پروژه دانشجویی مقاله ساندویچ پانل فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله ساندویچ پانل فایل ورد (word) دارای 42 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله ساندویچ پانل فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله ساندویچ پانل فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله ساندویچ پانل فایل ورد (word) :

مقدمه :
نیاز گسترده و روز افزون جامعه به ساختمان و مسکن وضرورت استفاده از روش ها و مصالح جدید به منظور افزایش سرعت ساخت سبک سازی افزایش عمر مفید ونیز مقاوم نمودن ساختمان در برابر زلزله را بیش از پیش مطرح کرده است .حل مشکلاتی نظیر زمان طولانی اجرا عمر مفید کم ویا هزینه زیاد اجرای ساختمان ها نیاز مند ارائه راهکار هائی به منظور استفاده عملی از روش های نوین ومصالح ساختمانی جدید جهت کاهش وزن و کاهش زمان ساخت , دوام بیشتر ونهایتا کاهش هزینه اجراست.سبک سازی یکی از مباحث نوین در علم ساختمان است که روز به روز در حال گسترش و پیشرفت میباشد.این فن اوری

عبارتست از کاهش وزن تمام شده ساختمان با استفاده از تکنیک های نوین ساخت مصالح جدید و بهینه سازی روش های اجرا کاهش وزن ساختمان علاوه بر صرفه جویی در هزینه زمان و انرژی زیان های ناشی از حوادث طبیعی مانند زلزله را کاهش داده و صدمات ناشی از وزن زیاد ساختمان را به حداقل میرساند. توجه قرار گیرد .

یکی از روش های سبک سازی ساختمان ها کاهش وزن تیغه های بار بر در ساختمان است که به کمک پانل ها ی ساندویچی پیش ساخته (3d) انجام میگیرد.
پانل‌های ساندویچی :
یک پانل ساندویچی در حقیقت از دو بخش اصلی تشکیل شده است. نخست هسته میانی که ضعیف و معمولاً حجیم است. دیگری پوسته‌های واقع در دو طرف هسته که قوی و معمولاً نازک هستند. معمولاً هسته ضعیف میانی از جنس فوم یا لانه زنبوری می‌باشد و پوسته‌های واقع در دو طرف هسته از کامپوزیت‌های الیاف شیشه یا الیاف طبیعی، ساخته می‌شوند. این ساختار به ظاهر ساده که به علت شباهت ظاهریش با ساندویچ به همین نام خوانده می‌شود، مزیت‌ها و قابلیت‌های فوق‌العاده‌ای از خود نشان می‌دهد.

یک ساختار ساندویچی، مقاومت بسیار بالاتری نسبت به تک‌تک اجزای خود دارد و از سبکی فوق‌العاده‌ای نیز برخودار است. همچنین هزینه نسبتاً پایینی داشته و به سرعت و سهولت می‌‌تواند در ساخت‌وساز مورد استفاده قرار گیرد.

بعد از پروفیل‌های پالتروژن و محصولات تهیه شده به روش قالب باز، پانل‌های ساندویچی مهترین مورد استفاده کامپوزیت‌ها در صنعت ساختمان است.
گرچه این پانل‌ها در گذشته از طریق لایه‌چینی دستی و روش قالب باز تهیه می‌شدند، اما امروزه به مدد فرآیندهای ماشینی، سرعت و کیفیت تولید این محصولات تا حد فوق‌العاده‌ای افزایش یافته است. همین مسئله موجب کاهش هزینه و افزایش استقبال از این محصولات گردیده است.
علاوه بر ساخت‌وساز، موارد استفاده زیادی از پانل‌های ساندویچی را در صنایع هوافضا، خودرو، کشتی‌سازی و غیره می‌‌توان مشاهده نمود.

انواع پانل :
پانل ها به دو گروه تقسیم می شوند:

1- سازه ای

2- غیرسازه ای
انواع پانل های سه بعدی دیواری :

1- پانل دیواری باربر
2- پانل دیواری غیرباربر
پانل های دیواری باربر را در دیوار سوله ها و ساختمان های صنعتی، دیوارهای محوطه، ساختمان های بدون استفاده از سازه فلزی یا بتن آرمه که معمولاً یک یا دو طبقه و عمدتاً در انبوه سازی ها می باشد) و; استفاده می نمایند.
پانل های دیواری غیرباربر را در دیوارهای خارجی و داخلی کلیه ساختمان هایی که دارای سازه(اسکلت) فلزی یا بتنی هستند، اجرا می نمایند و به دلیل سبک و عایق بودن و; در برج ها بسیار کاربرد دارد.
پانل های سه بعدی سقفی :
عرض پانل های سقفی بین 80 تا 100 سانتیمتر است و ضخامت عایق پلی استایرن بکار رفته 10 تا 15سانتیمتر، سقف به صورت تیرچه و پانل اجرا می شود. ضخامت بتن روی پانل سقف، 5 تا 7 سانتیمتر می باشد و دیگر جزئیات طبق نقشه های محاسباتی مربوط خواهد بود.
معرفی برخی عایق های مورد استفاده در ساندویچ پانلها
عایق های کاربردی شرکت مندکانکس
نوع عایق ضریب هدایت حرارتی
(w/mk)
Thermal conductivity شرح
1-پلی اوریتان 0025 عایق زرد رنگی است که در سردخانه ها برای دیوارها نیز از این عایق استفاده
می شود .
2-پلی استایرن
EPS
پلاستوفوم 0036 به صورت صفحات صلبی هستند که از دانه های ریز پلی استایرن تشکیل شده اند . این صفحات هوا را درون خود حفظ می کنند و اجازه عبور آب را نمی دهند .
3-پشم شیشه 0039 این ماده از ذوب شیشه و تبدیل آن به الیاف ریز تولید می شود . این الیاف به صورت رول یا پانل در آمده . پشم شیشه در مقابل آتش مقاوم است . پشم شیشه به راحتی بریده و نصب می شود .

4-پشم سنگ 0039 ماده اولیه برای تولید پشم سنگ ، دیاباز یا بازالت است . پشم سنگ از پشم شیشه متراکمتر بوده و دارای مقاومت گرمای بیشتری است . پشم سنگ عایق صوتی خوبی می باشد و در برابر آتش بسیار مقاوم است

مندکانکس سعی نموده است تا باور برتری استفاده از ساندویچ پانلها را نسبت به مصالح سنتی ساختمان مانند آجر، گچ، سیمان و ماسه را از طریق نتایج علمی عرضه دارد . که نتیجه این مقایسه را به صورت خلاصه در جدول زیر نشان داده ایم.

معرفی برخی عایق های مورد استفاده در ساندویچ پانلها
مصالح ساختمانی
و عایق ها Thermal conductivity
(w/mk) نتایج حاصل از مقایسه
آجر 072 ضریب هدایت حرارتی آجر 28 برابرضریب هدایت حرارتی پلی اوریتان، 24 برابر ضریب هدایت حرارتی پلی استایرن و 18، برابر ضریب هدایت حرارتی پشم شیشه می باشد از این مقایسه نتیجه می گیریم که آجر نسبت به این عایق ها دارای انتقال حرارت بسیار بالایی است. پس استفاده از عایق ها نسبت به آجر در بهینه سازی مصرف انرژی بسیار موثر بوده و به کاهش اتلاف انرژی که هم اکنون در کشور ما در جایگاه خاصی می باشد کمک به سزایی می کند.
ماسه 0795 ضریب هدایت حرارتی ما سه 32 برابر ضریب هدایت حرارتی پلی اوریتان ، 28 برابر ضریب هدایت حرارتی پلی استایرن و 20 برابر ضریب هدایت حرارتی پشم شیشه می باشد از این مقایسه نیز نتیجه آنچه مربوط به آجر را گرفتیم خواهیم گرفت.

گچ و سیمان 072 ضریب هدایت حرارتی گچ 28 برابر ضریب هدایت حرارتی پلی اوریتان، 24 برابر ضریب هدایت حرارت پلی استایرن و 18 برابر ضریب هدایت حرارتی پشم شیشه می باشد با مقایسه میان این نسبت ها به نتایجی مشابه با آنچه برای آجر رسیدیم خواهیم رسید.
پلی اوریتان 0025 ضریب هدایت حرارتی پلی اوریتان 0035 برابر ضریب هدایت حرارتی آجر و سیمان ، 0032برابر ضریب هدایت حرارتی ما سه می باشد. با مقایسه میان این دو حالت نیز به نتیجه مشابه می رسیم که این ماده در مقایسه با مصالح سنتی بسیار بهینه در مصرف انرژی می باشد.

پلی استایرن 0029 ضریب هدایت حرارتی پلی استایرن 004 برابر ضریب هدایت حرارتی آجر و سیمان , 00364 برابر ضریب هدایت حرارتی ما سه می باشند.
پشم شیشه 0039 ضریب هدایت حرارتی پشم شیشه 0055 برابر ضریب هدایت حرارتی آجر و سیمان و 005 برابر ضریب هدایت حرارتی ما سه می باشد.
یکی دیگر از نتایج موفقیت آمیزی که مندکانکس با مقایسه میان عایق های کاربردی ساندویچ پانل ها و مصالح ساختمانی به آن دست یافته است صرفه

اقتصادی این محصولات نسبت به مصالح ساختمانی سنتی میباشد که با توضیح یک مثال نتیجه حاصل از این مقایسه را به صورت خلاصه در جدول زیر تشریح می کنیم.
اتاقی را در نظر می گیریم می خواهیم این اتاق را با استفاده از مصالح ساختمانی سنتی و ساندویچ پانلها از نظر صوتی و حرارتی ایزوله نماییم و این انتظار را داریم که نسبت به همه این مواد دارای ایزوله حرارتی و صوتی یکسانی باشد حال می خواهیم بدانیم برای اینکه به این هدف دست یابیم چه ضخامتی از هر یک از این مصالح را باید به کار گیریم . ما نتایج حاصل از این مقایسه را در جدول زیر آورده ایم.

مقایسه میان مصالح ساختمانی و عایقها از لحاظ اقتصادی
مواد ساختمانی و عایقها ضخامت ماده مورد نیاز به ازای ضریب صوتی و حرارتی استاندارد نتیجه گیری حاصل از این مقایسه
آجر 860mm با مقایسه میان ضخامت های مورد نیاز
می بینیم که به ازای ضریب صوتی و حرارتی یکسان برای یک ساختمان استاندارد (ایزوله).
میزان ضخامت عایق های پشم سنگ
پلی اوریتان و پلاستوفوم در مقایسه با مصالح ساختمانی سنتی بسیار ناچیز می باشد و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه می باشند.

مشخصات فنی ساندویچ پانل :
پانلها در ضخامت های 5، 6، 8، 10، 12، 15 سانتی متر و به عرض 117 سانتی متر و طول متغیر بر حسب سفارش مشتری تولید می گردد. جنس ورقهای پوششی می تواند از ورق های گالوانیزه ساده یا رنگی ، آلومینیوم ساده یا رنگی، فویل آلومینیوم و یا کاغذ کرافت باشد. فوم داخل ساندویچ پانل نیز از جنس پلی یورتان با وزن مخصوص معادل 25 تا 60 کیلوگرم بر متر مکعب باشد.

فوم جامد در مقابل حلالها، روان کننده ها، روغن های معدنی، اسید ها و بازهای رقیق و دود نامناسب کارخانجات و همچنین قارچها و میکروبها مقاوم بوده و به علت نداشتن بو و خطر برای سلامت انسان و حیوان و عدم امکان زندگی حشرات موذی در داخل فوم بهترین نوع عایق مصرفی در انواع پوشش های سقف و دیوار و کف سردخانه ها می باشد

پانل ساخته شده از دورو کاغذ :
یکی از انواع محصولات پانل ساخته شده از دو رو کاغذ به ضخامت 5 الی 10 سانتی متر می باشد که برای عایق حرارتی در پشت بام ساختمان های مسکونی و صنعتی و کف سردخانه ها بسیار مناسب می باشد.
محصولات: ورق های فلزی

پوشش و دیوارکوب طرح سفال :
سالهاست که از سفال برای زیبا سازی و محافظت از سقف های شیبدار استفاده می شود. اما این ساختار علی رغم ظاهری زیبا و شکیل مشکلاتی را از قبیل شکنندگی و سنگینی به همراه دارد.اکنون شرکت پوشش فوم دار غرب با استفاده از تکنولوژی مدرن به این مشکلات پایان داده و ساختارهایی با زیبایی سفال و تفاوت وزن باور نکردنی به بازار عرضه کرده است.

این تولیدات به صورت یکپارچه و با توجه به سفارش مشتری در رنگ های متنوع عرضه می شود. از این رو در ساختار هر ساختمان و تمامی سبک های معماری با سقف شیبدار می توان از آن بهره جست.

مزایا و کارایی های پوشش های طرح سفال
محافظ در برابر رطوبت ناشی از باران و برف
مقاومت در برابر وزش باد و طوفان
وزن باور نکردنی (فقط 5/4 تا 5 کیلوگرم در هر مترمربع)

ایمنی و انعطاف پذیری بالا در برابر زلزله با توجه به وزن و سبکی جنس محصول
مقاوم در تابش اشعه خورشید و آتش سوزی
سرعت در نصب و سبکی سازه نگه دارنده

ساندویچ پانل با دو طرف پوشش فلزی :
پانل های ساخته شده از دو رو پوشش فلزی جهت استفاده در دیوار سردخانه ها و کارخانجات مواد غذایی و بهداشتی با ضخامت 5، 6، 8، 10، 12، 15 سانتی متر مورد استفاده قرار می گیرد و عایق حرارتی ، برودتی و صوتی می باشد.

ساندویچ پانل با یک طرف پوشش فلزی :
پانل های ساخته شده از یک رو با پوشش فلز و طرف دیگر از فویل آلومینیوم یا کاغذ بهترین مصالح برای سقف کاذب و پوشش روی ساختمان های صنعتی و انبارهای سوله می باشد و مورد استفاده دیگر این نوع پانل پوشش روی دیوار های قدیمی یا آجری جهت نماسازی و عایق کاری برودتی و صوتی می باشد.

طرح کروگیت :
برای استفاده در تیزه ها ی پوشش سالن های سوله و همچنین جایگزینی مناسب جهت آبچکان سوله است. استفاده از کروگیت باعث حذف آبرو و زیبایی سالن ها خواهد شد.

موارد استفاده :
پوشش های سفالی با توجه به تنوع رنگ، زیبایی و مقرون به صرفه بودن این قابلیت را دارا هستند که در اغلب پروژه های مسکونی، تجارتی و صنعتی مورد استفاده قرار گیرند . پروژه هایی از قبیل:
شهرک های ساحلی
ساختمان های اداری
کارخانجات و مراکز صنعتی
هتل ها و رستوران ها
خانه های پیش ساخته
دکه ها ی پیش ساخته و غرفه های مسقف نمایشگاهی
مجموعه های تفریحی
کانکسها ی متحرک (اداری، کارگری، ویلائی)

ویژگیهای ساندویچ پانل ها :
1- عایق رطوبتی
2- مقاوم در برابر زنگ زدگی
3- مقاوم در برابر باد
4- عایق اشعه ماورابنفش
5- مقاوم در برابر مواد شیمیایی
6- غیر قابل اشتعال
7- عایق حرارتی
8- عایق صوتی
9- مقاوم در برابر رانش و زلزله

10- مقاوم در برابر حشرات
11- محافظ محیط زیست
12- حفاظت در برابر آلودگی
13- مقرون به طرفه
14- تنوع رنگی
15- مقاومت بسیار بالا
16- قابل بازیافت
17- انبساط و انقباض بسیار پائین
18- حمل و نقل سریع و آسان
19- سهولت در اجرای تاسیسات
20- عدم نیاز به قالب بندی
21- مناسب برای تمامی اقلیم ها
22- قابل شستشو و بهداشتی
23- وزن سبک
مصارف و کاربرد عمومی ساندویچ پانل :
* مکانهای سرپوشیده
سالنها و استادیوم های ورزشی، بناهای فرودگاهی و پایانه ها دفاتر کارگاهی پست نگهبانی
* کانتینرهای حمل و نقل و یخچال
کاروانهای ثابت و متحرک وکمپهای مخصوص جهت استفاده در سوانح و حوادث طبیعی درمانگاه صحرایی. تعمیرگاه سیار.
* ساختمانهای تجاری و اداری، بیمارستان، مدارس
خانه ها ، ویلاها، سرویس بهداشتی.
نمازخانه دیوارهای کاذب، تقسیم داخلی و سقف کاذب
* سالنهای تولید و اجتماعات
پوشش سالنهای تولید، سیلوها، انبارها، نیروگاه ها و غیره
* انواع سردخانه ها و صنایع برودتی
با درجه برودت مختلف

مزایای استفاده از پانلهای ساندویچی :
– سبکی دیوارهای ساخته شده از پانلهای ساندویچی در مقایسه با دیگر مصالح
– سرعت حمل و نقل و سهولت پانلهای ساندویچی در ارتفاع
– مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله
– عایق در مقابل حرارت ، برودت ، رطوبت و صدا
– مقاوم در برابر آتش سوزی بعلت وجود قشرهای بتونی طرفین پانل ساندویچی
– نفوذناپذیری ساختمان در مقابل حشرات

– امکان حمل و بکارگیری پانلهای ساندویچی در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان بدون نیاز به کارگران متخصص
– دستیابی به فضای مفید بیشتر بعلت ضخامت ناچیز دیوارهای پانل ساندویچی
– آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع به علت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته پانلهای ساندویچی
– صرفه جویی در هزینه پی سازی و اسکلت ساختمانهای بلندمرتبه بدلیل وزن اندک قطعات سقف و دیوار پانلهای ساندویچی
– صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و یا زمستان بدلیل جلوگیری از تبادل حرارت و یا برودت و در نتیجه صرف انرژی کمتر
– افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاههای تأسیساتی آن
– عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهرهای بزرگ

– بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاهترین زمان
– عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چهارچوب دربها و کلاف فلزی پنجره ها قبل از بتن پاشی و کلاً اجرای تأسیسات ساختمان با کمترین هزینه

– عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تأسیساتی دیوارها و سقف و در نتیجه عدم ایجاد نخاله های انباشته که صرفه جویی در هزینه و وقت را بدنبال دارد .
– پس از بتن پاشی طرفین پانلها با ضخامت حداقل 4 سانتیمتر، پانلها بی نیاز از ملات گچ و خاک میباشد و با اجرای پلاستر گچ ( سفیدکاری ) ، دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود .

– حذف نعل درگاه در سیستم پیشرفته پانلهای ساندویچی .
– حمل و نقل پانلهای ساندویچی با هزینه اندک صورت می گیرد . بطور مثال یکدستگاه تریلر قادر است حدود 1000 متر مربع پانل سانویچی را حمل کند .
– استفاده از دیوار و سقف پانلهای ساندویچی در ساختمان سازی ، بهره وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب میگردد . بطور مثال باصرف 17 کیلوگرم در متر مربع فولاد بصورت مفتول و میلگرد می توان یک واحد مسکونی یک طبقه را بنا کرد .
– دلایل استحکام ساندویچ پانل تا سریع می باشد
– دوام ساندویچ پانل در برابر زلزله وطوفان چطور است تابر جای مانده اند

کاربرد پانل‌های ساندویچی کامپوزیتی در ایران و جهان :
خواص مناسب پانل‌های ساندویچی کامپوزیتی، این قبیل محصولات را به عنوان گزینه‌های مناسب در ساختمان‌سازی مطرح ساخته است. طی سال‌های اخیر فعالیت‌های اندکی جهت تولید این پانل‌ها در بازار ساختمان کشور مشاهده شده است. با این وجود هنوز پتانسیل‌های استفاده نشده بسیاری جهت به‌کارگیری این قبیل پانل‌ها در شهرهای بزرگ کشور که با معضل کمبود فضا روبرو هستند وجود دارد. مطلب زیر که برگرفته از مأخذ ذکر شده در انتهای مطلب می‌باشد، به بیان تجربه چند کشور جهان و دلایل عدم استقبال از پانل‌های ساندویچی در کشور می‌پردازد:
اروپا و آمریکا :

استفاده از دیواره‌ها و پانل‌های ساندویچی طی سال‌های گذشته در اروپا و آمریکا رشد روزافزونی یافته است. این دیواره‌ها که برای ساخت خانه‌های پیش‌ساخته طراحی شده‌اند، به دلیل داشتن مزایایی از قبیل دوام و عملکرد محیطی خوب, وزن کم, قابلیت مونتاژ سریع و افزایش راندمان انرژی در ساختمان, مورد توجه بسیاری از پیشتازان صنعت ساختمان‌سازی قرار گرفته‌اند.

به عنوان مثال شرکت تکنولوژی‌های پیشرفته ساختمان، به منظور ترویج نوآوری در صنعت ساختمان آمریکا, کمک مالی را به ارزش 11 میلیون دلار به 6 پروژه صنعتی اعطا کرده است. یکی از برندگان این بورس‌ها، یک شرکت تولید کننده پانل‌های کامپوزیتی روکش‌دار است. این پانل‌ها برای نصب به کمک زایده‌هایی در هم قفل می‌شوند.

طبق اظهارات این شرکت حتی اگر یک کارگر ساختمانی‌ ناوارد به مونتاژ این پانل‌ها گماشته شود, ساخت یک خانه 110 متر مربعی با سه اتاق خواب و دو حمام از این پانل‌ها، بیش از یک روز طول نمی‌کشد. قیمت خانه ساخته شده با این مواد با احتساب کل هزینه سرویس آشپزخانه, سیم کشی، لوله‌کشی, سیستم گرم کننده و لوازم برقی حدود 786 و 28 دلار تخمین زده شده‌است. آزمایشات نشان داده است که این خانه‌ها حتی می‌توانند در برابر طوفان و زلزله نیز به خوبی مقاومت کنند.
هندوستان :
استقبال از این نوع پانل‌ها منحصر به کشورهای توسعه‌یافته نمی‌شود. استفاده از ساختارهای کامپوزیتی ساندویچی در بسیاری از کشورهای آسیایی همچون تایلند و هند نیز مورد توجه قرار گرفته است. در هندوستان هیئت ارزیابی و پیش‌بینی تکنولوژی (TIFAC) که عهده‌دار اجرای طرح توسعه و گسترش کامپوزیت‌های پیشرفته است، تولید و گسترش این گونه پانل‌های کامپوزیتی را به صورت جدی در دستور کار خود قرار داده است.
برای تولید پانل‌های ساندویچ، ابتدا الیاف طبیعی را طی فرآیند پالتروژن به شکل صفحات و روکش‌های مسطح شکل می‌دهند و سپس به کمک یک هسته فومی یا لانه‌زنبوری پانل‌های کامپوزیتی تولید می‌شوند. این پانل‌ها در ساخت بناها، سقف‌های کاذب و حتی در ساختار کرجی‌ها نیز مورد استفاده واقع شده‌اند. در کشور هند منابع فراوانی از الیاف طبیعی ارزا‌ن‌قیمت یافت می‌شود. این عامل باعث گردیده است تا هندوستان سرمایه فراوانی را صرف توسعه تکنولوژی کامپوزیت‌های الیاف طبیعی در صنعت ساختمان نماید.
ایران :

رشد جمعیت در ایران و افزایش نیاز برای مسکن و فضای سکونت باعث شده است تا تقاضا برای هرچه کوچک‌تر، سریع‌تر و ارزان‌تر ساختن بنا افزایش یابد. رواج یافتن پارتیشن‌ها، سقف‌ها و دیوارهای کاذب در طی چند سال اخیر، موید این ادعاست.
طی سال‌های گذشته فعالیت‌هایی از سوی چند شرکت کوچک و بزرگ برای ساخت پانل‌های ساندویچی صورت گرفته است. دیوارهای پیش‌ساخته تولید شده توسط موسسه ساختمان‌سازی “سپ” در حقیقت نوعی از ساختارهای ساندویچی محسوب می‌شود. پانل‌های ساندویچی تولید شده در این موسسه از یک هسته فومی و لایه‌های بتن ارمه تشکیل شده است.

همچنین ساختار دیواره‌های کیوسک‌ها درحقیقت نوعی ساختار ساندویچی با هسته شبیه به لانه زنبوری و لایه‌هایی از جنس فایبرگلاس است. مواردی از کاربرد فایبرگلاس در ساخت دیوار‌ه‌ها و سقف‌های کاذب را که توسط کارگاه‌های کوچک تولید شده‌اند نیز در بازار می‌توان مشاهده کرد.
دلایل عدم استقبال از پانل‌های ساندویچی در کشور (ایران):
عدم حضورگسترده پانل‌های ساندویچی در ساخت‌وساز کشور ما شاید بیش از همه متاثر از عوامل زیر باشد:
الف) قیمت بالا

مهم‌ترین دلیل این امر قیمت بالای فایبرگلاس در مقایسه با چوب و سایر مواد به کار رفته در تولید سقف‌ها و دیواره‌های کاذب است. از آنجا که هم قیمت مواد اولیه و هم هزینه ساخت پانل‌ها (که اغلب به روش پرهزینه و کند لایه چینی دستی تهیه می‌شوند) بالاتر می‌باشند، معمولاً استفاده از مواد سنتی متداول نظیر چوب به صرفه‌تر است.

ب)کیفیت ناکافی
عامل دوم را در عدم یکنواختی تولیدات وکیفیت سطح نه چندان زیبای این قبیل محصولات باید جستجو نمود. به دلیل ماشینی نبودن فرآیند تولید پانل‌های ساندویچی کامپوزیتی، معمولاً یکنواختی جنس محصول و کیفیت سطح مناسب قابل دستیابی نیست. از سویی بسیاری از محصولات متداول مانند صفحات چوبی یا صفحات MDF به کمک روکش‌هایی از جنس فرمیکا(HPL) شکل ظاهری بسیار زیبایی به دست می‌آورند که برای مصرف‌کننده بسیار جذاب‌تر از سطح فایبرگلاس است.

ج)سرعت تولید پایین
دلیل دیگر، کندی روش‌های تولید این محصولات در کشور است. بسیاری از این قبیل محصولات در کارگاه‌های کوچک که تکنولوژی تولید در آنها بسیار ابتدایی، کند و متکی به کارگر است تولید می‌شوند. بدیهی است که نرخ تولید پایین و غیرماشینی بودن فرآیند ساخت این پانل‌های ساندویچی نمی‌تواند جوابگوی نیاز رو به گسترش بازار باشد.

د) پایین بودن سطح تکنولوژی
مجموعه این دلایل را می‌توان در پایین بودن سطح تکنولوژی تولید پانل‌های کامپوزیتی در ایران خلاصه نمود. بالا بردن سطح تکنولوژی واحدهای تولیدی داخلی و انجام تحقیقات کاربردی می‌تواند گام مهمی در جهت ارتقای این قبیل محصولات کامپوزیتی در کشور محسوب شود. گرچه هم‌اکنون در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران یک پروژه تحقیقاتی در زمینه توسعه کاربرد پانل‌های ساندویچی ساختمانی در کشور در حال اجرا است، اما پاسخگویی به بازار گسترده کشور نیازمند صرف تحقیقات و بودجه بسیار بیشتری است.

فصل دوم

ساندویچ پانل در ساختمان

دلایل استحکام دیوارهای سه بعدی :
استحکام دیوارهای سه بعدی ناشی از خرپای موربی است که از طریق جوش از هر دوطرف به مشی محکم گردیده و امکان انتقال نیروهای وارده را به صورت عملی به هر طرف میسر می سازد.
ویژگی های منحصر به فرد دیوارهای سه بعدی، استحکام بی نظیر آن است که درنتیجه طراحی مناسب سیستم سه بعدی در تحمل وزن و عملکرد صحیح نقطه جوش ها در شبکه از طریق خرپاهای کشیده شده که کاملاً از هر نقطه به نقطه بعدی جوش شده و تعداد زیاد نقاط جوش بین هر دو خرپا و مش باعث تقویت شبکه گردیده است.

استحکام دیوارهای سه بعدی امکان عملیات نصب را آسان می نماید زیرا:
1- خم شدن و شکستن دیوارها رخ نمی دهد.
2- برای حفظ دیوارها در وضعیت مورد نظر نیروی زیادی لازم است.
3- نصب درب و پنجره ها آسان می باشد.
4- نصب وسایل مورد نیاز از تشکیل لوله های آب و برق و غیره ساده و سریع می باشد.

دوام پانل سه بعدی در برابر زمین لرزه و طوفان چطور است؟
این دیوارها در ساختمان هایی در سواحل شرقی کاریبان و خلیج مکزیک و آمریکا بسیار بکار رفته اند در مقابل طوفان های شدید استقامت خوبی از خود نشان داده اند.
در آزمایشگاه در برابر وزش 400 کیلومتر در ساعت دوام آورده اند. همچنین در مورد زلزله های وحشتناک کالیفرنیا نیز که به شدت 5/6 و 9/6 رخ داده است. این پانل ها دوام خود را ثابت نموده اند و تمامی این ساختمان بدون کوچک ترین ترک برجای مانده اند.
موارد استفاده از پانل های سه بعدی دیواری و سقفی :
– ایجاد ساختمان بدون استفاده از سازه فلزی و یا بتن آرمه جدا

– ایجاد ساختمان با استفاده از سازه فلزی و یا بتن آرمه
– ایجاد ساختمان بدون استفاده از سازه فلزی و یا بتن آرمه جدا: سازه های ساخته شده با پانل های موردنظر مجموعه ای از پانل های دیواری باربر و سقفی به همراه کلاف های افقی و عمودی، تشکیل دهنده سیستم باربر ثقلی و جانبی این نوع ساختمان ها می باشد که بعد از بتن پاشی روی دیوارها و بتن ریزی روی سقف، مجموعه پانل ها به صورت جعبه درآمده بطوریکه این گونه ساختمان ها را در گروه TYPEBOX معرفی می نمایند.
باتوجه به این که سیستم سه بعدی درواقع متشکل از دیوارها و سقف های بتنی عمود یکدیگر می باشد لذا صلیب آن در مقایسه با قاب های خمشی بسیار بالاتر می باشد.

از مزایای ساختمان های ساخته شده با پانل های سه بعدی 3D در مقایسه با ساختمان های با اسکلت فلزی با بتن آرمه، متصل بودن تمامی دیوارها و سقف به یکدیگر می باشد.
– ایجاد ساختمان با استفاده از سازه فلزی و یا بتن آرمه: در این سیستم پس از اجرای اسکلت فلزی یا بتن آرمه ابتدا سقف ها براساس نقشه های اجرایی مربوطه اجرا می گردد، سپس جهت اجرای دیوارها با اتصال میلگرد نمره 8 یا 10 طبق جزئیات اجرایی به دور تا دور قاب ها یا محل اتصال دیوار با سازه ساختمان، پانل دیواری با سیم آرماتوربندی به میلگردهای اتصال، پس از تراز و شاقولی کردن، محکم بسته می شوند و پس از اجرای لوله کشی های تأسیساتی با بتن ریزدانه به ضخامت حدود 3سانتی متر بتن پاشی می گردد. در این سیستم دیوارها غیرباربر می باشد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله شناسایی و تجزیه و تحلیل فرصت ها و تهدیدهای

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله شناسایی و تجزیه و تحلیل فرصت ها و تهدیدهای محیطی و ارزیابی داخلی مربوط به برنامه ریزی استراتژیک فایل ورد (word) دارای 300 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله شناسایی و تجزیه و تحلیل فرصت ها و تهدیدهای محیطی و ارزیابی داخلی مربوط به برنامه ریزی استراتژیک فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله شناسایی و تجزیه و تحلیل فرصت ها و تهدیدهای محیطی و ارزیابی داخلی مربوط به برنامه ریزی استراتژیک فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله شناسایی و تجزیه و تحلیل فرصت ها و تهدیدهای محیطی و ارزیابی داخلی مربوط به برنامه ریزی استراتژیک فایل ورد (word) :

شناسایی و تجزیه و تحلیل فرصت ها و تهدیدهای محیطی و ارزیابی داخلی مربوط به برنامه ریزی استراتژیک

فصل اول

معرفی تحقیق

1)عنوان تحقیق :
شناسایی و تجزیه و تحلیل فرصت ها و تهدیدهای محیطی و ارزیابی محیط داخل مربوط به برنامه ریزی استراتژیک برای سازمان آب استان زنجان
2)بیان مسائل تحقیق:
1ـ چالشها و دغدغه های فراوری سازمان آب استان زنجان در شرایط کنونی چیست؟
2ـ چشم انداز سازمانی سازمان آب استان زنجان یک دوره ده ساله چیست؟
3ـ سازمان آب زنجان در دوره ده ساله آینده چه جهت گیری هایی خواهد داشت؟
3)اهمیت و ضرورت تحقیق:
سازمان نوپای آب استان زنجان که از سال 1373 فعالیت مستقل خود را آغاز نموده است، از سال 1373 تاکنون برنامه های سالانه و دو برنامه پنج ساله را تجربه نموده است. در این مقطع زمانی چالشها و دغدغه های فراروی سازمان ایجاب می نماید که با تدوین یک برنامه با گرایش استراتژیک و افق بلندتر (حداقل ده ساله) حرکت خود را در آینده ای دورتر ، تصویر و تدوین نماید. انجام این تحقیق برای تهیه پاسخ به بخشی از این هدف که شناسایی خارجی و داخلی سازمان آب استان زنجان است ضرورت پیدا کرده است.
4)انگیزه تحقیق :
تجارب حاصله از تدوین و پیگیری و نظارت بر اجرای برنامه های یکساله و پنچساله سازمان آب استان زنجان در شغل مورد تصدی اینجانب و همچنین ادای وظیفه و بهره برداری از آموخته هایم از مباحث درسی دوره کارشناسی ارشد که خوشبختانه در زمینه مدیریت و برنامه ریزی سیستم بوده است ، موجب شد که در ادامه برنامه های یکساله و پنجساله سنوات گذشته (که خود نیز نقش موثری در تدوین واجرای ان داشته ام) ، قدمی هر چند کوچک در راستای تدوین یک برنامه با کیفیت بهتر برای سازمان خود بردارم.

5) سؤالات تحقیق:
1)برای فعالیت و پیشرفت سازمان آب استان زنجان چه فرصت هایی در محیط کلان وجود دارد؟
2)در مسیر فعالیت و پیشرفت سازمان آب استان زنجان چه تهدیدهای محیطی وجود دارد؟
3)نقاط قوت و ضعف سازمان آب زنجان کدامند؟
4)مزیت های استراتژیک سازمان آب زنجان کدامند؟
5)کدام نوع از انواع برنامه ریزی استراتژیک مناسبترین مدل برای برنامه ر

یزی استراتژیک آب های منطقه ای است؟

6) تبیین فرضیه های تحقیق :
این تحقیق با استفاده از مدل مطالعاتی برنامه ریزی استراتژیک انجام میگیرد و نیازی به طراحی فرضیه بشکل معمول ندارد. در واقع برای انجام این تحقیق از شیوه های تحلیل استراتژیک استفاده میشود.
7)اهداف تحقیق:
• تکامل حرکت های برنامه ای سازمان و حرکت به سوی برنامه ریزی مطلوب و بلند مدت
• آشنایی با روش های جدید برنامه ریزی و استفاده از مطلوبترین روشهای موجود
• شناخت محیط های درون و برون سازمان
• بهبود مدیریت در سطح سازمان و اعمال مدیریت کاراتر و اثر بخش تر در منطقه در بخش منابع آب
8)کاربرد نتایج تحقیق :
نتایج این تحقیق در تدوین برنامه های یکساله ، پنج ساله و برنامه های بلند مدت آینده سازمان و استان در زمینه منابع آب قابل بهره برداری است چرا که تحقیق ضمن شناسایی محیط درونی سازمان محیط برون سازمانی را نیز مورد بررسی قرار میدهد و جهت گیری عمومی سازمان را برای برنامه ریزی استراتژیک مشخص می کند.
9)پیام تحقیق:
بطور خلاصه پیام تحقیق اینست که سازمانها در بطن جوامع و محیط های متغیر حرکت میکنند و برنامه ریزی آنها که بناچار میبایست یک برنامه بلند مدت باشد، بدون شناخت عوامل موجود در محیط های درون و بیرون سازمان و همچنین کلیه عوامل تغییر و تحولات مربوط به این محیط ها میسر نخواهد بود و لذا ضروری است که با شناخت پارامترها و فاکتورهای لازم ، استراتژی مناسب سازمان انتخاب و سپس سفارش یا دستور تدوین برنامه های آینده

سازمانی صادر گردد.
10) واژه های کلیدی مورد استفاده در تحقیق :
• استراتژی
• ماموریت مؤسسه

• رسالت موسسه
• هدف های سالانه
• اهداف بلند مدت
• استراتژی اصلی
• سیاست ها ، خط مشی ها و رویه ها
• محیط خارجی
• محیط داخلی
• قوت ها و تهدیدها (خارجی)
• فرصت ها و ضعف ها (داخلی)
• محیط کلان سازمان
• محیط خرد سازمان
تعریف استراتژی
دائره المعارف بریتانیکا استراتژی را از دید نظامی (جاییکه خاستگاه اولیه آن بوده) با تعبیر «هنربرنامه ریزی و هدایت عملیات» معرفی کرده و برای متمایز ساختن آن با تاکتیک سه ویژگی «گستره بیشتر عملیاتی ، دوره زمانی بلندتر و جابجایی انبوه نیروها» را قید می کند.
هنری مینتزبرگ (H.Mintzberg) به عنوان یکی از متأخرین در این حوزه برای استراتژی پنج معنی پیشنهاد می کند: استراتژی به معنی طرح (Plan)، استراتژی به معنی تمهید(Ploy)، استراتژی به معنی الگو (Pattern)، استراتژی به عنوان وضعیت (Position) و استراتژی به معنی دیدگاه (Perspective). گروه مشاوران بوستون (BCG) استراتژی را امری مربوط به «جایگاه سازمان در میدان های رقابتی» می دانند و مشاوران مک کینزی (Mckinsey) آنرا با عبارت «درک ابعاد مختلف ساختار صنعت و مبانی رقابت در آن» بیان می کنند. این تعاریف و تعابیر متفاوت همگی درست هستند«اگر و فقط اگر» فلسفه است

راتژی را به همراه خود داشته باشند، یعنی بر درک و استفاده از فرصت ها استوار باشند. بدون درک فرصت های استراتژیک ،استراتژی امری کاملاً بی ثمر خواهد بود. (غفاریان ، صص 43ـ44).تعریف دیگری از استراتژی عبارتست از تعیین اهداف و روشها یا خط مشی نیل به أنها .
استراتژیست ها
استراتژیست ها افرادی هستند که مس

ؤل موفقیت یا شکست سازمان می باشند. استراتژیست ها دارای عنوان های مختلف شغلی هستند، مانند مدیرعامل ، رئیس ، مالک ، رئیس هیأت مدیره ، مدیر اجرایی ، رئیس دانشگاه ، رئیس دانشکده یا کارآفرین. سه پژوهشگر به نام های جوناس، فرای و سری و استوا بر این باورند که در هر سازمان استراتژیست ها عهده دار سه مسؤلیت اصلی هستند: ایجاد یک بستر برای تغییر،ایجاد تعهد و احساس مالکیت و ایجاد توازن بین ثبات و نوآوری. (فردآر، ص31).
سیاست ها 1

سیاست ابزاری است که بدان وسیله می توان به هدف های سالانه دست یافت. مقصود از سیاست ، رهنمودها، مقررات و رویه هایی است که شرکت برای دستیابی به هدف های اعلان شده رعایت می کند. هنگام تصمیم گیری از سیاست ها به عنوان رهنمود استفاده می شود و همچنین سیاست ها تعیین کننده شرایط روزمره و تکراری شرکت می باشند.
اغلب ، سیاست ها را بر حسب فعالیت هایی که در زمینه مدیریت ، بازاریابی ، امور مالی (حسابداری) ، تولید (عملیات)،تحقیق و توسعه و سیستم اطلاعات رایانه انجام می شود، بیان می نمایند.می توان سیاست ها را برای کل شرکت تعیین کرد و در تمام سازمان اعمال کرد و یا اینکه سیاست را در مورد یک واحد از سازمان تعیین نمود و در مورد آن واحد خاص اعمال کرد. همانند هدف های سالانه ، سیاست ها هم از نظر اجرای استراتژی ها اهمیتی ویژه دارند، زیرا انتظاراتی را که سازمان از کارکنان و مدیران دارد، مشخص می نمایند. سازمان با اجرای سیاست ها می کوشد هماهنگی و ثبات رویه را در درون س

ازمان و بین واحدها ایجاد نماید(همان منبع،صص40-42).
هدف های بلندمدت
نتیجه هایی که سازمان در یک دوره چند ساله تعقیب می کند هدفهای بلند مدت سازمان هستند. این هدفها نوعاً تمام یا برخی از حوزه های زیر را در بر می گیرند:
سودآوری ، بازگشت سرمایه ، موضوع رقابتی ، رهبری فن شناختی ، بهره وری ، روابط کارکنان ، مسؤلیت اجتماعی و بهبود کارکنان. هر یک از هدفها باید مشخص ، قابل اندازه گیری ، قابل دستیابی و سازگار با هدفهای مؤسسه با

شند.هدفها بیانیه چیزهایی هستند که از انجام مجموعه معینی از فعالیتها درمؤسسه انتظار می‌رود نمونه ای ازهدفهای معمول شرکت ها عبارتنداز:دو برابر کردن درآمد هر سهم ظرف مدت 5 سال با احتساب افزایش درهر سال ؛ ارتقاء از مقام دوم فروش وسایل برقی تجارتی در منطقه ای معین و 10 درصد کاهش سالیانه در چرخش ناخواسته کارکنان طی 5 سال آینده(پیرس و رابینسون ،صص49-50).
استراتژی اصلی 1
استراتژی اصلی ، برنامه فراگیر و عمومی فعالیت هاو اهداف عمده ای است که مؤسسه قصد دارد توسط آن ها در یک محیط پویا به هدفهای بلند مدت خود دست پیدا کند. این بیانیه وسیله ها نشان می دهد که چگونه باید به هدفها یا نتیجه فعالیت مؤسسه دست یافت. اگر چه در واقع هر استراتژی اصلی یک مجموعه نسبتاً منحصر به فرد از استراتژی های بلندمدت است ولی 12 رویکرد اساسی را می توان تشخیص داد : تمرکز ، توسعه بازار ، توسعه محصول ، نوآوری ، ادغام افقی ، ادغام عمودی ، مشارکت ، تنوع همگون ، تنوع ناهمگون ، کاهش / تغییر جهت ، سلب مالکیت ، و انحلال. هر یک از این استراتژی های اصلی ، عمده یا کسب کار در واقع راهنمای خرید و تخصیص منابع یک دوره زمانی بلند مدت است. به راستی ، هیچ یک از استراتژی های اصلی و حتی ترکیبی از آن ها قادر نیست کلیه فعالیت های استراتژیک مؤسسه را برای دوره طولانی با جزییات کافی شرح دهد. با این وجود ، هنگامی که مدیران استراتژیک مؤسسه یه یک رویکرد اساسی در مورد موضع مؤسسه در بازار رقابتی متعهد می شوند، استراتژی نقطه اتکای پراهمیتی برای تصمیم گیری های بعدی فراهم می نماید.
نمونه هایی از استراتژی های اصلی عبارت

ند از : رویکرد نوآوری فن شناختی هیولت پاکارد برای به دست آوردن حاشیه سود بالا روی محصولات جدید ، رویکرد کاهش در فرست پنسیلوانیا به منظور اجتناب از ورشکستگی علیرغم ضرر 75 میلیون دلاری سال 1980 و رویکرد تنوع همگن جنرال الکتریک برای رشد از طریق خرید مؤسسات مربوط (همان منبع ،صص50-

51).
مأموریت مؤسسه
بیانیه مأموریت1 سندی است که یک سازمان را از سایر سازمان های مشابه متمایز می نماید. مأموریت سازمان نشان دهنده طیف فعالیت ، از نظر محصول و بازار می باشد. در بیانیه مأموریت پرسشی که پیش روی همه استراتژیست ها وجود دارد، مطرح می شود، یعنی : «ما به چه کاری مشغول هستیم؟» یک رسالت، بیانگر ارزش ها و اولویت های یک سازمان است. مأموریت یا رسالت باعث می شود که استراتژیست ها درباره ماهیت و دامنه فعالیت های کنونی شرکت بیندیشند و نیز جذابیت های بالقوه بازارها و فعالیت های آن را مورد ارزیابی قرار دهند. رسالت یا مأموریت سازمان نموداری است که مسیر آینده سازمان را مشخص می نماید.
نتیجه یک تحقیق نشان می دهد که حدود 60 درصد همه سازمان ها برای خود یک رسالت یا مأموریت رسمی در نظر گرفته اند. همچنین نتیجه این تحقیق نشان می دهد مأموریت سازمان هایی که عملکرد عالی دارند (در مقایسه با سازمان هایی که عملکرد ضعیفی دارند) متعالی تر است (فرد ار،صص34-35).
رسالت مؤسسه2
رسالت یک مؤسسه ، منظور اساسی و منحصر به فردی است که آن را از مؤسسات مشابه متمایز می سازد و دامنه عملیات آن را بر حسب محصول و بازار تعیین می نماید. رسالت، یک بیانیه عمومی و دیرپا از نیت مؤسسه است. رسالت

حاوی فلسفه کسب و کار استراتژیک تصمیم گیران و متضمن تصویر ذهنی مورد نظر شرکت است . مفهومی را که مؤسسه از خودش دارد، منعکس می سازد و زمینه محصولات و خدمات عمده و نیازهای مشترکی از خودش دارد، منعکس می سا

زد و زمینه محصولات و خدمات عمده و نیازهای مشترکی که شرکت برای ارضای آن ها کوشش خواهد کردرا نشان می دهد. به اختصار ، رسالت بر زمینه های محصول ، بازار و تکنولوژی مورد نظر شرکت به نحوی که ارزشها و رجحانهای استراتژیک تصمیم گیران را منعکس سازد، تأکید می نماید(پیرس و رابینسون،ص45).

هدف های سالانه
هدف های سالانه1 هدف های کوتاه مدت هستند که شرکت برای رسیدن به هدف های بلند مدت باید به آنها دست یابد. هدف های سالانه ، مانند هدف های بلندمدت ، باید قابل سنجش ، به صورت کمی ، چالشگر، واقعی ، سازگار با سایر هدف ها و اولویت بندی شده باشند. در یک شرکت بزرگ این هدف ها باید بر حسب کل شرکت، بخش ها (واحدهای مستقل) و واحدهای وظیفه ای تعیین شوند. هدف های سالانه باید بر حسب مدیریت ، بازاریابی ، امورمالی (حسابداری) ، تولید (عملیات) ، تحقیق و توسعه و سیستم اطلاعات باشند. با توجه به هر هدف بلندمدت باید مجموعه ای از هدف های سالانه وجود داشته باشند. در صحنه اجرای استراتژی ها هدف های سالانه وجود داشته باشند. از اهمیت خاصی برخوردارند، در حالی که در تدوین استراتژی ها هدف های بلندمدت از اهمیتی ویژه برخوردار می باشند. هدف های سالانه مبنایی برای تخصیص منابع به حساب می آیند(فرد ار،ص38).
نیمرخ شرکت2
تجزیه و تحلیل داخلی مؤسسه ، توانایی های عملکرد آن را بر مبنای موجود یا قابل دسترسی تعیین می کند. برای این تجزیه و تحلیل ، نیمرخی از شرکت تهیه می شود. در هر زمان مشخص ، نیمرخ شرکت ، وضعیت کمّی و کیفی، مالی ، انسانی و

فیزیکی منابع در دسترس مؤسسه را تصویر می کند. نیمرخ ، قوتها و ضعف های ذاتی مدیریت و ساختار سازمانی مؤسسه را نیز ارزیابی می کند. سرانجام موفقیت های تاریخی مؤسسه و ارزشها و تعلّقات سنتی مدیریت را با توانایی های فعلی

آن به منظور تعیین تواناییهای آیند مؤسسه مقایسه می نماید(پی

رس و رابینسون،صص45-46).
محیط خارج سازمان
محیط خارجی مؤسسه همه شرایط و عواملی که بر گزین های استراتژیک آن اثر دارند و نوعاً خارج از کنترل مؤسسه هستند را در بر می گیرد. مدل مدیریت استراتژیک محیط خارجی را دارای دو بخش مرتبط به هم و در تعامل با یکدیگر نشان می دهد: محیط عملیاتی و محیط دور.1
محیط عملیاتی ، عوامل و شرایط درون صنعت و وضعیت رقابت عملیاتی خارج مؤسسه که بر انتخاب و دستیابی به ترکیب های مختلف هدف و استراتژی تأثیر دارند را در بر می گیرد. بر عکس تغییرات محیط دور ، تغییر در محیط عملیاتی غالباً ناشی از اقدامات استراتژیک خود مؤسسه ، رقبا ، مشتریان، استفاده کنندگان ، تأمین کنندگان و یا بستانکاران آن است. بنابراین حساس شدن مشتری نسبت به قیمت ، ساده تر شدن شرایط پرداخت وام توسط بانکها ، ورود رقیب جدید به بازار ، تولید یک محصول جایگزین ، یا افتتاح یک مرکز توزیع و فروش جدید توسط یکی از

رقبا ، همه تأثیرات مستقیم و با قصد قبلی بر مؤسسه دارند (همان منبع،ص46).
فرصت ها و تهدیدهای محیط خارجی سازمان

مقصود از فرصت ها و تهدیدهای خارجی رویدادها و روندهای اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی ، بوم شناسی ، محیطی ، سیاسی ، قانونی ، دولتی ، فن آوری و رقابتی است که می توانند به میزان زیادی در آینده به سازمان منفعت یا زیان برسانند.
افزایش خط تلفن در کشورهای توسعه نیافته به عنوان نوعی فرصت برای بسیاری از شرکت ها به حساب می آید.
برخی دیگر از فرصت ها و تهدیدها عبارت اند از : تصویب یک قانون ، عرضه محصولی جدید به وسیله یک شرکت رقیب ، یک فاجعه ملی یا کاهش ارزش واحد پول. قدرت و توان یک شرکت رقیب به عنوان نوعی تهدید به حساب می آیند.
بالا رفتن نرخ بهره یا مبارزه علیه مواد مخدر نمونه هایی از فرصت یا تهدید می باشند.
اصل اساسی برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک این است که سازمان ها باید برای بهره جستن از فرصت های خارجی و پرهیز از اثرات ناشی از تهدیدات خارجی یا کاهش دادن آنها درصدد تدوین استراتژی هایی برآیند. بدین دلیل شناسایی ، نظارت و ارزیابی فرصت ها و تهدیدات خارجی می توانند موفقیت سازمان را تضمین نمایند. گاهی فرآیند انجام دادن تحقیق و گردآوری و همگون ساختن اطلاعات خارجی را بررسی عوامل خارجی یا تجزیه و تحلیل صنعت می نامند.
نقاط قوت و ضعف داخلی

نقاط قوت و ضعف داخلی در زمره فعالیت های قابل کنترل سازمان قرار می گیرند که سازمان آنها را به شیوه ای بسیار عالی یا بسیار ضعیف انجام می دهد. آنها در سایه فعالیت های مدیریتی ، بازاریابی ، امورمالی (حسابداری) ، تولید (عملیات) ، تحقیق و توسعه و سیستم های اطلاعات رایانه ای به وجود می آیند. یکی از فعالیت های اصلی و ضروری برنامه ریزی مدیریت استراتژیک این است که نقاط ضعف و قوت دوایر و واحدهای سازمان را شناسایی و آنها را ارزیابی کند. سازمان ها می کوشند استراتژی هایی را به اجرا در آورند که نقاط قوت داخلی تقویت شود و ضعف های داخلی برطرف گردد (یا بهبود یابد)(فرد آر صص35-37).
محیط کلان سازمان :
محیط کلان سازمان عبارت است از مجموع عواملی که بر سازمان تأثیر می گذارند و از حیطه کنترل درونی آن سازمان خارج می باشند. مهمترین عناصر در محیط کلان عبارتند از: عوامل اجتماعی ـ فرهنگی ، اقتصادی ، تکنولوژی و سیاسی ـ قانونی ، طبیعی و جغرافیائی(هریسون و..،ص47).
محیط خرد (تخصصی):
محیط تخصصی شامل افراد دنیفعی می شود که سازمان با آنها بطور منظم در حال ارتباط متقابل می باشد. این افراد ذینفع شامل مشت

 

ریان ، عرضه کنندگان ، رقبا ، آژانس های دولتی ، مدیران ، جوامع محلی ، گروههای فعال ، اتحادیه ها و واسطه های مالی در سطح داخلی و بین المللی است(همان منبع،ص53).

بسیاری از ذینفع ها و نیروهایی که پتانسیل آن را دارند که برای سازمانها مهمترین عناصر بشمار
آیند در شکل زیر نشان داده شده اند.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی تحقیق کاربرد علم فیزیک در ورزش فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق کاربرد علم فیزیک در ورزش فایل ورد (word) دارای 9 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق کاربرد علم فیزیک در ورزش فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق کاربرد علم فیزیک در ورزش فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق کاربرد علم فیزیک در ورزش فایل ورد (word) :

حدودا از سال میلادی اهمیت استفاده از قوانین علم فیزیک و رشته های وابسته آن خصوصا علم مکانیک در فعالیتهای روزمره و ورزشی مورد توجه قرار گرفت
حدودا از سال میلادی اهمیت استفاده از قوانین علم فیزیک و رشته های وابسته آن خصوصا علم مکانیک در فعالیتهای روزمره و ورزشی مورد توجه قرار گرفت . خانم واتز " WATTS " درهیمن سال با بکارگیری وسایل تحقیقاتی ساده ، اهمیت درک و کاربرد صحیح اصول علم مکانیک را در فعالیتهای روزانه و ورزشی گوشزد نمود و گفت :
زمانیکه این اصول کاملا تفهیم شد ، آنوقت ما مجاز به استفاده از آنها نه تنها برای تمرینهای بخصوص ، بلکه در تمام رشته های ورزشی و فعالیتهای عادی روزمره هستیم . خانم واتز گفت : کاربرد درست اصول علم مکانیک ، نتایج فعالیتهایی ورزشی شما را مطلوبتر و از جراحات هولناک به نحو چشم گیری پیش گیری کی نماید . ناخودآگاه ، در حرکات ورزشی و فعالیتهای ورزشی روزمره قوانین علم مکانیک و مکانیک زیستی " بیو مکانیک " نظیر ، قوانین نییروی جاذبه ، تعادل ، حرکت ، طرز بکار بردن اهرم ، نیرو ، شناوری " در ورزشهای آبی " برخورد و پرتاب و غیره مورد استفاده قرار می گیرند . از سال میلادی سود جستند از این علوم و رقابتهای المپیک و بین المللی توسط کشورهای صاحب در ورزش خصوصا شوروی سابق جنبه جدی و ظهور خط سیاسی در ورزش را هر چه بیشتر دامن زد . کاربرد قوانین فیزیک زمانی شگفتی آفرید که ورزشکاران آلمان شرقی سابق با شرکت خود در مسابقات بین المللی و ثبت رکوردهایی باور نکردنی در اکثر رشته ها ، دو کشور صاحب نام ورزشی یعنی شوروی سابق و آمریکا را مات و مبهوت نمودند . انستیتوهای ورزشی آلمان شرقی با تجهیزات آزمایشگاهی فوق مدرن و اساتید مجرب و صاحب کلاس و با ارائه سیستم های مدرن و جدید تمرینی و تربیتی و خلق تکنیک های باور نکردنی بر مبنای قوانین علم مکانیک ، فاصله خود را در تحقیقات علمی ورزشی با سایر کشورها به نحو چشم گیری عمیق تر کردند . این چنین تکنیک های علمی تا حدود زیادی موضوع شانس یا بهانه قرعه سخت و جهت گیری دارو بنفع کشور خاصی را خنثی کرد و ثابت نمود ، تنها ورزشکاران صاحب تکنیکهای علمی کامل و بی نقصی می توانند مبارز به طلبند . امروزه شاهد شکوفائی ورزش علمی در تمام زمینه ها هستیم و آینده نشان خواهد داد که کشورهای صاحب " علم و تحقیقات " و آماده سرمایه گذاری معنوی و اقتصادی دراین جهت ، مقمهای بزرگ را به دست می آورند . در این مقالات سعی می شود با زبان ساده ، قوانین علم فیزیک و رشته های وابسته " مکانیک و بیو مکانیک " و کاربرد مؤثر آنها را در ورزش بررسی کنیم . قبل از ارائه این قوانین ، لازم است ، رابطه بین علم فیزیک و مکانیک و بیو مکانیک برای خوانندگان عزیز تشریح گردد :
فیزیک چیست ؟
فیزیک یکی از شاخه های مهم " شاید مهم ترین " علومم طبیعی بوده و بررسی تمام پدیده های طبیعی را به نحوی زیر پوشش خود قرار می دهد . علم فیزیک در مطالعه عناصر تشکیل دهنده ماده یا جسم مادی و عمل متقابل این عناصر غیر قابل انکار و بررسی چنین برهم کنشها ، خواص جسم مادی را در پیش روی ما قرار داده و دسترسی به مجهولات پدیده های طبیعی را آسان می کند . فیزیک علاوه بر بررسی ساختار جسم مادی و عوامل تشکیل دهنده آن ، ارتباط نزدیک با سایر علوم طبیعی در رشته و بعنوان یک پدیده بنیادی در تمامی پژوهشهای علمی کاربرد وسیعی را به خود اختصاص می دهد . بررسی اوضاع و احوال علومی نظیر انرژی ، نور ، مکانیک " جامدات و سیالات " شیمی ، نجوم ، زمین شناسی بدون استفاده از فیزیک امکان ندارد .
شاخه های سنتی فیزیک :
تا پایان قرن نوزدهم و شروع قرن بیستم ، حیطه عملیات علم فیزیک را در علومی نظیر ، مکانیک ، ترمودینامیک ، الکتریسیته ، مغناطیس ، صدا و نور خلاصه می دانستند . مثلا ،مکانیک را علم الحرکات و نور را برای دستیابی به علم اپتیک و صدا و شنوائی را برای دسترسی به علم اکوستییک و الکترومغناطیس را بعنوان رابط با تمامی شاخه های ذکر شده بکار می گرفتند . علم مکانیک بعنوان شاخص ترینن رشته های علم فیزیک بکار گرفته شد و بسرعت توسعه یافت و بهه دو بخش استاتیک ودینامیک تقسیم گردید. قوانین بیشماری در ارتباط با استاتیک و دینامیک مطرح شد که اغلب آنها امروز نیز در فعالیتهای علمی ـ صنعتی ـ ورزشی مورد استفاده قرار می گیرند " در مقالات آتی به این قوانین و کاربرد آنها در ورزش اشاره خواهد شد ". در شروع قرن بیستم دیدگاه ها نسبت به علم فیزیک دستخوش دگرگونی گردید و شاخه جدیدی بنام فیزیک نوین خصوصا بررسی انرژی هسته ای بدان اضافه شد . این تغییرات بیشتر تحت تاثیر اندیشه های نوین ، ستاره تابناک و جاویدان عالم فیزیک یعنی " آلبرت انیشتین " قرار داشت . انیشتین دیده فیزیک دانان ، عالمان و دانشمندان را نسبت به فضا ، زمان و سرعت و حرکت بکلی دگرگون ساخت و مسائل پیچیده نیروی جاذبه ومعماهای کهکشانها را حل نمود . کارهای علمی انیشتین و معادلات و برداشت او از نیروی جاذبه " که بنحو چشم گیری با تعریف نیروی جاذبه نیوتن اختلاف دارد " زمان فعلی را پوشش میدهد و قوانین ارائه شده او برآینده جهان تاثیر خواهد گذاشت . ثقل انیشتینی یا " نسببیت عام " همانطوری که بر اجرام سماوی و اقمار و ستارگان و سفینه ها اثر میگذارد ، مطمئنا رشته های مختلف ورزش را متحول و متاثر خواهد کرد . چرا که سرعت در بیدار کردن انرژی نهفته اجسام رل اساسی بازی می کند و این مهم در فرمول E= mc انیشتین بیان شده . می دانیم سرعت و شتاب در کسب رکوردهای بالا رل اساسی را بازی می کند و کسب انرژی بالا توسط ورزشکار " یعنی فرمول انیشتین " قادر به خلق رکوردهای غیر قابل باور در سالهای یا میلادی خواهد بود . البته آنچه در رابطه باانرژی نهفته و سرعت گفته شد ، می تواند بعنوان خیال پردازی تلقی شده ، ولی آینده رکوردهای حیرت انگیز در رشته های گوناگون ورزشی بستگی به سرعت و جذب انرژی دراین راستا دارد . بهر صورت با بکارگیری و استفاده از ثقل انیشتینی و حذف ثقل نیوتنی " به هر حال در مقابل ثقل انیشتینی قابل هضم نیست " کار رکوردها و ورزش نیز بهمین جا ختم نمی شود . به هر صورت فیزیک نوین ایجاب می کند در هر زمان ، اصول و مبانی و تفکرات قبلی دانشمندان علوم ریاضی ـ فیزیک مورد بررسی قرار گرفته و تغییرات جدید بکار رود .

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله میراث فرهنگی و بررسی جنبه های مختلف آن فایل

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله میراث فرهنگی و بررسی جنبه های مختلف آن فایل ورد (word) دارای 151 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله میراث فرهنگی و بررسی جنبه های مختلف آن فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه پروژه دانشجویی مقاله میراث فرهنگی و بررسی جنبه های مختلف آن فایل ورد (word)

فصل اول: مفاهیم ومبانی
1- معنی زبان شناسانه ( فیلولوژیک)
مبحث اول : تعاریف میراث فرهنگی
1- میراث فرهنگی به مفهوم عام
الف ) شیئیت
ب) ‌قدمت
ج) پیام انسانی
3- مفهوم خاص میراث فرهنگی (میراث فرهنگی معنوی)
4- تعریف میراث فرهنگی در قوانین ایران
5- تعریف میراث فرهنگی در کنوانسیونهای بین المللی
مبحث دوم : مبانی حمایت از میراث فرهنگی
1- مبانی ارزشی
2-مبانی قانونی
الف – مبنای ملی حقوق میراث فرهنگی
ب ) مبنای بین المللی حقوق میراث فرهنگی
الف ) علل ذاتی
ب) علل عارضی
ج ) علل عامدی(عمدی)
فصل دوم: تاریخچه حقوق میراث فرهنگی درایران
مبحث اول: قبل از انقلاب
1- تشکیل وزارت معارف، اوقاف وصنایع مستظرفه
2- تشکیل وزارت فرهنگ وهنر
اهداف اصلی تشکیل سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران،عبارت بودند از
مبحث دوم : میراث فرهنگی در ایران پس از انقلاب اسلامی
1- تشکیل سازمان میراث فرهنگی کشور
2- استقرار ضوابط میراث فرهنگی پس از انقلاب
بخش دوم
فصل اول : جایگاه میراث فرهنگی در حقوق ایران
مبحث اول : میراث فرهنگی در قوانین بنیادین کشور
1- میراث فرهنگی در قانون اساسی
قانون اساسی چین
قانون اساسی کره جنوبی
قانون اساسی کانادا
قانون اساسی سوریه
2- میراث فرهنگی در قانون برنامه توسعه اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
1- قانون برنامه اول توسعه
2- قانون برنامه دوم توسعه
3) قانون برنامه سوم توسعه
میراث فرهنگی در قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور
3- میراث فرهنگی در قوانین شهری
الف ) مقررات شورای عالی شهرسازی
ب ) مقررات شهرداری‌ها
ب – معافیت آثار فرهنگی – تاریخی و موزه‌ها از عوارض شهرداری
4- میراث فرهنگی در قوانین و مقررات مالی کشور
الف ) میراث فرهنگی در قانون بودجه کل کشور
ب ) معافیتهای مالی
مبحث دوم : قوانین حفاظتی ناظر بر میراث فرهنگی
1- حفاری در ابنیه واراضی باستانی و حریم آن
الف – تعیین حریم آثار فرهنگی – تاریخی وضوابط حفاظتی آن
ب ) حفاری
1- حقوق و تکالیف مربوط به دارندگان مجوز حفاری
2- نظارت سازمان میراث فرهنگی بر عملیات حفاری
4- حفاری در املاک خصوصی
5- حفاری غیرمجاز
و ) حفاری تصادفی
2- ورود وصدور (قاچاق )
قاچاق اموال فرهنگی- تاریخی بدل
استرداد اموال فرهنگی – تاریخی
خرید وفروش
الف ) خرید و فروش آثار فرهنگی –تاریخی منقول
ب ) خرید وفروش آثار فرهنگی –تاریخی غیرمنقول
مبحث اول: سازمانهای حمایت کننده در کشور
1- سازمان میراث فرهنگی و گردشگری
الف – تشکیل سازمان
ب ) اهداف و وظایف سازمان
ج) ارکان سازمان
1-شورای عالی سازمان
2- رئیس سازمان
3- تشکیلات ستادی سازمان
1-پژوهشگاه
الف ) شناسایی
ب) اهداف و وظائف
ج) تشکیلات پژوهشگاه
1- هیأت امناء
2-رئیس پژوهشگاه
3- شورای پژوهشی
3-مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی
الف –شناسایی)
ب) اهداف ووظایف
ج ) تشکیلات مرکز
2- شورای مرکز
4- انجمن میراث فرهنگی
ثبت میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی
1- ثبت آثار فرهنگی – تاریخی غیرمنقول در فهرست آثار ملی ایران
الف )‌وظایف سازمانهای میراث فرهنگی وگردشگری
1- بررسی و تشخیص
2- اخطار به مالک
3- اعلام عمومی ثبت اثر
4- تنظیم وتشکیل پرونده کارشناسی
5- پژوهش، حفاظت، و نظارت ،مرمت واحیاء ، معرفی و آمورش
6- حفاظت ومرمت اضطراری
ب) حقوق و تکالیف مالک یا متصرف
1- اطلاع به دولت
2- اعمال حق مالکیت یا تصرف
3-همکاری با دولت در اجرای عملیات حفاظت از اثر
4- کسب مجوز برای تعمیر ومرمت اثر
5- رعیات ضوابط مقرر برای نحوه استفاده از اثر
2- ثبت آثار فرهنگی – تاریخی منقول در فهرست آثار ملی ایران
الف ) وظایف سازمان‌های فرهنگی وگردشگری
6- پژوهش ، حفاظت و نظارت، مرمت واحیاء ، معرفی و آموزش
ب ) حقوق و تعهدات مالک
1- کسب مجوز تعمیر و مرمت
2- خرید وفروش
مبحث سوم: الحاق ایران به معاهدات و سازمانهای بین المللی
1- الحاق به معاهدات بین المللی
2- الحاق به سازمانهای بین المللی
بخش سوم
فصل اول : معاهدات بین المللی
مبحث اول : کنوانسیون حمایت از اموال فرهنگی در مخاصمات مسلحانه «1954 یونسکو»
1-موضوع ودامنه مشول
الف- دامنه شمول کنوانسیون به لحاظ اعضای متعاهد
ب – دامنه شمول کنوانسیون به لحاظ سرزمین
2- روشهای حمایت از اموال فرهنگی در کنوانسیون
الف :حمایت عام
ب- حمایت خاص
1-پناهگاه‌های پیش بینی نشده
2- اشغال
ج ) حمایت عالی
3- قلمرو اجرائی کنوانسیون
الف) اقدامات زمان صلح
1- فراهم آوردن وسائل حفاظت از اموال فرهنگی واقع در سرزمین هر یک از اعضاء
2- احترام به اموال فرهنگی – تاریخی به منزله بخشی از میراث فرهنگی بشری
3- تعیین نحوه استفاده از اموال فرهنگی – تاریخی
4- پیش بینی مقررات لازم در حقوق داخلی کشورها بمنظور حسن اجرای معاهده
5- تعیین افراد متخصص وایجاد تشکیلات لازم برای همکاری مقامات کشوری و لشگری
6- ثبت آثار در فهرست آثار تحت حمایت مخصوص
7- علامتگذاری آثار
8- ایجاد پناهگاه های اموال فرهنگی – تاریخی
ب ) اقدامات لازم الاجراء در زمان جنگ
1- خودداری از هر گونه عمل خصمانه بر علیه اموال فرهنگی – تاریخی
2- جلوگیری از سرقت وغارت اموال فرهنگی – تاریخی
3- جلوگیری از اقدامات تخریبی و مصادره اموال فرهنگی – تاریخی
4- ممنوعیت عمل انتقامی ( مقابله به مثل)
5- همکاری با مقامات دولتی که سرزمین آن اشغال شده است
6- خودداری از استفاده نظامی از عرصه و حریم آثار فرهنگی – تاریخی
7- خودداری از هر گونه عمل خصومت آمیز نسبت به حمل و نقل اموال منقول تحت حمایت مخصوص
8- خودداری از توقیف و تصرف اموال منقول فرهنگی –تاریخی به عنوان غنیمت جنگی
4- تشکیل کمیته مشورتی ملی در کشورهای عضو کنوانسیون 1954 لاهه
مبحث دوم : کنوانسیون مربوط به اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوعیت وجلوگیری از ورود،صدور وانتقال غیرقانونی مالکیت اموال فرهنگی «1970 یونسکو»
1- موضوع ودامنه شمول
2- مقررات شکلی و اجرایی
الف ) الحاق به کنوانسیون
ب )تجدید نظر در کنوانسیون
ج ) فسخ کنوانسیون
د) ‌نقش یونسکو در اجرای کنوانسیون
1- نقش مدیر کل یونسکو
2- نقش سازمان یونسکو
3- تعهدات دول عضو کنوانسیون
الف – تعهدات ملی
1) تعهدات تقنینی
الف – تصویب کنوانسیون
ب – تصویب قوانین کیفری واداری
2- تعهدات اجرایی
الف ) تأسیس مؤسسات ذیربط
ب) آموزش
3- تعهدات نظارتی
الف )نظارت پلیسی
ب) نظارت قضائی واداری
ب ) تعهدات بین المللی
مبحث سوم : کنوانسیون حمایت از میراث فرهنگی وطبیعی جهان ( 1972 یونسکو)
1- موضوع و دامنه شمول
الف ) میراث فرهنگی
ب ) میراث طبیعی
2- ابعاد حمایت از میراث فرهنگی در کنوانسیون
الف ) تعهدات کشورهای عضو معاهده 1972 در سطح ملی
ب) ‌تعهدات بین المللی کشورهای متعاهد
3- ثبت آثار فرهنگی – تاریخی در فهرست میراث جهانی
الف ) شرایط ثبت اثر فرهنگی – تاریخی در فهرست میراث جهانی
1- وجود حفاظت حقوقی
2- مدیریت مناسب
ب ) شرایط ثبت اثر طبیعی در فهرست میراث جهانی
ج ) فهرست «میراث چهانی در معرض خطر»
4- مقررات شکل اجرایی
الف ) الحاق به کنوانسیون
ب ) تجدیدنظر در کنوانسیون
ج ) فسخ کنوانسیون

 

 

فصل اول: مفاهیم ومبانی

از آنجا که هر سیاستی با تکیه بر تعاریف شکل می گیرد برداشتن گامی در جهت قبول تعریفی برای میراث فرهنگی ضروری بنظر می‌رسد

بهر حال انتخاب کلمات یک تعریف، بسیار کار حساس وقابل تأملی است زیرا هر کلمه یا عبارت می‌تواند عاملی تعیین کننده درشناسایی، ارزیابی وحفاظت از بقایای تاریخی باشد. همچنین عوامل مهمی در هر تعریف وجود دارد که کلمات کلیدی انتخابی برای آن باید توانایی  پاسخگویی به جنبه‌های مختلف آن را داشته حتی المقدور متضمن آگاهی‌های لازم در آن باشند

از سوی دیگر با توجه به نقش اساسی وفزاینده‌ای که شناخت مبانی هر پدیده یا رویدادی دردرک ماهیت و سیرتکاملی آن دارد، در مبحث دوم به بررسی این موضوع می‌پردازیم

1- معنی زبان شناسانه ( فیلولوژیک)

از آنجا که انتخاب واستفاده از لغات نقش مهمی در بیان مفاهیم پنهانشان دارد،ابتدا معنی زبان شناسانه لغات مربوط به میراث فرهنگی را که در انگلیسی،فرانسه،عربی وفارسی مورد استفاده قرار می گیرد بررسی می‌نماییم

در انگلیسی،اصطلاحاتی چون Remains, Relics, Cultural Heritage ,Heritage , Property, Patrimony به کار می‌آیند. بر طبق فرهنگ لغات Historical Principles (آکسفورد ،1888) Heritage در قرون گذشته به اشکال متفاوتی چون: heritage , erytage , eritage و غیره بکار می رفته است.که همگی از ریشه لاتین Hereditagium می باشند به معنی :«.. آنچه به ارث رسیده یا ممکنست برسد،هر مال یا خصوصاً ملک که براساس حق وراثت واگذار گردد» آنچه در این اصطلاح به وضوح به نظرمی‌رسد، آن است که مال از گذشته به ارث رسیده است

کلمه Relic که از Reliquias در لاتین بدست می‌آید،به معنی :«در موارد استفاده مذهبی، بخصوص در کلیساهای یونان وکاتولیک روم :برخی اشیاء همچون قسمتی ازبدن یا لباس،یک قطعه موردمصرف شخصی یا نظایر آن که به عنوان یادبود از یک قدیس، شهید یا فرد روحانی دیگری باقی مانده و به دقت از آن نگهداری کرده و محترم ومقدس داشته می‌شود»، ونیز «چیزی نفیس یا قیمتی» و «هر چه که به عنوان یادگاری یا یادبود از یک شخص، یک چیز، یک مکان نگه داشته شود؛یک بادمان.»

remains یعنی:«آنان که از میان تعدادی از اشخاص باز مانده،نجات یافته یا باقی مانده ‌اند؛باقیمانده یا الباقی» و «یک اثر مادی (عتیقه یا غیرآن ) یک بنا یا ساختمان قدیمی یا ساخته‌ای دیگر؛ وشبی که از زمانهای گذشته به دست آمده است.»

Patrimony یعنی :دارایی یا یک ملک که از پدر یا جد شخصی به اورسیده؛ میراث، وراثت

Property یعنی: وضعیتی ازتعلق یا متعلق به بعضی اشخاص بودن و «واقعیت مالک چیزی بودن، چیزی را تملک کردن،حق(بخصوص حق انحصاری) تصرف، استفاده ،یا در اختیار گرفتن هر چیز (معمولاً شیئی مادی ( محسوس) ، دارندگی ،مالکیت.»

در فرانسه کلمات مشابهی با همان ریشه مشترک انگلیسی وجود دارد، به استثناء (Cultorel)Bein که ترجمه آن به انگلیسی Property یا Goods است

در عربی کلمه تراث به کار می‌رود که از کلمه ارث ریشه می‌گیرد. در زبان فارسی دوکلمه آثارو میراث وجود دارند که هر دوریشه عربی دارند. آثار جمع اثر به معنی محصول فیزیکی و غیرفیزیکی بجای مانده است. در این کلمه انعکاس گذشته چشم گیر نیست، و کلمه بیشترنشان دهنده اهمیت آنچه که خلق شده می‌باشد و از اینروست که در فارسی این کلمه اغلب با صفاتی چون تاریخی یا فرهنگی همراه می‌شود

کلمه دیگر،میراث، یعنی آنچه به ارث رسیده است که بسیار مشابه Heritage در انگلیسی است. اگر چه بدون اضافه نمودن کلمات توضیحی نیز قابل درک می‌باشد، همچون Heritage در انگلیسی، اغلببه همراه فرهنگ به کار می‌رود

کلمه Property انگلیسی و Bien فرانسوی یادآور مفهوم گذشته نیستند،در حالی که سایر کلمات به آنچه که میراث گذشته است، رجوع داده می‌شوند. در مدارک یونسکو اغلب این دوکلمه،(Property) و Bein بکار رفته اند. اگر چه می توان چنین فرض کرد که این امر موجب ارتباط حال و گذشته می‌گردد و موارد وسیعتری از پدیده‌های فرهنگی را زیر پوشش قرار می‌دهد

مبحث اول : تعاریف میراث فرهنگی

1- میراث فرهنگی به مفهوم عام:

در دستیابی به یک تعریف برای میراث فرهنگی، لازم است که معیارهای مشخصی مورد توجه قرار گیرند

در این ارتباط سه معیار اصلی پیشنهاد می‌شود، شیئیت، قدمت و پیام انسانی

این معیارها می‌توانند ما را به این مضمون نزدیک نمایند که

هرپدیده‌ای ( اعم از منقول و غیرمنقول و آنچه که میراث مادی و معنوی[1] خوانده می‌شود)

که قدمتی دارد (طول این قدمت نسبی است) و واجدپیامی انسانی است ( یا چیزی از انسانهای گذاشته برای عرضه دارد) شایسته است که بعنوان «میراث فرهنگی» خطاب گردد

نتیجتاً نادیده گرفتن هر یک از این سه عامل موجب انحراف جدی در استخدام اصطلاح میراث فرهنگی برای بیان مقصود می‌شود.در توضیح امر برآنیم تا هر یک از این ملاک ها را برای شناسایی میراث فرهنگی تبیین نماییم

الف ) شیئیت:

اگر شیئیت میراث فرهنگی مورد تأکید است نه به این دلیل که ممکن است میراث فرهنگی بعنوان چیزی ذهنی تصور شود چرا که بدیهی است، ما چیزی را بعنوان میراث فرهنگی تلقی می‌کنیم که بنحوی به منصه ظهور رسیده باشد بلکه معیاری است جهت بازیای

بدین معنا که این مورد از شاخص‌های میراث فرهنگی نیست بلکه یک معیاربرای کمک به شناسایی آن است

به نظر می ‌رسد که مواجهه مستقیم با بقایای تاریخی و برخورد با عینیت آن به انسان نوعی شهود اعطا می‌کند،نوعی دریافت  استنتاجی خاص که از خواندن تاریخ یا توضیح شفاهی حاصل نمی‌شود

به قدری تأمل در قرآن کریم در می‌یابیم که در کنار روشهای منطقی برای جستجوی حقیقت، قرآن بشررا به سفر ودیدن آثار دعوت می‌نماید،از سویی مرور تجارب شخصی به ما نشان می‌دهد که در مواجهه با اصل یک تابلوی نقاشی یا شنیدن اجرای زنده یک قطعه موسیقی تا چه حد واکنشی متفاوت داشته ‌ایم. بدین معنا که مشاهده حضور فیزیکی یک اثردر یک موزه یا در محوطه تاریخی موجب افزایش قدرت مواجهه و توجه بیشترمی‌گردد

باید به یاد داشت  که بیشتر آثار باقیمانده بعنوان یک اثر هنری خلق نشده‌اند بلکه به جهت گذر سالهای بسیار تأثیر ژرفی بر بیننده می‌گذارند

بنابراین معیار شیئیت، امکان تجربه‌ای بی بدیل را برای مخاطب فراهم می‌نماید بدین معنا که شهود مستقیم گذشته را ممکن امکان و گفتگوی روحی با ؟؟؟ را تحمیل می‌نماید

ب) ‌قدمت :

دومین معیار پیشنهادی برای تبیین میراث فرهنگی، قدمت است. مساله قدمت برای مطالعه گذشته بسیار با اهمیت است زیرا این عنصر ضمن اینکه موفقیت اثر در تاریخ تعیین کرده واطلاعات با ارزشی را ارائه می‌نماید حس خاصی را در مشاهده برمی‌انگیزاند. بی شک گذشته نقش مهمی درزندگی روانی انسان‌ها ایفا می‌کند.بسیاری از رویکردهای عاطفی به گذشته ناشی از قدمت به ارث رسیده در اشیاء تاریخها می‌باشد،دراین راستا آن قابل ذکر است اینکه مقدار فاصله با گذشته که حس قدیمی بودن را می‌آ‏فریند،نسبی است وواضح است که برای آنچه میراث نامیده می‌شود،حداقل سنی باید وجود داشته باشد.لیکن شایان ذکر است که قرآن کریم نیز طول زمان مشابهی بعنوان یک مقیاس برای تعیین آنچه که قدیمی یا از گذشته است ارائه می‌نماید

در میان سه معیار پیشنهادی این قدرت است که ما را به گفتگو ودرک پیام پیشینیان دعوت می‌نماید لذا اگر عامل قدرت را حذف کنیم چندین بعنوان میراث فرهنگی باقی نخواهد ماند

این حس بنحوی ترکیب شگفتی،حسرت، تحسین ورضایت است زیرا حقیقتاً بزرگترین افتخار یک اثر باستانی در اجزای بکار رفته نیست بلکه شکوه آن در قدمت وحس عمیقی است که به انسان تلقین می‌شود.»

ج) پیام انسانی:

برای آنچه میراث فرهنگی خوانده می‌شود، بیش از شیئیت و قدمت، حول یک پیام ضروری است، به بیان دیگر هر شئی تاریخی که فاقد پیامی باشد،میراث فرهنگی شمرده نمی شود لیکن بطور مسلم هزاران سنگ بر روی سنگهای دیگری قراردارند که ما آنان را میراث فرهنگی مان نمی‌دانیم. در حقیقت بسیاری از بقایای معماری کهن ما ازسنگهای برهم استوار تشکیل یافته اند.آنچه آنها را با ارزش می‌سازد شرحی است راجع به «چرایی» و «چگونگی» خلق این آثار

بنابراین ردپای انسانها بر روی هر تکه ازمیراث فرهنگی است که آن را در برابردیگر بقایای گذشته قابل شناسایی کرده و به آن اجازه می‌دهد که فرهنگی خوانده شود.پس آنچه را که ما پیام می‌خوانیم عامل فرهنگی یا اثرانسان[2] است که بر پدیده‌ها انعکاس یافته و ارزش مطالعاتی آن در فهم پیشینیانمان است

با پیوند سه معیار پیشنهادی میراث فرهنگی چنین تعریف می‌گردد

اشیایی است: ردپای انسان، شامل آثار منقول وغیرمنقول، مادی و معنوی با نمود فیزیکی وقابل ادراک با حواس، حامل ارزشهای علمی

که واجدقدمت: امری نسبی، نمایانگر تحول انسان، کل مسیر تاریخ را پوشش می‌دهد و حسی از تداوم را عرضه می‌کند وارائه گر ارزشهای تاریخی است

و دارای پیامی انسانی است: که با تاریخ نوشتاری بدست نمی‌آید ولی نشانگر بسیاری حقایق تاریخی معتبر است،  در تماس مستقیم قابل دریافت است، حسی از هویت را القا کرده و ارائه دهنده ارزشهای عاطفی است.[3]

3- مفهوم خاص میراث فرهنگی (میراث فرهنگی معنوی)

میراث فرهنگی معنوی بنیادی‌ترین جنبه های حیات اجتماعی ،فکری ملت ها ،منشاء هویت‌ها ،نوع و خلاقیت است.فرایندی است که باعث می‌شود مردم یک روستا، گروه یا ملت گرد هم جمع شده و اثر فرهنگی را خلق کنند یا دریک رویداد فرهنگی برنامه اجرا کنند. این فرایند بعضاً مهم تر از خودش یا رویداد است.[4] این نوع میراث غیرملموس و معنوی است وشامل مجموعه مظاهری است که اگر چه وجود خاصی ندارند اما جلوه های مادی آنها قابل درک و در دسترس است. تفسیر یافته‌های باستان شناسی، جلوه های معنوی این میراث با ارزش را در اختیار قرار می‌دهد، برای نمونه مجسمه سفالی ونوس که در دوره‌ای اززندگی مادر شاهی ساکنان فلات ایران اعتقاد به الهه باروری یکی از باورداشت های جمعیت ساکن را تشکیل می‌داد،مورد احترام بود وهمزمان در چند نقطه از کشورمان مانند خوزستان و در مناطقی ازآناتولی در کاوش‌های علمی بدست آمده است.[5]

« رویه ها ،معرف ها،دانش ها و مهارت ها ،ابزار،اشیاء ،آثار هنری و مکانهایی که اجتماعات وافراد، آن را میراث معنوی خود تلقی می‌کنند و با اصول حقوق بشر پذیرفته شده در جهان یعنی برابری، تداوم، استمرار و احترام متقابل میان اجتماعات فرهنگی سازگاراست. به اجتماعات حس تداوم هویت می‌بخشد  و اجتماعات نیز درپاسخ به شرایط محیطی، تاریخی و یا زیست خود بطور مستمر آن را بازسازی می کنند.[6]

پیش نویس مقدماتی کنوانسیون حفظ میراث فرهنگی معنوی، ویژگیها و مصادیق این نوع از میراث را بدین شرح عنوان می نماید

میراث معنوی یک جریان تاریخی است که تا دوره معاصر حیات دارد و متحول و متکامل رو به آینده می‌رود

-         به روش روایی وسنتی از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شود

-         معیارهای ارزش مورد احترام جامعه خودرا به همراه دارد

-         قانونمند و بهنجار است

-         دارای مولفه‌های فرهنگی ومعنوی است

-         موجب خلاقیتهای صوری و مادی می‌شود ( از گذشته تا حال و آینده)

بدین ترتیب میراث معنوی که گنجینه زنده بشری به شمار می‌رود بازتاب مجموعه‌ای از فرایندهای ذهنی است که دریک جامعه ودر دوره‌های گوناگون تاریخی شکل می‌گیرد و با اصولی ثابت وقابل شناخت به خلاقیت‌های صوری و مادی منجر شده و پیوسته بازتابی از نیازها و نیز پاسخ به آن نیازها را در خود دارا است.هنجارها وقانومندیهای این مجموعه پیوسته بگونه‌ای ناخودآگاه و روایی وسنتی از نسلی به نسل دیگر منتقل و آموخته شده ومعیارهای ارزشی آنها همیشه مورد احترام جمعی قرار می‌گیرد

از این روی مصادیق میراث فرهنگی معنوی عبارتند از : زبان : شامل گویش های

-         دانش سنتی : شامل فناوری سنتی ( طب سنتی، معماری سنتی، نجوم سنتی و… )

-         اساطیر : شامل باورداشت ها واعتقادات، تاریخ روایی، آیین ها و مراسم

-    فولکلور :شامل نمودارهای روایی (قصه ها و ادبیات روایی) ،نمودهای موسیقیایی (موسیقی سنتی،ترانه ها و آوازهای سنتی)،نمودهای حرکتی (حرکات موزون، نمایش سنتی و ارزش‌های سنتی ،اشکال گوناگون نمایش‌های آیینی  و…)

-         نمودهای مادی (صنایع دستی: طرح ‌ها و نمادهای سنتی، مجسمه سازی، سفال ونساجی ، فرش و … )

4- تعریف میراث فرهنگی در قوانین ایران:

ماده 1 قانون راجع به حفظ آثار ملی مصوب 309، در بیان مفهوم میراث فرهنگی از عنوان «آثار ملی» ،به شرح ذیل یاد نموده بود

«به کلیه آثار صنعتی، ابنیه واماکنی که تا پایان دوره زندیه در مملکت ایران احداث شده اعم از منقول وغیرمنقول اطلاق می‌شود.»

تعریف مذکور آثار ملی همچون بناهها،ساختمانها یا اشیایی که از زمان قاجاریه به بعد ساخته شده بود را شامل نمی‌شد، لذا قانونگذار تعریف آثار ملی را با اجازه‌ای که عملاً به وزارت فرهنگ وهنر سابق داده بود، توسعه بخشید و تمامی آثار غیر منقول که از نظر تاریخی یا شؤون ملی واجد اهمیت بودند، صرفنظر از تاریخ ایجاد و پیدایش، با تصویب شورای وزارتخانه مزبور، جزء آثار ملی قلمداد شده و به ثبت رسیدند.[7]


 

[1] -مفهوم اصطلاح «میراث معنوی» درقسمت آتی مفصلاً توضیح داده خواهد شد

[2] -خلیلیان، علی محمد، مقاله «اصول فرهنگی در گستره تاریخ معاصر»،فصلنامه میراث فرهنگی ،شماره 16،پاییز و زمستان 1375 ،صص 25-

[3] – حجت، مهدی. میراث فرهنگی در ایران، چاپ اول 1380، انتشارات سازمان میراث فرهنگی ،ص

[4] – به نقل از مصاحبه «فاطمه فراهانی»  رئیس اداره فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو در ایران فصلنامه ؟؟؟،شماره 34 ص

[5] – توحیدی،فائق، آشنایی با میراث فرهنگی (آموزش عمومی) جلد 3، چاپ اول 1381، انتشارات سازمان میراث فرهنگی

[6] – «پیش نویس کنوانسیون میراث معنوی» مصوب اجلاسیه 31 کنفرانس عمومی یونسکو درسال 2001 پاریس

[7] – ماده واحده قانون ثبت آثار ملی مصوب


برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

» نظر

پروژه دانشجویی تحقیق در مورد توکل فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق در مورد توکل فایل ورد (word) دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق در مورد توکل فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق در مورد توکل فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق در مورد توکل فایل ورد (word) :

توکل

مقدمه
از مباحث مهم تصوف و سیر و سلوک صوفیانه مقامات و احوال است که صوفی و عارف برای رسیدن به حق و حقیقت و کمال حقیقی باید مقامات را طی کند و از حالاتی که درون او وارد می شود بهره گیرد.

از کتب صوفیه این طور برداشت می شود که مقام اکتسابی است و شخص سالک باید با سعی و تلاش و دریافت مقامی را که به دست می آورد و چون شرطهای آن را به جای آورد به مقام دیگری برود تا به ذات حق نائل شوداما حال وارد غیبی است در یک لحظه در دل سالک می افتد و مانند برقی می گذرد و دوام ندارد.
ابونصر سرّاج مصنّف کتاب اللّمع مقامات صوفیه را اینگونه ذکر کرده است که مقامات عبارتند از:
«توبه، ورع، زهد، فقر، صبر، توکل، رضا»

که بحث مورد تحقیق اینجانب در مورد مقام ششم یعنی توکل می باشد که در ابتدا توکل در بعضی از آیات قرآن و روایات معصومین (ع) مورد بررسی قرار گرفته و سپس سخنان و نظرات برخی از عرفا و صوفیان در آن مورد ذکر شده است.
البته درباره توکل در قرآن و روایات و سخنان عرفا مطالب زیادی ذکر شده که در این تحقیق فقط به بخشی از آنها اشاره می کنیم.
امید است ماحصل مورد پسند واقع شود.

 

توکل از نظر معنای لغوی
توکل یعنی « جمع کردن عزم بر فعل یا اطمینان قلبی به خدای تعالی و از نظر صوفیه افکنون در عبودیّت و تعلّق قلب به ربوبّیت »1
اما در لغت نامه دهخدا «توکل یعنی اعتماد کردن، تکیه کردن و اعتماد نمودن بر کسی و اعتراف کردن به عجز خود، به خدا سپردن و دل برداشتن از اسباب دنیا و به حضرت مسبب الاسباب توجه نمودن، نزد اهل حقیقت اعتماد کردن به آنجه از خداست و یأس از آنچه در دست انسان است.

این اصطلاح اخلاقی و عرفانی است و آن بود که در کارهایی که حواله آن به قدرت و کفایت بشری نبوده و رأی و رؤیت خلق را در آن مجال تصرّفی صورت نبندد، زیاده و نقصان و تعجیل و تأخیر نطلبد و به خلاف آن چه باشد میل نکند و از نظر عارفان دلبستگی او به آن ذات بی همتا زیادت شود.2»
توکل در بعضی آیات قرآن
منظور از توکل بر خدا، این است که انسان تلاشگر کار خود را به او واگذارد و حل مشکلات خویش را از او بخواهد، خدایی که از تمام نیازهای او آگاه است، خدایی که نسبت به او رحیم و مهربان است «و توکل علی العزیز الرحیم»3
و خدایی که قدرت به حل هر مشکلی دارد: «و ان یمسسک الله بضر فلاکاشف له الاهووان یمسسک بخیر فهو علی کل شیءٍ قدیرٌ»4

1- فرهنگ لاروس (عربی- فارسی) خلیل جُر- مترجم سید حمید طبیبیان- انتشارات امیر کبیر- تهران 1373- جلد اول- صفحه 683
2- لغت نامه- علی اکبر دهخدا- دانشگاه تهران 1344- جلد 8 حرف ت
3- شعرا 26/217
4- انعام 6/17

و اینکه انسان در برابر مشکلات و حوادث زندگی و دشمنیها و سرسختیهای مخالفان و پیچیدگی ها و بن بستهایی که در مسیر خود به سوی هدف دارد در جایی که توانایی برگشودن آنها ندارد او را وکیل خود سازد و به او تکیه کند، از تلاش و کوشش باز نایستد، بلکه در آنجاهم که توانایی بر انجام کاری دارد باز مؤثر اصلی را خدا بداند. «و کفی بالله ولیا و کفی بالله نصیراً»1

از دریچه چشم یک موحد سرچشمه تمام قدرتها و نیروها اوست و هر حرکت و کوشش و تلاش و جنبش و هر پدیده ای که در جهان صورت می گیرد بالاخره به علت نخستین این جهان یعنی ذات خداوند ارتباط می یابد.

«الله خالق کل شی ء و هو علی کل شئ وکیل»2
و چنانچه بعضی از مفسران گفته اند که تمام مسیر انسان در طریق عبودیت پروردگار در دو جمله ی این آیه خلاصه شده: «فاعبده و توکل علیه»3 چرا که عبادت خواه عبادت جسمانی باشد مانند عبادات معمولی و یا عبادات روحانی باشد مانند تفکر در عالم آفرینش و نظام اسرار هستی، آغاز این سیر است.
و توکل یعنی واگذاری مطلق به خدا و سپردن همه چیز به دست او که یک نوع «فناء فی الله« محسوب می شود آخرین نقطه این سیر می باشد.
در تمام این مسیر از آغاز تا انتها توجه به حقیقت توحید صفات؛ رهروان این راه را یاری می دهد و به تلاش و تکاپوی آمیخته با عشق وا می دارد.»4
_______________________________
1- نساء 4/45
2- زمر 39/62 .
3- هود 11/123
4- تفسیر نمونه- ناصر مکارم شیرازی- ناشر دارالکتب الاسلامیه- 1372- چاپ مدرسه الامام امیرالمؤمنین- جلد 9- صفحه 289
توکل در حدیث
در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) آمده است که فرمود: از پیک وحی خدا جبرئیل پرسیدم: توکل چیست؟ گفت: حقیقت توکل این است که انسان بداند: مخلوق، نه زیان می رساند و نه نفع، نه عطا می کند و نه منع، چشم امید از خلق برداشتن، هنگامی که چنین شود انسان جز برای خدا کار نمی کند، به غیر او امید ندارد، از غیر او نمی ترسد، و دل به کسی جز او نمی بندد این روح توکل است1 «فقل حسبی الله لااله الاّ هو علیه توکلت، و هو رب العرش العظیم»2
«در حدیث دیگر پیغمبر (ص) در شب معراج از پیشگاه خداوند سؤال فرمود: پروردگارا ! ای الاعمال افضل؛ خداوند متعال فرمود: لیس شیءٌ عندی افضل من التوکل علی والرضا بما قسمت

چیزی در نزد من افضل و برتر از توبر من و خشنودی به آنچه قسمت کرده ام نیست3»
امیر المؤمنین علی (ع) نیز در همین رابطه می فرمایند: «من رضی من الله بما قسم له استراح بدنه4»
نبی مکرم اسلام در جایی دیگرمی فرمایند: «من احب ان یکون اتقی الناس، فلیتو کل علی الله»5 که در این حدیث شریف توکل از مصادیق بارز تقوای الهی ذکر شده است.
مولا امیر المؤمنین (ع) نیز در باب توکل فرمودند: «من وثق بالله اراه السر و رومن توکل علیه کفاه الامور»6

1- تفسیر نمونه- ناصر مکارم شیرازی- ناشر دارالکتاب الاسلامیه- 1372- چاپ مدرسه الامام امیر المؤمنین- جلد 24- صفحه 239 به نقل از بحار الانوار جلد 69- صفحه 373- حدیث 19
2- تؤبه 9/129
3- تفسیر نمونه- جلد 24- صفحه 289- به نقل از سفینه البحار- جلد 2- صفحه 683
4- بحار الانوار- محمد باقر مجلسی- چاپ مدرسه الوفاء بیروت- 1403هـ – جلد 68- صفحه 139
5- بحار الانوار- جلد 68- صفحه 138 6- همان- صفحه 151

بر طبق فرمایش ایشان کفایت امور در توکل بر خدا خلاصه می شود و این بدین معناست که اراده حق در تمامی امور زندگی بشر اعم از کوچک و بزرگ و جسمانی و روحانی ساری و جاری است و توکل بر خدا باعث آرامش دل و اطمینان خاطر می شود.
« به نا خدای توکل سپرده ام خود را مرا تردد خاطر زموج دریانیست »1

امام صادق (ع) نیز در این باره می فرمایند: «من اعطی ثلاثاً لم یمنع ثلاتاً : من اعطی الدعا اعطی الاجابه ومن اعطی الشکر اعطی الزیاده من اعطی التوکل اعطی الکافیه »2
شخصی از امام رضا (ع) پرسید ما حد التوکل: «فقال ان لاتخاف مع الله احداً«3 اینکه با اتکای به خدا از هیچ کس نترسی.
« خانه بر دوشان که دارند از توکل پشتبان هر دو عالم گر شود زیر و زبر در مأمند »4

و انسان باید از صمیم قلب به خدا اعتماد وثوق داشته باشد و تمام امور را به او واگذارد و دل به دنیا و زرو زیور و علایق مادی نبندد و به کسی جز خدا اعتماد نداشته باشد و خدا را در تمام کارها وکیل خود قرار دهد و چه وکیلی بهتر از او «حسبنا الله و نعم الوکیل»5
چون توکل می کنی مگو ازغیر رخ درو کن، بتاب رو از غیر 6

1- لوح فشرده در ج2- دیوان اشعار صائب تبریزی.
2- وسائل الشیعه – محمد بن الحسین الحر العاملی- چاپ مکتبه الاسلامیه- تهران- 1396 هجری قمری- جلد 11 صفحه 167- حدیث 20310
3- تفسیر نمونه- جلد 10- صفحه 298- به نقل از اصول کافی جلد 2- باب التفویض الی الله حدیث3
4- لوح فشرده در ج 2- دیوان اشعار صائب تبریزی.
5- آل عمران 3/173
6- لوح فشرده در ج 2 از جام جم- اوحدی مراغه ای.

توکل در سخنان و نظرات بعضی از عرفا و صوفیان
«به اعتقاد صوفیه، مقام توکل از عالی ترین مقامات مقربین است و از مقاماتی است که هم از جهت علم، فهم آن غامض و هم در عمل به جا آوردن آن بسیار دشوار است، توکل از فروغ توحید است، یعنی توحید حقیقی اصل و پدید آورنده توکل است1»

توکل لغتی است مشتق از وکالت که موکول الیه «وکیل» و مفوّض به او «متوکل» نامیده می شود.
به عبارت دیگر« توکل تفویض امر است به کسی که بدان اعتماد باشد و به معنای واگذاری امور شخص است به مالک خود و اعتماد بر وکالت او مالک شئ کسی است که مقتدر باشد بر آن در جهات مصاح او و در اصطلاح سالکان واگذاری امور است بر مالک علی الاطلاق2 »

با توجه به تعاریف فوق در مورد توکل به ذکر نظرات برخی از عرفا و صوفیان می پردازیم:
سهل بن عبدالله التستری می گوید: « اول مقامات التوکل ان یکون العبد بین یدی الله کالمیت بین یدی الغاسل یقلبه کیف ارادو لایکون له حرکه ولا تدبیر، نخستین مرحله توکل آن است که بنده در برابر خدا، چون مرده باشد در دست غسال که هر طور خواهد او را زیر و رو کند و حرکت اراده ای از خود نداشته باشد»3
همچنین از او نقل است که گفت: «اهل توکل را سه چیز دهند، حقیقت یقین، مکاشفه غیبی و مشاهده قرب حق تعالی. و نیز گفت : توکل درست نیاید الابه بذل روح و بذل روح نتوان کرد الا به ترک تدبیر

و همچنین گفت: توکل حال پیغمبران است هرکه در توکل حال پیغمبر دارد گو سنت او فرو مگذار4
________________________________________
1- تاریخ تصوف در اسلام- قاسم غنی- انتشارات زوار- 1383- جلد دوم- صفحه 257
2- فرهنگ اصطلاحات و تعبیرات عرفانی- سید جعفر سجادی- چاپ سوم 1375- کتابخانه طهوری- صفحه 272
3- همان- صفحه 273

4- تذکره الاولیاء- عطار نیشابوری- از روی نسخه نیکلسون- به کوشش ا. توکلی-چاپ بهزاد1379تهران صفحه 316
«در حکایت است که وقتی ابو موسی دیبلی از بایزید پرسید : که « ما التوکل؟» بایزید گفت: ماتقول انت؟ ابو موسی گفت: یاران ما گویند: توکل آنست که اگر درندگان از راست و افعیان از چپ به تو حمله کنند سرّ و باطنت هیچ به خود حرکتی ندهد و وحشت نکند. بایزید گفت: آری این نزدیک است به معنی توکل اما اگر بهشتیان در بهشت برخوردار باشند و دوزخیان به دوزخ گرفتار و تو در میان اینان تفاوت و امتیازی نهی از زمره متوکلان خارج شوی.1»

عزالدین محمود کاشانی در کتاب مصباح الهدایه می گوید: «مراد از توکل تفویض امر است با تدبیر وکیل علی الاطلاق و اعتماد بر کفالت وکیل ارزاق – عمّت نعماهُ و تقدست اسماءُ- و این مقام بعد از رجاست، چه معامله تفویض و اعتماد با کسی رود که اول کرم او ملاحظه رفته باشد. و توکل نتیجه حقیقت ایمان است به حسن تدبیر و تقدیر عزیز و علیم» «و علی اللهُ فتوکلوا ان کنتم مؤمنین »2

ذوالنون مصری گفته است: «التوکل ترک تدبیر الانفس و الا نخلاع من الحول و القوه»3
در کتاب تذکره الاولیا از ذوالنون نقل است که گفت: توکل دست بداشتن تدبیر بود و بیرون آمدن از قوت و حیلت خویش و همچنین گفته است: توکل خود را در صفت بندگی داشتن است و از صفت خداوندی بیرون آمدن و نیز از وی نقل است که گفت : «توکل از طاعت خدایان بسیار بیرون آمدن است و به طاعت یک خدای مشغول بودن، از سبب ها بریدن».4

1- فرهنگ اصطلاحات و تعبیرات عرفانی-صفحه 274
2- مصباح الهدیه و مفتاح الکفایه- عزالدین محمود کاشانی- مقدمه تصحیح و توضیحات عفت کرباسی و محمد رضا برزگر خالقی- چاپ زوار 1382- تهران صفحه 275
3- همان- صفحه 275

4- تذکره الاولیاء- صفحه 157
جنید بغدادی نیز در باب توکل می گوید: «غایت صبر توکل است: قال الله تعالی: الذین صبروا و علی ربهم یتوکلون» در جایی دیگر می گوید: توکل نه کسب کردن و نه ناکردن لکن سکون دل است به وعده حق تعالی که داده است»1
همچنین جنید گفت : «التوکل ان تکون لله کما لم تکن فیکون الله لک کما لم یزل» توکل آن است که چنان خود را در حق تعالی فانی کنی که گویی وجود نداری و همواره خدا از آن توست»2

شیخ ممشاد دینوری گفت: «توکل وداع کردن طمع است از هرچه طبع و دل و نفس بدان میل کند»3
شیخ ابوعلی دقاق نیز گفت: «توکل صفت انبیاء بود وتسلیم صفت ابراهیم، و تفویض صفت پیغمبر(ص). صاحب توکل به وعده آرام گیرد و صاحب تسیلم به علم و صاحب تفویض به حکم. توکل بدایت باشد و تسلیم وسط و تفویض نهایت4»

همچنین حمدون قصار در این رابطه می گوید: «التوکل هو الاعتصام بالله. توکل توسل به خداست»5
اما خواجه نصیر الدین طوسی نیز درباره توکل نظراتی دارد که در این قسمت به بیان آنها می پردازیم:
او گفته است«توکل کار با کسی واگذاشتن باشد و در این موضع مراد از توکل بنده است در کاری که ازاو صادر شود، یا او را پیش آید. چون وی را یقین باشد که خدای تعالی از او داناتر است و تواناتر، با او واگذارد تا چنانکه تقدیر اوست آن کار را می سازد و به آنچه او تقدیر کند و کرده باشد خرسند و راضی باشد و خرسندی او به آنچه خدای کند و سازد با ان حاصل شود که تأمل کند در حال گذشته خود که بی خبر او را در وجود آورد.

« و توکل نه چنان بود که دست از همه کارها بازدارد ، و گوید که با خدای گذاشتیم، بل چنان بود که بعد از آنکه به او یقین شد باشد که هرچه جز خداست از آن خداست.6»
____________________________________
1- تذکره الاولیاء- صفحه 440 4- همان- صفحه 635
2- فرهنگ اصطلاحات و تعبیرات عرفانی- صفحه 272 5- فرهنگ اصطلاحات و تعبیرات عرفانی- صفحه 272
3- تذکره الاولیاء- صفحه 593

6- اوصاف الاشراف- خواجه نصیرالدین طوسی – تصحیح وتوضیح نجیب مایل هروی -انتشارات امام مشهد -1361- صفحه 143
درجات توکل
در کتاب تاریخ تصوف دراسلام برای توکل سه درجه و مرتبه ذکر شده است:
«درجه اول توکل عبارت از این است که متوکل به وکیل حقیقی و «نعم الوکیل» که خداست، وثوق و اطمینان کامل داشته باشد و خود را به او تسلیم و تفویض کند.
درجه دوم توکل آن است که متوکل در مقام خدا، مانند طفلی باشد نسبت به مادر خود، زیرا طفل جز مادر کسی را نمی شناسد و به احدی غیر او اطمینان ندارد و این توکل و تفویض به حکم غریزه فطری است یعنی طفل بدون اختیار در هر حال و درمواجهه با هر مشکل، به مادر متوجه است. درحالیکه دردرجه اول متوکل به حکم شعور وازروی اختیار ازباب وثوق واطمینان به خدامتوجه است.

درجه سوم که بالاترین درجات توکل است عبارت از آن است که متوکل به اصطلاح صوفیه در مقابل وکیل عیناً مثل مرده در دست غسال است و البته این مقام منافی با تدبیر است و یعنی تا آن حال باقی و متوکل فانی محض است هیچ تدبیری ندارد، حتی دعا و سؤال هم نمی کند. در حالی که در درجه دوم اگرچه متوکل تدبیر ندارد و تسلیم است، ولی در مقام دعا و طلب و ابتهال برمی آید.»1

همچنین درجات توکل در کتاب راه روشن که ترجمه کتاب المحجه البیضاء می باشد نیز به ترتیب بالا ذکر شده است. »2

در این جا ابتدا تعریف توکل را از نظر خواجه عبدالله انصاری و سپس درجات توکل را از نظر او ذکر می کنیم:
او در مورد توکل گفته است: « توکل یعنی سپردن همه کارها به دارنده آن و دل آرام داشتن بر وکالت او. و آن از سخت ترین منازل باشد عامه راو سست ترین راه باشد خاصه را زیرا که حق همه امور را برخورد توکیل کرده و جهان را از دارا بودن چیزی از آن، مأیوس نموده است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   321   322   323   324   325   >>   >