پروژه دانشجویی مقاله اعتیاد فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله اعتیاد فایل ورد (word) دارای 50 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله اعتیاد فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله اعتیاد فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله اعتیاد فایل ورد (word) :

اعتیاد

مقدمه
تاریخ بشر در اعصار مختلف گواهی از وجود موادی می دهد که مصرف آن باعث تغییراتی در رفتار و هیجانات مصرف کننده می شده است . امروزه با به بازار آمدن انواع متعددی از این مواد ( طبیعی ، سنتتیک ) و نیز افزایش مصرف آنها در میان مردم در مراجع و نقل و انتقال قاچاق مواد مخدر به یک تجارت سود آور بزرگ تبدیل شده است . امروزه با هدف مواد ، شناسایی بیماران ( مصرف کنندگان مواد ) و ارائه خدمات پیشگیری کننده و درمانی جزء فعالیت های جدی سیستم بهداشتی – درمانی بیشتر دولت های جهان قرار گرفته است .

در بررسی تاریخ، بشری را نمی توان یافت که با مسائل مربوط به مواد مخدر دست به گریبان نبوده و شاید بتوان گفت مواد مخدر همزاد با بشر در این جهان یافت شده و تا زمانی که انسان در این عرصه وجود دارد آن نیز پا بر جاست. مسائل مربوط به مواد مخدر تازگی نداشته و اثرات آن نیز همواره در سرنوشت ملتها و اقوام قابل جستجو است. در کتب تاریخی ایران و حتی در کتاب قانون ابن سینا از اثرات این مواد نامبرده شده است. اما بیشتر گزارشات در مورد مواد

مخدرمربوط به زمان صفویه و سپس قاجاریه تا عصر کنونی است همراه با فراز و نشیبهای این دوران که اشاعه مصرف مواد افیونی مورد توجه بوده است. قوانین یکصد ساله در مورد محدود نمودن مصرف مواد نیز یافت میشود.

در زمان ما مسئله مواد مخدر شکل مخاطره آمیز و کاملا پیچیده ای به خود گرفته و در عین حال گسترش جهانی یافته است. اعتیاد به مواد مخدر علاوه بر زیانهای جدی و خطرناک جسمی از قبیل ابتلا به بیماریهای عفونی واگیردار همچون ایدز – هپاتیت – سل- عوارض و مشکلات عدیده اجتماعی و اقتصادی ازقبیل افزایش جرمهای مرتبط با مواد مخدر همچون جنایت و سرقت، فقر و تکدی گری و هدر رفتن سرمایه های کلان مادی کشورها را بدنبال داشته است. کشور ما

دارای جمعیتی جوان است. بیش از 50%جمعیت کشور درسنین زیر 20 سال بوده و 62% از این جمعیت در شهرها ساکن بوده و از هر چهار نفر ایرانی یک نفر در معرض مهاجرت قرار دارد. موقعیت استراتژیک ایران و قرارگیری آن در کنار کشورهایی همچون افغانستان و پاکستان که جزو تولید کنندگان عمده مواد مخدر بوده و از طرفی ما یک مسئله ترانزیت و عبور مواد مخدر به جهت ویژگیهای خاص منطقه ای از کشور ما یک مسیر مناسب جهت قاچاق مواد مخدرفراهم ساخته و هم

بازار مصرف داخلی آن که رشد روز افزونی داشته است.
تاریخچه
پس از پیروزی انقلاب اسلامی علیرغم تلاش بی وقفه نظام مقدس اسلامی کشورمان و تقدیم بیش از 2700 نفر شهید از نیروهای نظامی و انتظامی این روند رو به رشده بوده است در نتیجه آمار معتادین و نیز عوارض ناشی از اعتیاد افراد افزایش داشته است. برآوردهای رسمی اولیه و ساده از تعداد معتادین و سوء مصرف کنندگان مواد مخدر رقمی حدود 2میلیون نفر را ذکر مینماید و با در نظر گرفتن حداقل یک خانواده 5 نفری مرتبط با این افراد به رقمی حدود 10میلیون نفر انسان که در ارتباط نزدیک با معضلات و مشکلات ناشی از آن میباشند دست می یابیم. محبوسین زندانهای کشور در سال 77معادل 16775نفر بوده که قریب به 60% آنان مرتبط با مواد مخدرو اعتیاد بوده اند.

بر این اساس در ایران به ازای هر 100 هزار نفر ایرانی 260 نفر در زندان به سر میبرند و به عبارت دقیق تر به ازای هر 400 نفر ایرانی یک نفر در زندان میباشد. در 20 سال گذشته قریب 836/53/1 کیلوگرم انواع مواد مخدرکشف و ضبط گردیده است در این سالها نزدیک به 381812 نفر قاچاقچی و699557 نفر معتاد شناسایی و دستگیر شده اند قریب 25652 نفر معتاد از سال 62 لغایت 77 درمراکز باز پروری کشور پذیرش شده اند که این تنها بخشی از آمارهای واقعی نشان دهنده

وضعیت بغرنج و نگران کننده از انسانهای این جامعه است که به ورطه اعتیاد کشیده شده اند. اعتیاد به عنوان یک آسیب ومعضل اجتماعی بهداشتی اقتصادی و فرهنگی با پیچیدگیهای خاص خود حاکمیت ملی امنیت و استقلال کشور ما را تحت تاثیر قرار داده است با توجه به مسائل جنبی آن میتوان ادعا نمود که ارزشهای انسانی و اسلامی و نیز هویت ملی ما در معرض خطر و آسیب این آفت بزرگ قرار گرفته است. توجه به آمارها نشانگر رشد روزافزون معتادین در

اجتماع رو به قوت ما دارد. این موضوع که قشر جوان جامعه بیشتر در معرض آسیب و آماج اعتیاد می باشند وظیفه همگان را در موضع تقابل با این مشکل خطیرتر می سازد. براستی وظیفه ما افراد این جامعه درقبال این دیو بدسیرت چیست؟ خانواده های ماو والدین ما چه وظیفه و مسئولیتی را بر عهده دارند ؟

دستگاههای تعلیم و تربیت ما چطور ؟آیا مشکل اعتیاد با زدن و بستن و به زندان انداختن و یا اعدام کردن قابل حل است؟ و یا اینکه عزم ملی و جزم تک تک افراد این جامعه در هر لباس و در هر مکان و هر زمان را می طلبد، براستی کدام یک چاره کار است ؟

تعاریف اعتیاد
اعتیاد یعنی خوگرفتن و وابسته شدن جسمی‌، روانی و عصبی فرد به مواد مخدر که ترک یا فرار از آن ناممکن و یا بسیار مشکل است.
اعتیاد یعنی مصرف نابجا و مکرر مواد مخدر که موجب وابستگی به آنها می‌شود. این وابستگی بدنی و روانی است، ترک مصرف مواد افیونی مشکلات و محرومیت های بدنی و روانی را در پی خواهد داشت ( از مقاله دکتر سید حسین فخر ).

اعتیاد عبارتست از وابستگی به عوامل یا موادی‌ که تکرار مصرف آنها با کم و کیف مشخص و درمان معین از دیدگاه معتاد ضروری می‌نماید. ( از مقاله دکتر احمد حسنی ).
اعتیاد یک بیماری روانی، اجتماعی، اقتصادی است که بر اثر فعل و انفعال تدریجی بین بدن انسان و مواد شیمیائی تحت تأثیر یک سلسله شرایط و اوضاع و احوال خاص روانی، اقتصادی، اجتماعی و سنتی به وجود می‌آید. ( از تحقیق خانم دکتر ربابه شیخ‌الاسلام )
از نظر فارماکولوژی اعتیاد عبارت است از حالت مقاومت اکتسابی که در نتیجه استعمال متمادی دارو در بدن حاصل می‌شود به قسمی که استعمال مکرر دارو موجب کاسته شدن اثرات تدریجی می‌گردد و پس از مدتی شخص می‌تواند مقادیر سمی دارو را در بدن بدون ناراحتی تحمل کند و در صورتی که دارو به بدن نرسد اختلالات جسمی و روانی موسوم به سندروم محرومیت بروز می‌کند. در سال 1950 سازمان جهانی بهداشت تعریف زیر را برای اعتیاد ارائه دادند:
اعتیاد داروئی حالتی است که در اثر مصرف دوره‌ای یا مداوم یک ماده شیمیائی ( طبیعی یا مصنوعی ) که برای انسان یا جامعه مضر باشد ایجاد می‌گردد و ویژگی‌های آن به قرار زیر است: 1- اشتیاق یا نیاز اجباری به استفاده مداوم آن ماده و ظهور رفتاری اجباری برای پیدا کردن آن به هر وسیله. 2- تمایل به افزودن به مقدار مصرف به مرور زمان. 3- پیدا شدن وابستگی‌های جسمی و روانی براثر استفاده از آن ماده.
این کمیته برای استفاده مداوم یا دوره‌ای مواد شیمیائی که برای فرد و جامعه مضر نبوده و نیز حالت ایجاد شده توسط آن خصوصیات بالا را نداشته باشد واژه عادت داروئی را در نظر گرفت. ولی به مرور زمان مشخص گردید که تعاریف خصوصاً برای عادت داروئی نارسا هستند و به همین دلیل در سال 1957 میلادی تعاریف توسط کمیته کارشناسان سازمان جهانی بهداشت مجدداً به این صورت تصحیح گردید که وابستگی روانی به یک دارو “بدون پدیده محرومیت” را عادت و وابستگی روانی و جسمی “همراه با پدیده محرومیت” را اعتیاد نامیده‌اند. اما تعاریف فوق نیز با شروع مصرف داروهائی از قبیل ال . اس . دی و آمفتامین‌ها نارسا شدند. چون مصرف آمفتامین‌ برای گروهی موجب افزایش فعالیتهای روزانه می گشت و برای گروهی حمله جنون ایجاد میکرد . به همین جهت در سال 1964 کمیته مزبور اصطلاح وابستگی دارویی را Drug Dependence برای هر دو حالت فوق انتخاب کرد و چنین استدلال نمود که یک بیمار ممکن است نسبت به داروی خاص وابستگی روانی پیدا کند، در حالی که بیمار دیگر نسبت به همین دارو، علاوه بر وابستگی روانی از لحاظ جسمانی نیز وابسته شود. کمیته مزبور وابستگی داروئی را حالتی ناشی از استعمال مکرر یک دارو به طور دوره‌ای یا مداوم می‌داند، که خصوصیات آن بسته به ماده مورد استفاده متغیر است و به همین دلیل ذکر شده است که نام شیمیائی مورد بحث در جلو عبارت “وابستگی داروئی” قید گردد. به هر حال با توجه به اینکه در کشور ما واژه اعتیاد از همه جهت قابل درک عموم می‌باشد در این سایت از کلمه اعتیاد بیشتر استفاده شده است. با توجه به تعاریف فوق در رابطه با اعتیاد مشخصاً در چند مقوله با یکدیگر شریکند و آن اینکه:
1- وابستگی شدید وجود دارد.
2- وابستگی جسمی و روانی است.
3- قطع این وابستگی مشکلاتی را به همراه دارد.

وابستگی به مواد ( Substance Dependence )
امروزه در محافل دانشگاهی به جای اعتیاد از وابستگی نام برده میشود هر چند که درمیان مردم این بیماری به اعتیاد و خود بیمار به عنوان معتاد شناخته شده است .
بر اساس آخرین جمع بندی های علمی که در دهه هشتاد انجام گرفت وابستگی یک نشانگان بالینی است که در پی مصرف مواد علائمی در حالات رفتاری ، شناختی و فیزیولوژیکی فرد مصرف کننده ظاهر میگردد میزان وابستگی کمی است و به درجات مختلفی می تواند وجود داشته باشد شدت وابستگی با وفتارهای متعاقب مصرف مواد سنجیده میشود بیمار وابسته به مواد علیرغم تجربه مشکلات متعدد ناشی از مصرف مواد قادر به قطع مصرف آن نیست و به طور اجباری و وسواس گونه به مصرف آن ادامه میدهد مصرف مواد یک الگوی رفتاری غیر انطباقی و بیمار گونه است که بروز علائم رفتاری فیزیولوژیکی و شناختی به اختلالهای بالینی در فرد مصرف کننده منجر میشود
این اختلالها عبارتند از :
1 – ایجاد تحمل : بیمار در دفعات بعدی مصرف برای رسیدن به سطح قبلی روانی و جسمانی ناشی از اثر مواد باید مقادیر بیشتری از آن را مصرف کند .
2 – بروز علائم ترک : عدم مصرف مواد علائم جسمانی و روانی ترک مانند بیقراری ، اضطراب ، بیخوابی ، درد عضلات ، اسهال و استفراغ ظاهر میشود .
3 – تمایل بعدی در بیشتر بیماران برای قطع مصرف مواد وجود دارد ولی بیمار قادر به این کار نمی باشد .
4 – بیمار برای تهیه مواد هزینه ، وقت و سرمایه های دیگران و خانواده را مصرف می کند .

5 – در پی استمرار مصرف مواد و تغییرات روانی و رفتاری در بیمار ، مشارکت وی در فعالیت های خانوادگی ، اجتماعی تفریحی و شغلی کاسته میشود .
6 – علیرغم آگاهی بیمار از عوارض جسمانی و روانی مصرف مواد ، بیمار قادر به عدم استفاده از آن نمی باشد .
در تعریف آکادمیک برای اینکه فردی را بیمار وابسته به مواد بدانیم لازم است حداقل 12 ماه الگوی مستمر مصرف مواد را داشته باشد .
آنچه باید خانواده بداند
علل و عوامل موثر بر اعتیاد

اعتیاد یک بیماری زیست شناختی ، روانشناختی و اجتماعی است عوامل متعددی در اتیولوژی سوء مصرف و اعتیاد موثر هستند که در تعامل با یکدیگر منجر به شروع مصرف و سپس اعتیاد می شوند . عوامل موثر بر فرد محیط فرد و عوامل اجتماعی ، عوامل در هم بافته ای هستند که بر یکدیگر تاثیر میگذارند درک کلیه علل و عوامل زمینه ای موجب میشود تا روند پیشگیری ، شناسایی ، درمان و پیگیری به طور هدفمند طرح ریزی شود .
بنابراین ، آشنایی با عوامل زمینه ساز مستعد کننده بروز اعتیاد و نیز عوامل محافظت کننده در مقابل آن از دو جهت ضرورت دارد .
1 – شناسایی افراد در معرض خطر اعتیاد و اقدامهای پیشگیرانه لازم برای آنان

2 – انتخاب نوع درمان و اقدامهای خدماتی و حمایتی و مشاوره ای لازم برای معتادان
عوامل مخاطره آمیز
عوامل مخاطره آمیز مصرف مواد شامل عوامل فردی ، عوامل بین فردی و محیطی و عوامل اجتماع

ی است
عوامل مخاطره آمیز فردی
+ دوره نوجوانی
+ استعداد ارثی
+ صفات شخصیتی :
* صفات ضد اجتماعی
* پرخاشگری

* اعتماد به نفس پایین
+ اختلالهای روانی
* افسردگی اساسی
* فوبی
+ نگرش مثبت به مواد
+ موقعیت های مخاطره آمیز
* ترک تحصیل
* بی سرپرستی
+ تاثیر مثبت مواد بر فرد
در اینجا به شرح هر یک از عوامل فوق می پردازیم :
دوره نوجوانی : مخاطره آمیز ترین دوران زندگی از نظر شروع به مصرف مواد دوره نوجوانی است . نوجوانی دوره انتقال از کودکی به بزرگسالی و کسب هویت فردی و اجتماعی است در این دوره میل به استقلال و مخالفت با والدین به اوج خود میرسد و نوجوان برای اثبات بلوغ و فردیت خود ارزشهای خانواده را زیر سوال میبرد و سعی در ایجاد و تحلیل ارزشهای جدید خود دارد مجموعه این عوامل ، علاوه بر حس کنجکاوی و نیاز به تحرک تنوع و هیجان فرد را مستعد مصرف مواد می نماید .
ژنتیک :
شواهد مختلفی از استعداد ارثی اعتیاد به الکل و مواد وجود دارد تاثیر مستقیم عوامل ژنیتیکی عمدتا از طریق اثرات فارماکوکینتیک و فارکودینامیک مواد در بدن میباشد که تعیین کننده تاثیر مواد بر فرد است برخی از عوامل مخاطره آمیز دیگر نیز تحت نفوذ عوامل ژ نیتکی هستند مانند برخی اختلال های شخصیتی و روانی و عملکرد نامناسب تحصیلی ناشی از اختلالهای یادگیری .
صفات شخصیتی عوامل مختلف شخصیتی با مصرف مواد ارتباط داند از این میان ، برخی از صفات بیشتر پیش بینی کننده احتمال اعتیاد هستند و به طور کلی فردی را تصویر می کنند که با ارزشهای یا ساختارهای اجتماعی مانند خانواده مدرسه و مذهب پیوندی ندارد و یا از عهده انطباق ، کنترل یا ابراز احساسهای درد ناکی مثل احساس گناه ، خشم و اضطراب بر نمی آید این ثفات عبارتند از : عدم پذیرش ارزشهای سنتی و رایج مقاومت در مقابل منابع قدرت نیاز شدید به استقلال ، صفات ضداجتماعی ، پرخاشکری شدید ، احساس فقدان کنترل بر زندگی خود ، اعتماد به نفس پایین ، فقدان مهارت مقاومت د ربرابر پیشنهاد های خلاف دیگران ، فقدان مهارتهای اجتماعی و انطباقی از آنجا که اولین مصرف مواد معمولا از محیطهای اجتماعی شروع می شود هر فدر فرد قدرت تصمیم گیری و مهارت ارتباطی بیشتری داشته باشد بهتر می تواند در مقابل فشار همسالان مقاومت کند .

اختلال های روانی :
در حدود 70 درصد موارد همراه با اعتیاد اختلال های دیگر روانپزشکی نیز وجود دارد شایع ترین تشخیصها عبارتند از : افسردگی اساسی ، اختلال شخصیت ضد اجتماعی ،‌فوبی ، دیس تایمی ، اختلال و سواسی
جبری اختلال پانیک ، مانیا ، اسکیزوفرنی
نگرش مثبت به مواد :
افرادی که نگرشها و باوردهای مثبت و یا خنثی به مواد مخدر دارند احتمال مصرف و اعتیادشان بیش از کسانی است که نگرشهای منفی داند این نگرشهای مثبت معمولا عبارتند از کسب بزرگی و تشخص رفع دردهای جسمی و خستگی ، کسب آرامش روانی ، توانایی مصرف مواد بدون ابتلا به اعتیاد

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک برنج ‎(Oryza satival L.) فایل ورد (word) دارای 87 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک برنج ‎(Oryza satival L.) فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک برنج ‎(Oryza satival L.) فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله بررسی روشهای مختلف آبیاری بر روی برخی صفات مرفولوژیک و فیزیولوژیک برنج ‎(Oryza satival L.) فایل ورد (word) :

مقدمه:
برنج به عنوان غذای اصلی حدود نیمی از جمعیت جهان به شمار می‎آید و به همین دلیل این محصول یکی از مهمترین منابع اصلی تأمین کننده نیاز غذایی جهان است (56،71). طبق آمار فائو مصرف سرانه برنج در کشورهای مختلف بین 2/4 تا 1/102 کیلوگرم متغیر است و معمولاً کشورهای عمده تولید کننده برنج مصرف کنندگان عمده نیز هستند و تا حدی بین تولید و مصرف آنها موازنه وجود دارد. ولی در کشور ما متأسفانه این توازن برقرار نیست و ایران به عنوان یازدهمین کشور تولید کننده برنج، سومین وارد کننده در جهان است (11). برنج در کشور ما بعد از گندم دومین کالای مصرفی از نظر مقدار و تنها غله‎ای است که منحصراً برای تغذیه انسان کشت می‎شود و در حدود نصف جیره غذائی 1/6 میلیارد نفری از جمعیت دنیا را تشکیل می‎دهد (11) و در بخش عظیمی از قاره آسیا تأمین کننده بیش از 80% کالری و 75% پروتئین مصرفی مردم است. در کشور ما نیز به طور متوسط، روزانه 14% نیاز به انرژی از طریق برنج تأمین می‎شود (11). این گیاه در بین گیاهان عمده زراعی دارای خصوصیات منحصر به فردی از نظر مصرف آب است (رشد در شرایط غرقابی، غیرغرقابی و دیم). آب اولین و اساسی‎ترین عامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی است. کمبود آب که به بحران قرن حاضر موسوم شده است باعث گردید دانشمندان و محققان تلاش‎های وسیعی را در جهت یافتن راه حل‎های مناسب برای افزایش توان تولید واحد آب مصرفی آغاز نمایند.
با توجه به محدودیت منابع آبی در کشورمان، افزایش جمعیت، نیاز روزان کشور به امنیت غذایی و پایین بودن راندمان آبیاری در مزارع، ضروری است که برنامه‎ریزی دقیقی برای استفاده بهینه از منابع موجود صورت گیرد. در این راستا هرگونه تلاش در بخش کشاورزی به عنوان بزرگترین مصرف کننده آب و بخصوص برنج به عنوان پرمصرف‎ترین گیاه و رایج‎ترین کشت در شمال کشور که 80 تا 85% سطح زیر کشت برنج کشور را تشکیل می‎دهد قابل توجه و تقدیر است.
بنابراین در کشور ما باید تولید به ازای هر واحد آب مصرفی جایگزین تولید در واحد سطح ملاک ارزیابی‎ها قرار گیرد. در حال حاضر به ازای هر متر مکعب آب مصرفی در بخش کشاورزی معادل 7/0 کیلوگرم محصول تولید می‎شود که این رقم در کشورهای پیشرفته حدود 2 کیلوگرم است (18). برای رسیدن به این رکورد، کاراترین راه‎حل، افزایش بازده آبیاری و بهینه‎سازی مصرف آب می‎باشد.
مدیریت آبیاری به عملیات اجرایی در یک پروژه تحت بهره‎برداری گفته می‎شود که منتج به سود بیشتر کشاورزی گردد. این بررسی با تنظیم برنامه آبیاری جهت حصول عملکرد مناسب بر روی ارقام محلی (حسنی، بیتام) صورت گرفته است. ارقام محلی علی‎رغم عملکرد کم، به دلیل سازگاری با شرایط اقلیمی منطقه، پخت و خوراک مطلوب و عطر و طعم مطبوع دارای بازارپسندی خوبی هستند و شناخت این ارقام و پی بردن به خصوصیات بارز آنها می‎تواند کمک مؤثری در تولید ارقام اصلاح شده بنماید. این تحقیق در راستای اهداف زیر به اجرا درآمد:
– کاهش تلفات آب در آبیاری برنج
– افزایش راندمان کاربرد آب
– بررسی واکنش ارقام به کم آبیاری
– بهبود مدیریت آبیاری صفات فیزیولوژیکی با توجه به اعمال تیمارها
امید است نتایج حاصل بتواند در پیشبرد برنامه‎های زراعی و آبیاری مورد استفاده قرار گیرد.

فصــل اول

کلیـات

1-1- سطح زیر کشت و میزان تولید برنج در دنیا و ایران:
برنج بعد از گندم بیشترین سطح اراضی کشاورزی در جهان را به خود اختصاص داده است. براساس آمار منتشر شده در سال 1380 از سوی فائو ‎(FAO) سطح زیر کشت برنج در دنیا حدود 151 میلیون هکتار بوده که کشورهای هند و چین با داشتن 74 میلیون هکتار قریب به 50 درصد کشت برنج جهان را به خود اختصاص داده‎اند. سطح زیر کشت برنج در ایران 587 هزار هکتار برآورده شده که حدود 4 درصد سطح زیر کشت برنج جهان است. بیش از 75 درصد اراضی زیر کشت برنج در استان‎های ساحلی خزر یعنی گیلان و مازندران قرار دارد و بیش از 80 درصد برنج کشور از این اراضی تأمین می‎شود (11).
استان مازندران با تولید 43 درصد، رتبه اول را در کشور داراست (11). آمارهای جهانی نشان می‎دهد که حدود 92 درصد تولید برنج متعلق به کشورهای در حال توسعه از قاره آسیا است. قاره آسیا با داشتن 1/121 میلیون هکتار برنج کاری یعنی 90 درصد سطح زیر کشت جهان، رتبه اول تولید برنج را به خود اختصاص داده است. از نظر تولید، کشور چین با تولید 183148 هزار تن مقام اول را داشته و ایران با تولید حدود 2600 هزار تن در رده یازدهم قرار دارد (11). در سال 1987 میزان درصد سهم ایران از تولید جهانی برنج حدود 5/0 درصد بوده که در افزایش تولید جهش 18 درصدی را کسب کرده است. در سال 1977 در حالی که عملکرد تولید شالی در واحد سطح در جهان به طور متوسط به 3792 کیلوگرم ارتقاء یافته بود، در ایران این رقم به 4137 کیلوگرم رسید. به عبارتی در حالی که افزایش عملکرد جهانی 5/13 درصد بوده مقدار فزونی عملکرد در ایران به سطح 5/37 درصد ترقی کرده است (11). براساس آمار فائو ‎(FAO) میزان درصد سهم ایران از میزان عملکرد متوسط جهانی در سال 1987 تا 1997 مرتباً روند صعودی داشته و از 35/91 درصد به 09/118 درصد ترقی کرده است (11).
جدول (1-1) و شکل (1-1) سطح زیر کشت، تولید و عملکرد برنج در ایران را نشان می‎دهد.
جدول (1-1): وضعیت شلتوک طی سال‎های 69 تا 78 در ایران (11).
شرح واحد سال 78 77 76 75 74 73 72 71 70 69
تولید هزار تن 2596 2770 2350 2684 2301 2259 2281 2364 2357 1981
سطح کشت هزار هکتار 587 615 566 600 566 563 588 597 573 524
عملکرد کیلوگرم 4424 4505 4176 4473 4065 4012 3879 3960 4113 3781

شکل (1-1): سطح زیر کشت، تولید و عملکرد برنج، طی سالهای 1370 تا 1380

1-1- سابقه کشت برنج در ایران:
تئوفر معتقد است که زراعت برنج در بابل و شوش (خوزستان امروز) از 400 سال قبل از میلاد متداول بوده است. زراعت این گیاه در ایران از سالیان خیلی دور معمول بوده و تاریخ کشاورزی نمایانگر آن است که در زمان هخامنشیان کشت می‎شده و در دوره اشکانیان نیز در گیلان، مازندران و خراسان زراعت آن معمول بوده و در دوره ساسانیان نیز در قسمتی از ایران مانند کاشمر و تاشکند برنجزارهای وسیعی وجود داشته است (7).

1-1- گیاه‎شناسی برنج:
برنج یی از گیاهان مهم تیره غلات می‎باشد که به شاخه گیاهان گلدار ، زیر شاخه نهاندانگان ، رده تک لپه‎ایها ، راسته‌ غلاف داران ، خانواده غلات ، جنس اوریزا تعلق دارد که دارای دو گ ونه زراعی به نام‎های ساتیوا و گلابریما می‎باشد (7‌،26).
اوریزا ساتیوا از گونه‎های مهم بوده و برنج‎های زراعی ایران از این نوع می‎باشند. این‎گونه دارای انواع مختلف به شرح زیر است:

1-3-1- نوع ژاپونیکا
این برنج در نواحی معتدل ژاپن، ایتالیا و آمریکا کشت می‎شود و برای آنکه گل تولید کند احتیاج به روزهای بلند دارد. و سازگار با اقلیم‎های سردتر می‎باشد. برگ‎های آن نازک و سبز تیره، دانه کوتاه و گرد، ریزش کم، ارتفاع گیاه کوتاه تا متوسط، کرکهای پوشینه بلند و ضخیم، قدرت پنجه‎زنی متوسط، بافت گیاه سخت، خوشه کوتاه می‎باشد. برنج‎های گرده از این نوع هستند (7، 26، 36).
1-3-2- نوع ایندیکا
این نوع برنج سازگار به مناطق گرمسیری بوده که در مقابل خشکی، بیماری و آفت مقاوم می‎باشد و دارای ارقام مختلفی از نظر زمان رویش است. همچنین دارای برگهای پهن و سبز روشن، دانه طویل نردتاً تخت، قدرت پنجه‎زنی بالا، ارتفاع گیاه کوتاه تا بلند کرک‎های پوشینه کوتاه، بافت گیاه نرم و حساس به ریزش دانه می‎باشد (36).
1-3-3- نوع جاوانیکا
این نوع برنج در کشورهای اندونزی، فیلیپین، تایوان و ژاپن کشت می‎شود. دارای برگهای پهن و سبز روشن، دانه پهن و کلفت، پنجه‎زنی ضعیف، ارتفاع گیاه بلند،‌ بافت گیاه سخت، ریزش دانه کم می‎باشد (36).
1-4- سیستم‎های کشت برنج
برنج از نظر اکولوژیکی و دامنه زیست، گستردگی خاصی دارد. یعنی از حالت دیم تا حالت غرقابی کشت می‎شود. که این نشان‎دهنده‌سازگاری اکولوژیکی و سیع این گیاه است. دامنه‌ سازگاری برنج با عمق غرقابی و درجه کنترل رطوبت منجر به ایجاد چند اکوسیستم در کشت این گیاه شده است (34، 46، 55).
کشت برنج براساس منبع تأمین کننده آب به صورت فاریاب یا دیم طبقه‎بندی می‎شود. براساس مدیریت عملیات آب و زمین، اراضی برنج به صورت زیر طبقه‎بندی می‎شوند:
الف) لولند (غرقابی): مزارع لولند توسط مرزهایی محصور می‎شوند تا آب آبیاری یا بارندگی را نگهدارند. آماده کردن زمین معمولا هنگامی صورت می‎گیرد که مزرعه غرقاب می‎باشد.
ب) آپلند: م زارع آپلند دارای مرز و کرت برای نگهداری آب نیستند. تنها منبع آب، باران میباشد. آماده کردن زمین هنگامی که خاک مزرعه خشک است صورت می‎گیرد.
براساس رژیم آب، اراضی برنج به صورت زیر طبقه‎بندی می‎شوند:
الف) آپلند:‌بدون آب ایستادگی
ب) لولند : با 50-5 سانتی‎متر آب ایستادگی
ج) آب عمیق : بیش از 50 سانتی‎متر تا 6 متر آب ایستادگی
شکل (1-2) طبقه‎بندی اراضی برنج جهان با رژیم‎های آبی را نشان می‎دهد.
کشت برنج براساس نوع واریته استفاده شده به صورت زیر طبقه‎بندی می‎شود:
الف) برنج لولند: گیاهانی نیمه پا کوتاه، متوسط تا بلند (به ارتفاع 100 سانتی‎متر تا 2 متر)
ب) برنج آپلند: گیاهانی متوسط تا بلند (به ارتفاع 130 تا 150 سانتی‎متر)
ج) برنج آب عمیق: گیاهان متوسط تا بلند (به ارتفاع 120 تا 150 سانتی‎متر، 2 تا 3 متر با بالا آمدن سطح آب)
د) برنج شناور : گیاهانی بلند (بیشتر از 150 سانتی‎متر، 5 تا 6 متر با بالا آمدن سیلاب)
تغییرپذیری بارندگی اساس تقسیم‎بندی اکوسیستم فاریاب به دو زیر ا کوسیستم؛ آبی فصل مرطوب و آبی فصل خشک می‎باشد.
اراضی آبی فصل مرطوب آنهایی هستند که آب آبیاری ممکن است در طول فصل مرطوب به عنوان مکمل با رندگی به شالیزار افزوده شود. اراضی آبی فصل خشک آنهایی هستند که بدون آب
تکمیلی در این فصل برنج نمی‎تواند کشت شود.
در سطح جهانی حدود 79 میلیون هکتار برنج تحت شرایط آبی رشد می‎کند. میانگین عملکرد از 3 تا 9 تن در هکتار متغیر است. بیش از 75% برنج جهان از شالیزارهای تحت آبیاری تولید می‎شود (46).
برنج‎های آپلند در حدود 10% از کل شالیزارهای جهان را به خود اختصاص داده‎اند. برنج آپلند یکی از مؤلفه‎های اصلی در بسیاری از سیستم‎های کشت تناوبی و نیمه فشرده در جنوب شرقی آسیا، مناطق گرمسیری آمریکا و غرب آفریقاست. میانگین عملکرد دانه در حدود 1 تن در هکتار است (34، 46).

شکل (1-2): طبقه‎بندی اراضی برنج جهان با رژیم‎های آبی (46).

1-5- فیزیولوژی برنج:
برنج به گروه فتوسنتزی ‎C3 تعلق داشته و دارای نقطه موازنه ‎Co2 بالایی بوده ‎(CCP 50ppm) و فاقد کلروپلاست‎های غلاف آوندی می‎باشد. مقدار فتوسنتز خالص در واحد سطح برگ برنج در مقایسه با سایر گونه‎های ‎C3 نسبتاً بیشتر است (2). تحقیقات اخیر نشان می‎دهد که مقدار فتوسنتز در برگهای برنج 40 تا 50 میلی‎گرم ‎Co2 دردسی متر مربع در ساعت می‎باشد (2). سایر بافت‎های سبز گیاه از جمله غلاف‎های برگ و پانیکولها به عنوان اندامهای غیرفتوسنتز کننده تلقی می‎‌شوند. زیرا میزان فتوسنتز خام و نیز خالص آنها بسیار جزئی می‎باشد. سرعت متوسط فتوسنتز خالص بر اهمیت شاخص سطح برگ ‎(LAI) و آرایش کانوپی در تعیین قابلیت تولید ماده خشک برنج تأکید دارد (2). رشد بخش‎های هوایی زمانی که ‎LAI بیش از 4 می‎شود حداکثر است. ‎LAI در برنج کمی قبل از خوشه رفتن به بیشترین مقدار خود می‎رسد و بعد از آن به علت پژمرده شدن برگهای پایین‎تر رو به کاهش می‎گذارد (32،2). برنج به تنش آب و همچنین به شرایط بی‎هوازی مربوط به زیر آب رفتن حساس است (34).
1-6- فتولوژی و مراحل رشد برنج:
رشد و نمو برنج به سه مرحله تقسیم می‎شود و هر کدام از این فازهای اصلی به مراحل فیزیولوژیکی مجزای دیگری نیز تقسیم می‎شوند که به شرح زیر می‎باشد (46، 55).
1-6-1- مرحله‌ رویشی
از جوانه‎زنی شروع شده و تا تشکیل جوانه اولیه خوشه ادامه دارد.
الف) جوانه‎زنی:
بذربرنج بوسیله فشار ریشه چه از میان کلئوریزا جوانه می‎زند. درجه حرارت مساعد برای جوانه‎زنی 35-30 درجه سانتی‎گراد و حداقل درجه حرارت 12-10 و حداکثر 40-38 درجه سانتی‎گراد می‎باشد. وقتی که دانه در یک محیط محتوی اکسیژن نظیر خاکی بازهکشی خوب جوانه بزند در این صورت ریشه چه (کلئوریزا) که ریشه اولیه را در جنین می‎پوشاند، زودتر از کلئوپتیل ظاهر می‎شود. ولی اگر بذر در آب جوانه بزند در این صورت ساختمان لوله‎ای کلئوپتیل که برگ‎های جنینی را می‎پوشاند زو دتر از کلئوریز خارج می‎شود (46).

ب- مرحله رشد گیاهچه‎ای و پنجه‎زنی:
مرحله رشد گیاهچه‎ای شامل جوانه زدن تا ظهور اولین پنجه است. مرحله‌ پنجه‎زنی بعد از مرحله گیاهچه‎ای رخ می‎دهد و با ظهور اولین پنجه از جوانه جانبی توسط پایین‎ترین گره شروع می‎شود (حدوداً در مرحله 4 تا 5 برگی) مرحله پنجه‎زنی تا زمان تشکیل خوشه یعنی زمانی که گیاه 8 تا 9 برگ دارد، ادامه می‎یابد (46).
ج- مرحله ‌طویل شدن ساقه:
این مرحله قبل از تشکیل خوشه آغاز شده و در ارقام دیررس معمولاً در اواخر مرحله پنجه‎زنی رخ می‎دهد ولی در واریته‎های زودرس، طویل شدن ساقه و نمو خوشه با هم رخ می‎دهد (46).
1-6-2- مرحله زایشی
از تشکیل خوشه تا گل‎دهی ادامه دارد. مرحله زایشی گیاه برنج قبل یا بلافاصله بعد از حداکثر پنجه‎زنی شروع می‎شود که به رقم و شرایط محیطی بستگی دارد (46).
الف- تشکیل خوشه :
تشکیل خوشه معمولاً از ساقه اصلی شروع شده و پس از آن پنجه‎ها تشکیل خوشه می‎دهند (46).
ب- توسعه و ظهور خوشه:
در طول توسعه خوشه، سنبلچه‎ها شروع به تمایز می‎کنند و خوشه به سمت درون و بالای
غلاف برگ پرچم گسترش می‎یابد. وقتی که طول خوشه به 5 سانتی‎متر برسد (حدود 7 روز بعد از قابل رویت شدن خوشه) پریموردیای سنبلچه متمایز شده و تعداد آنها تعیین می‎شود. در طول تشکیل اولین بخش از مرحله زایشی هر نوع تنشی که به گیاه وارد شود می‎تواند اثر نامطلوب روی عملکرد بگذارد (46).
به طور کلی مرحله توسعه و نمو خوشه به سه مرحله مجزا تقسیم می‎شود:
1- تورم غلاف 2- خوشه دهی 3- گل دهی
مرحله ‌تورم غلاف بعد از نمو خوشه رخ می‎دهد. خروج خوشه از میان غلاف برگ پرچم، خوشه دهی نام دارد. گل‎دهی خوشه‎ها به ترتیب از بالا، وسط و پائین خوشه رخ می‎دهد.
1-6-3- مرحله‌ رسیدگی:
از گل دهی تا رسیدگی کامل ادامه دارد. که شامل سه مرحله است (17):
1- مرحله شیری دانه 2- مرحله خمیری دانه 3- مرحله رسیدن دانه
در جدول 2-1: تقسی‎بندی مرحله رشد و نمو گیاه براساس کدهای ریاضی نشان داده شده است (43).

جدول (1-2): مرحله نموی برنج با کدهای ریاضی (43).
نام مرحله کد توضیح
؟؟
گیاهچه‎ای
؟؟
؟؟
؟؟
؟؟
گل‎دهی
شیری
خمیری
رسیدگی
؟؟ 1
2
3
3
4
5
6
7
8
9
10 از کشت تا خروج کلئوپتیل از خاک
از خروج کلئوپتیل تا ظهور پنجمین برگ (رشد در خزانه)
از مرحله رشد نشاء تا پوشیده شد کامل مزرعه
از ظهور اولین پنجه تا تشکیل خوشه
از تشکیل خوشه تا نمو کامل خوشه در درون غلاف برگ پرچم
از ظهور نوک پانیکول در غلاف برگ پرچم تا خروج بیش از 90% پانیکول
از ظهور اولین گل تا تکمیل شدن گل‎دهی بر روی خوشه‎ها
از تکمیل شدن گل‎دهی تا شیری شدن دانه‎ها
تبدیل کاربویس از حالت شیری به خمیری نرم و سخت
رسیدگی دانه‎های انتهایی خوشه تازمانی که80%دانه‎ها‏‎کاملاً رسیده شوند.
دانه‎ها به حداکثر رسیدگی خود رسیده‎اند و از پانیکول ریزش می‎کنند.
1-7- آب در گیاه
آب در داخل سلول به چندین شکل یافت می‎شود: به صورت جزء شیمیایی پروتوپلاسم، به صورت آب هیدراسیون که یونها را دربرگرفته است، مواد آلی و مولکولهای بزرگ را در خود حل کرده و فضای خالی بین ساختارهای کوچک پروتوپلاسم و دیواره سلول را پر نموده است، به صورت یک ماده ذخیره شونده در وزیکولا و واکوتلها و سرانجام در فضای بین سلولها و در اجزای آوندی آوند چوب و آبکش به عنوان یک محیط انتقال عمل می‎کند (27).
بطور خلاصه نقش آب در گیاه عبارت است از (23):
1- به عنوان یک ماده ساختمانی با هزینه متابولیکی خیلی کم عمل می‎کند
2- به عنوان یک محیط جهت متابولیسم عمل می‎کند.
3- عامل کاهش نوسانات درجه حرارت می‎باشد.
4- نیازهای تعرق گیاه را فراهم می‎کند.
1-8- آبیاری در برنج
1-8-1- روش آبیاری غرقاب دائم:
در این روش آب از یک جهت وارد کرت و از جهت مقابل زه‎آب سطحی خارج می‎شود و همیشه آب با عمق معینی روی سطح کرت نگهداری می‎گردد. و بدین علت این روش به نام غرقاب دائم خوانده می‎شود. که از هزاران سال پیش تاکنون در مورد اکثر مزارع برنج عمل می‎شود. معایب این روش را می‎توان بشرح زیر عنوان کرد:
غرقاب متوالی در طول فصل زراعت،‌ شرایط خوبی جهت رشد گیاه بوجود نمی‎آورد، با حرکت آب در طول کرت، کود اضافه شده بوسیله زه آب سطحی از کرت خارج می‎گردد، در فصول کم آبی توزیع یکنواخت آب امکان‎پذیر نمی‎باشد. از محاسن این روش می‎توان به موارد زیر اشاره نمود:
عملیات آبیاری ساده است، تهیه وسایل بهره‎برداری از سیستم آبیاری ارزان است، احتیاج به نیروی انسانی کمی دارد،‌ رویش علفهای هرز در این روش تقلیل می‎یابد.
1-8-2- روش آبیاری متناوب:
این روش به منظور جلوگیری از اثرات مضر غرقاب متوالی در زراعت برنج اجرا می‎شود. که جهت آبیاری از نهر آب به مزارع بطور متناوب براساس برنامه آبیاری مشخص انجام می‎شود. از معایب این روش نیز می‎توان موارد زیر را نام برد:
به وسایل بهره‎برداری زیادی نیاز دارد، عملیات اجرایی در این روش زیاد می‎باشد و همکاری و تشریک مساعی کشاورزان را می‎طلبد. از محاسن این روش می‎توان، توزیع متناسب آب آبیاری در منطقه، نقصان خسارت کم آبی و توسعه و اشاعه همکاری‎های جمعی و تعاونی را نام برد.
بطور کلی آبیاری متناوب به معنی رساندن آب به گیاه بطور دوره‎ای و با فاصله زمانی مشخص می‎باشد. بطوریکه گیاه در این فاصله مشکلی از نظر کمبود آب نداشته باشد. با روش آبیاری متناوب،‌ در زمانیکه شالیزار را از آب تخلیه می‎نمایند آب بایستی به حد کافی در آن باشد. وقتی که محتوی آب خاکی کمی کمتر از حالت اشتاع باشد، مقداری آب اضافه می‎ماند که وضعیت غرقابی با عمق کم آب حفظ شود. آبیاری‎های متناوب با کاهش دادن رواناب سطحی و نفوذ عمقی در مصرف آب صرفه‎جویی می‎شود و همچنین باعث بالا رفتن بازده مصرف آب باران می‎گردد (6).
با تعیین راندمان آبیاری می‎توان برنامه آبیاری را بخوبی تنظیم نمود و از مصرف بیش از نیاز جلوگیری کرد. در شرایط تنش می‎توان از میزان و اثر تنش در کاهش تولید آگاهی یافت، از میزان کارآیی مصرف آب در محصولات کشاورزی و مقایسه عملکرد اقتصادی آنها بهره گرفت و تأسیسات آبیاری را با دقت بیشتری طراحی نمود. تخمین نیاز آبی گیاهان بر این اصل استوار است که گیاه در دوره‌ رشد خود از نظر آب در تنگنا نباشد، بدین معنی که اگر سایر عوامل و مولفه‎های تولید در حد بهینه باشند بایستی حداکثر عملکرد بالقوه را انتظار داشت. کاهش حجم مصرفی آب بسته به نوع کشت و فیزیولوژی رشد آن از چند درصد تا بیش از پنجاه درصد نوسان دارد و بدون شناخت کافی از رطوبت خاک و گیاه در دوره رشد تعیین عدد قطعی برای آن میسر نیست. بنابراین برای کاهش مصرف آب، لازم است که مدیریت آبیاری مورد توجه قرار گیرد.
در جدول (1-3) تخمین عملکرد محصول با صرفه‎جویی در آب، در مقایسه با روش غرقابی دائم نشان داده شده است (6):
جدول (1-3): تخمین عملکرد در روش‎های مختلف آبیاری (6).
روش آبیاری آبی آبیاری عملکرد
غرقابی دائم
آبیاری متناوب
غرقابی در مرحله‌ خوشه‎دهی
صرفه‎جویی در آب (با کنترل آبیاری) 100%
80%
60%
75% 100%
50%
75%
110%
1-8-3- آبیاری برنج براساس مراحل مختلف رشد:
آبیاری یکی از مهمترین عوامل مؤثر در زراعت برنج بوده و انجام درست آن در عملکرد بیشتر محصول و استفاده معقول از آب، این ماده گرانبهای طبیعت نقش بسزایی دارد (38).
در این راستا یک روش پیشنهادی سازمان خواروبار جهانی ‎(FAO) که براساس مراحل مختلف رشد گیاه برنج بنا شده است معرفی می‎گردد (48).
شکل (1-3) دوره‎های مختلف رشد گیاه برنج و عمق آب در هر دوره را نشان می‎دهد. به طور خلاصه در این روش بلافاصله بعد از نشاکاری برای تضمین سلامتی رشد نشاء و مبارزه با علفهای هرز، عمق آب در حدود 10 سانتی‎متر، در ادامه دوره پنجه‎ زنی برای حفظ تعادل در درجه حرارت خاک حداکثر عمق آب 3 سانتی‎متر، در دوره‌حداکثر پنجه زنی عمق آب به حداقل کاهش پیدا می‎کند به طوری که خاک حالت اشابع داشته باشد.
پس از آن در دوره تشکیل خوشه‎های جوان (گلدهی نیز جزء این دوره می‎باشد) تا 10 روز پس از شروع دوره پر شدن دانه عمق آب در پانزده روز اول در حدود 7 سانتی‎متر و در ادامه دوره در حدود 10 سانتی‎متر پیشنهاد شده است. پس از این دوره برای باقیمانده دوره پر شدن دانه و رسیدن محصول، آب از سطح مزرعه خارج می‎گردد.
این روش آبیاری دارای پیچیدگی چندانی نبوده و تنها با تشخیص مراحل رشد که برای کشاورزان بسیار ساده است، قابل اجرا می‎باشد.
واضح است که در این روش در مقایسه با غرقاب دائم که عموماً توسط کشاورزان به کار برده می‎شود به طور قابل ملاحظه‎ای از آب مصرفی کاسته می‎شود.

شکل (1-3): آبیاری برنج براساس مراحل رشد (48).
1-9- اثر کمبود آب:
تنش عبارت است از «هر عامل محیطی که قادر به ایجاد استرین زیان‎آور در گیاه باشد.»
آب عامل اصلی تشکیل دهنده بافت،‌معرف در واکنش‎های شیمیایی، حلال، وسیله انتقال متابولیتها و مواد معدنی داخل گیاه و ضروری برای بزرگ شدن سلول از طریق افزایش فشار ترگر است. با وقوع کمبود آب بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیکی مرتبط با رشد تحت تأثیر قرار می‎گیرد. و با کمبودهای شدید حتی مرگ گیاه ممکن است رخ دهد (15).
نیاز آب در مرحله گیاهچه‎ای پایین است. و تنش در این مرحله می‎تواند جبران شود. تنش آب در طول مرحله ‌رویشی، ارتفاع گیاه، تعداد پنجه و سطح برگ را کاهش می‎دهد (42). هر چند که اثر آن در طول این مرحله با شدت تنش و سن گیاه مختلف است. ارقام دیررس نسبت به ارقام زودرس کاهش عملکرد کمتری دارند با طوری که دوره‌رویشی زیاد، زمانی که تنش رفع می‎شود،‌ می‎تواند به گیاه در جهت جبران آن کمک کند.
توسعه برگ در طول مرحله رویشی به تنش آب خیلی حساس است. بزرگ شدن سلول به ترگر جهت توسعه دیواره سلولی و ایجاد شیب پتانسیل آب جهت ورود آب به سلول نیاز دارد (51).
برگ‎های برنج در حالت کلی دارای میزان تعرق خیلی بالایی هستند. بنابراین برنج تحت سطوح بالای تشتشع ممکن است به علت پژمردگی میان روز آسیب ببیند (42). برنج می‎تواند حتی وقتی که رطوبت خاک در حد ظرفیت مزرعه است پتانسیل تعرق داشته باشد. بنابراین نگهداری رژیم آب در حد اشباع در طول دوره رشد گیاه جهت ذخیره آب و افزایش عملکرد دانه، بهترین حالت است. اگر فشار علفهای هرز بالا باشد ثابت نگهداشتن آب تا نزدیک کانوپی و سپس حفظ شرایط اشباع خاک می‎تواند ذخیره آب را بدون کاهش در عملکرد افزایش دهد (42).
از ترک برداشتن خاک بدلیل اینکه از نفوذ آب در طول آبیاری‎های بعد می‎کاهد باید جلوگیری شود (42).
در حالت کلی برنج کمتر از 5% آب جذب شده از طریق ریشه‎ها از خاک را استفاده می‎کند. مابقی از طریق تعرق از دست می‎رود که این به حفظ تعادل انرژی برگ گیاه کمک می‎کند (42). کاهش پتانسیل آب برگ، روزنه‎ها را بسته، تعرق را کاهش داده و درجه حرارت برگ را افزایش می‎دهد. بسته شدن روزنه‎ها می‎تواند به دلیل تجمع اسید آبسیزیک باشد که یک مکانیزم مقاومت به خشکی است (51) حتی با اینکه بسته شدن روزنه‎ها کارآیی مصرف آب را تحت شرایط تنش آب بهبود می‎بخشد. این کاهش آسمیلاسیون کربن بدلیل کاهش در انتقال فیزیکی مولکول ‎Co2 است و افزایش درجه حرارت بر فرآیندهای بیوشیمیایی را کاهش می‎دهد. کاهش حلالیت ‎Co2 ممکن است آسمیلاسیون ‎Co2 را کاهش دهد. انتقال آسمیلاتها ممکن است تحت شرایط پسابیدگی بدلیل کاهش در ظرفیت مبداء و مقصدو کاهش پتانسیل آب کم شود (42، 78).

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی مقاله تعامل حرفه کتابداری و اطلاع رسانی با فرایند

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی مقاله تعامل حرفه کتابداری و اطلاع رسانی با فرایند جهانی شدن فایل ورد (word) دارای 31 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی مقاله تعامل حرفه کتابداری و اطلاع رسانی با فرایند جهانی شدن فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی پروژه دانشجویی مقاله تعامل حرفه کتابداری و اطلاع رسانی با فرایند جهانی شدن فایل ورد (word) ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن پروژه دانشجویی مقاله تعامل حرفه کتابداری و اطلاع رسانی با فرایند جهانی شدن فایل ورد (word) :

جهانی شدن، جوانب مختلف جوامع بشری را با تغییر و تحولات وسیعی رو به رو ساخته است. علوم کتابداری و اطلاع رسانی نیز به عنوان شاخه ای از علوم اجتماعی تحت تاثیر این تغییر و تحولات قرار گرفته است. در این مقاله با بررسی جهانی شدن، تعاریف و حیطه تاثیرات آن به صورت اخص به رابطه اطلاعات و جهانی شدن پرداخته می شود. اطلاعات گرایی به عنوان مفهومی نوین مورد توجه قرار گرفته و در ادامه مقاله فرصت ها و چالش های جدی پیش روی کتابخانه ها و مراکز اطلاعاتی در تعامل با جهانی شدن تجزیه و تحلیل شده است. سرانجام، راهکارها و پیشنهاداتی به عنوان راه حل مسائل موجود به صورت مجزا برای دست اندرکاران تصمیم گیری کلان، اساتید و گروههای کتابداری و اطلاع رسانی و دانشجویان علوم کتابداری و اطلاع رسانی ارائه شده است.

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی تحقیق علل عدم اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی تحقیق علل عدم اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و بیان علل تعلیق این قانون فایل ورد (word) دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی تحقیق علل عدم اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و بیان علل تعلیق این قانون فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه پروژه دانشجویی تحقیق علل عدم اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و بیان علل تعلیق این قانون فایل ورد (word)

بیان و علل وجود مسأله:  
1-1 بیان مساله:  
1-2دلایل وجود مساله:  
2- تببین و علل بروز مساله:  
2-1 تببین مساله:  
2-2علل بروز مساله:  
3-ادبیات موضوع:  
3-1 تاریخچه مالیات برارزش افزوده:  
3-2انواع مالیات بر ارزش افزوده:  
3-3مبلغ مالیات بر ارزش افزوده چقدر است؟  
3-4مالیات بر ارزش افزوده شامل چه کالاهایی می شود؟  
4-پیامدهای مساله:  
5-نتیجه گیری و ارائه راهکار:  
منابع:  

بخشی از منابع و مراجع پروژه پروژه دانشجویی تحقیق علل عدم اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده و بیان علل تعلیق این قانون فایل ورد (word)

1)      “مالیات بر ارزش افزوده”، نشر مرکز اداره کل آموزش و پژوهش گروه اقتصاد، 28/8/87

2)      “قانون مالیات بر ارزش افزوده نیازمند فرصت- دقت- نظارت”، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، 16/10/87

3)      “آشنایی با مالیات بر ارزش افزوده”، سازمان امور مالیاتی کشور

4)      ” مالیات بر ارزش افزوده چیست؟ چرا اجرای آن متوقف شد؟”، مقاله ای از گروه اقتصادی

5)      “گزارش مرکز پژوهش ها در مورد موانع اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده”

6)      “نگاه ناقص به مالیات بر ارزش افزوده”

7)      ” مالیات بر ارزش افزوده و تاریخچه آن”، رسانه مالیاتی، سایت حسابیران

8)      مالیات بر ارزش افزوده چیست؟ به نفع کیست و ضرر چه کسانی؟”، هفته نامه گزارش بازار

9)      ” مالیات بر ارزش افزوده از تولد تا اجرا”، حامد سلیمان فلاح

بیان و علل وجود مسأله

1-1 بیان مساله

یکی از مهم ترین مشکلات ساختاری اقتصاد کشور، ضعف نظام مالیاتی است. شرایط این نظام به گونه ای است که کمتر می توان نشانه هایی از یک نظام مالیاتی کارآمد در آن پیدا کرد. چرا که اگر کارآیی را انجام درست کار بدانیم، نظام مالیاتی ایران کار خود را درست انجام نمی دهد. به عبارت دیگر این نظام فاقد شاخص های اثبات کننده انجام درست کار یعنی دقت، سرعت و حداقل هزینه است

 در حالیکه در اکثر کشورها یکی از منابع اصلی درآمد دولت مالیات است که تحت عناوین مختلف وصول می شود و درآمد حاصل از مالیات بخش قابل ملاحظه ای از بودجه دولت ها را تشکیل می دهد و در کشورهایی که مالیات از نظام قانونی و مردمی برخوردار است بیش از 60 درصد بودجه عمومی را تشکیل می دهد

 در اقتصاد ایران متناسب با رهنمودهای کلی برنامه سوم توسعه، به منظور کاهش اتکای بودجه دولت به درآمد نفت، مقرر شد تا سهم درآمدهای مالیاتی در ترکیب منابع درآمدی دولت با گسترش پایه های مالیاتی از طریق وضع مالیات بر ارزش افزوده افزایش یابد

 از این رو متناسب با مفاد ماده 59 قانون برنامه سوم توسعه، سازمان امور مالیاتی کشور زیر نظر وزارت امور اقتصادی و دارایی تأسیس شد که از جمله وظایف این سازمان در راستای اصلاح و تحول نظام مالیاتی، وضع مالیات بر ارزش افزوده است

 اما قانون مالیات بر ارزش افزوده و حذف قانون تجمیع عوارض مانند بسیاری از قوانین دیگر بسیار شتابزده به اجرا درآمد و هنوز مدت زیادی از بدو اجرای این قانون که برای آزمایش 5 ساله به دستگاه های مختلف ابلاغ شده نگذشته است که با اعتراض گسترده ای روبه رو شده و حتی به تعطیلی چند روزه بازارهای برخی استان های بزرگ کشور انجامیده است. بر اساس این قانون عرضه کالاها و ارایه خدمات و همچنین واردات و صادرات آن ها مشمول مقررات این قانون خواهد شد

 اما بسیاری از صاحب نظران اقتصادی معتقد هستند که این قانون به علت نداشتن پایه علمی و کارشناسی و همچنین آماده نبودن بستر لازم برای اجرا، قابلیت اجرا نداشته، بنابراین موفق نخواهد بود و به شکست خواهد انجامید

 به گفته بسیاری متأسفانه مانند موارد دیگر در اجرای ناگهانی این قانون نیز شرایط مناسب آن در نظر گرفته نشده است زیرا در الگوهای اجرایی دیگر این قانون درکشورهای مختلف نخستین لازمه آن ثبات بازار، کنترل دولت بر روند تولید، عرضه و فروش و یکدستی قیمت ها است که در کشور ما به طور کلی این شرایط وجود ندارد

1-2دلایل وجود مساله

1)      در نظام مالیاتی ایران، مالیات ها به موقع وصول نمی شود

2)       عدالت چندان تحقق نمی یابد

3)       ظرفیت های مالیاتی بالفعل با ظرفیت های مالیاتی بالقوه تفاوت قابل توجه دارد

4)       هزینه وصول مالیات نیز بالاست. ]1-2-3[

2- تببین و علل بروز مساله

2-1 تببین مساله

مالیات بر ارزش افزوده در مقایسه با سایر مالیات های مرسوم نوعی از یک مالیات جدید است. گسترش این سیستم، یکی از مهم ترین توسعه های مالیاتی و بی شک یکی از جدال برانگیزترین مباحث اواخر قرن بیستم است. این سیستم مالیاتی با تلاش اقتصاددانان برای رفع یا کاهش اختلال و نارسایی های مالیاتی سنتی و همچنین افزایش درآمد دولت شکل گرفته است

2-2علل بروز مساله

1) فقر اطلاعات مالیاتی جامع در کشور

 مالیات و رقم دریافتی آن ارتباط مستقیم با متغیرهای پولی و درآمدی و ارزش افزوده در فرآیند تولید دارد. اما هنوز طرح جامع مالیاتی در کشور استقرار نیافته است و اقتصاد زیرزمینی هنوز وجود دارد و غیر قابل انکار است

2) معافیت های مالیات بر ارزش افزوده هنوز به طور شفاف اطلاع رسانی نشده است تا گروه های مشمول و غیر مشمول از آن اطلاعات مؤثر و کارآیی را به دست آورند

3) موارد معاف از مالیات در مرحله نخست و سقف مالیات ها هنوز دقیقاً شفاف نشده است

4) اطلاع رسانی کافی نبوده است

 بخشی از مشکلات اجرایی این قانون نیز نداشتن اطلاعات مؤثر و دقیق برخی از مودیان بوده است که عده ای هم از آن ها کمال سوء استفاده را کرده اند

5) ظاهراً سازمان مالیاتی هم دغدغه کافی را برای اطلاع رسانی نداشته است و خیلی از مودیان ادعا کرده اند که آموزش های لازم را ندیده اند و نمی دانند چطور کار کنند

 به نظر می رسد شیوه های اطلاع رسانی از لحاظ کمی و کیفی به ویژه از طریق رسانه ملی کافی و مؤثر نبوده است و عده ای فرصت طلب نیز از این وضع به شدت سوء استفاده کرده اند و روند اجرای این قانون را تخریب کرده اند که باید میان این عوامل تفکیک قائل شد زیرا عده ای هم که مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده نیستند اعتراض کرده اند

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر

پروژه دانشجویی گزارش کارآموزی شرکت لامپ کم مصرف فایل ورد (word)

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

 پروژه دانشجویی گزارش کارآموزی شرکت لامپ کم مصرف فایل ورد (word) دارای 23 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد پروژه دانشجویی گزارش کارآموزی شرکت لامپ کم مصرف فایل ورد (word)   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه پروژه دانشجویی گزارش کارآموزی شرکت لامپ کم مصرف فایل ورد (word)

فصل اول: آشنایی با محیط کارورزی    
مقدمه    
تاریخچه    
اهداف    
نوع فعالیت و مالکیت    
فصل دوم    
مقدمه    
تجهیزات مورد استفاده    
عملیات حسابداری    
حسابداری مالی    
مزایای لامپ های کم مصرف    
مضرات لامپ های کم مصرف    
سایر عوارض    
نکات لازم    
طریقه ساخت    
اتصال الکتریکی    
مشخصات الکتریکی    
توان    
مقایسه هزینه برق مصرفی    
اجزای فیزیکی    
اثر نور و بازده    
فصل سوم: نتیجه گیری وپیشنهادات    

فصل اول : آشنایی با محیط کار ورزی

مقدمه :

شرکت لامپ کم مصرف میبد نور یکی از شرکتهای مستقر در شهرک صنعتی جهان آباد میبد می باشد که با هدف تولید لامهای فوق کم مصرف برای مصارف صنعتی و تجاری و خیابانی فعالیت دارد . از آنجا که بیشترین مصرف برق مربوط به حوزه های صنعتی و تجاری و خیابانی می باشد در این خصوص با هدف رسیدن به بهترین راه حل در به حداقل رساندن مصرف برق و استفاده بهینه از انرژی با مطالعه پیشرفته ترین محصولات شرکت تولیدی پیشرو در این صنعت و ایجاد ارتباط و تبادل اطلاعات فنی و تکنولوژی هنگام با این شرکتها بهتولید لامپ های فوق کم مصرف با فناوری idp.ied  مشغول است

2- تاریخچه

شرکت میبد نور در دیماه سال 1386 با هدف تولید لامپ های فوق کم مصرف برای مصارف صنعتی و تجاری و خیابانی فعالیت  تحقیقاتی خود را آغاز نمود و در مهر ماه سال1387 بشماره 882 د راستان یزد به ثبت رسید ازانجا که بیشترین مصرف برق مربوط به حوزه های صنعتی و تجاری و خیابانی می باشد شرکت بر آن شد تا دراین خصوص و با هدف رسسیدن به بهترین راه حل در به حداقل رساندن مصرف برق و استفاده بهینه از انرژی با مطالعه پیشرفته ترین محصولات شرکت تولیدی پیشرو در این صنعت و ایجاد ارتباط و تبادل اطلاعات فنی و تکنولوژی هنگام با این شرکتها بهتولید لامپ های فوق کم مصرف با فناوری idp.ied اقدام نمود. در سال 1388 با توکل به خدای متعال و تلاش متخصصان شرکت موفق به تولید اولین سری محصولات خود بافناوری hp-led در کشور شد که انشاءالله باتوجه به نیاز کشور در کاهش مصرف برق بتوان با ارائه محصولات متنوع گام بزرگی در جهت اعتلای اهداف بزرگ کشور اسلامیما ن برداریم

3) اهداف : 1- کاهش مصرف برق از 5 تا 15% در قبال مصرف انرژی ;;.  سرمایه گذاری مالی و سرمایه گذاری در منابع انرژی

2- طول عمر بالا در حدود 11 تا 12 سال

3- تبدیل 90 درصد از انرژی به نور

4 عدم نیاز به نگهداری و تعمیرات که هزینه سالانه بالایی را در بر می گیرد

5- دوستدار محیط زیست و عدم تولید گاز های سمی و عدم اشعه زیان برای پوست بدن

4) نوع فعالیت و مالکیت

شرکت لامپ کم مصرف میبد نور با بهره گیری از تکنولوژی روز دنیا محصولات خود را  در انواع لامپ های فوق کم مصرف xpg,smd,led درسال 1389 به بازار عرضه نمود و توانست در مدت زمان بسیار کوتاهی به دلیل بالا بودن کیفیت محصولات جای خود را در بازارهای داخلی و خارجی مستحکم نماید. از انواع محصولات این  شرکت می توان به لامپهای خیابانی ، ;;. مهتابی سقفی 11 وات ، مهتابی سقفی 27 وات و 21 وات در دو رنگ سفید و آفتابی ، هالوژن  md906 هالوژن md 646 هالوژن md 486 هالوژن md326 هالوژن لوستریو E14,E27  و پرژکتور 30 وات اشاره کرد

این شرکت علاوه بر تولید محصولات ذکر شده فعالیت خدماتی از جمله کاشت smd  برای دیگر شرکتها نیز دارد

مالکیت شرکت لامپ فوق کم مصرف میبد  نور خصوصی و از نوع سهامی خاص می باشد

شرکت لامپ فوق کم مصرف میبد نور در حال حاضر بصورت تک شیفت صبح کاری و تعداد 20 نفر درآن اشتغال به کار دارند

مروری بر سیتم های حسابداری

شرکت لامپ فوق کم مصرف میبد نور در سال های اولیه عملکرد خود ا زسیستم حسابداری نوسا بهره گرفته و در سال های بعد سیستم حسابداری برهان استفاده نموده و از سال 1391 از سیستم حسابداری سپیدار سیستم که زیر مجموعه ای از سیستم حسابداری همکاران سیستم استو تقربیا سیستم جامع و کاملی به شمار میآید و هم اکنون آنرا مورد استفاده قرار داده و می دهد

فصل دوم

ارزیابی آموخته های فرا گرفته کارآموز گزارشات مربوطه

مقدمه

 آموخته های فرا گرفته کارآموز توسط مربی مورد ارزیابی قرار گبفته و با صرف تلاش و بهره گیری از تمام امکانات موجود تلاش می شود

2) تجهیزات مورد استفاده و عملکرد آنها : تجهیزات وماشین آلاتی که در شرکت لامپ فوق کم مصرف میبد نور مورد استفاده و بهره برداری قرار می گیرد عبارتنداز

1) دستگاه چاپ : چاپ خمیر قله و خمیر لحیم روی برد

2) دستگاه کاشت ، کاشت smd روی برد

3) پخت (کوره )مستحکم شدن smd روی برد

4) دستگاه شیرینگ، شیرینگ کردن

5)تراشکاری ، تراشکاری قالبها و قاب ها و غیره

3) عملیات حسابداری

شامل دریافت و پرداخت چک ، عملیات مربوپط به فروش کالا و برگشتاز فروش و تخفیفات نقدی فروش ، عملیات مربویط به خرید مواد اولیه مستقیم و غیر مستقیم  و تخفیفات نقدی خرید و انبارداری آنها و رسید قبض انبار ،خروج و حواله انبار و برگشت رسید و خروج انبار و همچنین حسابداری صندوقداری و تنخواه گردانی می باشد

4) حسابداری مالی

شامل تهیه صورت ریز لیست تنخواه و ثقبت سند حسابداری مربوطه و تهیه صورت خرید مواد و فروش محصولات و قیمت گذاری آنها و گردش عملیات بانکی و رفع مغایرت بانکی در صورت وجود و تهیه گزارش ارزش افزوده و گزارش خرید و فروش فصلی عملکرد سه ماهه جهت ارائه به اداره امور مالیاتی

لامپ کم‌مصرف نوعی لامپ فلورسنت است و شیوه کار آن به‌ این صورت است که برخورد الکترون‌ها، اتم‌های جیوه داخل لامپ را برانگیخته و اشعه ماورای بنفش تولید می‌کند

 برخورد این اشعه نامریی با لایه فسفر پوشش داده شده روی سطح داخلی تیوپ، نور مریی ایجاد می‌کند که با تغییر فسفر می‌توان نورهایی با رنگ‌های گوناگون مانند سبز، زرد، سفید، قرمزو آبی ایجاد کرد

 مزایای لامپ های کم مصرف

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید
» نظر
<   <<   116   117   118   119   120   >>   >