پروژه دانشجویی مقاله در مورد محافظت فولاد درون بتون فایل ورد (wo

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد محافظت فولاد درون بتون فایل ورد (word) دارای 42 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد محافظت فولاد درون بتون فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد محافظت فولاد درون بتون فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد محافظت فولاد درون بتون فایل ورد (word) :

محافظت فولاد درون بتون

گزارش حاضر متشکل از یک بازنگری موشکافانه و دقیق از مجموعه نوشجات موجود در زمینه استفاده از گالوانیزه جهت محافظت فولاد درون بتون در برابر خوردگی تحت شرایط مهاجم و خوردگی‌زا است.

این گزارش به بحث پیرامون اعتبار نتایج آزمایشات متعدد، و بویژه ارتباط آنها با ارزیابی عملکرد فولاد گالوانیزه در بتون‌هائی که در معرض محیط‌های سخت و خوردگی‌زا قرار دارند می‌پردازند.
سازه‌های بتونی در مناطقی که در معرض آب، آلودگی هوا، مکانهائی که از نمک‌های ضد یخ استفاده می‌شود و یا در هر مکانی که به واسطه برخی عوامل محیطی خورنده نیازمند به حداقل رسانیدن خوردگی به کمک تسلیح فولاد احساس می‌گردد، با تسلیح گالوانیزه احداث می‌گردند. در صورتیکه فولاد تقویتی و گالوانیزه کاری آن مطابق با استانداردهای اصولی انجام پذیرد، و باز

درصورتیکه جزئیات طرح و کیفیت ساخت و ساز مناسب و صحیح باشد، می‌توان در سازه‌های متعدد مانند ساختمانها، پلها ، محفظه‌های انبارسازی و سازه‌های دریایی به میزان چشمگیری محافظت در برابر خوردگی را افزایش بخشید.

خطرات خوردگی
تحت شرایط سرویس‌دهی نرمال و در یک محیط طبیعی غیر خوردگی‌زا، بتون سیمان پرتلند، فولاد تقویتی را در برابر خوردگی شدید محافظت می‌نماید؛ این در صورتی است که قابلیت نفوذ بتون کم باشد و سطح مشترک میان فولاد و بتون از هر گونه انفصال و گسستگی مانند روزنه، شکاف و غیره مبرا باشد. معذالک زمانی که سازه‌ای در معرض یک محیط مهاجم و خورنده قرار گیرد، یا اگر جزئیات طراحی سازه موردنظر و یا کیفیت ساخت آن به قدر کفایت مناسب و خوب نباشد، مقاومت بتون ممکن است دچار اختلال و خوردگی تسلیح تشدید گردد.

در ذیل برخی از خطرات بی‌حفاظ قرار گرفتن فولاد یا وجود شرایط نامساعد که ممکن است به خوردگی شدید تسلیح منجر گردد، بر شمرده می‌شود.
کنترل برف و یخ نمک‌های کلریدی عمده‌ترین عوامل یخ‌زدا در بزرگراهها به شمار می‌روند. این نمکها می‌توانند موجب تخریب بتون مسلح در بزرگراهها، پلها و سازه‌های پارکینگ‌ها گردند.
آلودگی هوا و آب – در محل‌هائی که هوا و آب آلوده است، شرایط نامساعدی حاکم است. در این خصوص به ویژه می‌بایست به وجود زباله‌های صنعتی و تاسیسات تصفیه فاضلاب در محل‌هائی که غلظت سولفید هیدروژن ممکن است زیاد باشد، اشاره نمود.
محیط‌های دریایی – خیس شدن و خشک شدن مداوم در سطوح

جذر و مدی به دلیل پاشش آب‌ دریا و وجود مه دریائی در نزدیکی سواحل نیز شرایطی را ایجاد می‌نماید که این مکانها به تناوب خیس و خشک می‌گردند. در این شرایط نیز خطر بی‌حفاظ قرار گرفتن سازه‌ها در برابر عوامل طبیعی خورنده بطور جدی مطرح می‌گردد.

کاربرد افزودنی ها در بتون – استفاده از افزایه کلرید کلسیم در بتون احتمال خوردگی راحتی در یک محیط طبیعی نه چندان خوردگی‌زا افزایش می‌بخشد.
جریانهای سرگردان – سازه‌ها ممکن است در معرض جریانهای سرگردان الکتریکی قرار گیرند که از منابعی چون حفاظ کاتدی خطوط لوله، اتصال برخی تجهیزات به زمین، مانند ماشینهای جوشکاری با جریان مستقیم یا بسترهای زمینی و وسیع مس در نیروگاهها، و ریلهای راه آهن الکتریکی با جریان مستقیم سرچشمه می‌گیرد.

زهکشی – سیستم‌های ضعیف زهکشی ممکن است به جای آنکه از طریق روزنه‌های خروجی، آب را خارج نمایند، امکان دخول آب جمع شده از اطراف به بتون را فراهم آورند. آبگیرهائی که به یکدیگر می‌پیوندند نیز در صورتیکه آب آنها «سبک» باشد (مقدار کلسیم و منیزیم آن کم باشد) و یا مقدار سولفات آن زیاد باشد (قلیای سفید)، می‌توانند عناصر محافظت‌کننده طبیعی بتون را آبشوئی نمایند.
اگر محتویات نمک خاک اطراف به مقدار کافی زیاد باشد، مانند مناطق دارای آبهای لب‌شور و مناطق خشک بیابانی، ممکن است زیر بنای سازه‌ها نیز دچار خوردگی گردند.

یراق‌آلات، تجهیزات و جزئیات خاص – تکیه‌گاه میل گردها، بست‌ها، غلاف‌ها، مجراها، مهارها، ورچین‌ها و دیگر تجهیزات مربوط به فولاد و یراق‌آلات نیز گهگاه در سطح بی‌حفاظ بتون بدون محافظ رها می‌گردند که ممکن است نقطه اصلی شروع خوردگی اصولاً همین نقاط باشد.

در ساخت و سازهای پیش‌ساخته لازم است به جزئیات دقت کافی مبذول گردد تا محل‌های اتصال در مقابل خوردگی محافظت گردند. محل‌های اتصال در واحدهای پیش‌ساخته گونه‌ای ناپیوستگی در بتون ایجاد می‌نمایند که ممکن است عناصر مهاجم و خوردگی‌زا از این محل‌ها نفوذ نمایند. کاهش شدید پوشش بتون نیز ممکن است به عدم حفاظت مکفی از بتون منجر می‌گردد.

اثرات خوردگی در بتون مسلح
محصولات خوردگی که بر روی فولاد ظاهر می‌شوند، حجمی به مراتب بیشتر از فلزی که از آن تشکیل گردیده‌اند، دارند. این افزایش حجم به تجمع فشار «پکیدن» داخلی بین تسلیح و بتون اطراف می‌انجامد. وقتی فشار به گونه‌ای است که تنش کششی در پوشش بتون بیش از استحکام کششی آن است، بتون ترک بر می‌دارد.

با پیشرفت خوردگی ترک‌های طولی عریض می‌گردد و به همراه ترکه‌های عرضی در زیر ساخت ممکن است به ورقه ورقه شدن و پوسیدگی بتون بیانجامد.
وجود لکه‌های زنگ قهوه‌ای و ترکهای مویی لزوماً نشانه فرسودگی و تخریب قریب الوقوع زیر ساخت نیست. لیکن وجود آنها احتمالاً از سوی عموم مردم، « عیب و نقص» تلقی می‌گردد. در اینگونه موارد لازم است هزینه‌های گزافی صرف تعمیرات و نگهداری آن گردد تا اطمینان و اعتماد عموم نسبت به سازه موردنظر جلب شود و از پیشرفت خوردگی نیز جلوگیری گردد. علاوه بر این اگر اجازه داده شود اینگونه سازه‌های بدون مراقبت و نگاهداری برای مدتهای طولانی پا برجا بمانند، استمرار خوردگی ممکن است به نزول کیفی بیشتر سازه و در نهایت تخریب آن منجر گردد

.
اکسید آهن قهوه‌ای که از خوردگی فولاد حاصل می‌شود، یک ماده نرم براق است که نمی‌تواند در برابر تنش‌های کششی زیاد مقاومت نماید. به علاوه خوردگی تسلیح فولاد، باعث ایجاد حفره‌های عمیق می‌گردد که به از دست رفتن سطح مقطع عرضی کمک می‌نماید. قابلیت اتصال بین فولاد و بتون نیز به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد که منجر به عدم کارایی عمل مرکب فولاد و بتون می‌گردد.
با از دست رفتن س

طح مقطع و عدم کارایی عمل متقابل فولاد و بتون، سختی و صلابت سازه و ظرفیت نهائی تحمل بار توسط آن نیز از بین می‌رود. در نتیجه نابودی سختی سازه، انحراف و پیچش افزایش می‌یابد که به نوبه خود موجب ترک‌خوردگی ساختاری گسترده‌تر می‌گردد، و به تبع آن پوسیدگی و خوردگی حادث می‌شود. به این ترتیب مقاومت سازه کاهش می‌یابد. در صورتیکه این دور خطرناک شکسته نشود و خوردگی ادامه یابد، کل سازه فرو خواهد ریخت.

مکانیسم خوردگی فولاد در بتن
خوردگی را می‌توان به این صورت تعریف نمود : فاسد شدن یک فلز به دلیل فعل و انفعالات شیمیایی آن با محیط اطراف خود. خوردگی تسلیح فولاد در بتون ماهیتاً الکترو شیمیایی است. بررسی پیل گالوانیک به درک چگونگی واکنش الکتروشیمیایی کمک می‌نماید. یک پیل گالوانیک زمانی تشکیل می‌گردد که دو الکترود غیر مشابه که بوسیله یک محلول الکترولیت از یکدیگر جدا گردیده‌اند، به لحاظ الکتریکی توسط یک رسانا به یکدیگر متصل گردد.

د یک پیل گالوانیک چهار بخش اصلی وجود دارد: آند، کاتد، یک رابط فلزی میان آند و کاتد، و یک الکترولیت الکترودی که یونهای فلزی از آن به داخل محلول وارد می‌شود، آند نام دارد. در نهایت به واسطه جریان یونهائی که از آن خارج می‌گردد، تخریب می‌شود (یا خورده می‌شود). الکترودی که در آن یونهای غیرفلزی از محلول خارج می‌گردد، کاتد نام دارد. الکترولیت در واقع مسیری است که از طریق آن یونها بین دو الکترود به حرکت در می‌آیند. رابط فلزی الکترونها را هدایت نموده و مدار الکتریکی را کامل می‌نماید.

محلی که در آهن به شکلی فعال خوردگی می‌یابد، آند یا ناحیه آندی نامیده می‌شود. محلی که عنصری مانند اکسیژن احیا می‌گردد، کاتد یا ناحیه‌ کاتدی نامیده می‌شود. این نواحی ممکن است در اندازه‌های میکروسکوپی یا ماکروسکوپی در کنار یکدیگر قرار گیرند. در سازه‌ها ممکن است ناحیه‌های آندی و کاتدی کاملاً از یکدیگر دور باشند و یا حتی کیلومترها از یکدیگر فاصله داشته باشند، خطوط لوله نمونه‌ای از آن است.
به حداقل رسانیدن خوردگی فولاد در بتون
واکنش خوردگی به میزان قابل توجهی تحت تاثیر نفوذ رطوبت قرار دارد. رطوبت محتوی مواد شیمیایی مانند اکسیژن محلول، نمک‌ها و اکسیدکربن است. بنابراین ویژگیهای نفوذپذیری یا نقل و انتقال الکترولیت در بتون همراه با حضور مواد شیمیایی فوق‌الذکر نقش مهمی در تعیین زمان آغاز خوردگی و نیز سرعت خوردگی ایفا می‌نماید.

متغیرهای خارجی که بر این فرآیند تاثیر می‌گذارند عبارتند از : غلظت یونهای کلرید، سولفید هیدروژن و دی‌اکسید کربن در محیط، و اندازه و ماهیت دمای محیط اطراف و سیکل‌های رطوبتی.
متغیرهای داخلی که بر این فرآیند تاثیرگذار می‌باشند عبارتند از متغیرهائی که بر استحکام و انسجام پوشش بتون اثر می‌گذارند. این متغیرها شامل میزان مواد مختلف و نسبت ترکیب آنها با یکدیگر ، میزان فشردگی، ضخامت پوشش بتون، چگونگی عمل‌آوری بتون و اندازه و محل ترک‌ها

است. این فاکتورها که به میزان چشمگیری بر قابلیت نفوذ‌پذیری بتون نسبت به آب، اکسیژن ، کلریدها و دی اکسید کربن تاثیر می‌گذارند، سرعت خوردگی فولاد در بتون را نیز تحت کنترل دارند.

اقدامات حفاظتی در برابر خوردگی
خوردگی تسلیح فولاد در بتون یک پروسه الکتروشیمیایی است که مستلزم دسترسی یک الکترولیت و اکسیژن به سطح فولاد است. در این حالت جهت انجام اقدامات حفاظتی در برابر خوردگی لازم است تا پروسه الکتروشیمیایی خوردگی‌زا را به حداقل برسانیم و یا بطور کامل از آن ممانعت به عمل آوریم. دو نوع اقدامات حفاظتی را می‌توان بکار بست:

الف-جلوگیری از دسترسی مواد زیان‌بار(آب، اکسیژن، نمک‌ها، دی‌اکسید کربن و غیره) به سطح فولاد.
ب-اصلاح پروسه الکتروشیمیایی بوسیله استفاده از بازدارنده‌ها یا از طریق حفاظت کاتدی.

کیفیت بتون و ضخامت پوشش آن
نفوذ‌پذیری بتون نسبت به آب، کلریدها، اکسیژن و دی‌اکسید کربن یکی از مهمترین پارامترهایی است که بر خوردگی فولاد در بتون موثر است. نفوذ‌پذیری نیز خود بستگی به دانه‌بندی مصالح، نوع مصالح دانه‌ای، عامل سیمان(وزن/حجم واحد)، نوع و ترکیب سیمان، نسبت آب به سیمان، حضور هوای حمل شده به داخل و دیگر افزودنی‌ها دارد.

مصالح دانه‌ای: استفاده از مصالح دارای دانه‌های ریز منجر به کاهش نفوذپذیری بتون گردیده و «بیرون زدن» را که موجب ایجاد حفره‌های ناخوشایند مابین خمیر سیمان و مصالح دانه‌ای می‌گردد، به حداقل می‌رساند. حفاظت از خوردگی نیز خود تحت تأثیر چگونگی توزیع مصالح دانه‌ای بین فولاد و سطح خارجی است. حداکثر اندازه دانه‌های مورد استفاده در بتون بستگی به ضخامت پوشش دارد. اگر دانه‌ها متراکم، غیرقابل نفوذ و غیرفعال نباشند، حفاظت از بتون در برابر خوردگی تقلیل می‌یابد

.
مصالح دانه‌ای مورد استفاده می‌بایست تمیز بوده و خوب دانه‌بندی شده باشد. نسبت دانه‌های ریز به دانه‌های درشت نیز تأثیر بسزایی در میزان نفوذپذیری دارد. مصالح دانه‌ای با چگالی کم و یا افزایش سهم دانه‌های درشت، نرخ نفوذپذیری بتون را افزایش می‌بخشند.
مطالعات دیگر نشان داده است که وقتی ضریب انبساط حرارتی مصالح دانه‌ای مورد استفاده نزدیک به ضریب انبساط حرارتی ملاط سیمان باشد، نتایج مطلوب‌تری حاصل می‌گردد.
حد مطلوب آن است که نسبت دانه‌های درشت به دانه‌های ریز به گونه‌ای انتخاب گردد که حداقل روزنه و حفره در مخلوط بتون ایجاد گردد.

نوع و ترکیب سیمان-با توجه به فن‌اوری سیمان در عصر حاضر باید اذعان داشت که آنچه باعث کوتاهی عمر سازه بتونی می‌گردد، عدم یکپارچگی و انسجام بتون نیست، بلکه خوردگی فولاد تقویتی عامل آن است. سیمانی که استانداردهای ASTM C-150 را داراست؛ از ویژگیهای بازدارندگی در باربر خوردگی برخوردار می‌باشد.

نسبت سیمان مورد استفاده در مخلوط بتون بواسطه تأثیرگذاری بر دمای هیدراسیون و انقباض مخلوط به هنگام خشک‌شدن، بر ساختار فیزیکی بتون تأثیر می‌گذارد. استفاده از مقادیر کم سیمان در بتون موجب نفوذپذیری بیشتر آن و ایجاد محیطی با نرخ قلیایی کم می‌گردد. از سوی دیگر استفاده از مقادیر فراوان سیمان در بتون باعث ایجاد ترکهای مویی شدیدتر گردیده و بنابراین نفوذپذیری بتون را نیز ارتقاء می‌بخشد. محتویات فراوان سیمان در قابلیت کاری یکسان، نسبت خالص آب به سیمان (W/C) کمتری را ممکن می‌سازد

.
نسبت آب به سیمان (W/C) –این نسبت احتمالاً مهمترین متغیر در کنترل میزان تخلخلف مقاومت، استحکام و کارپذیری بتون بشمار می‌رود. تخلخل مربوط به میزان نفوذپذیری بتون در قبال مایعات است که به شدت تابه نسبت آب به سیمان است.

فی‌الواقع مخلوط بتون می‌بایست کمترین نسبت ممکن آب به سیمان را دارا باشد تا به لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه باشد. البته مقولاتی چون استحکام، انقباض، پوشش، تکنیکهای فشرده‌سازی و افزودنی‌های مورد استفاده می‌بایست بدور از مسأله صرف اقتصادی سازه مورد عنایت خاص قرار گیرند. بجز در سازه‌های معظم بتونی، در کلیه بتون‌هایی که بطور مستقیم در معرض شرایط طبیعی مهاجم و خورنده قرار دارند، حداکثر نسبت آب به سیمان، یعنی به میزان 5/4 گالن(1/17 لیتر) آب به ازای هر کیسه سیمان توصیه می‌گردد.

کیفیت ساخت-کیفیت ساخت فاکتور مهمی در تضمین کیفیت بتون محسوب می‌گردد، به گونه‌ای که کل بتون بطور یکنواخت از نفوذپذیری کمی برخوردار باشد. فاکتورهایی که در صورت قرار گرفتن سازه در معرض محیط مهاجم و خوردگی را نیازمند توجه خاص می‌باشند، عبارتند از:

1-تکنیک‌های فشرده‌سازی-بتون می‌بایست کاملاً مرتعش شود تا اطمینان حاصل گردد که چگالی تمامی نقاط آن به یک اندازه است و در آن تمرکز غلظت به حداقل رسیده و بتون از هرگونه سوراخ مشبک مبرا است. در صورتی که عملیات فشرده‌سازی به خوبی صورت نپذیرد، حفره های بزرگی در بتون بویژه در کنار قسمت تسلیح ایجاد می‌گردد که رطوبت و نمک در آنها اجتماع خواهند کرد.
2-جاگذاری تسلیح- تسلیح می‌بایست با تکیه‌گاه‌های کافی در جای خود قرار داده شود تا پوششی یکنواخت حاصل گردد. مواد متخلخل، مانند چوب، خاک و آجر نمی‌بایست در ارتباط با تسلیح قرار گیرند. سیم‌بستها نیز نباید از سطح بتون بیرون آیند. استفاده نادرست از قطعات بتون به عنوان فاصله‌انداز یا نگهدارنده میل‌گردها ممکن است راه‌مناسبی برای تهاجم خوردگی فراهم آورد.
عمل‌آوری- عمل‌آوری کافی در رطوبت جهت حصول اطمینان از هیدراسیون مناسب سیمان به منظور کاهش نفوذپذیری ضروری است.

آب- برای مخلوط‌نمودن و عمل‌آوری تنها می‌بایست از آب‌ شیرین استفاده گدد و از استفاده از آب شور یا لب شور خودداری گردد.
نظارت و بازرسی- بمنظور حصول اطمینان از کیفیت ساخت، لازم است خصوصیات تعیین شده برای سازه با نظارت و بازرسی دقیق در محل عملیات توأم گردد

.
زهکشی- طراحی سازه می‌بایست بگونه‌ای باشد که امکان زهکشی کامل کلیه سطوح را فراهم آورد، زیرا وجود چاله‌های آب راکد، خطر خوردگی را افزایش می‌بخشد.

زهکش‌ها می‌بایست به گونه‌ای تعبیه گردند که سازه را بطور کامل از وجود آب تخلیه نمایند، زیرا وجود آب جاری، بتون را آبشویی نموده و PH را کاهش می‌دهد.
کنترل ترک‌ها – طرح سازه می‌بایست به گونه‌ای باشد که عرض، فاصله و گسترش ترکها را کنترل نماید. بهتر است تعداد زیادی ترکهای کوچک وجود داشته باشد تا یک ترک بزرگ. بدین منظور می‌توان نسبت ناحیه تسطیح به محیط پیراتمون آن را افزایش بخشید و یا تنش کششی در تسلیح را محدود نمود.

فانوسه انبساط و انقباض- در مورد محل فانوسه‌های انبساط و انقباض و روش ضد آب ساختن آنها باید دقت کافی مبذول گردد. همچنین می‌بایست در مورد درزهای ساختمانی دقت نمود تا از پیوند کامل بتون تازه و تبدیل آن به بتون سخت شده اطمینان حاصل گردد.

ضخامت پوشش- ضخامت پوشش بتون از اهمیت فوق‌العاه‌ای برخوردار است و می‌بایست با توجه به نفوذپذیری پیش‌بینی شده یا کیفیت بتون و شدت محیط مهاجم و خورنده اطراف گزینش گردد. در هر سیکل خیس و خشک شدن معین، میان رطوبت به دست آمده و یا از دست رفته با توجه به فاصله از سطح کاهش می‌یابد. با افزایش مقدار پوشش، مواد زیان‌بار با غلظت کمتری به فولاد دسترسی می‌یابند و مدت بیشتری نیز طول می‌کشد تا به داخل بتون نفوذ نمایند.

دو مکانیسم عمده در حفاظت از فولاد تقویتی به طریقه گالوانیزه کاری دخالت دارد.
1-زمانی که فولاد بواسطه وجود قسمت‌های معیوب در پوشش با محیط در تماس قرار می‌گیرد و یا وقتی پوشش خراب می‌گردد، روی پوشانی مانعی ایجاد می‌نماید که از تماس هرگونه عوامل خورنده در محیط با سطح فولاد جلوگیری می‌نماید.
2-روی حفاظت فداکارانه با گالوانیک در سطح فولاد ایجاد می‌نماید.
گالوانیزه کاری فولاد را در کارخانه و در محل عملیات و نیز پس از جاسازی در بتون محافظت می‌نماید.

گالوانیزه‌کاری تنها تا زمانی که پوشش روی پابجاست، می‌تواند خوردگی فولاد را کنترل نماید. تجارب علمی نشان می‌دهد که با وجودیکه روی به عنوان فدا شونده مورد استفاده قرار می‌گیرد، لیکن در عمل این شکل از حفاظت در برابر خوردگی ممکن است به مدت طولانی ادامه یابد.
جهت ارزیابی چگونگی کارآیی گالوانیزه‌کاری به عنوان یکی از شیوه‌های حفاظت در برابر خوردگی، لازم است فاکتورهای ذیل را مد نظر قرار دهیم:

-پروسه‌های فیزیکی – شیمیایی شرکت‌کننده در گالوانیزه
-محیط انبارسازی فولاد گالوانیزه
-ساخت و جاسازی تسلیح فولاد در چارچوب مربوطه
-ویژگیهای مخلوط بتون
-جاگذاری بتون و عمل‌آوری آن.

-محیطی که سازه در طول عمر خود با آن در تماس قرار می‌گیرد.
فولاد گالوانیزه در بتون-رفتار مکانیکی

1-5 مقدمه
استحکام بتون مسلح بستگی به شماری از فاکتورهای مهم دارد که مستمل بر موارد زیر است:
الف-استحکام کافی اتصال میان تسلیح و بتون و
ب-رفتار شکل‌پذیری فولاد
از این رو این نکته حائز اهمیت است که بدانیم آیا گالوانیزه‌کاری می‌تواند تأثیر منفی بر رفتار مکانیکی فولاد تقویتی در بتون برجای گذارد؟

2-5 روش‌های گالوانیزه
ضخامت و خصوصیات شیمیایی و فیزیکی پوشش‌های روی بستگی به نحوه اعمال اندودکاری دارد. برای تسلیح فولاد با وشش روی، روش فازپاشی و روبینه‌کاری جامد پیشنهاد گردیده و بطور تجربی نیز بکار رفته است. در این مقوله آبکاری نیز مورد استفاده قرار گرفته است، لیکن فقط گالوانیزه گرم به میزان قابل توجهی اعمال می‌گردد.

گالوانیزه گرم- گالوانیزه گرم متداول‌ترین روش پوشش‌کاری با روی محسوب می‌گردد. در این روش سطح فولاد ابتدا می‌بایست با دقت تمیز و آماده گردد. سپس فولاد در حمام روی مذاب در دمای بین 450 تا 460 درجه سانتی‌گراد (860-842 درجه فارنهایت) فرو برده می‌شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله تجارت الکترونیکی تلفیقی فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله تجارت الکترونیکی تلفیقی فایل ورد (word) دارای 54 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله تجارت الکترونیکی تلفیقی فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله تجارت الکترونیکی تلفیقی فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله تجارت الکترونیکی تلفیقی فایل ورد (word) :

تجارت الکترونیکی تلفیقی

مقدمه :
تجارت الکترونیکی در حال پیشرفت است و همگام با این پیشرفت ، شرکت ها علاقه بیشتری دارند تا در زمینه پیشرفت تجارت آن لاین (ONLINE) سرمایه گذاری کنند . در کتاب COMMERCE SOFTWARE TAKESOFF ، نویسندگان تحقیق forrester نوشتند که در سال 1999 تجارت آن لاین در زمینه خرده فروشی مصرف کننده حدود 3/20 میلیارد دلار بوده است و پیش بینی شده است که تا سال 2003 به بیش از 144 میلیارد دلار برسد .

حدود 2500 شرکت جهانی در سال 2000 میلادی نسبت به سال 1999 بیش از 72% در زمینه تجارت الکرونیکی سرمایه گذاری خواهند کرد . سایت های موجود از اندازه گیرهای اولیه همچون تعداد بازدید صفحات استفاده می کنند اما نیاز برای تحلیل و خصوصی سازی با توجه به نیاز های متفاوت روز به روز افزایش می یابد . در کتابMeasuring websuccess نویسندگان ادعا می کنند که افراد پیشرو از واحدهای متدی برای ایجاد خصوصی سازی استفاده می کنند و اینکه شرکت ها به هوش شبکه نیاز دارند نه به تحلیل موارد ثبت شده .
ابزار data mining به کشف الگوهای داده ها کمک می کنند . تاکنون شرکتها یی که بر روی ساختار افقی وسایل الگو ساز data mining متمرکز شده بودند ، پیشرفت تجارت کمی

داشتند . میزان خرید بسیاری از شرکت ها بدین قرار است : دریافت علوم فشرده توسط Gentia در حدود 3 میلیارد دلار ، هماهنگی بسیار بالا توسط yahoo در حدود 3/2 میلیون دلار ، معتدل سازی به وسیله spss در حدود 7 میلیون دلار و ماشین های متفکر بوسیله oracle در حدود چیزی کمتر از 25 میلیون دلار افزایش یافته اند . KD1 توسط Net Perception در حدود 116 میلیون دلار به دست امد . right point که قبلاً نام data mind داشت توسط E.Piphany برای حدود 400 میلیون دلار و Nero vista توسط Acro برای حدود 140 میلیون دلار به دست آمده است . تغییر این ارزیابی ها تاکید می کند که باید توجه بیشتری را بر ارزش تکنیک های الگو سازیdata mining در زمینه تجارت الکترونیکی داشته باشیم .

تجارت الکترونیکی یک حوزه موثر برای data mining است. این روش ایده ال است زیرا بسیاری از مواد مورد نیاز برای data mining موفق به راحتی به دست می آید : ثبت داده ها بسیار متعدد است، مجموعه الکترونیک داده های قابل اطمینان را فراهم سازد، افکار به راحتی به مرحله اجرا در می آید و بازگشت سرمایه اندازه گیری می شود. اگر چه برای پیشرفت در این حوزه، باید data mining در سیستم های تجارت الکترونیکی با پل های انتقال داده ها از سیستم پردازش گردش کار به محل انبار داده ها و بر عکس مجتمع شود. چنین ترکیبی به طور

قابل توجهی زمان آماده سازی داده ها را کاهش می دهد که طی تحقیقات بدست آمده حدود 80 درصد زمان تکمیل یک تحلیل را بر عهده می گیرد. یک راه حل تلفیقی همچنین می تواند برای کاربران یک رابطه مستقیم بین کاربر و پردازش کامل فوق داده ها را ایجاد کند.

این تحقیق بر اساس مواردی که بعدا ذکر خواهد شد، شکل گرفته است. بخش 2 معماری تلفیقی را توصیف می کند و در مورد اجزای سازنده مهم و پل هایی که آنها را به هم وصل می کنند توضیح می دهد. بخش 3 به تفصیل در مورد جمع آوری داده ها صحبت می کند. یعنی باید داده های بیشتری را نسبت به فایل های ثبتی سرویس دهنده شبکه تاکنون مورد استفاده بوده اند، جمع آوری کرد. بخش 4 در مورد اجزای تحلیل گر صحبت می کند که باید طیف وسیعی از وسایل انتقال داده ها و وسایل آنالیز کردن را فراهم کرد. و در ارتباط با

بعضی از مشکلات چالش انگیز در بخش 5 صحبت خواهیم کرد. و در بخش 6 با یک جمع بندی مطلب را به پایان خواهیم برد.

معماری تلفیقی :

در این بخش ما در مورد معماری مورد نظر یک بازبینی کلی در زمینه سیستم تجارت الکترونیکی با استفاده از data mining تلفیقی خواهیم داشت. از جزئیات بخش های بسیار مهم معماری و سودمندی آنها در بخش های بعدی بحث خواهیم کرد. این سیستم که در مورد آن شرح دادیم یک معماری ایده آل است که براساس تجارب ما در شرکت نرم افزاری Blue martini بدست آمده است. اگر چه ما هیچ گونه ادعایی نداریم که هر آنچه در اینجا توضیح داده می شود آنرا در شرکت خود اجرا کرده ایم. در معماری مورد نظر ما سه جزء بسیار مهم وجود دارد : تعریف داده تجاری، تاثیر متقابل خریدار و آنالیز. برای اتصال چنین اجزایی سه پل انتقال داده وجود دارد : stage data, deploy Results و customer Interaction. رابطه بین

شرکت ها و پل های انتقال داده ها در شکل 1 نشان داده شده است. سپس هر یک از اجزای معماری و پل هایی که این اجزا را به هم متصل می کنند در موردشان توضیح می دهیم.
در جزء تعریف داده تجاری، کاربر تجاری داده ها و فوق داده ها مرتبط با تجارتشان را تعریف می کند. این داده شامل اطلاعات تجاری (بطور مثال : تولیدات، لیست های قیمت و طبقه بندی ) اطلاعات مفهومی (بطور مثال : الگوهای صفحه وب، تصویرها و چند رسانه ای و کالاها) و قوانین تجاری (بطور مثال : قوانین مفاهیم خصوصی شده، قوانین تبلیغ و قوانین

 

چندفروشی و فروش زیاد) است. با استفاده از data mining دورنمایی به دست می آید که کلید جزء تعریف داده تجاری در واقع توانایی در تعریف یک مجموعه قوی از خصوصیات (فوق داده) برای هر نوع از داده می باشد.
بطور مثال تولیدات می توانند خصوصیاتی همچون سایز، رنگ و در نظر گرفتن آن برای یک سن خاص و طبقه بندی شدن در یک مجموعه سلسله مراتبی همچون مردان و زنان و زیر مجموعه هایی که مثل کفش ها و لباس ها را داشته باشد. به عنوان یک نمونه دیگر الگوهای یک صفحه وب می توانند ویژگی هایی داشته باشند. که نشان دهد که آیا آنها

تولیداتشان را نشان می دهند نتایج را جستجو می کنند، یا به عنوان قسمتی از فرایند بررسی (تسویه حساب کردن) مورد استفاده قرار می گیرند. داشتن مجموعه متغیری از ویژگی های موجود نه تنها برای data mining مفید است بلکه برای خصوصی سازی تجربه خریدار مفید است. عامل تاثیر متقابل خریدار بین خریداران و شرکت تجارت الکترونیکی رابطه برقرار میکند. اگر چه ما از نمونه یک وب سایت در طول این تحقیق استفاده کرده ایم، اصطلاح تاثیر متقابل خریدار بیشتر با هرگونه تاثیر بر خریداران در ارتباط است، این تاثیر متقابل می تواند

دریک وب سایت رخ دهد (بطور مثال از طریق تلفن یا ایمیل)، کاربردهای بی سیمی یا حتی ساده ترین بخش شبکه فروش. برای تحلیل موثرتر همه این منابع داده ها، یک جمع کننده داده مورد نیازاست که جزء تلفیقی از اجزای تاثیر خریدار باشد. برای هماهنگی بیشتر، جمع کننده داده نه تنها باید مطالعات فروش داده را ثبت کند بلکه باید انواع دیگر تاثیرات متقابل خریدار از جمله تعداد بازدیدکنندگان صفحه وب را برای یک وب سایت ثبت کند. جزئیات بیشتر از معماری تلفیقی به منظور ایجاد یک وب سایت در بخش سوم توصیف شده است. برای

اشاره کردن به سودمندی (خدمات رفاهی) این جمع کننده داده، بیایید یک نمونه از یک شرکت تجاری که میزان تاثیر تبلیغات بانر شبکه خود را با دیگر سایتها انجام می دهد تا خریداران را به سمت سایت خودش جذب بکند، در نظر بگیریم. قیمت یک آگهی بانر شبکه معمولا بر اساس دفعاتی که بازدیدکنندگان وب سایت بر روی یک بانر تبلیغاتی و در طی دوره خاصی از زمان کلیک می کنند تعیین می شود یعنی هر بار که یک بازدیدکننده صفحه بر روی بانر تبلیغات کلیک می کند باید هزینه ای پرداخت شود. بسیاری از شرکتهای تجارت الکترونیکی میزان تاثیر تبلیغات بانر شبکه شان را با همین واحد اندازه گیری یعنی تعداد دفعات کلیک اندازه گیری می کنند و بنابراین در محاسبه میزان خرید هر فرد دچار مشکل می شوند. اگر هدف

فروش بیشتر محصولات است پس سایت نیاز دارد که بیشتر خریداران را جذب کند تا اینکه دنبال جستجوگرها باشد. گزارش اخیر forrester نشان می دهد که « استفاده کردن از تعداد بازدیدهای صفحه به منظور قضاوت در مورد موفقیت یک سایت همانند ارزیابی یک اجرای موسیقی براساس بلندی صدای آن است.» در عمل ما می بینیم که نسبت خریدهای صورت گرفته به تعداد دفعات کلیک در حدود 20 فاکتور در تبلیغات بانر شبکه ای یک شرکت متغیر است. یک تبلیغ پنج مرتبه تولید می شود همچون دیگر تبلیغات در زمینه فروش، بنابراین تعداد دفعات کلیک در تبلیغات پیشین حدود جریان کلیک بعدی نیست. توانایی اندازه گیری این نوع ارتباط نیازمند استفاده از ترکیب منابع چندگانه داده می باشد.

جزء تحلیلی یک محیط تلفیقی برای حمایت تصمیم سودمندسازی انتقال داده ها، گزارش کردن، الگوریتم های data mining تجسم وسایل OLAP است. در دسترس بودن (غنی بودن) فوق داده های موجود داد های باعث شده است که جزء تحلیل گر دارای فواید قابل توجهی در وسایل حامی تصمیمات افقی باشد، هم در زمینه قدرت و هم استفاده از آن. بطور مثال به طور خودکار سیستم، نوع هر یک از ویژگی ها را می داند که شامل ارزش ویژگی مجزا سفارش داده شده است یا مجموعه ای از ویژگی های دامنه دار روانه شده و توضیحات متنی. برای یک وب سایت سیستم می داند که هر خریداری نوبت های شبکه ای دارد و هر کدام از این نوبت های شبکه ای شامل تعداد بازدیدهای صفحه و سفارشات خواهد بود. این مسأله را راحت تر می کند تا بطور اتوماتیک بتواند آمارهای مربوط به خریداران، نوبت ها و تعداد بازدیدهای صفحه وب سفارش ها را محاسبه کند. ما تحلیل جزء تلفیقی را در بخش 4

بطور کامل شرح خواهیم داد.
پل data stage جزء تعریف داده تجاری را به جزء تاثیر متقابل خریدار وصل می کند. این پل داده و فوق داده را در جزء تاثیر متقابل خریدار منتقل می کند (سفارش می دهد). داشتن یک فرایند اجرایی چندین مزایا دارد، داشتن توانایی برای آزمایش تغییرات قبل از آنکه آنها را در محصولات اجرا کنیم، تغییرات بین فرمتهای داده ها را باعث می شود و بین دو جزء کپی کردن را برای سودمندی بیشتر سبب می شود، معاملات تجارت الکترونیکی را قادر می سازد تا فرمت های طلایی داشته باشند.

پل انبار داده ها جزء تاثیر متقابل خریدار را با جزء تحلیل گر بهم متصل می کند. این پل، اطلاعات جمع آوری شده در جزء تاثیر متقابل خریدار را به جزء تحلیل گر منتقل می کند و یک محل انبار اطلاعات جدید را برای اهداف تحلیلی ایجاد می کند. پل انبار داده ها همچنین همه داده های تجاری تعریف شده در جزء تعریف داده های تجاری (که به جزء تاثیر خریدار منتقل شده بود با استفاده از پل data stage ). جمع کننده داده در جزء تاثیر خریدار معمولادر یک سیستم پردازشگر معاملات on line یا OLTP که معمولا طراحی شده است برای استفاده از روابط تکنیک های مدل سازی سیستم های OLTP تنظیم شده اند برای جا به جایی مناسب تعداد زیادی از update های کوچک و پرس و جو های کوتاه. برای اجرای یک معامله یک

تجارت الکترونیکی این امر منتقدانه است اما برای تحلیل کردن [ 4 و 5 ] که معمولا نیامند، اسکن های کاملی از چندین میز بسیار بزرگ و یک طرح ستاره مانند که کاربران تجاری بتوانند آنرا بفهمند، مناسب نیست. برای data minig ما نیاز داریم که یک انبار ذخیره داده بسازیم و از تکنیک های مدل سازی چند بعدی استفاده کنیم. هم طرح انبار ذخیره داده ها و هم

انتقال داده ها از سیستم OLTP به سیستم انبار ذخیره داده ها کاری بسیار پیچیده و وقت گیر می باشد. ساختن یک سازه از انبار ذخیره داده ها به عنوان یک بخش سازنده معماری بطور قابل توجهی پیچیدگی این وظایف (کارها) را کاهش می دهد. علاوه بر ETL معمولی (به عنوان، گزیده، انتقال و ذخیره) از لحاظ عملی پل واردات و تلفیق داده ها از سیستم های خروجی و تامین کنندگان تشکلی داده ها حمایت می کند(بطور مثال Acxiom ). از آنجائیکه طرح سیستم OLTP توسط معمار کنترل می شود ما می توانیم بصورت خودکار طرح OLTP را

به یک طرح ستاره ای چند بعدی تبدیل بکنیم که به منظور بهینه سازی تحلیل صورت گرفته است. آخرین پل deploy Result است که کلیدی را برای بستن حلقه و نتایج تحلیلی به کار می اندازد. این پل توانایی انتقال الگوها، امتیازها، نتایج و ویژگی های تازه ساخت را دارد. بازگشت انتقال داده ها را به Business Data Definition تعریف داده های تجاری و اجزای coustomer Interaction (عامل تاثیر متقابل خریدار را به کار می گیرد تا در قوانین تجاری برای خصوصی سازی استفاده کند بطور مثال خریداران بر اساس تمایل در قبول فروش چند گانه ) امتیاز داده می شوند و سایت می تواند بر اساس این امتیازها شخصیت پیدا کند. این مرحله سخت ترین بخش از فرایند کشف آگاهی برای اجرا در یک سیستم غیر مجتمع می

باشد. اگر چه فوق داده مشترک در کنار این سه جزء به این معنی است که نتایج مستقیما می توانند در داده منعکس شوند در داده ای که کمپانی های تجارت الکترونیکی آنرا تعریف می کند.
جمع کننده داده :
این بخش اجزاء جمع آوری داده معماری مورد نظر را توصیف می کند این جزء معاملات خریداران را ثبت می کند (بطور مثال خریدها و پس دادن کالاها) و جریانهای (بطور مثال، جریانهای کلیک). از آنجائیکه جزء جمع کننده داده بخشی از تماس هر خریداری است (بطور مثال، وب سایت کاربردهای خدماتی خریدار و وسایل بی سیم) در این بخش ما به تفصیل جمع آوری داده ها در وب سایت خواهیم پرداخت. اغلب مفاهیم و تکنیک های ذکر شده در این بخش براحتی قابل تعمیم دادن در دیگر تماسهای خریداران می باشد.

ثبت جریان کلیک :
اغلب معماری های تجارت الکترونیک براساس ثبت های وب سرور (خدمات وب) یا وارسی کننده بسته اطلاعاتی به عنوان یک منبع برای داده های جریان کلیک قابل تکیه کردن می باشد، از آنجائیکه این دو سیستم هر دو به دلیل غیر مزاحم بودن، مزیتی دارندکه سبب می شود تا از آنها برای قفل کردن هر کاربردی استفاده شود. در ثبت رویدادهای سطح بالا و

کمبود توانایی در بهره برداری از فوق داده های موجود در این کاربرد عاجز است. یک ثبت شبکه معمولی شامل داده هایی نظیر صفحه در خواستی، زمان درخواست، آدرس HTTP (پروتکل انتقال ابر متن) خریدار و غیره برای هر درخواست خدمات شبکه می باشد. برای هر صفحه از طریق خدمات شبکه درخواست میشود، تعداد زیادی از درخواستها برای تصاویر و سایر مطالب روی صفحه. از آنجاییکه تمامی اینها در web server log ثبت شده اند، اغلب داده ها در log مربوط می شود به درخواستهای فایلهای تصویری که اغلب برای تحلیل مفید

هستند و معمولا Filter out شده اند. تمامی این درخواستها باید قبل از استفاده کردن از وبلاگ حذف شوند. بدلیل طبیعت فاقد تابعیت HTTP ( پروتکل انتقال ابر متن) هر درخواست در یک وبلاگ از هر درخواست دیگری مستقل و جدا خواهد بود بنابراین شناسایی کاربران بسیار دشوار خواهد بود و یا اینکه نوبت کاربر از این داده [ 9و8و7و6 ] را بشناسیم. از آنجائیکه وبلاگ ها تنها شامل نام صفحه ای هستند که درخواست شده است بنابراین این نام های صفحات باید به مفاهیم، محصولات و غیره بر روی صفحه تبدیل گردند. این مشکل با معرفی

مفاهیم دینامیک که در آنجا یک صفحه می تواند مورد استفاده قرار بگیرد برای نمایش میزان متفاوتی برای هر کاربر، بسیار پیچیده می شود، در این حالت جزئیات محتوا که در یک صفحه شبکه نشان داده شده اند در یک وبلاگ قابل دسترسی نیست. مکانیزم مورد استفاده برای فرستادن داده مورد درخواستی به خدمات دهنده همچنین بر اطلاعات در وبلاگ تاثیر می گذارد. اگر مرورگر یک درخواست را بفرستد در حالیکه از روش post استفاده کند سپس پارامترهای ورودی برای این درخواست قابل ضبط کردن در وبلاگ نیستند.

 

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی تحقیق هنر نقاشی در دوران معاصر فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق هنر نقاشی در دوران معاصر فایل ورد (word) دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق هنر نقاشی در دوران معاصر فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق هنر نقاشی در دوران معاصر فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق هنر نقاشی در دوران معاصر فایل ورد (word) :

اندیشه تجدد که از غرب به ایران آمد نه درست شناخته شد و نه در کل جامعه مقبول افتاد .تاریخ ایران پس ازمشروطیت در همه‌ی‌عرصه‌ها مشحون از کشاکش آشکار و نهان میان سنت و تجدد بوده است . تحول نقاشی سخت تحت تاثیر روند نوسازی عصر پهلوی قرار گرفت .در واقع ، سیاست پرتناقض الگوبرداری از غرب وبازگشت به ( افتخارات ) گذشته ایران نقاشی این دوران را از حرکت طبیعی و متناسب با شرایط درونی جامعه بازداشت .
بطور کلی چهار جریان موازی را در نقاشی معاصر ایران می‌توان تشخیص داد .
1- نقاشی آکادمیک 2- نگارگری جدید 3- نقاشی قهوه‌خانه
4- نقاشی نوگرا

1- نقاشی آکادمیک
شیوه آکادمیک نقاشی دربار قاجار با اندکی تغییر در عهد رضا شاه نیز ادامه یافت و پیک رسمی این دوره را شکل داد . فعالیت مدرسه صنایع مستظرفه که ده سال قبل از کودتای رضا خان به کار خود ادامه داد در این مدرسه شماری نقاش و مجسمه‌ساز توانا پرورش یافتند که اکثر آنها بعداً در کارهای هنری و تدریس ه دف و روش کمال الملک را دنبال کردند .
از جمله نمایندگان رسمی هنر در عهد رضا خان می‌توان از حسین طاهر زاده بهزاد ، اسماعیل آشتیانی ، حسنعلی وزیری ، رسام ارژنگی ، میر مصور ، علی اکبر یاسمی ، علی محمد حیدریان ، حسین شیخ ، ابوالحسن صدیقی ( مجسمه‌ساز ) نام برد . از دیگر هنرمندانی که می‌توان بر مجموع نامبرده در مکتب کمال الملک افزود افرادی چون محسن مقدم، فتح الله عبادی ، رضا شهابی ، مارکار قرابگیان ، محمود اولیاء، رضا صمیمی ، مصطفی نجمی ، علی اصغر پتگر ، جعفر پتگر و هوشنگ پیمانی هستند.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله در مورد گزارش کار اموزی مدیریت فایل ورد (wo

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد گزارش کار اموزی مدیریت فایل ورد (word) دارای 75 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد گزارش کار اموزی مدیریت فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد گزارش کار اموزی مدیریت فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد گزارش کار اموزی مدیریت فایل ورد (word) :

گزارش کار اموزی مدیریت

فصل اول :
آشنایی با مکان کارآموزی

تاریخچه :
آگهی تاسیس موسسه حقوق پرداز خمین با شماره ثبت 30 به تاریخ 1/8/85 به ثبت رسید. با توجه به مواردی از قانون تجارت و تائیدیه شماره 5851/ن/23-10/7/85 اداره ثبت شرکتها خلاصه اساسنامه و شرکتنامه مذکور جهت اطلاع عموم آگهی شد:
1- نام موسسه : موسسه حقوق پرداز خمین
2- موضوع موسسه : کلیه خدمات حسابداری
3- مرکز اصلی شرکت : خمین – خیابان امام خمینی – پاساژ ولیعصر
4- تابعیت : ایرانی
5- سرمایه موسسه : مبلغ 000/500/1 ریال نقداً تحویل مدیر موسسه می باشد
6- اولین مدیران موسسه : آقای هاشم عجمی به عنوان رئیس هیئت مدیره و آقای محمد عجمی به سمت خزانه دار موسسخ و آقای سعید اسدی مدیر عامل موسسه برای مدت دو سال مالی انتخاب گردیدند.

7- دارندگان حق امضاء : کلیه اسناد و اوراق بهادار بانکی از قبیل چک، سفته، بروات و غیره که برای موسسه ایجاد تعهد می نماید با امضاء خزانه دار و مدیرعامل موسسه متفقاً همراه با مهر موسسه معتبر می باشد.

فصل دوم :
بخشهای مرتبط با رشته علمی کارآموز

بررسی روشهای مدیریت هزینه وانتخاب مناسبترین روش
مطالعه موردی شرکت واگن پارس اراک
با توجه به این موضوع که شرکت حقوق پردازان در یکی از پروژه های خود که در شرکت واگن پارس اراک بود، اینجانب بر آن شدم تا روشهای مدیریت هزینه در یکی از صنایع ایران را که ارتباط نزدیکی با آنچه که به صورت تئوری در طی این چهار سال خوانده ام را به رشته تحریر درآورم. در ابتدا یک شمال کلی از مدیریت هزینه داده می شود و در نهایت به طور اختصار در این واحد صنعتی پرداخته می شود.
مقدمه:
پیشرفت سریع و شگرف تکنولوژی همراه با افزایش روز افزون رقابت در بازارهای جهانی، مدیران واحدهای اقتصادی از جمله بانکها را ناگزیر به ارائه خدماتی مطلوب به مشتریان و در عین حال با کمترین بهای تمام شده نموده است. این انتظارات، الزامات بیشتری را از لحاظ تامین اطلاعات موردنیاز مدیران، برای سیستم حسابداری[1] ایجاب می کند. فراهم نمودن این اطلاعات مستلزم داشتن سیستمی کارآمد با نگاه به شرایط رقابتی و اوضاع اقتصادی، ممکن است. بسیاری از واحدهای انتفاعی، سیستم های سنتی هزینه یابی خود را با “سیستم های مدیریت هزینه”[2] جایگزین می کنند. در سیستم مدیریت هزینه، هزینه هر یک از فعالیتها، اندازه گیری شده و هزینه های بدون ارزش افزوده، مشخص و زمینه تقلیل و حذف آنها فراهم می گردد. تاکید بر سیستم مدیریت هزینه موجب می شود تا محصولات و خدماتی با کیفیت برتر و کمترین بهای تمام شده ممکن تولید و ارائه گردد، در این صورت توان رقابت واحدهای انتفاعی افزایش خواهد یافت. در مقاله حاضر سعی گردیده ضمن معرفی مزایای حسابداری مدیریت، مدیریت هزینه در شرایط رقابتی نیز بررسی گردد.
در موسسات انتفاعی انجام تولید و ارائه خدمات مستلزم صرف هزینه های ثابت و متغیر می باشد، اینکه تولید کالاها و ارائه خدمات به چه قیمتی صورت گیرد تا ضمن حفظ سهم بازار، سودی معقول نیز برای موسسه کسب گردد سوالی است که پاسخ به آن نیازمند شناخت روشهای هزینه یابی است.

بسیاری از واحدهای اقتصادی بتدریج از دیدگاه حسابـــــداری بهای تمام شده سنتی فاصله می گیرند و به ایجاد “سیستم مدیریت هزینه” تمایل نشان می دهند. هدف اصلی از ایجاد مدیریت هزینه، کاهش بهای تمام شده خدمات (هزینه های ثابت و متغیر) جهت کمک به افزایش سودآوری است. اهداف مهمی مانند سودآوری، رشد سهم بازار، خودکفایی مالــــــی، حداقل کردن بهای تمــام شده، تنوع محصولات و خدمات، افزایش کیفیت محصولات و خدمات ارائه شده و;; در موسسات انتفاعی که به طور مکرر مورد تاکید مدیران و متخصصان مالی قرار می گیرند به نحوی با مدیریت هزینه در ارتباط می باشند. یکی از ابزارهای نوین جهت تحقق اهداف فوق سیستم

محاسبه بهای تمام شده کالاها و خدمات بر مبنای “هزینه یابی مبتنی بر فعالیت” [3] است، این سیستم از طریق بازنگری اطلاعات مالی (ترازنامه ای وسود و زیانی) موسسه، شناسایی فعالیتهای اصلی، تعیین هزینه عملیاتی هریک از فعالیت ها، انتخاب عوامل ایجاد هزینه و محاسبه هزینه های عملیاتی مربوط به هر یک از موضوعات هزینه، نسبت به ارائه اطلاعات به مدیران اقدام می کند. از طرف دیگر و بر خلاف گذشته که از حسابداران به عنوان محاسبه کنندگان اعداد و ارقام یاد می کردند، امروزه عدم وجود حسابداری مدیریت در موسسات انتفاعی دور از ذهن بنظر می رسد، بطوریکه ارائه راهکارهای گوناگون جهت مدیریت کردن هزینه ها به یکی از مهمترین وظایف آنها تبدیل شده است.

 

اهداف مدیریت هزینه
سیستم مدیریت هزینه نوعی سیستم برنامه ریزی و کنترل است که هدفهای زیر را دنبال می کند:
1 – اندازه گیری بهای تمام شده منابعی که در راه انجام فعالیتهای اصلی واحد اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد.

2 – تشخیص و حذف اقلامی از هزینه که ارزش افزوده ایجاد نمی کنند.
3 – تعیین کارایی و اثربخشی فعالیتهای اصلی انجام شده در واحدهای اقتصادی.
4 – تشخیص و ارزیابی فعالیتهای جدیدی که می تواند عملکرد آینده سازمان را بهبود بخشد.
چون وظیفه مدیریت، حصول اطمینان از دستیابی به هدفهای تعیین شده است، در کوششهایی که به منظور دستیابی به هدفهای فوق صورت می گیرد، معمولاً مدیــــران در چهار نوع فعالیت اصلی درگیر می شوند.
1- تصمیم گیری
2- برنامه ریزی
3- رهبری فعالیتهای عملیاتی

4– کنترل.
برای انجام هر یک از فعالیتهای چهارگانه، مدیریت نیازمند اطلاعات است، این اطلاعات می تواند از منابع مختلفی نظیر اقتصاددانان، متخصصان مالی، کارکنان بخش های فروش، بازاریابی، تولید، خدمات وحسابداران به دست آید.

ارائه اطلاعات فوق و مدیریت هزینه جز با برقراری یک سیستم پیشرفته حسابداری مدیریت که شامل طراحی و استفاده از روشهای مختلف حسابداری در داخل سازمان باشد، امکان پذبر نیست. حسابداری مدیریت را نمی توان مجموعه ای از قواعد ثابت به حساب آورد بلکه روشهای آن به منظور دستیابی به هدفهای سازمان از طریق بهبود و تصمیم گیری توسط مدیران و کارکنان آن است. نیاز به اطلاعات معمولاً نیروی محرکه حسابداری مدیریت محسوب می شود. اطلاعات

حسابداری مدیریت برای دو منظور اصلی “تسهیل تصمیم گیری” و ” اثر بر تصمیم گیری” فراهم می آید. چون در مقام مقایسه با حسابداری مالی، حسابداری مدیریت رشته ای جدید در حسابداری است و با توجه به اختلافاتی که بین موسسات اقتصادی وجود دارد، باید خود را با ویژگی ها و نیازمندیهای سازمان مربوطه تطبیق دهد.

نظر به اینکه دو عامل اصلی تغییرات تکنولوژی و رقابتهای جهانی بر عملکرد سازمانهای امروزی اثری فوق العاده دارد و چنانچه سازمانی خود را با این دو عامل هماهنگ و همراه نکند در بلندمدت از رقبا عقب خواهد ماند، توجه ای ویژه به مدیریت هزینه جهت افزایش سودآوری و باقی ماندن در صحنه رقابت ضروری بنظر می رسد. به این جهت برای اینکه سازمان ها در چنین محیط های پویایی فعالیت نمایند به سیستم حسابداری مدیریت نیازی مبرم داشته و درک مفاهیم آن نیز مستلزم شناخت سازمان و نیروهای موثر آن است.

اهداف حسابداری مدیریت
1- تامین اطلاعات موردنیاز مدیران برای تصمیم گیری و برنامه ریزی.
2- کمک به مدیران در رهبری و کنترل فعالیتهای عملیاتی.
3- انگیزش مدیران و کارکنان برای فعالیت در راستای اهداف سازمان.
4- سنجش و ارزیابی عملکرد واحدهای تابعه
اطلاعات حسابداری مدیریت غالباً از طریق وظیفه جلب توجه می کند برای مثال فرض کنید که هزینه های ثابت و متغیر ارائه خدمات به صورت دستی به نحوی چشمگیر بیش از مبلغ بودجه باشد، به عبارتی دیگر انجام خدمات از این طریق مقرون به صرفه نبوده و می بایست راههایی جدید جستجو شود. اطلاعات حسابداری مدیریت به مدیران کمک می کند که ساختار تصمیم را تعیین کنند، به این ترتیب هزینه های ارائه خدمات از دو طریق “دستی” و “رایانه ای” محاسبه و

جهت اخذ تصمیم در اختیار مدیریت قرار داده می شود. این شاخه از حسابداری از یک سو گذشته نگر و از طرف دیگر آینده نگر است، اینکه محصولات و خدمات به چه هزینه ای به بازار عرضه شوند تا ضمن رقابت با رقبا، سودی معقول نیز برای موسسه کسب گردد نشان از آینده نگری این سیستم می باشد.
با توجه به اینکه بخش های خدماتی در اقتصاد فعلی کشور در حال رشد و گسترشی سریع است، به موازات آن تکنیکهای حسابداری مدیریت نیز باید با توجه به نیازهای اطلاعاتی واحدهای فعال در این بخش مورد ارزیابی مجدد قرار گرفته و با این نیازها هماهنگ شوند. تفاوت اساسی بین

موسسات خدماتی و تولیدی آن است که اغلب خدمات همزمان با تولید به مصرف می رسند، به بیان دیگر نمی توان خدمات را همانند کالاها در انبار نگهداری کرد، اما بسیاری از تکنیکهایی که برای اندازه گیری بهای تمام شده و سنجش عملکرد واحدهای تولیدی ابداع شده، در بخش خدمات نیز با موفقیت بکار گرفته شده است، پس در راه توسعه روشهای حسابداری مدیریت، همواره باید نیازمندیهای واحدهای مختلف بخشهای خدماتی نیز مد نظر قرار گیرد.

سیستم های اطلاعاتی حسابداری و ارتباط آن با مدیریت هزینه
امروزه با ایجاد تحول در سیستم‌های تولید و خدمات، مدیریت با پیچیدگی و تغییراتی شدید روبرو شده بنحوی که به تنهایی نمی‌تواند نسبت به محیط خود در سازمان شناختی کافی داشته باشد. به همین دلیل ضرورت پیدا کرد که سیستمی بوجود آید که مدیریت را در امر شناسائی مشکل، تعیین اهداف، شناسایی دقیق مسئله، تعریف راه حلهای ممکن، ارزیابی این راه حلها، انتخاب یک راه حل بهینه، اجرا، کنترل و ارزیابی آن کمک کند. نقش حسابداری مدیریت عبارت از تهیه و ارایه

اطلاعات مرتبط و سودمند برای کمک به مدیریت در برنامه‌ریزی فعالیتها، اعمال کنترل مدیریت و تصمیم گیری عقلائی در جهت تحقق اهداف سازمان است. البته صرف ارایه اطلاعات نمی‌تواند مدیریت را در انجام وظایف خود یاری کند بلکه اطلاعات ارایه شده باید دارای ویژگیهایی باشد که مدیریت از آن در فرآیند تصمیم‌گیری استفاده کند. بنابراین سیستم اطلاعاتی حسابداری مدیریت با هدف کمک به مدیران در امر تصمیم‌گیری بوجود آمد و همگام با گسترش و پیچیده شدن سیستم تولید، و ارائه خدمات، رشد و گسترش پیدا کرده است . بدیهی است تلفیق سیستم اطلاعاتی حسابداری با اهداف و روشهای مدیریت هزینه، روندی فزاینده در جهت کاهش هزینه ها و کمک به افزایش سودآوری را در پی خواهد داشت.

پیشرفت سریع و شگرف فناوری همراه با افزایش روزافزون رقابت در بازارهای جهان، مدیران واحدهای اقتصادی را ناگزیر از تولید محصولاتی با کیفیت بالا، ارائه خدمات مطلوب به مشتریان و درعین حال با کمترین بهای تمام شده کرده است. این انتظارات، الزامات بیشتری را از لحاظ تامین اطلاعات موردنیاز، برای سیستم حسابداری ایجاب می کند. بسیاری از واحدهای اقتصادی بتدریج از دیدگاههای حسابـــــداری بهای تمام شده سنتی فاصله می گیرند و به ایجاد سیستم مدیریت هزینه (COST MANAGEMENT SYSTEM) تمایل نشان می دهند. سیستم مدیریت هزینه نوعی سیستم برنامه ریزی و کنترل است که هدفهای زیر را دنبال می کند:
1 – اندازه گیری بهای تمام شده منابعی که در راه انجام فعالیتهای اصلی واحد اقتصادی مورداستفاده قرار گیرد؛

2 – تشخیص و حذف اقلامی از هزینه که ارزش افزوده ایجاد نمی کنند؛
3 – تعیین کارایی و اثربخشی فعالیتهای اصلی انجام شده در واحدهای اقتصادی؛
4 – تشخیص و ارزیابی فعالیتهای جدیدی که می تواند عملکرد آینده سازمان را بهبود بخشد.
تاکید سیستم مدیریت هزینه پر فعالیتهای بنگاه اقتصادی است. این تاکید برای دستیابی به هدف تولید محصولات وخدمات با کیفیت، با حداقل بهای تمام شده، حائزاهمیت بسیار است. در این سیستم، هزینه فعالیتهای عمده بنگاه اقتصادی به کالاها و خدمات تولیدی با توجه به نحوه استفاده از فعالیتها در تولید این کالاها و خدمات تخصیص می یابد.
هدفهای سازمانی مدیران بسیار متنوع است. برخی از هدفها که به طور مکرر موردتاکید قرار گرفته اند عبارتند از:
– سودآوری؛ – رشد؛ – خودکفایی مالــــــی؛ – حداقل کردن بهای تمــام شده؛ – تنوع بازار؛ – کیفیت محصولات؛ – مسئولیتهای زیست محیطی؛ – خدمات اجتماعی.

وظیفه مدیریت حصول اطمینان از دستیابی به هدفهای تعیین شده، صرفنظر از این هدفهاست. در کوششهایی که به منظور دستیابی به هدفهای فوق صورت می گیرید، معمولاً مدیــــران با چهار نوع فعالیت اصلی درگیر می شوند:

1 – تصمیم گیری 2 – برنامه ریزی 3 – رهبری فعالیتهای عملیاتی 4 – کنترل
برای انجام هریک از فعالیتهای چهارگانه، مدیریت نیازمند اطلاعات است. این اطلاعات می تواند از منابع مختلفی نظیر اقتصاددانان، متخصصان مالی، کارکنان فروش و بازاریابی، کارکنان تولید وحسابداری به دست آید.
تحولات چندسال گذشته شامل آزادسازی اقتصاد، رونق مجدد بورس اوراق بهادار و نزدیک شدن نرخ بهره به سطح نرخ تعادلی، باعث گردیده که مباحث مختلف مدیریت هزینه و کارایی بازار و بررسی آثار مالی تحولات اقتصادی بر بازارهای مالی و بورس اوراق بهادار و چگونگی تاثیر آنها بر ارزش و قیمت گذاری سهام موردتوجه قرار گیرد. زیرا درصورت کارابودن بازار سرمایه است که قیمت اوراق بهادار عادلانه تعیین می شود و تخصیص سرمایه که مهمترین ارکان تولید و توسعه اقتصادی است به صورتی مطلوب و موثر انجام می گیرد.

 

یکی از پیامدهای رشد و توسعه، ظهور پیوند اقتصاد با اخلاق و تاثیر متقابل مسائل اقتصادی و اخلاقی و ارزشهای اجتماعی بر یکدیگر است. بدین ترتیب، مدیریت بنگاههای اقتصادی دیگر صرفاً افزایش سودآوری یا تولید کالا را تنها هدف خویش ندانسته، بلکه موضوعهایی همچون پرداخت

حقوق عادلانه به کارکنان، رعایت کیفیت و بهای تولیدات، آلودگی محیط زیست و سایر مسائل اخلاقی را نیز باید رعایت کنند. بنابراین، واحدهای اقتصادی به جای داشتن عملکرد صرفاً اقتصادی، به صورت نهادهای چندمنظوره درآمده اند و بایستی با این ویژگیها در بازارهای سرمایه گذاری داخلی و خارجی شرکت جویند و مطابق با ضوابط بازار به فعالیتهای خود ادامه دهند، زیرا روند تغییر قیمت و الگوی رفتاری بازار تصادفی و غیرمنظم است(RANDOM WALK) . به عبارت دیگر، بازار حافظه ندارد، و از قیمتهای دیــروز در مورد فردا نمی توان نتیجه گیری خاصی کرد.

در بازارهای کارای سرمایه، مدیران رقابتی و کارآفرین می توانند با بهره گیری از عوامل متعدد بازار، بازارسازی کنند. زیرا در دنیای رقابتی، تعداد زیادی معامله گر و در کنار آن تعداد زیادی دلال و کارگزار و واسطه متخصص خریدوفروش سهام وجود دارد، که از پختگی لازم برخوردارند و تاثیر اطلاعات بر قیمت سهام را می دانند. آنان همواره سعی بر آن دارند که بازار به صورت دوطرفه عمل کند و در آن به طور مستمر عده ای خریدار و عده ای فروشنده باشند و رکود و کسادی مفرط بر بازار حاکم نگردد. از وظایف اساسی و مهم بازارهای سرمایه، تامین مالی شرکتها و بنگاههای اقتصادی است.

بازار سرمایه باید این قابلیت و ویژگی را داشته باشد که بتواند سرمایه شرکتها و واحدهای اقتصادی نیازمند را تامین کند.
تخصیص هنگامی بهینه است که بیشترین بخش سرمایه متوجه سودآورترین فعالیتها شود. پس تخصیص سرمایه هنگامی درست انجام می شود که شرکتهایی که فرصتهای سرمایه گذاری بهتر دارند، سرمایه موردنیاز خود را تامین کنند، و آن بخش از اقتصاد که بازدهی کمتری دارد با محدودیت روبرو شود. اگر توزیع اعتبارات درجامعه، وابسته به درج اعتبار افراد، توازی خطر – بازده طرحهای سرمــــــایه گذاری و ظرفیتهای وام گیری و وام دهی واحدها باشد. روشن است که سرمایه محدود کشورها به طور بهینه تخصیص می یابد و به پروژه های سودآور و مفید سرمایه لازم اختصاص داده می شود. در غیر این صورت کارایی مدیریت هزینه و بازار سرمایه نامتجانس خواهدبود و نمی توانند در خدمت رشد و توسعه اقتصادی قرار گیرند.

مدیریت هزینه یک سیستم برنامه‌ریزی و کنترل هزینه‌هاست که روشهای متفاوتی برای ایجادآن وجود دارد. هر سازمانی با توجه به شرایط خودبایدروش مناسبتر را انتخاب کند.در مقاله حاضر، پس از مطالعه تحقیقات مختلف انجام شده در زمینه سیستم مدیریت هزینه نوین و روشهای آن، ـ ( هزینه یابی فعالیت، هزینه یابی هدفمند ، هزینه یابی کایزن ) ـ سه معیار اساسی و مشترک در هر سه روش را شناسایی و شاخصهای اثر گذار در هر روش را معرفی نموده سپس اولویت هر شاخص را با استفاده از نظر خبرگان و کمی سازی از طریق فازی و همچنین روش AHP بدست

آورده است. در ادامه برای انتخاب مناسبترین روش مدل سازگاری (Degree of Adaptive) را مورداستفاده قرارداده و اطلاعات لازم را از جامعه مورد مطالعه( واگن پارس) تهیه نموده و مدل را آزمون نموده است و پس از بدست آوردن نتایج میزان سازگاری هر کدام از روشها، روشی را که بالاترین میزان سازگاری را با ویژگیها ، فرایند و محصولات شرکت داشته، به عنوان مناسبترین روش مدیریت هزینه به شرکت معرفی نموده همچنین وضعیت هر کدام از شاخصها را در هر سه روش برای شرکت تعیین و راه

های ارتقاء شرکت را برای نیل به هر یک از روشهای مدیریت هزینه ارائه نموده است.
واژه های کلیدی
هزینه . سیستم مدیریت هزینه .هزینه یابی برمبنای فعالیت . هزینه یابی هدفمند. هزینه یابی کایزن مدل سازگاری
1-مقدمه
رقابت سنگین در بازارهای جهانی، نوآوری و تکنولوژی و پیشرفت‌ فن‌آوری اطلاعات وتغییر ساختارهای سازمانی و تلاش همه جانبه واحدهای اقتصادی برای احراز رتبه جهانی و پایداری در بازارهای دنیا باعث پیدایش مدیریت جدیدی موسوم به مدیریت هزینه شده است. آنچه امروز در رابطه با موسسات تجاری، انتفاعی و حتی غیر انتفاعی بیش از هر چیز دیگری نمود پیدا کرده، توجه به هزینه‌های متعدد سازمان و یا به تعبیری دقیق‌تر، مدیریت هزینه است زیرا در شرایط رقابتی امروز جهان، سازمانهای مختلف جهت حفظ بقا وتوان رقابتی خود باید نسبت به مقایسه هزینه‌‌های‌شان با رقبای بالفعل و حتی بالقوه آگاهی داشته و فعالانه در میدان رقابت در بعد هزینه وارد عمل شوند، (رحمانی، 1384، ص11)

امروزه موضوع مدیریت هزینه بیش از هر مقوله‌ای ذهن مدیران سازمانها و بنگاهها را به خود مشغول کرده و بخش قابل ملاحضه‌ای از نوشته‌های مدیریتی و حسابداری مدیریت بدان اختصاص یافته است. (فخاریان، 1383، ص41)
علی ر‌غم اینکه هر سازمانی بر اساس نگرش سنتی و دیرینه خود، به مدیریت هزینه با حفظ هزینه در پایین ترین سطح ممکن و برای نحوه کاهش آن می‌پردازد اما به اعتقاد بسیاری از اندیشمندان مدیریت، آنچه ضامن نیل به این مقصود در کوتاه مدت (یعنی کاهش سطح هزینه‌ها )و بلند مدت ‌(یعنی نیل به هزینه رقابتی‌) می‌شود استقرار صحیح یکی از روشهای مدیریت هزینه، متناسب با فعالیت سازمان می‌باشد. (همان منبع، ص42)
2-مدیریت هزینه
سیستم مدیریت هزینه یک سیستم برنامه‌ریزی و کنترل مدیریت کاهش هزینه‌هاست که در جهت نیل به اهداف زیر استقرار می‌یابد:
1) اندازه‌گیری هزینه منابع مصرف شده در انجام فعالیتهای اساسی سازمان
2) تشخیص و حذف فعالیتهای فاقد ارزش افزوده و هزینه‌های مرتبط با آن
3) تعیین میزان کارایی و اثر بخشی فعالیتهای عمده انجام شده در سازمان
4) تعیین میزان فعالیتهای جدیدی که باعث بهبود عملکرد آینده سازمان می‌‌شود.
هزینه: اندازه منابع اقتصادی است که بخاطر دستیبای به یک مقصود یا مزیت مشخص

، در گذشته مصرف و فدا شده یا در نظر است در آینده مصرف و فدا شود.
منظور از کاهش هزینه، به هیچ عنوان حذف هزینه‌های اثر بخش نیست بلکه انجام درست و موثر هزینه‌ها و جلوگیری از صرف هزینه‌های بیهوده و غیر موثر و ممانعت از به هدر رفتن منابع است. برای استقرار سیستم مدیریت هزینه انتخاب روش مدیریت هزینه اصلی‌ترین گام محسوب می‌شود.
روشهای مدیریت هزینه موردنظر در این مقاله به سه روش زیر تقسیم می‌گردد :
1- هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت

2- مدیریت هزینه هدفمند
3 – مدیریت هزینه کایزن‌(کیفیت)
1-2 هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت
هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت بسط تکامل یافته‌ای از روش تخصیص دو مرحله‌ای هزینه است که شالوده سیستمهای نوین حسابداری صنعتی است. در مرحله اول این روش، هزینه‌ها ی غیر مستقیم منابع به مخازن هزینه تخصیص می‌یابد ودر مرحله دوم، هزینه‌های انباشته شده در مراکز هزینه به محصولات (یا به سایر موضوعات هزینه) تخصیص داده می‌‌شود. تخصیص طبق مرحله اول معمولاً برای ارزیابی عملکرد مدیر مسئول مرکز هزینه وتخصیص طبق مرحله دوم برای تعیین بهای تمام شده محصولات بکار می‌رود (کوپر رابین، 1383 ، ص4)
سیستمهای هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت، بر فعالیتهایی تاکید دارد که برای تولید محصولات باید انجام شود. هزینه فعالیتها با توجه به میزان استفاده هر محصول از فعالیتها، به محصولات تسهیم می‌شود. سیستم هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت چهار طبقه فعالیت مختلف را شناسایی می‌کند:
1-1-2) فعالیتهای سطح واحد محصول‌: که با هر بارتولید یک واحد محصول، انجام می‌شود.
(2-1-2 فعالیتهای سطح دسته محصول : که با هر بار تولید یک دسته (مقدار معین) از محصول، انجام می‌شود.

3-1-2) فعالیتهای سطح محصول : که برا اساس نیاز پشتیبانی تولید انواع محصولات مختلف، اجرا می‌شود.
4-1-2) فعالیتهای سطح کارخانه: که فرایند عمومی تولیدکارخانه را پشتیبانی می‌کند.
2-2) هزینه‌یابی هدفمند
هزینه یابی هدف یک رویکرد ساختار یافته و منظم برای تعیین هزینه‌‌ی تولید می‌باشد که در آن یک محصول باید با سطح مشخصی از کیفیت و کارکرد و با قیمت فروش پیش بینی شده، به منظور ایجاد سطح مشخصی از سودآوری تولید شود. به عبارت دیگر هزینه یابی هدف فرایندی است برای حصول اطمینان از این که آیا یک محصول با ویژگیهای مشخصی از لحاظ کیفیت و کارکرد و قیمت می‌تواند سطح رضایت بخشی از سودآوری ایجاد کند یا خیر. هزینه یابی هدف یک ابزار راهبردی قوی است که سازمانها را هم زمان قادر به یافتن سه بعد کیفیت، هزینه و زمان می‌کند و هزینه‌ها را قبل از وقوع کنترل می‌کند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله تکنولوژی تولید پیچ فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله تکنولوژی تولید پیچ فایل ورد (word) دارای 33 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله تکنولوژی تولید پیچ فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله تکنولوژی تولید پیچ فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله تکنولوژی تولید پیچ فایل ورد (word) :

مقدمه
استفاده از ماشین‌های اتومات از حدود دو قرن پیش آغاز شده و با پیشرفت علم و تکنولوژی بشر به تکنولوژیهای جدید ساخت مواد و ابزار دستیابی پیدا کرده،‌ این ابزار باعث رشد صنعت و فناوری شده و می‌تواند انسان را برای ساخت تجهیزات مورد نیاز که امروزه به دقت زیادی نیز احتیاج دارد، رهنمون سازد.

یکی از وسیله های مهم صنعت امروز احتیاج مبرم به پیچ و مهره می‌باشد در این جزوه آشنایی مختصری در مورد ساخت پیچ و ماشینهای تولید پیچ ارائه می‌شود.

فصل اول

پیچ‌ها:
تعریف پیچ‌: پیچ قطعه استوانه ای است که بر سطح استوانه آن شیاری مارپیچ ایجاد شده است و از آن برای اتصال قطعات به کمک مهره استفاده می‌شود. البته برخی اوقات با حدیده کردن قطعه،‌ بدون کمک مهره نیز می‌توان اتصال را عملی کرد. به طور کلی از پیچ برای بستن قطعاتی استفاده می‌شود که بتوان آنها را به سهولت از هم جدا کرد. از پیچ، همچنین برای ایجاد نیروی طولی زیاد در پرسها و گیره‌ها و برای تبدیل حرکت دورانی به حرکت مستقیم در ماشین تراش و . . . استفاده می‌گردد.

معرفی قسمتهای مختلف پیچ:
پیچ شامل دو قسمت اصلی سر و بدنه می‌باشد. سرپیچ به اشکال مختلفی از قبیل شش گوش،‌ چهار گوش، گرد، عدسی، هزینه‌ای، استوانه‌ای و شش گوش یا چهار گوش داخلی (آلن) تولید می‌‌شود که آچارها می‌تونند با آن درگیر شوند. قسمت بدنه پیچ استوانه ای شکل است و روی سطح جانبی آن دنده‌کاری شده است. دنده‌کاری نیز عبارت از ایجاد شیارهایی به صورت مارپیچی است. شیارها به صورت مثلث، مربع، ذوزنقه و نیم دایره بر روی سطح جانبی بدنه پیچ ایجاد می‌شوند.

شکل 1– 1 اجزاء مختلف یک پیچ
یک «دنده پیچ» عبارت است از مسیر مارپیچی که بر روی استوانه پیچ قرار دارد که اگر استوانه را گسترش دهیم متوجه می‌شویم که یک دنده یا مارپیچ عبارت از وتر مثلث قائم الزاویه ای با قاعده برابر محیط دایره و ارتفاعی معادل گام است. این ارتفاع عبارت از فاصله‌ای است که در یک دور کامل بر روی سطح

جانبی استوانه بوجود می‌آید و گام پیچ نامیده می‌شود.
شکل 2-1
در مثلت قائم الزاویه بالا زاویه بین قاعده و وتر مثلث «زاویه مارپیچ» نامیده می‌شود و تانژانت این زاویه را شیب مارپیچ می‌گویند.
چنانچه جهت صعود مارپیچ روی قسمت مرئی (دید) استوانه با محور قائم از چپ به

راست باشد پیچ راست گرد است و اگر از راست به چپ باشد پیچ چپ گرد می‌باشد.
در پیچ راست گرد، برای باز کردن مهره لازم است آن را در جهت خلاف عقربه‌های ساعت،‌ و در پیچ چپ گرد باید آن را در جهت عقربه‌های ساعت بچرخانیم. دنده کاری را پیچها ممکن است یک راهه و یا چند راهه باشد. پیچی را که مارپیچهای آن فقط از تراش یک مارپیچ ساخته شده باشد پیچ یک راهه گویند.

در صورتی که پیچ چند راهه عبارت از پیچی است که مارپیچهای آن از تراش چندین مارپیچ به موازات هم به وجود آمده باشند. در پیچهای چند راهه چون معمولاً شیب دنده‌ها زیاد است از آنها برای کورس زیاد و نیروی کم (پیچهای حرکت ماشین تراش و پرس) استفاده می‌شود. در شکل صفحه بعد یک پیچ سه راهه نشان داده شده است.

مشخصات پیچها، معمولاً با ابعاد و گام پیچ تعیین می‌‌شوند:
الف- پیچها به کمک ابعادشان که عبارت از قطر بزرگتر، قطر کوچکتر،‌ گام پیچ و طول قسمت دنده کاری است مشخص می شوند.
شکل3 –1 ابعاد مشخص کننده یک پیچ و مهره

– قطر بزرگتر عبارت از قطر اصلی و قطر خارجی پیچ است که می‌‌توان آن را توسط کولیس اندازه گرفت. این قطر با حرف d نشان داده می‌شود.
– قطر کوچکتر عبارت از قطر داخلی یا هسته مرکزی پیچ می‌باشد که تحت تراش قرار نگرفته است. این قطر با حرف نشان داده می شود.

– گام پیچ عبارت از مقدار طولی است که پیچ در یک دور گردش بالا یا پایین می‌رود. این طول مساوی فاصله دو دنده مجاور هم در پیچ یک راهه است و با حروف p نشان داده می‌شود.
– طول پیچ، طول قسمت استوانه‌ای است که در زیر سرپیچ قرار دارد. و طول پیچ با قطر آن تناسب دارد.
معرفی انواع پیچها:
پیچها را از نظر شکل و پروفیل دنده به انواع مختلفی تقسیم می‌کنند که عبارت اند از:
1- دنده‌ مثلثی که بیشتر از انواع دیگر متداول است و دارای مقاومت خوب برای اتصالهای مکانیکی می‌‌باشد.
2- دنده مربع که برای اتصالات و تحت فشار که کمتر باز و بسته می‌‌شوند. بکار می‌رود.
3- دنده ذوزنقه‌ای که برای انتقال حرکت و نیرو مورد استفاده واقع می‌شود.
4- دنده اره‌ای که شکل دنده‌های آن ذوزنقه قائم الزاویه است و برای انتقال حرکت و نیرو در یک جهت بکار می‌رود.

5- دنده گرد که برای قطعاتی که در معرض ضربه قرار می‌گیرند مورد استفاده قرار می‌گیرد.
انواع فرم و پروفیل دنده‌های پیچها در شکل زیر به منظور مقایسه نشان داده شده است. پیچها از نظر شکل و پروفیل دنده ها دارای استانداردهای مختلفی هستند که عبارتند از: پیچهای بین المللی متری، پیچهای اینچی،‌ پیچهای لوله اینچی و پیچهای مخصوص.
شکل 4-1 اشکال مختلف دنده‌کاری در پیچ

الف- پیچهای بین المللی متری:
این رشته بر اساس دستگاه متری پایه گذاری شده است. دنده‌ها در این سیستم به شکل مثلث متساوی الاضلاع است که رأس دنده‌ها آن در ارتفاع مثلث در پیچ و ارتفاع در مهره بریده شده‌اند. همچنین ته شیارهای آن در ارتفاع مثلث در پیچ و ارتفاع در مهره گرد شده‌ند

. به این ترتیب یک فضای خالی بین پیچ و مهره ایجاد می‌شود که مخزن خوبی برای روغن می‌‌باشد و در باز کردن و بستن پیچ و مهره از اصطکاک خشک جلوگیری می‌کند و در نتیجه دوان آن را افزایش می‌دهد. در این دسته،‌ پیچ را با قطر و گام به میلیمتر مشخص می‌کند. مانند پیچ 20M که عدد 20 معرف قطر پیچ و حرف M معرف سیستم آن می‌باشد. در سیستم متری دو سری پیچ بارزوه وجود دارد.

شکل 5-1 سیستم دنده‌کاری بین‌المللی متری

1- پیچ سری دنده ظریف که از قطر –1- تا 5/5 میلیمتر تولید می شوند.
2- پیچ سری دنده درشت که از قطر 6 میلیمتر به بالا ساخته می‌شوند.
قطر متوسط: برای کنترل سطوح مارپیچی دنده‌ها و رفع خطاهای تراش به هنگام پیچ‌سازی در این دسته از عاملی به نام قطر متوسط یا قطر میانی یا قطر گام که با نشان داده می‌شود استفاده می‌کنند. این قطر از وسط ارتفاع مثلثهای دنده ها اندازه گرفته می‌‌شود.

پیچها و مهره‌ها از نظر ابعاد،‌ استاندارد شده هستند. این ابعاد در جدول 1-4 نشان داده شده‌اند.
ب- پیچهای اینچی:
پیچهای اینچی به دو دسته انگلیسی ویت ورث و امریکایی سلرز تقسیم می شوند:
1- دسته پیچهای انگلیسی ویت ورث: این سیستم در انگلستان و برخی ممالک دیگر رایچ است. دنده‌ها در این دسته به صورت مثلث متساوی الساقین با زاویه رأس 55 درجه است که رأس دنده‌ها و ته شیارهای آن در فاصله ارتفاع از رأس مثلث گرد شده است. قطر بزرگتر پیچ در این سیستم بر حسب اینچ بیان می‌شود و گام آن عبارت از تعداد دنده‌ها در یک اینچ طول قسمت دنده‌‌کاری شده می‌باشد. گام پیچ بر حسب میلیمتر نیز از فرمو به دست می‌آید. به عنوان مثال پیچی به قطر 1 اینچ که دارای 8 دندانه در طول یک اینچ است دارای گامی مساوی میلیمتر می‌‌باشد.

2- دسته پیچهای امریکایی سلرز: این دسته بین دو دسته متری و ویت ورث قرار دارد. بدین معنی که مشخصات دنده‌های آن از هر دو دسته گرفته شده است. دنده‌ها در این دسته یک مثلث متساوی الاضلاع است که رأس دنده‌ها و ته شیارهای آن در ارتفاع مثلثها بریده شده‌اند قطر پیچ در این دسته بر حسب اینچ بیان می‌‌‌شود و گام آن عبارت از تعداد دنده‌ها در یک اینچ است و هیچ فضای خالی بین مهره و پیچ وجود ندارد. گام این پیچ بر حسب میلیمتر نیز از فرومول به دست می‌آید. در این فرمول N عبارت از تعداد دنده‌ها در یک اینچ است.

شکل 6-1 سیستم دنده‌کاری سلرز

ج- پیچهای لوله‌ای اینچی:
1- دسته ویت ورث پای گاز- این نوع دنده‌کاری برای لوله‌های که دارای ضخامت کم هستند مورد استفاده قرار می‌‌گیرد. پروفیل این پیچها همان پروفیل ویت ورث است که تناسب قطر گام آنها متفاوت است. بدنه‌ پیچ مخروطی است و شیب آن می‌ باشد حال آنکه مهره‌ ای که روی بدنه مخروطی سوار می گردد استوانه‌ای انتخاب می‌شود تا آب بندی کامل فراهم گردد.

شکل 7-1 سیستم دنده‌کاری ویت ورث بای گاز

2- دسته بریگ- این نوع دنده کاری برای لوله‌هایی آب و انتقال گاز و سیالات مختلف به کار می‌‌رود. دنده‌ها در این دسته، مثلث متساوی الساقین است که رأس دنده‌ها و ته شیارها به اندازه‌ شعاعی مساوی P 033/0= r گرد شده باشد. گام پیچ مساوی قاعده مثلث است و ارتفاع مثلثها با در نظر گرفتن رأس دنده و ته شیارها باید مساوی P8/0 باشد. قطر و گام پیچ در این دسته بر حسب میلیمتر است.

شکل 8-1 سیستم دنده کاری برینگ

د- پیچهای دنده ذوزنقه‌ای:
دنده‌های این دسته به صورت ذوزنقه متساوی الساقین با زاویه رأس 30 درجه می‌باشد. ارتفاع دنده ‌این دسته در حدود نصف گام پیچ است. دنده کاری این پیچها بر اساس بین‌المللی متری پایه گذاری شده است. این پیچها اغلب برای تبدیل حرکت دورانی به خطی در دو جهت مانند پیچهای ماشین تراش و . . . به کار می‌روند. بازده پیچهای دنده ذوزنقه‌ای از پیچهای دنده مثلثی بهتر است و مقاومت آنها بیشتر است.

شکل 9-1 سیستم دنده‌کاری ذوزنقه‌ای

هـ- پیچهای دنده‌ اره‌ای:‌
پیچهای دنده اره‌ای دارای اندازه‌های میلیمتری هستند و زاویه پهلوی دندانه‌های آن 30 درجه است و برای انتقال نیروهای یک طرفه در ساختمان پرسها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این پیچها همچنین در جرثقیلها و جکها به کار می‌روند و به علت دشواری ساخت ترجیح داده می شود که به جای آنها از پیچهای دنده ذوزنقه‌ای استفاده شود.

شکل 10- 1پیچ دنده اره‌ای

و- پیچهای مخصوص:
در این دسته از پیچها به انواع مختلف دنده ریز، دنده مربعی و دنده گرد می‌توان اشاره کرد.
1- گروه دنده ریز:‌ این گروه پیچها از دنده‌های ریز برخوردار می‌باشند که نسبت به دنده های نرم و استاندارد دارای گامها و دنده‌های کوچکتر هستند. پیچهای نوع دنده ریز در موارد زیر به کار می‌روند:
الف- به منظور جلوگیری از شل شدن پیچها.
ب- به منظور رنده کردن لوله با ضخامت کم.
ج- برای ساخت مهره‌های با پهنای کم. البته باید توجه داشت که برای یک اتصال خوب نباید تعداد دنده‌های درگیر کمتر از 4 یا 5 دنده باشد.

د- پیچهای دنده ریز زمانی که به صورت چند طبقه یا پله ای تولید می‌شوند نیز مورد استفاده قرار می‌‌گیرند. ضمناً باید در نظر داشت که قطر هر طبقه پیچ برای بستن مهره و عبور مهره از هر طبقه نباید بیشتر از p (یک سوم گام) باشد.
2- گروه پیچهای دنده مربعی:‌‌ از پیچهای دنده مربعی در ساخت جکها و برسها استفاده می شود. بازده این پیچها بهتر از پیچهای دنده ذوزنقه‌ای است و تحمل انتقال نیروی آن‌‌ بیشتر می‌ باشد. (مقاومت رزوه‌های آن از دنده‌ ذوزنقه‌ای کمتر است) تهیه این نوع پیچها با ماشین کار پیچها با ماشین کار نسبتاً مشکل است و لفی‌ای که در اثر تماس پیچ و مهره ایجاد می شود قابل تنظیم نیست و به همین جهت نیز استاندارد نشده است.

3- گروه پیچهای دنده‌ گرد:‌‌ دنده‌های این دسته از دو قوس دایره که در زاویه تماس 15 درجه با هم مماس هستند تشکیل می‌شود. از مشخصات این دنده‌ها مقاومت بسیار زیاد آنها به علت نداشتن رئوس نوک تیز می‌باشد. پیچ دنده گرد در ساخت لوکوموتیوهای راه آهن و جکهای جرثقیلهای سقفی به کار برده می‌‌شود.

شکل 11-1 سیستم دنده‌کاری گرد
در زیر انواع پیچها به منظور آشنایی بیشتر و مقایسه با یکدیگر نشان داده شده است.

شکل 12-1 انواع پیچها

ز- دسته‌بندی بر اساس شکل سرپیچ:
پیچها بر حسب شکل سر و قسمت آچار خور به چند دسته تقسیم می‌شوند:
1- پیچهای دو سر:‌ این نوع پیچها، در دو انتهای خود دنده شده‌اند و در مواقعی که امکان استفاده از مهره نباشد مورد استفاده قرار می‌گیرند. (مانند اتصال سرسیلندر به سیلندر). برای بستن این نوع پیچها باید قسمتی از آنها را به صورتهای چهار گوش،‌ آلن یا جای پیچ گوشتی تولید نمود.
2- پیچ با سر شش گوش:‌ رایج ترین پیچها،‌ پیچهای سرشش گوش می‌‌باشند.

3- پیچهای با سر چهار گوش: این نوع پیچها بیشتر برای اتصالاتی که باز نمی‌شوند به کار می‌رود.
4- پیچهای سراستوانه‌ای یا شش گوش داخلی (آلن): این نوع پیچها بیشتر برای اتصالاتی که باز نمی‌شوند به کار می رود. قطعات که سرپیچ یا گل سرپیچ نباید از سطح کار بیرون باشد مورد استفاده قرار می‌گیرد.
5- پیچهای سرچکشی: این نوع پیچها به صورت فشاری یا با نیروی زیاد در کارها جا زده می‌‌شوند و سپس مهره روی آنها بسته می‌‌شود.
6- پیچهای سرچادار (سراستوانه‌ای، نیمگرد و سرخزینه): در این قسمت سر این نوع پیچها شکافی در امتداد قطر سرپیچ برای داخل کردن سرپیچ گوشتی ایجاد شده است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   321   322   323   324   325   >>   >