینى قیام مى‏نماید خالى نخواهد بود و حجت خداوند عالم یا به صورت شناخته شده و آشکار [مثل یازده امام(ع)، در میان مردم زندگى مى‏کند] یا [در اثر فراهم نبودن شرایط مناسب] به‏طور پنهان و ناشناخته به سر مى‏برد.1
در روایت دیگرى امام على(ع)، پس از اشاره به ضرورت وجود امام معصوم در روى زمین و تبیین مسؤولیتهاى او مى‏فرمایند:

حجت خدا، گاهى به صورت علنى به طورى که همه او را مى‏شناسند در میان مردم حضور دارد؛ امّا زمام امور را به جهت فراهم نبودن شرایط در دست ندارد. گاهى نیز حجت الهى روى مصالحى به اراده خداوند متعال از دیده مردم غایب است. در چنین مواقعى آنها در انتظار حجج الهى به‏سر مى‏برند. توجه به این نکته ضرورى است که در دوران غیبت گرچه جسم امام(ع) به علت وجود خطرات و یا مصالح دیگرى از دیده مردم نهان است ولى دانش او براى مردم مخفى نیست (همه از آن اطلاع دارند) و آداب و احکام و تعالیمش در قلب و جان انسانهاى مؤمن استوار و پابرجاست و مردم بر اساس تعالیم و رهنمودهاى او زندگى مى‏کنند.2

در مرحله بعد، امیرالمؤمنین(ع) ضمن معرفى آخرین حجت الهى اصل مسئله غیبت آن حضرت را بیان مى‏کنند. از »اصبغ بن نباته« نقل شده است که مى‏گوید:
روزى به حضور على‏بن‏ابى‏طالب(ع) رسیدم آن حضرت را غرق در اندیشه دیدم در حالى که از این وضع بسیار متعجب بودم [چون حضرت را هرگز در آن حال ندیده بودم] عرض کردم: یا امیرالمؤمنین مگر اتفاقى افتاده است که اینگونه نگران و غرق در دریاى تفکّر به نظر مى‏رسید؟
حضرت على(ع)، در پاسخ فرمودند: درباره فرزندى که بعدها از نسل من به دنیا خواهد آمد فکر مى‏کنم. او یازدهمین فرزند من است. او مهدى ما اهل بیت است که زمین را پس از پر گشتن از ظلم و ستم و تباهى با عدل و داد پر خواهد ساخت. امّا پیش از آن براى او یک دوره غیبتى هست که عده زیادى از مردم در این دوره از حق و صراط مستقیم منحرف مى‏شوند.3

در گام بعدى على(ع) به طولانى بودن دوره غیبت امام عصر(ع) و مشکلات و گرفتاریهاى آن مى‏پردازند. به عنوان نمونه در یک مورد مى‏فرمایند:
در دوره غیبت امام غایب مردم از حدود و چارچوب احکام شرع خارج خواهند شد و بسیارى از آنها گمان خواهند کرد که حجت الهى از دنیا رفته و امامت پایان پذیرفته است ولى سوگند به خدا در چنین دوره‏اى حجت خدا در بین مردم و در کوچه و بازار آنها در حال رفت و آمد خواهد بود و وى حرفهاى مردم را خواهد شنید; او مردم را خواهد دید ولى آنها تا زمان معینى که خداوند مقرر کرده است قادر به دیدن آن حضرت نخواهند بود.4
همینطور در این باره به مناسبت دیگرى مى‏فرمایند:
دوره غیبت امام مهدى(ع) به قدرى طولانى خواهد بود که انسانهاى بى‏خبر از مصالح و حکمتهاى الهى از ظهور آن حضرت مأیوس خواهند شد و در اثر ناامیدى از ظهور منجى عالم بشریت حتى این جمله را به زبان خواهند آورد که: خداوند عالم نیازى به آل محمد(ص) ندارد؛ یعنى اگر از آل محمد(ص) کسى در روى زمین بود تا کنون باید قیام مى‏کرد و به این نابسامانیها و بى‏عدالتیها پایان مى‏داد.5

2 علل و حکمتهاى غیبت امام زمان
از آنجا که عالم براساس یک نظام علّى و معلولى اداره مى‏شود لذا همه وقایعى که در آن به وقوع مى‏پیوندند داراى علت و حکمت به‏خصوصى هستند. در این راستا وقتى به منظور معلوم شدن علت غیبت امام عصر(عج) به بررسى روایات مى‏پردازیم به روایات زیادى برمى‏خوریم که در ضمن آنها تصریح شده است که فلسفه واقعى غیبت آن حضرت براى بشر معلوم نیست. امّا در عین حال در تعدادى از روایات از حکمتهاى غیبت سخن به میان آمده است. به عنوان مثال در بعضى از آنها (از امورى چون امتحان و آزمایش مردم، حفظ جان امام(ع) در امان ماندن از بیعت با ستمگران، فراهم شدن زمینه انجام وظایف و; به عنوان عوامل غیبت امام مهدى(ع) یاد مى‏شود.

در مجموعه روایتهایى که از حضرت على(ع)، نقل شده است به برخى از حکمتهاى غیبت اشاره شده است که از جمله آنهاست:

2-1 در امان ماندن از بیعت با ستمگران
بر طبق یک روایت، على‏بن ابى‏طالب(ع) مى‏فرمایند:
موقعى که قائم [حضرت مهدى(ع)]، قیام کند بیعت کسى در گردن (ذمه) او نخواهد بود و به همین جهت است که تولد او به صورت مخفى صورت خواهد گرفت و بعد نیز وجود مبارکشان غایب خواهد شد.6

2-2 مشخص شدن گمراهان
یکى از راههاى تشخیص قوت ایمان و میزان پایبندى افراد به تعالیم اولیاى الهى، عملکرد آنها در دوره غیبت رهبران الهى است. به عنوان مثال وقتى حضرت موسى(ع) به امر الهى حدود چهل روز براى مناجات در کوه طور اقامت کرد اغلب مردم به خاطر نداشتن ایمان و یقین کافى فریب سامرى را خوردند و از آیین الهى دست کشیدند. در اشاره به این سنت الهى امام على‏بن ابى‏طالب(ع) در روایتى پس از اشاره به وجود مبارک امام مهدى(ع) اضافه مى‏کنند:
آن حضرت از چشم مردم نهان خواهد شد تا مردمان گمراه از غیر گمراهان مشخص شوند.7

2-3 ستم و ظلم مردم به خودشان
على(ع) آنجا که از لزوم وجود حجت الهى در نظام هستى سخن مى‏گویند به مسئله غیبت حجت الهى و علت آن با این تعابیر اشاره دارد:
اى مردم! بدانید که زمین هرگز از حجت الهى خالى نمى‏ماند. امّا پروردگار عالم مردم را به خاطر ظلم و ستمى که مرتکب مى‏شوند و همینطور به جهت زیاده‏رویهایى که در حق خود انجام مى‏دهند به زودى از دیدن حجت خودش [امام مهدى(ع)]، محروم خواهد ساخت.8

2-4 به جهت ستم به فرزندان على(ع)
حضرت على بن ابى‏طالب(ع)، در روایتى به مناسبتى از وقایع غیبت و پیشامدهاى آن سخن مى‏گویند و وقایع مربوط به آن دوران را به حوادثى که براى قوم حضرت موسى(ع) رخ داده است تشبیه و تصریح مى‏کنند که سرگردانى و تحیر مسلمانان در زمان غیبت حضرت مهدى(ع) چندین برابر سخت‏تر و بیشتر از دوران سرگردانى و تحیر قوم حضرت موسى(ع) خواهد بود. آنگاه در اشاره به علت این پیشامد مى‏فرمایند:

شما به خاطر ظلم و ستمهایى که بر فرزندان من خواهید کرد به این مسئله و سختیهاى آن دچار خواهید شد.9
قابل ذکر است با وجود تصریح امام(ع) به این موضوع، مردم در اثر غرق شدن در دنیا و زخارف آن چند سال بعد از شهادت على(ع)، امام حسن(ع)، و امام حسین(ع)، را به آن وضع رقّت‏بار به شهادت مى‏رسانند و ائمه بعدى را نیز مسموم مى‏کنند و در نتیجه اینکار وقتى نوبت به آخرین حجت الهى مى‏رسد خداوند، ایشان را به خاطر لطفى که بر بندگان خود دارد (على‏رغم ناسپاسى آنها) در پس پرده غیبت جهت هدایت مردم و حفظ نظام هستى ذخیره مى‏نماید; .

2-5 حفظ علامتهاى هدایت
همانطور که در حکمت قبلى اشاره شد خداوند متعال به منظور تداوم هدایت مردم در برهه‏اى از زمان وقتى آنها قدر نعمت بى‏نظیر الهى؛ یعنى امام معصوم(ع)، را فراموش مى‏کنند بنابر مصالحى وجود مبارک او را در پس پرده غیبت قرار مى‏دهد تا علاوه بر حفظ نظام عالم، نزول فیض و رحمت الهى از طریق وى به بندگان خدا تداوم پیدا کند و باب هدایت مردم به سوى خداوند همچنان باز باشد. امام على‏بن ابى‏طالب(ع)، در این باره مى‏فرماید:
; خداوند حجتهاى خود را به صورت آشکار یا پنهان یا حتى در حالى که خطر آنان را تهدید مى‏کند (در حال ترس و نگرانى) در میان مردم حفظ خواهد کرد تا حجت و دلیلهاى روشن و واضح (هدایت و رستگارى) از بین نروند.10

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با اردبیل و آداب و رسوم محلی فایل و

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با اردبیل و آداب و رسوم محلی فایل ورد (word) دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با اردبیل و آداب و رسوم محلی فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با اردبیل و آداب و رسوم محلی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله آشنایی با اردبیل و آداب و رسوم محلی فایل ورد (word) :

معرفی شهرستان اردبیل
شهرستان اردبیل یکی از شهرستانهای استان اردبیل ایران است. مرکز این شهرستان شهر اردبیل است. این شهرستان از 3 بخش و 11 دهستان تشکیل شده است.
• بخش سرعین
دهستان‌ها: سبلان ـ آبگرم
• بخش مرکزی
دهستان‌ها: شرقی ـ کلخوران ـ سردابه ـ بالغلو ـ ارشق شرقی ـ غربی
• بخش هیر
دهستان‌ها: فولادلوی شمالی ـ فولادلوی جنوبی ـ هیر
نقاط شهری استان:
• سرعین
• اردبیل
• هیر

واژه اردبیل واژه‌ای اوستایی است که از دو کلمه آرتا ( مقدس ) و ویل ( شهر ) به معنی شهر مقدس ترکیب شده است. وسعت این شهرستان 3810 کیلومتر مربع است و چهره عمومی شهرستان اردبیل متاثر از ارتفاعات کوهستان های سبلان، طالش و بزغوش است که این عوامل طبیعی سبب محصور شدن آن شده اند. شهرستان اردبیل از شهرستان های با اهمیت ایران به شمار می آید که دارای آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی بسیار زیادی است. عشایر استان اردبیل که در دامنه های سبلان پراکنده اند، جشن های متعدد مذهبی و سنتی ایرانیان که با آداب و رسوم مختلف در مناطق گوناگون این استان اجرا می شوند، انواع غذاها و خوراکی هایی که یکی از شهرت های اساسی منطقه به شمار می آیند و هم چنین آداب حاکم بر مراسم های مختلف مذهبی و خصوصی از جمله مهم ترین جاذبه های اجتماعی اردبیل به شمار می آیند که در کنار دیگر جاذبه های این منطقه تصویر زیبایی در ذهن گردشگران به جای می گذاردند.

برخی از خوراکی ها و غذاهای تهیه شده در این استان‎‎؛ فقط خاص منطقه است که بسیار خوشمزه بوده و از جمله جاذبه های گردشگری این خطه به شمار می آیند. آش دوغ معروف ترین غذای محلی اردبیل است که با ماست، سبزی، سیر، کوفته ریزه و برنج تهیه می شود و طعم بسیار خوبی دارد. در بلندی های اردبیل که سرمای زیادی وجود دارد خوردن آش داغ محلی اردبیل خوشمزه ترین قسمت خاطرات گردشگران را تشکیل می دهد. عسل سبلان شهرت ملی دارد و در تمام ایران معروف است و لذا صبحانه های منطقه اردبیل با عسل، نان تازه و کره محلی نیز از جذابیت های خاص خود برخوردار است. صنایع دستی اردبیل یکی از جاذبه های فرهنگی این منطقه است که زینت بخش کانون های فرهنگی و مسکونی بسیاری از کشورهای جهان است. بیش ترین و معروف‌ترین صنایع دستی اردبیل را زیراندازها و بافته‌های رنگارنگی تشکیل می دهند که از ویژگی های منحصر به فردی برخوردار بوده و مخصوص خود منطقه است.
مکان های دیدنی و تاریخی

شهرستان اردبیل از شهرستان های با اهمیت ایران به شمار می آید که دارای آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی بسیار زیادی است.کوهستان پرشکوه سبلان با قله آتشفشانی سبلان و چشمه های آب گرم و دریاچه های طبیعی پرشمار، مهم ترین جاذبه طبیعی شهرستان اردبیل محسوب می شود. در سبلان بهار به بهار می توان نظاره گر گرایل بود که برای نفس کشیدن و برای دست ساییدن به خاک سبلان و برای دویدن در پی گله های گوسفندان و برای شنیدن هیاهوی بی تاب زنبوران عسل و برای استشمام عطر گل های رنگارنگ وحشی و برای سلام دادن به سبلان می آیند.

شهرستان اردبیل همچنین دارای بناهای تاریخی و مکان های دیدنی زیادی است که برخی از آن ها هم چون بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی شامل بناهای متعدد از دوره های مختلف می شود و با رفتن به یک مکان دیدنی می توان چندین اثر تاریخی و قدیمی را مشاهده کرد. مساجد تاریخی، تپه های باستانی، حمام های قدیمی،عمارت های بزرگ،گورستان‌های‌مشاهیر و بقعه های مقدس و تاریخی از دیگر دیدنی های شهرستان اردبیل هستند.
صنایع و معادن

صنایع اردبیل در دو گروه صنایع دستی و صنایع ماشینی قابل بررسی است. صنایع دستی اردبیل بیش تر توسط عشایر و ساکنان شهرها و روستاهای کوچک منطقه صورت می گیرد. قالی بافی، گلیم بافی و جاجیم بافی از کهن ترین صنایع دستی شهرستان اردبیل است که دارای شهرت فراوان و اهمیت ویژه ای هستند. گلیم بافی در این میان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و فرش اردبیل در مجموعه فرش های نفیس آذربایجان به شمار می آید. نقشه شکسته و اسلیمی، زمینه فرش های تولیدی فرش بافان اردبیلی را تشکیل می دهد.

از مهم ترین طرح های این نقشه ها می توان به طرح قیچی، تک گل، ستاره، ریزماهی، وان، هریس، زیرخاکی، کله قوچ، زرین قلم، طرح قره باغ، لچک ترنج و مانند این ها اشاره کرد. بر اساس آمار موجود 80 درصد فرش تولیدی شهرستان اردبیل، به خارج از کشور و بیش تر به کشورهای آلمان، ایتالیا، فرانسه و ژاپن صادر می شود. از دیگر صنایع دستی شهرستان اردبیل می توان شال بافی، جوراب های پشمی، پشتی، قلاب دوزی، خورجین بافی، نقره کاری، قلمزنی، خاتم کاری، صنایع چوبی و فلزی و سفال گری را نام برد.

اردبیل در صنایع ماشینی نیز دارای اهمیت است. این شهرستان در تولید فولاد خام، لاستیک و سیمان طی سال‌‏های اخیر با راه‌‏اندازی کارخانه‌‏های متعدد به رشد خوبی دست یافته است و 40 هزار تن از کل لاستیک تولیدی کشور در اردبیل تولید می‌‏شود و سهم استان اردبیل از میانگین تولید 32 میلیون تن سیمان در سطح کشور حدود 3 درصد است.

کشاورزی و دام داری
آب و هوای مناسب و خاک مرغوب سبب شده که کشاورزی اصلی ترین منبع درآمد شهرستان اردبیل باشد. معاش غالب مردم اردبیل از فعالیت های کشاورزی و خدمات تامین می گردد و عمده محصولات کشاورزی این شهرستان، گندم، سیب زمینی، جو، ذرت دانه ای، چغندرقند، و انواع حبوبات و میوه است. پرورش زنبور عسل و تولید عسل مرغوب در اردبیل بسیار رونق دارد، به طوری که عسل این شهرستان شهرت ملی یافته است. پرورش نوعی ماهی قزل آلا نیز در این شهرستان صورت می گیرد که از نظر مزه و کیفیت غذایی از بهترین ماهی های جهان است. هم چنین شهرستان اردبیل در عرضه گوشت و محصولات لبنی نیز بسیار فعال است و از 5 میلیون واحد دامی استان نقش شهرستان اردبیل بسیار پر رنگ است.

وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
واژه اردبیل واژه ای اوستایی است که از دو کلمه آرتا ( مقدس ) و ویل ( شهر ) به معنی شهر مقدس ترکیب شده است. به روایت اوستا زرتشت پیامبر ایرانی در کنار رود دائی یتا که امروزه ارس نامیده می شود به دنیا آمد و کتاب خود را در سبلان نوشت و برای ترویج دین خود، روی به شهر بازان پیروز آورد. عده ای به او گرویدند و در این ناحیه جنگی میان زرتشتیان و بت پرستان روی داد که در این جنگ زرتشتیان بر همه روستاها و قصبه های اطراف اردبیل دست یافتند و به افتخار این پیروزی آتشکده ای در اردبیل بنا کردند که امروزه آثار آن در سه فرسنگی این شهر در دهکده ای به نام آتشگاه باقی مانده است. اردبیل در دوره

اشکانیان و در میان شهرهای آذربایجان جایگاه ویژه ای داشت. نوشته اند که قهرمانان آذربایجان به نام دهام که از پهلوانان و از نژاد کیان بوده اند، در این دوره از اردبیل برخاسته اند. به این ترتیب، بنای شهر اردبیل را بسیار کهن تر از زمان ساسانی باید دانست. برخی نام قبلی این شهر را آذر بهمن نیز دانسته اند. اردبیل در سده های 4 تا 6 میلادی از سوی هون ها که هر چند گاه یکبار به ایران می تاختند، آسیب ها دید. از آنجا که پیروز ساسانی خرابی های اردبیل را که بر اثر خشکسالی و حملات هون ها ایجاد شده بود ترمیم کرد و ظاهرا دیواری به دور شهر کشیده، بنای آن را به او نسبت داده اند. پیش از دوره اسلامی آذربایجان دارای دو مرکز اصلی بود: یکی از این دو مرکز گنجک( به ارمنی گنزک )

بود که همان تخت سلیمان امروزی است، اما نام مرکز دیگر در جغرافیای استرابن از قلم افتاده است. در دوره اسلامی این دو مرکز را شیز و اردبیل خوانده اند. می گویند اردبیل بدون شک مرکز تابستانی آذربایجان بوده است. از اواسط تا اواخر دوره ساسانی، اردبیل به تنهایی مرکز آذربایجان به شمار می رفت و سکه های دوره پارتی و ساسانی در این منطقه با علامت اربارات ضرب می شده است. اردبیل به هنگام فتح آذربایجان به دست مسلمانان همچنان پایتخت این منطقه و مقر مرزبان آن بود. در دوره ایلخانان گرچه تبریز، به عنوان شهر مهم آذربایجان رو به رشد بود و از لحاظ سیاسی جایگزین اردبیل به شمار می آمد اما اردبیل نیز به عنوان دارالارشاد هنوز از جایگاهی خاص برخوردار بود. اردبیل در دوره صفوی از لحاظ سیاسی و اقتصادی

سرآمد شهرهای ایران بود. شاه اسماعیل صفوی قیام خود را از اردبیل آغاز کرد. این شهر در مسیر شاه راه تجاری ایران و اروپا قرار داشت و ابریشم وارده از گیلان، از طریق اردبیل به اروپا صادر می شد. این امر در پیشرفت اقتصادی و افزایش درآمد مردم تاثیری مهم داشت. اردبیل دردوره قاجاریه رونق و شکوه گذشته را باز نیافت و وسعت آن به حدود یک سوم وسعت شیراز می رسید.

مشخصات جغرافیایی
شهر اردبیل مرکز شهرستان، در 48 درجه و 18 دقیقه طول جغرافیایی و 38 درجه و 15 دقیقه عرض جغرافیایی و در ارتفاع 1311 متری از سطح دریا قرار گرفته است. وسعت این شهرستان 3810 کیلومتر مربع است و چهره عمومی شهرستان اردبیل متاثر از ارتفاعات کوهستان های سبلان، طالش و بزغوش است که این عوامل طبیعی سبب محصور شدن آن شده اند. این شهرستان به عنوان یکی از مناطق سردسیر ایران بین پنج تا هشت ماه از سال سرد است. اردبیل ازشمال به شهرستان نمین از جنوب به گیوی از غرب به مشکین شهر و از شرق به استان گیلان محدود است. مسیرهای دسترسی به این استان عبارت اند از:
– مسیر راه اردبیل – آستارا به درازای 67 کیلومتر
– مسیر اصلی اردبیل -– خلخال به درازای 114 کیلومتر
– مسیر اصلی اردیبل – گرمی – بیله سوار
– مسیر اصلی اردبیل – سراب به درازای 85 کیلومتر
شهرستان اردبیل هم چنین دارای فرودگاه است.
بررسی مهم ترین ویژگی های آداب و رسومی مردم اردبیل

مهمترین ویژگی فرهنگ مردم شهرستان اردبیل علاقمندی و توجه خاص آنان به کسب علم و دانش و تحصیلات عالیه از قدیم الایام بوده و به همین دلیل نمین بعنوان «شهر فرهنگی» از دیرباز در بین عام و خاص معروفیت داشته است.بطوریکه مدارس دخترانه و پسرانه به سبک نوین آموزشی «به استناد کتاب تاریخ و فرهنگ آذربایجان آقای حسین امید»در شهر اردبیل بسال 1299 هجری شمسی دایر بوده است.

از جمله امکانات موجود فرهنگی در شهرستان اردبیل می توان به وجود کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان،کتابخانه،فرهنگسرا و ;.اشاره کرد که نیازمند توجه خاص بمنظور جبران نیازمندیهای ضروری فرهنگی شهرستان عنایتاً به آسیب پذیری این منطقه ناشی 

آداب و رسوم اهالی این شهرستان نیز همانند آداب و رسوم سایر اهالی استان می باشد و موردی که از حیث موضوع مذکور این شهرستان را متمایز از سایر شهرستانهای استان نماید وجود ندارد اگر چه در برخی موارد تفاوت نه چندان قابل توجه وجود دارد ولی در کل رعایت حقوق مدنی،احترام به یکدیگر،احترام به باورهای دینی،مهمان نوازی،اعتقادات مرسوم در جامعه،اجرای مراسم مذهبی در ایام ماه محرم،عید قربان،نوروز،هفته خوانی در منازل،تکایا و;.از جمله آداب و رسوم اهالی این منطقه را تشکیل می دهد.

از نظر قومیت بطوریکه قبلاً نیز اشاره گردیده 78 درصد بافت جمعیت شهرستان شیعی مذهب و 22 درصد آن از اهل تسنن می باشد.مردمان اهل تسنن در مرکز شهرستان و نیز 11 روستای تابعه بخشهای عنبران و ویلکیج سکونت داشته که بخش عنبران از اکثریت از اکثریت مطلق سنی نشین برخوردار است.
زبان مردم شهرستان ترکی آذری و طالشی می باشد،طالش زبانها بیشتر در بخش عنبران و مناطق مرزی و تعدادی نیز در بخش ویلکیج سکونت دارند.مناطق معروف به پیله رود هم لهجه خاصی متمایز از لهجه شهرستان دارند.

آداب و رسوم مردم اردبیل در ماه رمضان
خبرگزاری آریا : رمضان ، ماه قرآن است ، ماهی که در یکی از شب های آن قرآن بر افتخار آفرینش حضرت محمد (ص) نازل شده است . این حرفها و جملات را بارها شنیده ایم . همه ما از دوران کودکی تا کنون ، هر سال به مدت یک ماه شاهد تلاوت قرآن در خانه هایمان بوده ایم . زمانی که پدر خسته از کار روزانه و با زبان روزه ، قرآن را بر می داشت و ساعاتی مانده به افطار ، با خواندن آیات قرآن ، روح خسته خود را با کلام الهی نوازش می داد هر کدام از ما کودکان ، ذوق و شوق بزرگ شدن را داشتیم تا در ضیافت الهی ، ما نیز همچون پدران و مادرانمان شرکت کنیم .آن روزها جزو ماندگارترین خاطرات ایام زندگی مان است . خاطراتی که با عطر و بوی فرینی و مربای گل در هم آمیخته است .

رمضان در اردبیل به دلیل جایگاه و ارجی که در میان مردم دارد ، آداب و رسوم خاص خود را نیز دارد . تمهیدات ویژه ماه مبارک رمضان از چند روز مانده به فرا رسیدن این ماه آغاز می شود . در خانه ها هیجان و شور و شوق عجیبی برپا می شود و مقداری از مایحتاج مربوط به این ماه مبارک ، تهیه و یا پخته می شود .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   316   317   318   319   320   >>   >