پروژه دانشجویی تحقیق آزمایش کانال روباز فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق آزمایش کانال روباز فایل ورد (word) دارای 18 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق آزمایش کانال روباز فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی تحقیق آزمایش کانال روباز فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی تحقیق آزمایش کانال روباز فایل ورد (word) :

آزمایش کانال روباز :(بررسی جریانهای مختلف در یک کانال)
مقدمه :
جریان با سطح آزاد معمولاً به جریانی از مایعات اطلاق می شود که قسمتی از آن به نام سطح ازاد صرفاً تحت فشار معینی باشد . جریان در اقیانوسها و رودخانه ها و نیز جریان مایعات در لوله هایی که کاملاً پر نشده اند جریان با سطح آزاد هستند که در آنها قسمتی از مرز جریان تحت فشار اتمسفر قرار دارد . جریان در کانالهای روباز انواع بسیار متنوعی دارد . از جریان آب بر روی سطح یک زمین شخم زده در هنگام بارندگی شدید تا جریان با عمق ثابت در یک کانال منشوری بزرگ . این جریانها را می توان به انواع دائمی و غیردائمی یکنواخت و غیریکنواخت تقسیم بندی کرد . جریان دائمی یکنواخت جریانی است که دبی آن در طی زمان و عمق آن در طول کانال تغییر نمی کند . این نوع جریان در کانالهای منشوری بسیار طویل رخ می دهد . در چنین کانالهایی پس از طی مسافتی ، نیروی مقاوم اصطکاک با نیروی محرک جاذبه ثقل برابر شده سرعت جریان به سرعت حد می رسد . از آن پس یک جریان یکنواخت یعنی جریانی با عمق و سرعت ثابت برقرار می شود که در آن افت ارتفاع اصطکاکی با افت ارتفاع هندسی سبز کانال برابر است . عمق جریان دائمی یکنواخت را عمل نرمال گویند . جریان دائمی غیریکنواخت جریانی است که دبی آن در طی زمان تغییر می کند .اما عمق آن در طول کانال تغییر می نماید . این نوع جریان در کانالهای غیرمنشوری و سطوحی ابتدایی و انتهایی کانالهای منشوری رخ می دهد . جریان غیریکنواخت را اصطلاحاً جریان متغیر نامیده اند . جریان های متغیر را می‌توان به دو دسته متغیر تدریجی و متغیر سریع تقسیم بندی کرد . در جریان تدریجی عمق یا مقطع جریان تدریجاً تغییر می کنند . در جریان متغیر سریع ، سرعت و عمق جریان در فاصله کوتاهی از طول کانالهای سریعاً تغییر می کنند ، مانند جریان در یک تبدیل ، جریان غیردائمی یکنواخت بندرت رخ می دهد . جریان غیردائمی غیریکنواخت فراوان است اما تحلیل آن مشکل است .
اگر سرعت جریان کمتر از سرعت انتشار یک موج کوچک در کانال باشد بطوریکه اغتشاشهای کوچک در خلاف جهت جریان بالا دست حرکت کنند و شرایط جریان در بالادست تغییر دهند ، جریان را کند یا دوخانه ای گویند . در این نوع جریان ، شرایط بالادست متاثر از پایین دست است ، به عبارت دیگر ، جریان از پایین دست کنترل می‌شود . اگر سرعت انتشار امواج باشد بطوریکه اغتشاشهای کوچک همراه با مایع به پایین دست رفته شوند جریان را تند یا سیل آسا گویند . در این نوع جریان تغییرات کوچک در شرایط پایین دست ، شرایط بالادست را تغییر می دهد . به عبارت دیگر جریان از بالا دست کنترل می شود . اثر سرعت جریان با سرعت انتشار امواج کوچک برابر باشد جریان را بحرانی گویند . برای طبقه بندی فوق از اصطلاحات زیر بحرانی و فوق بحرانی نیزاستفاده می شود . جریان کند که سرعت آن از سرعت بحرانی کمتر است را زیر بحرانی و جریان تند که سرعت آن از سرعت بحرانی بیشتر است را فوق بحرانی گویند . سرعت درونی کانال صفر است و عموماً با افزایش فاصله از آن افزایش می یابد ، سرعت حداکثر که در روی سطح ازاد بلکه پایین تر از آن و معمولاً به فاصله ای حدود 05/0 تا 25/0 عمق از آن رخ می دهد . سرعت متوسط در روی یک خط قائم را با اندازه گیری سرعت جریان در 6/0 عمق تعیین می کنند .

هدف :
هدف از آزمایش آشنایی با قوانین حاکم بر جریان در کانالهای باز ، انواع جریانها و دسته بندی آنها ، یافتن عمق بحرانی ، مشاهده و تجزیه و تحلیل پرش هیدرولیکی و همچنین بررسی نیرو دریچه ها می باشد .

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی نساجیدرتأثیر آنزیم بر روی کالاهای رنگرزی شده با ر

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی نساجیدرتأثیر آنزیم بر روی کالاهای رنگرزی شده با رنگ مستقیم فایل ورد (word) دارای 64 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی نساجیدرتأثیر آنزیم بر روی کالاهای رنگرزی شده با رنگ مستقیم فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی نساجیدرتأثیر آنزیم بر روی کالاهای رنگرزی شده با رنگ مستقیم فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی نساجیدرتأثیر آنزیم بر روی کالاهای رنگرزی شده با رنگ مستقیم فایل ورد (word) :

بخشی از فهرست پروژه دانشجویی نساجیدرتأثیر آنزیم بر روی کالاهای رنگرزی شده با رنگ مستقیم فایل ورد (word)

فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول : مقدمه
1-1) مقدمه
1-2) اهداف پروژه
1-3) اهمیت پروژه
1-4) کارهای انجام شده قبل
1-4-1) هیدرولیز آنزیمی سلولز و عوامل مؤثر در شدت هیدرولیز
1-4-2) اثر آنزیم سلولاز بر رنگ پذیری الیاف سلولزی
1-4-3) تأثیر رنگ به کار رفته روی پارچه در شدت هیدرولیز آنزیمی
فصل دوم: تجربیات
1-2) مواد مورد استفاده
2-2) وسایل مورد استفاده
2-3) روش انجام آزمایشات
2-3-1) رنگرزری پارچه های پنبه ای قبل از هیدرولیز آنزیمی
2-3-2) هیدرولیز آنزیمی پارچه های پنبه ای قبل از رنگرزی
فصل سوم: نتایج و بحث
فصل چهارم: نمونه ها
فصل پنجم: مقالات لاتین

اصول واکنشهای آنزیمی
در واکنشهای آنزیمی ترکیبی که تحت تأثیر آنزیم قرار می گیرد سوبسترا (substrate) و ترکیبی که در جریان واکنش تولید می شود محصول Product)) نامیده می شود که بطور کلی می توان پروسه واکنش آنزیمی را با علامات اختصاری زیر نمایش داد :
E+ P S
در واکنش فوق S مخفف سوبسترا , E مخفف آنزیم و P مخفف محصول می باشد . البته لازم به ذکر است که در بعضی از واکنش ها بیش از یک محصول تولید می شود .
در یک واکنش آنزیمی در حین تبدیل سوبسترا به محصول مراحل متعددی وجود دارد که بطور کلی می توان آن را در سه مرحله زیرخلاصه کرد .
E+S EP E+P

مرحله اول : آنزیم و سوبسترا با هم پیوند شیمیایی برقرار نموده و کمپکس آنزیم ـ سوبسترا را بوجود می آورند .
E+S ES
مرحله دوم : توسط عوامل شیمیایی مشخصی در قسمت خاصی ( محل فعال یا جایگاه فعال ) از ملکول آنزیم , سرعت تبدیل سوبسترا به محصول افزایش یافته که منجر به تشکیل کمپلکس آنزیم ـ محصول می گردد .
ES EP
مرحله سوم : محصول از آنزیم جدا شده و آنزیم بدون آنکه فرم ساختمانی خود را از دست داده باشد به حالت اول باز می گردد .
EP E+P

همچنان بطور شماتیک نشان داده شده است , آنزیمها در جریان واکنش هیچ گاه مصرف نشده و در پایان واکنش بدون تغییر آزاد می گردند . همچنین مقدار بسیار کم و جزئی آنزیم برای تبدیل مقدار زیادی از سوبسترا به محصول کافی است , به عنوان مثال 0.0001µ mole از یک آنزیم می تواند هزاران مولکول از سوبسترا را در عرض چند ثانیه به محصول تبدیل بنماید .
آنزیمها فقط در افزایش سرعت واکنش تبدیل سوبسترا به محصول مؤثر بوده و در عوامل دیگر از قبیل نوع محصول دخالتی ندارند , یعنی در حقیقت آنزیم ها موجب کاهش انرژی فعال کننده واکنش می شوند . (27)
شکل 1 : انرژی فعال کننده برای واکنش بدون آنزیم و واکنشی که توسط آنزیم کاتالیز می شود .
ساختمان آنزیمها
آنزیمها ساختمان پروتئینی دارند . ساختمان بعضی از آنزیمها فقط از پروتئین تشکیل یافته که فعالیت این نوع آنزیمها تنها به ساختمان پروتئینی آن بستگی دارد و آنزیم ساده نامیده می شوند ( به عنوان مثال بعضی از پروتئازها از قبیل تریپسین ) . اما اغلب آنزیمها برای انجام فعالیت کاتالیزوری علاوه بر ساختمان پروتئینی خود به ترکیبات فعال کننده غیر پروتئینی نیاز دارند که این نوع آنزیمها را آنزیمهای مرکب ( هالو آنزیم ) می نامند .
قسمت پروتئینی آنزیم را آپوآنزیم ( Apoenzyme ) , ترکیب فعال کننده غیر پروتئینی را کوفاکتور , و کمپلکس کوفاکتور و قسمت پروتئینی را هالوآنزیم Holoenzyme) ) می نامند . آپوآنزیم غیر فعال است و فعال شدن آن مستلزم وجود کوفاکتور می باشد . (27)
هالوآنزیم = کوفاکتور + آپوآنزیم
(فعال) (غیرفعال)
واحد سازنده آنزیمها آمینو اسیدهای متفاوتی هستند که به فرم عمومی ذیل می توان آنها را نشان داد : .
این ملکولهای ساده در عدم حضور آب متراکم شده تولید زنجیرهای پلی پیتایدی بلندتر می کنند .

در حین افزایش طول زنجیر پلیمری و فعل و انفعالات عملاً باعث می شوند تا ملکول پیچیده حاضر شکل سه بعدی مخصوص به خود بگیرد . وقتی این آرایش یافتگی حاصل شود جرم پلیمری درهم رفته تبدیل به یک پروتئین می شود و بعضی از این پروتئینها به عنوان آنزیم عمل می کنند . (27)
چگونگی عمل کردن آنزیمها
یک آنزیم دارای یک شکل سه بعدی مشخص است . این شکل و سایر فاکتورها از قبیل محل قرار گرفتن مکان فعال آنزیم ویژگی ملکولی را کنترل می کنند . همانطوریکه در شکل 2 نشان داده شده است ,‌یک آنزیم جذب سطح کالای داده شده بصورت قفل و کلید می شود . با قرار گرفتن در روی سطح کالا به سریع شدن واکنش بین کالا و محیط و تولید محصولات واکنش کمک می کند . از آنجائیکه آنزیمها به عنوان کاتالیست عمل می کنند خودشان تحت تأثیر واکنشی که کالا با آن مواجه می شود قرار نمی گیرد و تغییر نمی یابند . بعد از وقوع واکنش آنزیم رها می شود تا در قسمت دیگری از سطح کالا جذب شود . این فرآیند ادامه پیدا می کند تا آنزیم تا توسط یک جز شیمیایی مسموم شود و یا در اثر دما و یا H Pنامناسب و
یا هر شرایط منفی دیگری در محیط پروسه فعالیت خود را از دست بدهد . (27)

شکل 2 : مکانیزم « قفل و کلید » برای عمل آنزیم .
آنزیم جذب سطح کالا شده و منجر به آزاد شدن محصولات واکنش و آنزیم می‌شود .
نامگذاری و طبقه بندی آنزیمها
بعضی از آنزیمها را با نام قدیمی آنها ذکر می کنند به عنوان مثال پپسین و ترپپسین , اما روش کلی برای نام گذاری آنزیم این است که ابتدا کلمه سوبسترا و به دنبال آن کلمه آز ( asc ) را ذکر می نمایند به عنوان مثال : آنزیمهایی که لیپیدها را هیدرولیز می نمایند لیپاز , آزیمهایی که پروتئینها را هیدرولیز می نمایند پروتنئاز , آنزیمهایی که اوره را کاتالیز نموده اوره آز و آنزیمی که کاتالیز آرژنین را بر عهده دارد آرژیناز می نامند .( 4 )
از سال 1961 کمیته بین المللی آنزیمها ( EC=Enzymc Commision ) آنزیمها را بر حسب نوع واکنشی که کاتالیز می کنند به شش طبقه اصلی تقسیم نموده و هر طبقه خود به چند گروه و هر گروه به چند دسته تقسیم شده اند , بطوریکه هر آنزیم با علامت EC و چهار عدد شناسایی می شود , که عدد اول معرف طبقه , و عدد دوم گروه , عدد سوم دسته و عدد چهارم شماره ردیف هر آنزیم در دسته خود می باشد . به عنوان مثال EC 2.7.1.40 طبقه, گروه, دسته و ردیف آنزیم پیروات کیناز را مشخص می نماید.(27)

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله آداب و احکام حج تمتع فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله آداب و احکام حج تمتع فایل ورد (word) دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله آداب و احکام حج تمتع فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله آداب و احکام حج تمتع فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله آداب و احکام حج تمتع فایل ورد (word) :

اعمال حج تمتع سیزده چیز است که بترتیب گفته مى‏شود.
1- احرام
2- وقوف بعرفات که در چهار فرسخى مکه است
3- وقوف به مشعر الحرام که تقریبا در دو فرسخى مکه است
4- رفتن به منى که نزدیک مکه است و انداختن سنگ ریزه بر جمره عقبه
5- قربانى کردن در منى
6- تراشیدن سر یا گرفتن کمى از ناخن یا مو در منى
7- طواف زیارت
8- دو رکعت نماز طواف
9- سعى بین صفا و مروه
1ظ0- طواف نساء
11- دو رکعت
13- انداختن سنگ ریزه بر سه جمره در منى در روز یازدهم و دوازدهم و بعضى در روز سیزدهم هم باید بیندازند و احکام اینها گفته مى‏شود.
1- احرام حج
واجب است انسان بعد از تمام کردن اعمال عمره تمتع آماده شود براى انجام اعمال حج تمتع و اولین عمل احرام است که باید از مکه محرم شود و باز متوجه باید بود که این سیزده عمل هم مثل پنج عمل عمره تمتع همه عبادت است در اول هر عملى انسان باید توجه داشته باشد که چه مى‏خواهد انجام دهد و همچنین عمل را قربه الى الله و محض اطاعت امر خدا بجا آورد که اگر خداى نخواسته ریا و خود نمائى در عبادت داخل شود فاسد و باطل مى‏گردد و گذشته از این خود ریا معصیت کبیره است و باید با لبیک گفتن محرم شدن همه کس و همه چیز غیر از خدا را فراموش کنیم و با یاد حق و براى اطاعت از اوامرش اعمال را انجام دهیم.
مسئله: آداب و احکام احرام حج از پوشیدن لباس احرام و لبیک گفتن همه مثل همان احرام عمره است که گفتیم و چیزهائى که در احرام گفتیم حرام مى‏شود و کفاره دارد یا ندارد و کفاره آن چیست در اینجا هم همانطور است فقط در نیت تفاوت دارد که در آنجا نیت احرام عمره تمتع بود اینجا نیت احرام حج تمتع.
مسئله: وقت احرام حج وسیع است و لازم نیست فورا بعد از اعمال عمره باشد ولى باید تاخیر نیندازد تا حدى که بوقوف عرفات نرسد و مستحب آنست که روز هشتم محرم شود.
مسئله: احرام حج در هر جاى شهر مکه صحیح است گرچه در خانه‏هائى باشد که تازه ساخته شده و جزء شهر است البته مستحب است در مقام ابراهیم و یا حجر اسماعیل محرم شود.
مسئله: احتیاط واجب اینستکه بعد از اعمال عمره بدون حاجت از مکه خارج نشود و اگر لازم بود خارج شدن احتیاط واجب آنستکه محرم شود و با احرام خارج گردد و برگردد با همین احرام برود براى اعمال حج ولى اگر کسى رعایت نکرد و بدون حاجت و بدون احرام خارج شد و برگشت و احرام بست و حج را بجا آورد عملش صحیح است.
مسئله: اگر کسى دانسته و عمدا احرام حج را ترک کند تا وقت آن بگذرد حج او باطل است و اگر روى ندانستن مسئله یا فراموشى محرم نشد و بدون احرام رفت بعرفات و منى واجب است برگردد بمکه و محرم شود و اگر برگشتن بمکه ممکن نبود باید همانجا محرم شود و اگر یادش نیامد تا بعد از تمام کردن اعمال حج‏حجش صحیح است

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله در مورد روشهای نمونه سازی و قالب سازی سریع

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد روشهای نمونه سازی و قالب سازی سریع بر مبنای CAD/CAM فایل ورد (word) دارای 35 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد روشهای نمونه سازی و قالب سازی سریع بر مبنای CAD/CAM فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد روشهای نمونه سازی و قالب سازی سریع بر مبنای CAD/CAM فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد روشهای نمونه سازی و قالب سازی سریع بر مبنای CAD/CAM فایل ورد (word) :

روشهای نمونه سازی و قالب سازی سریع بر مبنای CAD/CAM

استفاده از CAD/CAM دقت ماشین را جایگزین حواس انسان می کند.این امر موجب بررسیهای دقیق و همه جانبه تولیدات شده است که سرانجام آنها توسط نیروی انسانی بسیار مشکل یا غیر ممکن است. افزایش کارآیی و بهره وری مهندسی بسیاری از استفاده کنندگان را بر آن می دارد تا در تجهیز کارخانه های خود و خرید سیستمهای CAD/CAM هزینه زیادی را صرف کنند. معمولاً سیستمهای مناسب با نحوه تاسیس مطلوب در طی سالهای هزینه های اولیه را جبران می نماید.
تاریخچه CAD/CAM

همانطور که از نام CAD/CAM پیداست این شاخه از علم کامپیوتر ها عجین شده و در واقع پیشرفت آن مرهون پیشرفت سریع و قدرتمندتر شدن کامپیوترها می باشد. پس از انقلاب کشاورزی و انقلاب صنعتی سومین حادثه مهم در زندگی بشر انقلاب انفورماتیک بود که به نوبه ی خود در دیگر ارکان زندگی تاثیر فراوانی گذاشت، به صورتی که امروزه تقریباً هیچ پررژه صنعتی مهمی بدون

کامپیوتر قابل انجام نیست. از اواخر دهه ی 50 میلادی با قوی شدن کامپیوتر ها در ظرفیت ذخیره اطلاعات و سرعت عمل آنها کاربرد آنها در پروژه مهندسی به طور وسیعی رو به فزونی نهاد.
از طرفی با نگاهی به روند رشد صنعت و تاریخچه آن متوجه می شدیم که نیازهای این بخش نیز در هر زمتنی متفاوت بوده به طوری که در دهه 60 هدف این بوده که «چگونه بیشتر انجام دهیم» و در دهه 70 «چگونه ارزانتر انجام دهیم» و در دهه 80 «چگونه بهتر انجام دهیم» و در دهه 90 «چگونه

سریعتر انجام دهیم» از اینرو نیازها و صنعت و توانایی های رو به افزایش کامپیوتر باعث شد که «طرحی به کمک کامپیوتر » (CAD) و « تولید به کمک کامپیوتر (CAM) به سرعت در صنایع مهندسی به خاطر توانایی آن در افزودن «بهره وری» مقبولیت یابد.

همانطور که نام (CAD/CAM) نشان می دهد تعریف کوتاهی از آن به صورت زیر است: استفاده از کامپیوترها به منظور کمک به فرایند طراحی و تولید در واقع CAD/CAM عبارت است از کاربرد کامپیوترها جهت تولید قطعات مهندسی که از دفتر نقاشی کشی شروع شده و به دپارتمان تولید، به کارگاه ماشین، به دپارتمان کنترل کی فیت و در نهایت به انبار قطعات ساخته شده ختم می گردد. تکنولوژی CAD/CAM روش موثری ، صحیح و رضایت بخش را برای طراحی و تولید محصول با کیفیت عالی بیان می کند و شامل دو بخش جداگانه به نام های زیر می باشد:

1 ) CAM یا تولید به کمک کامپیوتر
2 ) CAD یا طراحی به کمک کامپیوتر
در طی 30 سال گذشته این دو شاخه به طور مستقیم رشد کردند اما امروزه هر دوی آنها با هم تحت عنوان سیستم های CAD/CAM یکپارچه شده اند و کلیه عملیات طراحی و تولید می تواند در یک سیستم واحد مورد نظرات و کنترل قرار گیرد.
طراحی به کمک کامپیوتر اصولاً بر مبنای گرافیک کامپیوتر نیز مجموعه ای از محاسبات پیچیده

ریاضی است که توسط کامپیوتر در سرعت بسیار بالا قابل پردازش است. گرافیک کامپیوتری در سال 1950 در دانشگاه آمریکا پایه ریزی شده و برای اولین بار بر روی کامپیوتر Whirwind به شکل ساده نمایش داده شد. به تدریج با پیشرفت ساخت نرم افزار امکانات جدیدتری در زمینه گرافیک به وجود آمد و نتیجه آن CAD بود. در ابتدا از سیستم های CAD به عنوان پایگاه های نقشه کشی استفاده می شد اما امروزه کارهای مافوق نقشه کشی در این ایستگاهها انجام می شود به صورتی که برخی از سیستم ها دارای قابلیت تحلیلی و انجام عملیات مهندسی CAE نیز هستند.
برای نمونه نرم افزار هایی وجود دارد که با روش المانهای محدود می تواند قطعات را از نظر مسائل تنش، حررات و مسائل مکانیکی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. برای مسائل می تواند نحوه تزریق یک قالب پلاستیکی را قبل از شروع تولید بر روی کامپیوتر مشاهده کرد و محل جوش سرد یا حفره های هوایی یا نحوه خک شدن قالب پلاستیک را کاملاً پیش بینی نمود یا می توان مشاهده نمود که بیشتری تنش در چه نقطه ای از شاتون قرار دارد و در صورت نیاز چه ناحیه ای از آن باید تقویت شود.
و اما در مورد تاریخچه تولید توسط کامپیوتر باید گفت که این شاخه اساساً با ظهور کنترل عددی یا NC مطرح شد. در اواخر دهه ی 40 شخصی به نام john T.parsons روش خاصی با استفاده از کارتهای سوراخدار با کاربرد تا اطلاعات مختصاتی حرکت ماشین برای کنترل ماشین ابزار به آن فرستاده شد و به این شکل ماشینهای NC شروع به پیشرفت نمودند.
در اواخر دهه ی 50 نیروی هوای آمریکا با پرداخت مبلغ زیادی به دانشگاه MT سفارش یک برنامه را داد که بتواند برای تعریف حرکات هندسی ابزار در ماشین های کنترل عددی به کار گرفته شود.
پیشرفت های اولیه CAM عمدتاً در حوزه کنترل عددی تمرکز داشته است و حتی تا سالهای اخی

ر نیز فرامین و دستورهای NC توسط دست انسان تولید و تصحیح می شود. اما امروزه سیستم های CAM می تواند برنامه های NC را با درجه بالا از دقت و صحت تولید کند و مسیر ابزار را همزمان بلا تولید برای بررسی مراحل ساخت روی صفحه نمایش کامپیوتر نشان دهند.
در تشریح تاریخچه CAD/CAM (طراحی به کمک کامپیوتر (Computer Aided Design = CAD) و

تولید به کمک کامپیوتر (Computer Aided Manufacturing = CAM) شاید بتوان شروع مسئله را به حوالی سالهای 1950 ارتباط داد. به طور مثال یکی از پروژه های اولیه اما مهم در این مورد در انستیو تکنولوژی ماساچوست در زمینه گرافیک کامپیوتری بود که به توسعه زبان برنامه نویسی می پرداخت. در حوالی دهه 60 هدف برنامه ها این بود که ارتباطی بین نرم افزارهای طراحی و ماشینهای ابزار ایجاد نمایند تا بتوان از طریق حذف کارهای تکراری کار اپراتور را کم و مهارت او را

افزایش دهند. اما در این زمان اعتماد کم وسرعت اندک و هزینه های بالا، استفاده از کامپیوترهای دیجیتالی را برای چنین هدفی غیرممکن می ساخت. در این زمان برنامه ها به روی کارتهای سوراخدار که به صورت دستی تهیه می شد جای می گرفتند. تا اینکه بعد از 15 سال وقتی

پیشرفت تکنولوژی، کامپیوترهای کوچک تر ، سریعتر و ارزانتر را همراه با نرم افزارهای درحال توسعه در اختیار همگان قرار داد، رویای کامپیوتری کردن فرایند طراحی و تولید به واقعیت پیوست . بدینسان Computer Aided متولد گردید و توسط صنایع مختلف مثل خودرو و هوافشا جذب گردید. اکنون بعد از گذشت سالها، تکنولوژی به قدرتی اعجاب انگیز در زمینه صنعت ساخت و تولید تبدیل گشته است و نقش کامپیوتر در این میان غیرقابل انکار می باشد. از جمله وظایفی که کامپیوترها در این صنعت ایفا می کنند می توان به موارد زیر اشاره کرد :
– قدرت انجام کارهای گرافیکی و انیمیشن سازی

– سرعت بالای محاسبات
– ظرفیت بالای ذخیره اطلاعات و سازماندهی آنها و دسترسی سریع به آن
– قابلیت کنترل و هدایت ماشین آلات به طور خودکار در نتیجه کنترل آسانتر و با قابلیت اطمینان بالا
– قابلیت انجام فرآیند طراحی وبرنامه ریزی در مکانهای مختلف و انتقال آن از طریق شبکه اینترنت
– ایجاد مرتبه ای از هوش مصنوعی و به کارگیری آن در فعالیتهای طراحی و ساخت
– قدرت انجام محاسبات ریاضی حجیم و خسته کننده و کاهش خطای انسانی
و اما اساس کار نرم افزارهای CAD/CAM امروزی بدین صورت می باشد:
ابتدا یک مدل مناسب سه بعدی با تمامی اجزاء و خصوصیات سطوح آن، توسط نرم افزاهای CAD همچون Solidwork , Mechanical Desktop با دقت بالا طراحی و ساخته می شود. این مدل سازی می تواند بر روی فایل های خروجی از دستگاههای CMM یا اسکن سه بعدی قطعات باشد و یا بصورت دستی توسط اپراطور نرم افزار تهیه گردد . در این قسمدت اگر قطعات از روش مهندسی معکوس مدل شده باشند و نقشه ای از آنا نداشته با شیم، نقشه هایی با فرمت های مختلف و دقت های بی نظیر با استانداردهای دلخواه استخراج می گردد. برای مثال این مبحث در قسمتDrawing از نرم افزار Pro/E قرار دارد. در مرحل بعدی قطعاتی که از چندین قسمت مجزا تشکیل شده اند و هر کدام از قسمتها مانند روش بالا مدل گردیده اند بر روی هم مونتاژ می گردند و اینجاست که دقت طراح مشخص می گردد و هر گونه نقض و عدم انطباقی که بین قطعات یا قالبها وجود داشته باشند به روشنی مشخص می گردد و طراح قبل از عملیات ساخت و تولید و صرف هزینه ها با مشکل احتمالی قطعه یا روبرو شده و بی درنگ شروع به رفع آن می نماید. اینمبحث در صنعت CAD/CAM به نام اسمبلینگ معروف است. تا اینجای کار در فیلید CAD پیش آمدیم اما در ادامه باید وارد مبحث CAM گردیم. CAM عبارتست از انتخاب یکی از راهکار ها و مراحل ساخت معین تولید به وسیل کامپیوتر که جهت ساخت بهین یک قطعه وجود دارد. این راهکارها توسط نرم افزار اختصاصی گوناگونی قابل دسترسی می باشد. در واقع این مبحث مراحل ساخت و ماشین کاری قطعه طراحی شده در قسمت CAM صورت می پذیرد. در این مرحله از ساخت،یعنی CAM، گام های گوناگونی برداشته می شود. در گام اول با بهره گیری از تکنولوژی های جدید و

پیشرفت مدل سازی سریع، یک نمون اولیه از قطعه ساخته می شود. این نمون اولیه نمایانگر تمام خصوصیات و مشکلات احتمالی قطعه خواهد بود. پس از رفع مشکلات احتمالی فایل طراحی شده، مرحل بعدی تولید قالب مربوطه انجام گرفته و در فاز نهایی، تولید انبوه قطعه اجرا می شود. و در مجموع می توان مزایای بهره گیری از CAD/CAM را به صورت زیر خلا صه نمود:
1- کاهش زمان ارائ طرح
2- افزایش کیفیت و قابلیت اطمینان در طراحی

3- افزایش دقت در طراحی و ساخت
4- به کار گیری استاندارد ها در طراحی فرایند
5- امکان اییجداد تغییرات در طراحی در کوتاه ترین زمان ممکن
6- بهینه کردن طراحی محصول با استفاده از تجربیات گذشته در قالب نرم افزارهای کامپیوتری برای تجزیه و تحلیل فرایند
بنابراین استفاده از سیستم (CAD/CAM) باعث افزایش بهره وری و سود آوری بیشتر ودر نتیجه ضامن بقای واحد تولیدی در بازار رقابت می باشد.
امروزه این علوم بسیار گسترده شده و قالبیت اجتماع در یک مجمو.ع متمرکز را دارد به صورتی که علم جدید به نام (CAX) وارد عرصصنعت شد که می تواند شامل موارد زیر باشد:
CAD : طراحی به کمک کامپیوتر
CAM : تولید به کمک کامپیوتر
CAL : بازرسی به کمک کامپیوتر

 

CAT : آزمایش به کمک کامپیوتر
CAPP : تدوین فرآیند ساخت به کمک کامپیوتر
CAE : مهندسی به کمک کامپیوتر
مبانی طراحی به کمک کامپیوتر (CAD)
طراحی به کمک کامپیوتر شامل هر نوع فعالیت طراحی است که برای ایجاد ، تجزیه و تحلیل و یا اصلاح یک طرح مهندسی از کامپیوتر استفاده می کند که مبنای آن گرافیک کامپیوتری است، کاربرد نقش فرد طراحی را ایفا می کند که اطلاعات و فرامین و احضار نرم افزار مطلوب تصویری را روی صفحه ی نمایش ایجاد می کند از لحاظ روش عملیاتی، فرایند طراحی 6 مرحله زیر است :
1 ) تشخیص نیاز : درک اینکه مشکلی وجود دارد و باید برای حل آن اقدام مناسبی صورت گیرد.
2 ) تعریف مسئله : این مرحله مستلزم تعریف مشخصه کاملی محصولی است که باید طراحی گردد. این مشخصه شامی ویژگی های فیزیکی، عملکردی، هزینه، کیفیت و کارآیی عملیاتی است.
3 ) ترکیب

4 ) تجزیه و تحلیل و بهینه سازی : ترکیب و تجزیه و تحلیل بسیار مربوط به یکدیگر بوده و در فرایند طراحی چندین بار تکرار می شوند. قسمتی از کل مجموعه توسط طراح تصور می شود وسپس تجزیه و تحلیل می شود. پس از تجزیه و تحلیل در صورت نیاز دوباره طراحی می شود و این فرایند تکرار می شود تا نهایتاً به طرح بهینه نزدیک می شوم.
5 ) ارزیابی : این مرحله مربوط است به اندازه گیری طرح با توجه به مشخصه های ایجاد شده در مرحله ی تعریف مسئله
6 ) ارائه طرح : آخرین مرحله فرآیند طراحی می باشد که شامل مستند سازی طرح با ابزار هیبی چون نقشه ها، مشخصه های مواد ، لیست های مجموعه و .. است. اساساً مستند سازی نیاز ایجاد پایگاه اطلاعاتی یک طرح است.
مزایای طراحی به کمک کامپیوتر
خلاصه ای از مزایای یک سیستم CAD در لیست زیر آورده شده است.
1 ) بهره وری مهندسی
2 ) کاهش زمان طراحی و تولید
3 ) کاهش تعداد پرسنل حوزه مهندسی در عین حفظ عملکرد دپارتمان مهندسی
4 ) سهولت انجام تغییرات مورد نظر مشتری
5 ) کاهش خطاهای طراحی و تولید
6 ) بهبود طراحی
7 ) تشخیص آسان روابط اجزاء قطعه در مرحله تحلیل
8 ) کمک به آماده سازی مستندات
9 ) بهبود یا بیشتر شدن استانداردهای طراحی
10 ) آماده سازی طرحهای بهتر

مدل سازی
در حقیقت مهمترین توانایی CAD ساخت مدل کامپی.تری است که توسط قسمت مدل ساز نرم افزار ایجاد می شود. یک مدل کامپیوتری یک تصویری از موضوع موردنظر برای طراحی است، که براساس مشخصات دقیق ابعادی و در برخی موارد مشخصات مربوط به جنس و حجم موضوع ایجاد می گردد.
آشنایی با فرمتهای قابل قبول در نرم افزارهای CAM
2 ) فرمت IGES

IGES بر گرفته از عبارت Initial graphics exchange specification می باشد و اولین فرمت انتقال داده در سیستم CAD/CAM می باشد. این فرمت برای منظوری دوگانه استفاده می شود، یکی انتقال داده ها بین سیستم های غیرمشابه و دیگری ارتباط عددی کمپانی ها و فروشندگان سیستم ها، در اصل IGES به عنوان یک فایل ارتباطی برای انتقال داده ها بین دوسیستم ارائه شده بود که این داده ها شامل مدل های مکانیکی نسبتاً ساده نقشه کشی با کمی ارتباطات درونی می باشد.

بعداز تولید اولین نسخه از استاندارد IGES که در ژانویه سال 1980 میلادی توسط کمپانی های بوئینگ و جنرال الکتریک تولید شد نسخه های 4 ، 3 ، 2 و 5 آن نیز در جهت اصلاح و گسترش نسخه اول انتشار یافتند. در نسخه دوم توضیحات فشرده تر شده همچنین این نسخه شامل توسعه های تکنیکی در جهت افزایش قابلیتهای IGES بود. از طرفی در نسخه دوم قابلیت کارکردی اجزاء هندسی افزایش یافته و استفاده از منحنیهای B-spline و نیز Bezier مییسر گردید. نسخه سوم استفاده بیشتر از خصویات نسبت داده شده به اجزاء IGES را برآورده ساخت و در تفسیر مساحت قابلیتهای جدیدی به آن افزوده شد. همچنین توانایی استفاده کننده را جهت استانداردهای کتابخانه ای افزایش داد. از نسخه چهارم بهبعد قابلیتهای جدید افزوده گردید مثلاً قابلیت IGES در مورد مدل های توپر به خصوص روش c – rep افزایش داده شد. نسخه پنجم نیز حجم های مدل شده به روش b – rep را مورد توجه قرار داد.
بنابراین فرمت IGES تفسیر و ترجمه اجزاء شامل انواع مختلفی از توپولوژی (نحوه اتصال گوشه ها، یال ها و سطوح) ، ابعاد (خطی، زاویه دار، منظم)، خطوط مرکزی، نوشته ها، علامت ها و خطوط هاشور، طرح ها (حروف، خط ، رنگ ، لایه ها) و علامتهایی نظیر علائم الکتریکی را شامل می شود. یک سیستم پیشرفته CAM/CAD که دارای قابلیت تبادل داده ها با فرمت IGES است معمولاً دارای دو دستور می باشند، فرمان اول کاربر را قادر به تولید فایل IGES می نماید ودیگری این توانایی را به کاربر می دهد تا فایل IGES موجود را از نرم افزار مبداء به نرم افزار مقصد وارد کند. به عبارتی هر نرم افزاری برای تبادل داده های IGES دارای دو شعبه IGES out , IGES in می باشد نرم افزاری که داده های سیستم CAM/CAD مبداء را به فرمت IGES تبدیل می کند پیش پردازنده نامیده می شود و نرم افزاری که عمل مخالف را انجام می دهد پس پردازنده نام دارد.
3 ) فرمت STL
فرمت استاندارد طراحی شده برای دستگاههای نمونه سازی و قالب سازی سریع با پشتیبانی مدل های حجمی است. به عبارت دیگر فرمت STL یک فرمت باینری یا ASCII می باشد که سطح یک مدل حجمی را که در نرم افزار CAD تولید شده است به صورت المانهای مثلثی تقسیم بندی می کند و به عنوان فرمت ورودی اکثر ماشینهای نمونه سازی سریع به کار می رود. برای هر یک از المانهای مثلثی تعریف شده یک بردار نرمال بر سطح المان به سمت خارج از جسم تعریف می

شود. یکی از ویژگیهای اصلی فرمت STL قابلیت ذخیره سازی مدل مربوطه با اندازه المانهای متفاوت مثلثی می باشد. یعنی برعکس بسیاری از فرمتها که امکان تغییر در مقادیر از پیش تعیین شده آنها (Default) وجود ندارد فرمت STL می تواند قبل از ذخیره سازی قطعه برای مدل در نرم افزار CAD تعریف شود و حتی طراح نحوه المان بندی ناشی از آنرا نیز می تواند رویت نماید. مقاد

یر المانها و اندازه آنها باید به نحوی باشد که برای ساخت مدل در دستگاه نمونه سازی سریع مشکل ساز نباشد. در ذیل به مقایسه دو حالت المان بندی درشت و بسیار ریز در رابطه با نمونه سازی مدل پرداخته شده است.
المان بندی درشت (Coarse)
هرچه اندازه المانهای مربوط به فرمت STL بزرگتر باشد زمان محاسبه و حجم محاسبات کمتر می گردد که این یکی از مزایای انتخاب المانهای درشت میباشد ولی از طرف دیگر با بزرگ کردن الما

نها دقت محاسبات کاهش می یابد و نیز امکان تجزیه و تحلیل المانها در نقاط نوک تیز و حساس ممکن است باعث ایجاد فضای اضافی بین المانهای مثلثی یا حتی تداخل آنها گردد که باعث بروز مشکل در انجام نمونه سازی سریع می گردد. لذا نباید المانها را بیش از اندازه گیری بزرگ تعریف کرد.

المان بندی بسیار ریز
المان بندی بسیار ریز بالطبع باعث تولید المانهای زیادتر گردیده بنابراین، زمان لازم برای تعریف اولیه المان و حتی محاسبات روی مدل نیز افزایش خواهد یافت، ولی دقت محاسبات در این حالت نسبت به المان بندی درشت بالاتر می باشد. در رابطه با این نوع المان بندی در فرمت های STL ذکر این نکته ضروری است که بیشتر لیزرهای مورد استفاده در نمونه سازی سریع دارای فطری بین 1، 0 تا 15، 0 اینچ می باشند لذا اگر اندازه المانها را مثلاً حدود 0001،0 اینچ فرض کنیم عملاً قطعه به روش نمونه سازی سریع قابل تولید نمی باشد. از طرف با ذخیره کردن مدل از طریق المان بندی بسیار ریز حجم اطلاعات گاهی تا پنج برابر مقدار نرمال آن افزایش می یابد بنابراین انتخاب اندازه المان مناسب برای مدلCAD جهت تولید فرمت STL اگر چه امری ساده به نظر می رسد به مراتب مهم بوده و در مراحل بعدی در صورت عدم توجه به آن می تواند مشکل ساز باشد.
روشهای گوناگون مدلسازی سریع(Rapid prototypinq)
1 ) SLA
این روش اولین بار در سال 1988 توسط شرکت 3D معرفی شد. سیستم مربوطه دارای یک برنامه نرم افزاری به نام slicer میباشد که لایه هایی به ضخامت 127، 0 تا005، 0 میلیمتر را تولید میکند. دستگاه SLA شامل یک حمامphoto polymer پلیمر حساس به نور شدید است که هنگام دبر خورد لیزر جامد میشود، سیستمهای مکانیکی در این دستگاه حرکت لیزر در صفحهx / y و محور Z را برای ساخت لایه ها امکانپذیر میکند. در این فرآیند از طریق تابانیدن پرتو لیزر به سطح مقطع

ترسیم شده قطعه در حال ساخت (سطح پلیمر مایع)، آن لایه نازک از پایمر مایع به حالت در میآید هر لایه توسط لیزر جامد میشود تا در نایت قطعه مورد نظر ایجاد شود. حسن این روش اینست که قطعات تو خالی و دارای هندسه بسیار پیچیده را میتوان با آن تولید کرد. یکی از معایب این دستگاه این است که مدل ایجاد شده ترد و شکننده است و تحمل نیروی زیاد را ندارد و اینکه قطعه نمونه ایجاد شده از مواد اصلیقطعه نهایی نمیباشد. از طرف دیگر مدل ایجاد شده به دلیل اینکه لایه به

لایه ایجاد می شود سطوح صاف ایجاد نمی کند بلکه پله می شود که در مرحله بعد عملیات پرداخت کاری باید روی آن انجام گیرد. مدل ایجاد شده را می توان به عنوان مدل اصلی در قالبهای لاستیکی سیلیکونی بکداغر برد تا قطعه ای با سطح صاف و جنسص اصلی داشته باشیم.

به عبارتی در این سیستم، با بکارگیری تابش پرتوی از لیزر بر روی پلیمر مذاب اولین لایه مدل فیزیکی سه بعدی از جنس مواد پلیمری ساخته می شود. مدلهای ساخته شده در مراحل بعد قابلیت چسب کاری، سنگ زنی،سوهان کاری، پولیش کاری و پوششهای رزینی را دارند به همین دلیل احساسی واقعی از حجم و شکل هندسی قطعه به طراح می دهند. علاوه بر این مدل فوق را می توان د مجموعه مونتاژی مورد بررسی و آزمون قرار داد.

یک دستگاه استریولیتوگرافی از داده های مدل CAD که به سطوح مقطع خیلی باریک قاچبندی شده اند استفاده می کند. منبع لیزر، یک لیزر انرژی پائین هلیوم- کادمیوم تولید می کند که در بالای سطح یک پاتیل رزین فتوپلیمر به وسیله یک سیستم نوری که دارای آینه های دینامیک می باشد وبه وسیله کامپیوتر کنترل می شود حرکت داده می شود و به نقاط مورد نظر تابانده می

شود و لیزر مایع فتوپلیمر را به حالت جامد در می آورد. بدینترتیب سطح مقطع تولید شده با دقت بالائی سخت می گردد و سپس یک بیستون، لایه شکل گرفته جدید را پائین می آورد به طوریکه به ضخامت یک لایه پائینتر از سطح رزین قرار بگیرد سطوح مقطع هر کدام به صورت مسلسل وار تولید شده و به لایه پائینتر از خود میچسبد و جسم لایه به لایه تولید می شود لذا در این روش شکل

 برداشته می شود و برای کامل شدن فرآیند پلیمریزاسیون، تحت نور ماورإ بنفش (UV) با شدت بالا قرار می گیرد. و سپس مراحل کار روی قطعه به وسیل روشهایی مانند سمباده زدن، ماسه زنی، نقاشی یا رنگ زنی پرداخت انجام خواهد شد.
2- SLS
فرآیند تف جوشی انتخابی لیزری(SLS= Selective laser Sinterinq) یکی
از روشهای قطعه/ قالبسازی سریع می باشد. در این روش از دستگاهی شبیه نمونه سازی سریع لیزری و یک کوره سینترینگ استفاده شده است. با استفاده از داده های سه بعدی مدل CADدر دستگاه قالبسازی لیزری، حفره قالب داز جنس مواد پودر فلز به صورت لایه لایه از طریق تابش پرتو لیزر به نقاط انتخابی لایه پودری، تف جوشی شده و متراکم می شود. مقادیری از پودر فلز به همراه مواد تقویتی یا چسب ( که این مواد تا حد مناسبی قابل بازیافت هستند) و کپسولهای دنیتروژن و هیدروژن نیز مورد نیاز میباشند. پودر مس/ پلی آمید و پودر فولاد ضد زنگ از موادی هستند که برای ساخت حفره با این روش به کار می روند.
قالبهای ساخته شده و یا قطعات ساخته شده با این روش بسیار شکننده هستند لذا در کوره سینترینگ می بایست با فرایندی شبیه فرایند متالوژی پودر به مقاومتی در حا قالب پلاستیک برسند . قلبسازها قبل از این عمای می توانند آخرین تغییرات را قبل از سخت شدن حفره روی آن بدهند. البته تحقیقاتی در جریان است که بتوان بدون استفاده از کوزه به یک باره حفره سخت شده را با روش نمونه سازی سریع به دست آورد.
کلیه مراحل این روش مشابه روش SLA می باشند فقط در این روش به جای Photo Polymer از پودرهای خاصی استفاده می شود که هنگامی که لیزر به آنها تابیده می شود زنتر شده در نهایت جسم صلب ایجاد می شود. پودر در هر لایه از ابتدا تا انتهای کار (Platform) ریخته می شود

سپس با حرکت یک غلتک متحرک که روی سطح پودر ریخته شده حرکت می کند ضخامت پودر در تمام نقاط یکنواخت می شود و بعد توسط لیزر لایه (جاروب) scan می شود . از مدل ایجاد شده می توان هم به عنوان مدل تست مونتاژی و همچنین مدل اصلی Master Model قالبهای رزینی استفاده نمود.
پودرها از جنسهای مختلفی از جمله نایلونها و پلی کربنات و ; می باشند. مدل نمونه ای ایجاد شده بسیار محکم و تقریباً دارای سطح زیر میباشد از طرفی نیاز به پخت نهایی قطعات از معایب این روش است.

 

از مزایای مهم این روش این است که نیاز به تکیه گاههای اضافی نیست زیرا هنگام زینترینگ باللیزرکل لایه ها در داخا Platform پر از پودر غرق می باشند. مزیت دیگر این فناوری قابلیت استفاده از مواد بسیار متنوع نظیر ترموپلاستها، فلزات و برخی پودرهای صنعتی خاص است. به عنوان مثال قطعاتی که از جنس پلی امید ساخته می شوند از قابلیت تحمل فشار بالایی

برخوردارند و به همین خاطر به عنوان مدل صنعتی بلافاصله استفاده هستند. مدلها و قالبهای ریخته گری در ماسه و اینسرتهای فلزی قالبهای ریخته گری در ماسه و اینسرتهای فلزی قالبهای نمونه سازی نیز از این طریق قابل ساخت می باشند.
اخیراً تحقیقات گسترده های جهت تولید قالبهای بزرگ با استفاده از این روش شروع شده است. گفته می شود که حتی اگر این قالب پس از چند هزار ضرب فرسوده شود، با استفاده از مواد قابل بازیافت همین قالب و با استفاده از مدارک موجود پس از چند روز دوباره می توان قالبی با همان مشخصات ساخت.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله در مورد ستاره شناسی(نجوم) فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله در مورد ستاره شناسی(نجوم) فایل ورد (word) دارای 22 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله در مورد ستاره شناسی(نجوم) فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله در مورد ستاره شناسی(نجوم) فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله در مورد ستاره شناسی(نجوم) فایل ورد (word) :

ستاره شناسی(نجوم)

 

ستاره شناسی ، علمی است که با مشاهده و توضیح وقایعی که در خارج از زمین و جو آن رخ می‌دهد سر و کار دارد. این علم منشا پیدایش و خواص فیزیکی و شیمیائی اشیائی که قابل مشاهده در آسمان بوده (و خارج زمین قرار دارند) و همینطور فرآیندهای منتجه از آنها را مطالعه می‌کند. در طی قسمتی از قرن بیستم ، ستاره شناسی به سه شاخه تقسیم شده بود: محاسبات نجومی ، مکانیک آسمانی و فیزیک نجومی. حالات برجسته متداول فیزیک نجومی در نامگذاری گروههای آموزشی دانشگاهی و موسسات درگیر با تحقیقات نجومی متجلی می‌شود:

قدیمیترین آنها بدون هیچ تغییری ، گروهها و موسسات ستاره شناسی می‌باشند، جدیدترین آنها به نگه داشتن فیزیک نجومی در نامشان تمایل دارند، برخی اوقات کلمه ستاره شناسی را برای تأکید بر طبیعت تحقیقاتشان ، در نامشان قرار نمی‌دهند. به علاوه ، تحقیقات فیزیک نجومی ، مخصوصا در فیزیک نجومی نظری ، را افرادی که پس زمینه فیزیک و ریاضی دارند می‌توانند انجام دهند.
ستاره شناسی از معدود علومی است که آماتورها هنوز در آن نقش فعالی دارند، خصوصا در کشف و مشاهده حوادث زودگذر. ستاره شناسی نباید با طالع بینی ، شبه علمی که با پیگرد مسیر اجرام آسمانی ، مبادرت به پیشگویی سرنوشت افراد می‌نماید اشتباه شود. این دو اگر چه در ریشه مشترکند، اما کاملا متفاوتند؛ ستاره شناسان روش علمی را پذیرفته‌اند، در حالیکه طالع بینها اینطور نیستند.

تقسیمات ستاره شناسی

ستاره شناسی به چند شاخه تقسیم می‌گردد. اولین تقسیم بندی بین ستاره شناسی نظری و ستاره شناسی شهودی می‌باشد. مشاهده گرها روشهای مختلفی را برای جمع آوری اطلاعات درباره حوادث بکار می‌برند، اطلاعاتی که بعدا توسط نظریه پردازان برای ایجاد تئوریها و مدلهایی ، برای شرح مشاهدات و پیش بینی حوادث جدید بکار می‌رود. حوزه‌های مطالعه همچنین به دو طریق دیگر تقسیم بندی می‌شوند: موضوعی ، که معمولا به منطقه فضا (مثلا ستاره شناسی

کهکشانی) یا مسائل اشاره شده (مانند تشکیل ستاره یا کیهان شناسی) بستگی دارد؛ یا به روش مورد استفاده برای گرد آوری اطلاعات (بطور مبنائی ، چه ناحیه‌ای از طیف الکترومغناطیس استفاده می‌شود). در حالیکه تقسیم بندی اولیه به هر دوی مشاهده گر و نظریه پرداز مربوط می‌شود، دومی مربوط به مشاهده گرهاست(نه کاملا) ، چون نظریه پردازها سعی می‌کنند از اطلاعات موجود در تمامی طول موجها استفاده کنند و مشاهده گرها اغلب بیش از یک منطقه از طیف را مشاهده می‌کنند.

تقسیم بندی بر اساس موضوع یا مسائل اشاره شده

  • اجرام آسمانی
  • تاریخچه نجوم
  • محاسبات نجومی: مطالعه مکان اشیاء در آسمان و تغییر مکان آنها، که سسیستم مختصات مورد استفاده و علم حرکت اجرام در کهکشان را تعیین می‌کند.
  • کیهان شناسی: مطالعه کیهان به عنوان یک کل و تکامل آن.
  • ستاره شناسی کهکشانی: مطالعه ساختمان و اجزاء کهکشان ما و سایر کهکشانها.
  • ستاره شناسی برون کهکشانی: مطالعه اجرام (عمدتا کهکشانها) خارج از کهکشان ما.
  • شکل گیری کهکشان و تکامل: مطالعه شکل گیری کهکشانها و تکامل آنها.
  • علوم سیاره‌ای: مطالعه سیارات منظومه شمسی.
  • ستاره شناسی ستاره‌ای: مطالعه ستارگان.
  • تکامل ستاره‌ای:

مقدمه

یکی از مهمترین پارامترهای یک جسم در جهان که برای محاسبه دیگر پارامترهای آن مورد محاسبه قرار می‌گیرد، فاصله آن از ما است. از روی فاصله اجسام می‌توان به اطلاعاتی مهم و اساسی در مورد آنها رسید. از گذشته‌های دور برای محاسبه فاصله اجرام آسمانی روشهایی ابداع شده بود. اما معمولا تمامی آنها در مورد اجرامی دورتر از سیاره‌های مریخ و مشتری جواب نمی‌دادند؛ زیرا دقت بسیار پایینی در ابزار اندازه گیری موجود بود. اما این روشها با گذر زمان پیشرفت کرد و روشهای جدیدی بوجود آمدند. در این مقاله به چهار نمونه از مهمترین روشهای اندازه گیری اشاره می‌کنیم.

اختلاف منظر ظاهری

انگشتتان را مقابل خود بگیرید، چشم چپ خود را ببندید و با چشم راست به پشت زمینه انگشت خود نگاه کنید حال این کار را با چشم چپ هم انجام دهید. در هر مورد پشت زمینه انگشت شما تغییر می‌کند، زیرا دو چشم شما از هم فاصله دارند و به دلیل اختلاف منظری که باهم دارند زمینه‌های متفاوت را به شما نشان می‌دهند. با این روش می‌توان با داشتن فاصله دو چشم

از هم فاصله انگشت را محاسبه کرد، این روش که اختلاف منظر نامیده می‌شود. برای محاسبه فاصله اجرام نزدیک بسیار خوب و ساده است (برای اندازه گیری در ارتش از این روش استفاده می‌شود.)

برای محاسبه جابجایی منظره پشت یک جرم در دو نوبت که معمولا در طرفین مدار زمین است عکس می‌گیرند و جابجایی زاویه‌ای آن را با حالت قبلی مقایسه کرده و بر حسب درجه قوسی بدست می‌آورند. حال با استفاده از معادله زیر به راحتی فاصله را بر حسب واحد نجومی بدست می‌آورند(همانطور که می‌دانید هر واحد نجومی (Au) برابر فاصله زمین تا خورشید یا 150میلیون کیلومتر است). که طبق تعریف هر 206265 واحد نجومی را یک پارسک در نظر می‌گیرند و رابطه را به صورت زیر می‌نویسند. که با محاسبه P (جابجایی ظاهری بر حسب ثانیه) قوس d بدست می‌آید. (P = 1/d (pc

با این روش به دلیل ناتوانی فقط می‌توان تا 100 پارسک را انداز

گیری کرد که با حذف اثر جو به 1000پارسک قابل تغییر است. بنابراین زیاد کاربردی نیست و معمولا در مورد اندازه گیری در منظومه شمسی خودمان استفاده می‌شود.

اختلاف منظر طیفی

ستارگان بر اساس دمای سطحی و شکل طیفشان ، دسته بندی طیفی می‌شوند که این دسته بندی نوع طیف ستاره را مشخص می‌کند و با دانستن نوع طیف ستاره می‌توان اطلاعاتی از جمله درخشندگی مطلق ستاره را محاسبه کرد. نموداری به نام هرتز پرونگ – راسل (H – R) وجودارد که درخشندگی مطلق ستارگان بسیاری را بر حسب رده بندی طیفی آنها به صورت تجربی و آماری مشخص می‌کند. از روی این نمودار و با طیف نگاری از این ستارگان می‌توان درخشندگی مطلق هر ستاره را مشخص کرد. با بدست آوردن درخشندگی مطلق (L) با استفاده از فرمول ساده‌ای که در مورد درخشندگی مطلق و ظاهری وجود دارد فاصله جرم محاسبه می‌شود.

در این فرمول درخشندگی ظاهری (b) نیز لازم است که بوسیله فوتومتری از روی زمین تعیین می‌شود. به این روش که طیف نگاری مبنای تعیین فاصله است اختلاف منظر طیفی می‌گویند. این روش بدلیل نداشتن دقت کافی و لازم برای ستارگان کم نور و دور دست محدودیتهایی دارد، ولی بهتر از اختلاف منظر ظاهری است. زیرا تا حدود فاصله دهها میلیون پارسک را برای ستارگان پر نور تعیین می‌کند که مزیت بزرگی نسبت به روش قبلی است، اما در مورد خوشه‌ها و کهکشانها با توجه به کم نور بودن ستارگانشان استفاده ار این روش دقت کمی دارد.

 

استفاده از متغیرهای قیفاووسی و ابر نواختران

متغیرهای قیفاووسی و ابرنواختران از شاخصهای اندازه گیری فاصله هستند، زیرا تناوب آنها مستقیما با درخشندگی آنها رابطه دارد. متغییرهای قیفاووسی مهمترین ابزار برای محاسبه فاصله کهکشانها هستند. اخیرا ستاره شناسان با استفاده از ابرنواخترهای گروه I) a) می‌توانند فاصله اجرام بسیار بسیار دور را نیز بدست بیاورند. زیرا درخشندگی این ابرنواختران به قدری زیاد می‌شود که می‌توان آنها را از فواصل دور نیز رصد کرد. برای مثال در سال 1992 یک تیم از اخترشناسان از تغییرهای قیفاووسی یک کهکشان به نام IC 4182 برای تعیین فاصله آن از زمین استفاده کردند.

آنها برای این منظور از تلسکوپ فضایی هابل بهره جستند. در 20 نوبت جداگانه از ستارگان

آن کهکشان عکسبرداری کردند. با مقایسه عکسها با یکدیگر آنها 27 متغییر را در عکسها شناسایی کردند. با رصدهای متوالی از آن متغییرها توانستند منحنی نوری آنها را رسم کنند، سپس با طیف سنجی ، طیف ستارگان متغییر را مورد بررسی قرار می‌دهند و از روی طیف آن مقدار آهن موجود در متغییر را شناسایی می‌کنند. اگر مقدار آهن زیاد باشد متغییر I) a) است و کم باشد از نوع II است.

از روی منحنی نوری ستاره میانگین قدر ظاهری آن را محاسبه می‌کنند و دوره تناوب آن را بدست می‌آورند. همان گونه که گفتیم دوره تناوب با درخشندگی متغییرها رابطه مستقیم دارد. این رابطه از روی نمودار زیر که یک نمودار تجربی است بدست می‌آید. با قرار دادن دوره تناوب متغییر مورد نظر و دانستن نوع طیف آن (I)یا (II) می‌توان درخشندگی مطلق آن را بدست آورد. از طرفی چون افزایش درخشندگی برای قدر مطلق به صورت لگاریتمی و (در پایه 254) تغییر می‌کند. به ازای دانستن نسبت درخشندگی مطلق به درخشندگی خورشید می‌توان قدر مطلق ستاره را محاسبه کرد. حال با دانستن قدر مطلق و قدر ظاهری از روی نمودار منحنی نوری با استفاده از رابطه مودال فاصله ، فاصله بدست می‌آید:

m – M = distance modulus =5 log d – 5

 

استفاده از قانون هابل

روش دیگر برای محاسبه فاصله اجرام مخصوصا کهکشانها استفاده از قانون هابل است. در این روش از صورت ریاضی قانون هابل که به صورت زیر است استفاده می‌کنیم:

V = d×H

که درآن v سرعت جسم در راستای دید ما است و H ثابت هابل است. برای محاسبه فاصله کهکشانها و اجرام دور دست سرعت شعاعی (در راستای دید) جرم را بوسیله انتقال به سرخ (red shift) ستاره از روی طیف آن محاسبه می‌کنند. طبق پدیده انتقال به سرخ اگر جسمی از ناظر دور شود انتقال به سرخ و اگر به آن نزدیک شود انتقال به آبی صورت گرفته که مقدار آن از رابطه زیر بدست می‌آید، که در آن Z انتقال به سرخ است. بوسیله رابطه زیر از روی انتقال به سرخ می‌توان سرعت را بدست آورد:

v = C×Z

حال با قرار دادن سرعت در رابطه هابل فاصله بدست می‌آید:

d = C×Z/H

البته روش فوق دقت زیادی ندارد. دلیل آن مشخص نبودن مقدار دقیق ثابت هابل است. زیرا این ثابت با سن جهان رابطه دارد و با توجه به نظریات مختلف مقدار آن تغییر می‌کند. هم چنین وابستگی این عامل به زمان نیز در محاسابت اختلال بوجود می‌آورد. در حال حاضر بهترین روش برای اندازه گیری فاصله اجرام استفاده از ابرنواخترهاست که تا فواصل چند ده مگا پارسکی را با دقت خوبی محاسبه می‌کند.

رصدآسمان شب

آسمان شب یکی از نعمت های طبیعت که خداوند آن را در اختیار بشر قرار داده تا بتواند با آن رابطه برقرار کند و از آن به عنوان راهنما و آزمایشگاه نجومی استفاده کند. آسمان شب، این طبیعت فراموش شده، بیش از 4500 سال است که مورد توجه بشر قرار می گیرد و این آثار باستانی از دیرباز تا کنون مورد کاوش انسان قرار گرفته است.

ما در این مقوله می خواهیم شما را با چگونگی رصد اجرام آسمانی آشنا کنیم تا بتوانید حتی بدون استفاده از هرگونه ابزار، صور فلکی، سیارات و ستارگان مهم را رصد کنید. این روش به گونه ای انتخاب شده که می تواند به کسانی که در آغاز فعالیت رصدی خود هستند، کمک کند.

چگونه به ستارگان نگاه کنیم؟

برای شروع ستاره شناسی و مشاهده ستارگان، به چیزی بیش از چشمانتان و یک دوربین دوچشمی مناسب احتیاج ندارید. کافی است که نقشه آسمان شب را مطابق با جهت جغرافیایی آسمان محل خود قرار داده و به کمک آن به شناسایی و رصد ستارگان بپردازید. اما برای مشاهده دقیق برخی از اجرام مانند سحابی ها و کهکشان ها به ابزار اپتیکی نیاز داریم. زیرا این ابزار می توانند نور بیشتری را نسبت به چشمانمان جمع آوری می کنند و همچنین قادر به بزرگنمایی هستند. دوربین دوچشمی و تلسکوپ دو ابزار اپتیکی پرکاربرد در این زمینه هستند که هر کدام خصوصیت منحصر به خود را دارد.

آسمان در هر فصل چگونه تغییر می کند؟

آسمان مانند ساعت و تقویم است و با تغییر ساعت در شب، و فصل در سال، تغییر پیدا می کند. برای نمونه به جایگاه و موقعیت ستاره قطبی نسبت به دب اکبر اشاره می کنیم. در ساعت 10 شب اواسط دی ماه، دب اکبر در سمت راست ستاره قطبی قرار دارد و در ساعت 10 شب اواسط فروردین در بالا آن و در همان ساعت در اواسط تیر ماه در سمت چپ ستاره قطبی قرار دارد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   101   102   103   104   105   >>   >